Szépség

Olajdiszperziós fürdők

Mindnyájan ismerjük a fürdők kényeztető és gyógyító hatását. A fürdő élénkít, ugyanakkor ellazít. Azonban az olajdiszperziós fürdők alkalmazásával e hatások fokozhatók. A módszert a harmincas évek végén Werner Junge német fürdőmester fejlesztette ki. Az eljárás lényege, hogy örvényeltetett meleg vízbe illóolajakat kevernek, ezzel fokozva a gyógyvíz hatását.


A diszperziós olajfürdők regeneráló hatása csodálatos. Finoman porlasztott és örvénylő víz leheletfinom keveréke a lelken keresztül hat a testre is

 

A speciálisan kezelt víz különlegesen lágy és selymes. No ha a víz hőmérséklete 1-2 °C-kal alacsonyabb a testhőmérsékletnél, a fürdőző úgy érzi, mintha melegbe, fénybe és valami különlegesen könnyű, légies anyagba merülne. Az értékes illóolajok kellemes meleg közegként ölelik körül a testet, egyúttal mélyen a bőr alatt is érezhető a hatásuk. A speciális diszperziós eljárásnak köszönhetően ebben a fürdőben olyan parányiak az olajcseppek, hogy képesek a bőrön keresztül felszívódni. Így a bőrön áthatoló olajok jelentős része a véráramba jut, ahol még órákkal a fürdő után is kimutathatók. A bőrön keresztül történő felszívódás e módszernél 50%-kal magasabb, mint a hagyományos emulziós fürdők esetében. Az olajdiszperziós fürdő célja, hogy az immunrendszert a testhőmérséklet harmonizálásának útján erősítse. Ez azért különösen fontos, mert az utóbbi években megfigyelhető, hogy a civilizált országok lakosságának testhőmérséklete fokozatosan csökken.

 

A speciális örvénygenerátorban az illóolaj egyenesen a vízörvény közepébe jut

 

Ezért ma sok helyen a 36 °C-os testhőmérsékletet tekintik normálisnak. A hasat szabadon hagyó pólók divatja tovább ront ezen a helyzeten. A fürdők hatására visszanyerhetjük eredeti testhőmérsékletünket és szellemi erőinket. Akár a gyógyfürdőben, akár otthon a kádban: a fürdőzés meleggel tölti el testünket és lelkünket egyaránt. A húszperces fürdőket, amelyeket egyórás pihenés követ, az alábbi betegségek kezelésére ajánlják: krónikus betegségek, reuma, neurodermitisz, pikkelysömör, allergiák, Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), cukorbetegség. Azonban rák, szklerózis multiplex, krónikus fáradtság, migrén és klimaxos panaszok enyhítésére is kiválóan alkalmas.

 

 

Az illóolajok "életprincípiumai"

A berlini "Parzival" gyógyfürdőben Thomas von Rottenburg természetgyógyász tizenkét éve foglalkozik a módszerrel. Őt valósággal elbűvölték az illóolajok, amelyek gondos megválasztása döntő jelentőségű a fürdő hatása szempontjából. Óriási a különbség a gyógynövény és a belőle nyert illóolaj hatása között.

 

 

Minél nagyobb az átalakulás illatban, színben stb. a növény és olaja között, annál erőteljesebb a koncentrált illóolaj hatása. A berlini gyógyfürdőben a pácienst - az anamnézis felvétele után - bevonják a megfelelő illóolaj kiválasztásának műveletébe. A megfelelő olaj kiválasztása alapvető.

 

 

Mindenkinek saját személyes olajára van szüksége a gyógyuláshoz

A természetgyógyászat szempontjából az olaj egyúttal diagnosztikai lehetőség, amelynek segítségével megállapítható, hogy a páciens miként viszonyul bizonyos "életelvekhez". Fontos a beteg élet érzéseinek feltérképezése, amelyek az egyes illóolajokhoz kapcsolódnak. A kliens olajra adott reakciói - szimpátia, ellenszenv, esetleg felmerülő emlékek - szabják meg, melyik olajjal érdemes elkezdeni a kezelést. Aki legyengült állapotú, annak először olyan olajat adnak, amely nem terheli meg túlságosan, amelynek hatására kellemesen érzi magát. Az olajok tehát tanítómestereink. Segítenek megérteni jelenlegi helyzetünket, majd hozzájárulnak problémáink leküzdéséhez.

 

 

 

A körömvirág, a bazsalikom, és az eukaliptusz olaja gyakran használt adalék

 

A bazsalikomolaj saját autentikusságunk megerősítésében segít. A rózsa a szerelem témájához kapcsolódik. Az eukaliptusz bölcs, férfias jellegű tanító. A szegfűszeg a csodálatos és erőteljes női princípium képviselője, amely segít megkönnyíteni a szülést. A nyírfakéreg, a körömvirág vagy a cickafark bőrproblémák kezelésére alkalmas. Az orbáncfű és a levendula a nyugodt alvást biztosítják. A kamillás fürdő ideális a gyermekeknek, a rózsaolajas fürdőben hamar kipihenhetjük a kimerültséget, fáradtságot. A legtöbb páciens tíz fürdő kezelés után arról számol be, hogy egészen másképp érzi magát a bőrében, mint a kúra előtt. Sikerült megtalálniuk a nyugalmat, pontosabban, szabatosabban képesek kifejezni magukat.

 

 

Hogyan képes az örvény dinamizálni az illóolajakat

Az örvény generátor közepében finom nyíláson keresztül illóolajat csepegtetnek a vízbe. Az örvénylés itt a leggyorsabb, az apró cső pedig valósággal elporlasztja az olajat. Az örvény generátorból a víz is szinte ködszerű apró vízcseppek formájában távozik, és a cseppeket leheletvékony olajfilm veszi körül. E zseniális eljárással az illóolajok hatása dinamizálható. A vízbe juttatott olajmennyiség felülete 2500-szorosára nő. Ez a jelenség leginkább a homeopátiából ismert dinamizálás, más néven potenciálás jelenségére hasonlít.

 

A mai fiatalok divatja hozzájárul, hogy a has és a medence kihűl, ami jelentős emésztési és anyagcsere zavarokat idéz elő

 

Ebben jelentős mértékben különbözik a diszperziós eljárás a hagyományos, olajemulziós fürdőkből, amelyekben az olaj elszappanosodik. A diszperziós olajfürdőben az olaj olaj marad, a víz pedig víz. Junge módszerére a II. világháború után felfigyelt egy antropozófikus gyógyászattal foglalkozó orvos. Együtt fokozatosan kikísérletezték a módszert, és elkészítették olívaolaj-bázisú, 1-10%-os hígítású gyógyító illóolajaikat. A diszperziós fürdő, Rudolf Steiner balneológiai módszerének továbbfejlesztése ekkor született meg. Ma 1-2%-os hígítás mellett végzik a fürdőket, és még ez a csekély mennyiség is hatásos.

- tamás -
XII. évfolyam 2. szám

Címkék: illóolajok, olajdiszperziós gyógyfürdők

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.