Szépség

Ne olyan gyorsan – a szex nem lóverseny!


 

Felkavaró szerelmes éjszaka lehetett volna, azonban alig hullott az utolsó ruhadarab a földre, az idill hirtelen véget ért: míg a nő még csak a „bemelegítésnél” tartott, a férfi villámgyorsan célba ért.

 

Ami minden szerelmes erotikus rémálma, az a férfiak 10-20%-ánál keserű valóság: korai magömlésben (ejaculatio praecox) szenvednek, ami a szerelmeskedést röpke másodpercekre kurtítja. A magömlés kontrollálása a potencia részét képezi, annak jele, hogy a férfi mindent és mindenkor ellenőrzése alatt tart. Ez a látásmód meglehetősen új. Alfred Kinsey amerikai szexológus az 50-es években végzett felmérései során megállapította, hogy az amerikai férfiak háromnegyede a behatolást követő két percen belül ejakulál, ezt a túl korai szexuális reakciót pedig a túlzott izgatottsággal magyarázták.

 

Ilyen érvekkel ma már nem lehet operálni. Egy koitusz átlagos időtartama ma 7-10 perc, ami nem sokat mond ugyan annak minőségéről, de annál többet a társadalmi változásokról. Ez azt jelenti, hogy ami két generációval ezelőtt normális volt, az mára szexuális zavarnak minősül, kezelést igényel – és szerencsére kezelhető is.

 

 

Point of no return

Aki azt gondolja, hogy a korai magömlésben szenvedő tipikus páciens bizonytalan, tapasztalatlan ifjonc, aberrált vagy magányos, esetleg gátlásos mama kedvence, az nagyon téved. A szexuálterapeutákat felkereső férfiak legtöbbje már jóval túl van a serdülőkoron, inkább tartózkodó modorú, szakmájában sikeres, saját magával szemben igényes és teljesítményorientált. Amire nem képesek: ráérezni, azaz, hogy mikor érkezik el a „point of no return”, magyarul az a pont, ahonnan nincs visszatérés, azaz amikor a magömlést már nem lehet akaratlagosan visszatartani, késleltetni.

 

Ennek okai különfélék lehetnek: Sokan egyszerűen nem érzik saját testüket és testi reakcióikat. Mások annyira csak a partnerükre koncentrálnak, hogy saját érzelmeik, érzéseik felett elvesztik az ellenőrzést. Azonban a szexuális bizonytalanság, a nem kívánt terhességtől való erős félelem, a tudatalattiban zajló távolságtartás, tartózkodás szintén „gyorstüzelővé” teheti a férfit.

 

A kulcsszó a legtöbb esetben a félelem: aki gyorsan ejakulál és megérzi a partner csalódottságát, az a következő alkalommal félni fog és valószínűleg ugyanabba a hibába esik. Csakhamar kialakul az önfigyelésből és a kudarcélményből fakadó ördögi kör. Minden, a bosszantó tünet leküzdésére irányuló akaratlagos erőfeszítés csak ront a helyzeten. Aki elkezdi magát figyelni, görcsösen ellenőrizni akarja reakcióit, csak megerősíti a problémát.

 

A korai magömlés azonban játszhatja a belső védőfal, gát szerepét is. Általában a tudattalan félelem a kötődéstől vagy az elutasítástól rejlik mögötte, de lehet a kiváltó ok tudatalatti bosszúvágy korábban elszenvedett sérelmekért, csalódásokért.

 

Bármilyen egyéniek is lehetnek a kiváltó okok, az érintetteknek van egy közös tulajdonsága: feszült a viszonyuk az időhöz. A legtöbben állandó időhiányban szenvednek, úgy érzik, mintha az idő, a percek, a másodpercek kifolynának az ujjaik közül. Ezért sokszor zuhanyozás közben mosnak fogat, kávéjuk utolsó kortyait az autóban isszák meg. A színházi előadás közben már a szünetre gondolnak és arra, hogy a büfében mit fognak enni, az utolsó felvonás elején gondolataik már otthon járnak, a taxiban a szexre, a behatolásnál az orgazmusra és ejakulálás közben a következő alkalomra készülnek. Egyszerűen nem tudják élvezni a pillanatot, nem adnak saját maguknak elegendő időt az élet semmilyen terén. Miért lenne pont a szex kivétel?

 

 

Start & stop

Minden terápia kezdetén fontos a tünetek, panaszok pontos felmérése, összegzése. Fontos minden olyan részlet megismerése is, aminek látszólag nem sok köze van a páciens szexuális életéhez. Ezután a terapeuta és a páciens közösen terápiás tervet dolgoz ki, amely magába foglal különféle lazítási technikákat, viselkedésterápiás gyakorlatokat, az önbizalmat megerősítő tréningeket és bioenergetikai gyakorlatokat.

 

A sikerkvóta igen biztató: A terápiára járó férfiak több mint 90%-a 2-3 hónapos kezelés után megtanulja, hogyan kell magömlését akaratlagosan visszatartani. Ennek feltétele, hogy hetente 2-4 alkalommal egyedül vagy a partnerrel elvégzik a start & stop gyakorlatot, amelynek lényege, hogy az ingerlést időben, a magömlés előtt abba kell hagyni, majd az önuralom visszaszerzése után újra el kell kezdeni.

-tamás-
X. évfolyam 8. szám

Címkék: szexualitás

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.