Szépség

Nyirokmasszázs – salaktalanításhoz, méregtelenítéshez

A szervezet végszükség esetén a kötőszövetben raktározza el a fölösleges anyagokat, anyagcsere-melléktermékeket

Legtöbbünk számára a nyirokfolyadék feladatai, a nyirokfolyadék keringésrendszere felnőttkorunkban is  messzemenően ismeretlen. Még az orvosok is csak akkor foglalkoznak a nyirokrendszerrel, ha az gyengélkedik.


A nyirokmasszázs testnek, szellemnek és léleknek egyaránt gyógyír

 

A nyirokrendszer nem teljesen úgy működik, mint az érrendszer. A nyirokerek ugyanis nem teljes kört, csupán „félkört” alkotnak: egy forrásból indulnak, folyóvá, folyammá duzzadva pedig a tengerbe torkollnak. Tökéletes vízelvezető rendszerről van szó, amely nap mint nap kb. 2 liter nyirokfolyadék áramlását biztosítja.

 

A nyirokérrendszer a kötőszövetekből indul, a kötőszövetek eme részét sejt közti állománynak vagy mátrixnak is nevezik. Ez a kötőszövet jelen van mindenütt testszerte, szerveink között, az izmok és a bőr között, nagyobb izomkötegek között, az idegrostok körül. Itt sejtjeink nyirokfolyadékban „áznak“.

 

Ez a folyadék a vérkeringés maradékaiból termelődik: a legvékonyabb véredények elágazásainál oldott tápanyagok szivárognak a sejtek közé. Innen a sejtek igényeik szerint felszívják azokat az anyagokat, amelyekre szükségük van. A folyadék egy része azonban a sejtek közötti résekben marad. Ebből képződik a nyirok.

 

 

Testünk „szemétszállítója“

A nyirok minden, a kötőszövetbe jutó folyadékot felvesz: sejttörmelékeket, baktériumokat, fehérjéket, salakanyagokat és egyéb idegen testeket. Normális esetben számtalan parányi erecske továbbítja a nyirokfolyadékot, a rendszerben vannak szűrőállomások (nyirokcsomók). Az erecskék egyre nagyobb erekké egyesülnek, a legnagyobb nyirok-gyűjtőér röviddel a szív előtt egy nagy vénába torkollik.

 

A narancsbőr kezelésére is kiválóan alkalmas a nyirokmasszázs

 

Ha azonban a salakanyagok továbbítása a nyirokfolyadék irányába nem megfelelően működik, akkor ezek az anyagok a sejt közti állományban maradnak. A szervezet végszükség esetén a kötőszövetben raktározza el a fölösleges anyagokat, anyagcsere-melléktermékeket. Nem kellemes arra gondolnunk, hogy kötőszöveteink egyfajta veszélyeshulladékgyűjtőként működnek. Ez az elsalakosodás, más néven az elsavasodás, aminek hatására az elasztikus, rugalmas szövetek megkeményednek, rugalmatlanná válnak.

 

Miért kell a nyirokfolyadéknak áramlania?

A nyirokfolyadékot egyfelől izmaink, másfelől bőrünk tartja mozgásban. Minden mozdulatkor izmaink összehúzódnak, és megfeszítik bőrünket. A bőr és az izom között elhelyezkedő nyirokerekre ez a mozgás nyomást gyakorol. Azt is mondhatnánk, hogy a bőr és izmaink szó szerint kipréselik a nyirokfolyadékot a kötőszövetből. Annak biztosítására, hogy a folyadék mindig egy irányba folyjon, a nyirokerek belsejében sok billentyű helyezkedik el, hasonlóan a vénákhoz, csak a nyirokerekben sokkal több billentyű van.

 

A salaktalanító masszázst köpölyözéssel lehet kombinálni

 

De léteznek ún. lymphangiomák is, amelyeket némi túlzással nyirokszíveknek is nevezhetnénk. Ezekben a kis csomókban izomsejtek vannak, amelyek összehúzódnak, amikor a csomó kamrái megtelnek folyadékkal. Miután kiürítették a kamrák tartalmát, az izomsejtek ismét ellazulnak. Ez a folyamat percenként 10-szer zajlik le. Aki keveset mozog, annak nyirokrendszere is renyhén működik. Az idősödés további hátrányt jelent.

 

 

Különösen szelíd módszer: a Lavara-nyirokmasszázs

Érintésről van szó, amelynek célja, hogy aktiválja a nyirokfolyadék áramlását, de tulajdonképpen nem beszélhetünk szó szerinti értelemben vett masszázsról. A Lavara-kezelés célja a szövetek megtisztítása és hosszú távú regenerálása. Nagyon finom, enyhe mozdulatokat alkalmaznak, pusztán apró impulzust adnak, hogy finom szívó hatást érjenek el a nyirokerekben, hogy ettől meginduljon a nyirokfolyadék áramlása.

 

A salaktalanító masszázs során a felemelt bőrt a nyirokáramlás irányában görgetik 

 

Ezt a kezelést sokfelé oktatják, alapelemei elsajátíthatók bárki által, és otthoni wellnesskezelés keretében is alkalmazható. Ha azonban valakinek valódi nyiroködémája, lipoödémája van, keringésszervi betegségben szenved – pl. vénás elégtelenség vagy szívelégtelenség –, akkor mindenekelőtt alapos orvosi kivizsgálás szükséges, mielőtt bárki is hozzálátna a nyirokmasszázshoz.

 

A nyirokkeringés serkentése érdekében semmiképp sem szabad fájdalmat kelteni! A nyirokmasszázsnak megnyugtató hatásúnak kell lennie, a bőrnek, az izmoknak és az idegrendszernek el kell lazulnia, a fej elnehezülhet, és a páciens akár el is bóbiskolhat. A légzés is elmélyül. A légzés is hozzájárul a méregtelenítéshez. A fő gyűjtő nyirokér testünk középvonalában fut, és a kulcscsont közelében torkollik a vénába. Mély belégzéskor mellkasunk kitágul, ami szívó hatást fejt ki, majd a kilégzés hatására összepréselődik a nyirokér, és a nyirokfolyadék visszajut a vénás keringésbe.

 

Az ujjak és lábujjak belső oldalán helyezkednek el a nyirokrendszer reflexzónái

 

A Lavara-módszert alkalmazó masszőrök a természetes mély légzés ritmusában dolgoznak. Segítik, támogatják a szervezetet, hatással vannak a vegetatív idegrendszer működésére, ami pozitív hatással van a test minden funkciójára: a szívverésre, a légzésre, a vérnyomásra, az emésztésre, az anyagcserére, hogy csak néhány fontos példát említsünk.

 

Salaktalanító masszázs

A nyirokmasszázstól eltérő módon zajlik az ún. salaktalanító masszázs, noha utóbbi is a nyirokrendszer aktiválása révén fejti ki hatását. A masszázs célja, hogy serkentse az anyagcserét és a sejt közötti állományban a folyadékkeringést. Ez – bár kellemesen hangzik – a gyakorlatban elég fájdalmas lehet. Ahol ugyanis savfelhalmozódás van, ott megjelenik a fájdalom is, mivel a kötőszövetekben felhalmozódhatnak a lerakódott savas anyagcseretermékek, ezek hatására a kötőszövetek rostjai és a sejtek megkeményednek.

 

A kora reggeli bőrdörzsöléssel kedvezően befolyásolható a vérés nyirokkeringés 

 

A salaktalanító masszázs átmozgatja, felpezsdíti a megmerevedett kötőszöveteket, gyakran kombinálják köpölyözéssel. Az ókori Kínában is együtt alkalmazták a két eljárást, azzal a céllal, hogy a testnedvek, a nyirok keringése helyreálljon, a mérgező anyagok kiürüljenek a testből. A köpölyözés egyúttal fellazítja a letapadt szöveteket, ami kiváló előkészítést jelent az azt követő masszírozáshoz. A masszázshoz előszeretettel használnak nyírfa- vagy körömvirágolajat.

 

A gerincoszlop melletti gyúró masszázs során jelentkező fájdalom intenzitása egyúttal diagnosztikus értékű. Minél erősebb, annál több savas anyagcseretermék halmozódott fel a szövetekben, és annál fontosabb a szövetek fellazítása, mielőtt a tulajdonképpeni salaktalanító masszírozásra sor kerülhetne.

 

A masszázs meghatározott sorrendben történik. A háton, pontosabban a bal vállon kezdődik. A váll alatt, a mellkas belsejében helyezkedik el ugyanis egy fontos nyirokér, a ductus thoracicus. Tehát ahhoz, hogy a nyirokáramlás jobban meginduljon, a terapeuta a bal vállon kezdi a kezelést. Ez úgy történik, hogy a kezével felmarkolja a bőrt, majd az így képződött „hurkát“ (redőt) a nyirokáramlással megegyező irányba görgeti.

 

A fülgyertyázással a feji nyirokkeringés javítható

 

A következő kezeléseknél a karok, a lábak, a lábfej, a test első oldala, az arc és a fejbőr következik – attól függően, hogy hol jelentkeznek a páciens panaszai. Masszírozás után a bőr kipirosodik, tehát jó a keringése. Ez pozitív jel, egészséges reakció. Ha azonban a bőr a kezelés után sápadt és a kötőszövet merev marad, már kevésbé kedvező jel. Ilyenkor több kezelés szükséges, és a masszírozást mindenképp ajánlatos köpölyözéssel kombinálni.

 

A masszírozásra sokan fáradtsággal reagálnak, ezért jó, ha a páciensnek van alkalma a terápia után pihenni. A veséknek és a májnak ugyanis sok dolga akad egy ilyen salaktalanító masszírozás után, rengeteg méreganyagot kell semlegesíteniük. Éppen ezért fontos, hogy sokat igyon a páciens. 

 

 

A nyirokmasszázs hasznos lehet az alábbi problémák kezelésére:

• A mellrák miatt műtött nőknek, akiknek eltávolították a hónalji nyirokcsomóit: a nyiroködémák megelőzésére.
• Fejfájás, nyomás érzete a fejben.
• Sérülések és műtétek: a pangások feloldására, a duzzanatok lelohasztására, a gyógyulás meggyorsítására, fájdalomcsillapításra.
• Sokféle eredetű duzzanat, pl. krónikus köhögés vagy krónikusan bedugult orr/ orrmelléküreg.
• Fogászati műtétek (foghúzás): a sebgyógyulás gyorsítására.

 

A reishi (Ganoderma) nevű gomba méregteleníti a májat, elősegíti a salaktalanítást

 

• Hegek: a megkeményedett hegszövet lazítására, puhítására.
• Bőrbetegségek: akne enyhítésére, baktériumok és faggyú elszállítására.
• Reuma: fájdalomcsillapítás az ízületekben és lágyrészreuma esetén, ínhüvelygyulladás vagy alagútszindróma.
• Koponyasérülés vagy agyvérzés: speciális technikákkal (szájüregi masszázs) enyhíthető a koponyaűri nyomás.

 

Ellenjavallt a következő esetekben:

• Mindkét oldalon duzzadt bokák esetén: ennek hátterében komoly szívbetegség állhat, amit ki kell vizsgáltatni. Ha a maszszírozással hirtelen nagyobb mennyiségű folyadékot mozgatnak meg, az szívelégtelenség esetén kifejezetten veszélyes lehet!
• Akut gyulladásokban.
• Akut allergia idején.

 

A vadon termő gyógynövényekből készülő leves és a bodzalé kiválóan serkentik a nyirokkeringést

 

A salaktalanító masszázs hasznos lehet az alábbi esetekben:

• hát- és gerincfájdalmak,
• ún. funkcionális panaszok, amelyeket gyakran neveznek pszichoszomatikus jellegűnek,
• „özvegyi púp”,
• „letapadt“ kötőszövetek Ellenjavallatok:
• súlyos szívelégtelenség,
• akut gyulladások,
• cukorbetegség és a vércukorszint erőteljes ingadozásai,
• trombózisveszély.

 

Hogyan segíthetünk magunkon: a 10 legjobb módszer

1. Állandóan bedugul az orra? Szánjon rá hetente negyed órát, hogy a nyirokfolyadékot az arcából a nyaka felé továbbítsa. Ne nyomja, csak simítsa a bőrt!

 

2. A nyirokrendszer reflexzónái a kéz- és lábujjak belső oldalán helyezkednek el, mint az  úszóhártyák. Az e helyeken végzett csipkedő ingerlés serkenti, aktiválja a nyirokáramlást!

 

3. A mozgás jót tesz minden szervünknek, ugyanakkor gondoskodik a megfelelő nyirokáramlásról is. Különösen jó hatású az ugrókötelezés és a trambulinon ugrálás.

 

4. A reggelenként elvégzett száraz kefével folytatott bőrdörzsölés hatására is javul a nyirokkeringés. A kefe olyan keménységű legyen, hogy a dörzsölés kellemes érzetet keltsen. Kefe helyett használhatunk masszírozókesztyűt is. A dörzsölés körkörös mozgással a lábszáron felfelé, a törzs irányába történjen.

 

A kötélugrás és a trambulinon ugrálás ideális a nyirokfolyadék mozgatására

 

5. A fáradt lábakat polcoljuk fel és a nyirokerek mentén finoman masszírozzuk, hogy aktiváljuk a nyirokáramlást.

 

6. Légzésgyakorlatokkal szintén serkenthető a nyirokáramlás. Ehhez a legjobb, ha kinyitjuk az ablakot, és laza, egyenes testtartásban állunk. Tízszer mélyen szívjuk be a levegőt hasi légzéssel, a kilégzés lazán, nyugodtan történjen.

 

7. A duzzadt könnymirigyeket mindenki saját magának is kisimíthatja: óvatosan, finom mozdulatokkal a szemek alatt kezdve az arc felé végezzünk simító mozgást.

 

8. A nyirokáramlást homeopátiás szerekkel is serkenthetjük. Lehetséges szer: Lymphdiaral (Pascoe), amely cseppek, kenőcs és tabletta formájában is kaphatók. Ennek alternatívája lehet a Tumoglin tabletta (Pflüger).

 

9. Fülgyertyázással a garat nyirokkeringését javíthatjuk, csökkenthetjük a fejen jelentkező
duzzanatokat.

 

10. A nyirokfolyadék útján káros anyagoktól igyekszik megszabadulni a szervezet, amelyeket a máj felé továbbít. Ha a nyirokrendszer túlterhelt, akkor gyaníthatóan a máj is túlterhelt. Májerősítésre alkalmazható a Ling Zhi (Ganoderma) gomba, valamint a máriatövis.

A nyirokrendszerre ható leghatékonyabb gyógynövények

Medveszőlő: Tisztítja a kötőszöveteket, fokozza a veseműködést. Lehetőleg zsenge leveleket használjunk, mindenképp a növény virágzása előtt!

 

A csalán méregtelenít. Leveleiből fűszeres aromájú „spenót” készíthető, de főzhetünk belőle gyógyteát is.

 

A condurago Dél-Amerika magas hegyeiben honos. Kérge rengeteg keserű anyagot tartalmaz, amely fokozza a mirigyek funkcióját. A növény ma homeopátiás nyirokgyógyszerekben gyakran előfordul.

 

A kerek repkényt régi korokban gennyedés ellen orvosságként ismerték. A növény méregtelenítő, nyirokereket tisztító hatású. Tavasszal a frissen szedett növényből készítsünk levest, lehetőleg minél több növényt tegyünk bele. Egyes vidékeken hagyományosan zöld csütörtökön készítenek belőle levest.

 

A bodza igen gazdag C-vitaminban, izzasztó és vízhajtó hatású. A bodzalé nem csak finom, de a nyirokpangást is oldja. A nyers bodzatermés émelygést és hasmenést okoz, ezért mindig főzött formában kell elkészíteni!

 

Arcmasszázs: a nyilak mentén kell a bőrt simítani. A nyak két oldalán kell  kezdeni, a fülek mögött. Körkörös simítással váltakozva lehet végezni a simító mozdulatokat

 

A gyermekláncfű erőteljesen serkenti a máj és a vesék kiválasztó tevékenységét. Friss, zsenge gyermekláncfűlevelet vajban pároljunk meg és melegen fogyasszuk!

 

A torma nem csak finom, de a nyirokáramlást is serkenti azáltal, hogy javítja a lép vérkeringését.

 

A polyphorus nevű gyógyító gomba vízhajtó hatású, egyúttal pozitív hatást gyakorol a nyirokáramlásra is.

 

A körömvirágot főképp krém formájában ismerjük, amely hámosító, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást javító hatású. Egyúttal a nyirokkeringést is javítja. A nyirokrendszer aktiválására és vértisztításra tea formájában alkalmazzuk.

 

A diólevelet a középkori orvosok és gyógyítók is ismerték, gyakran alkalmazták. A lelassult nyirokkeringés, nyirokcsomó-duzzanatok ellen diólevélteát igyunk.

-tommy-
XVIII. évfolyam 8. szám

Címkék: méregtelenítés, nyirokmasszázs, salaktalanítás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.