Szépség

Olvadó, hideg élvezet

Mi van valójában a fagylaltban?

  Elnyalni egy fagylaltot vagy elszopogatni egy jégkrémet, kicsik és nagyok számára része a nyári élvezeteknek.  Ki tudna ellenállni a jeges csábításnak? A legtöbben azonban nincsenek tisztában azzal, milyen összetevőkből  készül a fagylalt, és milyen gyártási előírások vonatkoznak rá.


   

  Ha beköszönt a fagylaltszezon, mindenki lelkes nyalakodásba kezd. Az európai ranglista élén a finnek állnak, akik fejenként és évenként 13 liter fagylaltot fogyasztanak, őket követik a norvégok és a svédek. Utána a németek következnek, majd az olyan híres fagylaltkészítő népek, mint az olaszok és a franciák.

   

   

  Vanília, csokoládé, eper az élen

  A fagylalt 80 százaléka az élelmiszeripar terméke, 3 százalék a folyékony, gépi fagyi, amit leginkább gyorséttermekben lehet kapni, míg a többit cukrászdákban és éttermekben helyben állítják elő, általában saját receptúra alapján. Az ízek választéka szédítő, mégis a népszerűségi listát az olyan klasszikusok vezetik, mint a vanília, a csokoládé, a dió és az eper.

   

  Fagylalt és fagylalt között azonban nagy a különbség. A hozzávalók általában a tej, tejszín, joghurt, cukor, gyümölcs ( friss gyümölcs, gyümölcslé vagy -velő), tojás, vaj, növényi zsír, ám az arányok az elnevezésekben is kifejezésre jutnak. A tejes fagylalt legalább 70 százalék tejet tartalmaz, a jégkrémben legalább 10 százalék a tejzsírok aránya, míg ha ez túllépi a 18 százalékot és tejszínből származik, akkor tejszínes fagylaltról beszélünk. A krémfagylalt nevet akkor viselheti egy termék, ha legalább 50 százalék tej és 90 g tojássárgája vagy 270 g teljes tojás jut benne egy liter tejre.

   

   

  Pontos szabályok: mennyi gyümölcs van a gyümölcsfagylaltban?

  A gyümölcsfagylalt legalább egyötöd részben gyümölcsből áll, a szorbet legalább 25 százalékban, a citrusszorbet 15 százalékban. Ez utóbbi termékekben nincsen tej vagy tejtermék. A gépi fagylalt összetétele nem különleges, csak az előállítása: a rendkívül puha fagylaltot gépben csinálják és onnan adagolják, azonnali fogyasztásra.

   

  Léteznek további, a fenti előírásnak meg nem felelő fagylaltféleségek is, amelyekben például kevesebb a tejzsír vagy növényi zsiradék is van bennük, illetve ízük szerint tartalmaznak még például kakaót, csokoládét, dióféléket, mazsolát vagy fűszereket. Engedélyezett összetevők még az ivóvíz, az aromák és a különféle adalékanyagok, mint ételszínezék, stabilizátor vagy emulgátorok. Érdemes elolvasni a jégkrém címkéjét, mielőtt megvásároljuk.

   

  A házilag készült fagylaltban is lehetnek késztermékek, például friss gyümölcs helyett gyümölcskoncentrátum vagy aroma. Ha pontos információra vágyunk, a gyártás helyén elkérhetjük az összetevők pontos listáját. Ez sem ad azonban feltétlenül tökéletes felvilágosítást az összetevőkről, hiszen mondjuk az aroma szó mögött sok minden rejtőzhet. A gyártók szívesen spórolnak például a drága vaníliával, mint ez a német fogyasztóvédelmi szervezet, a Stiftung Warentest egyik 2009-es felméréséből is kiderült. A szakemberek 22 dobozos jégkrémet vettek alaposan szemügyre, és a vizsgálat győztese volt az egyetlen, amelyikben elegendő mennyiség volt a valódi fűszerből, és nem tartalmazott adalékanyagokat. A többi termékben vagy túl kevés volt a vanília, vagy mesterséges aromával, vanillinnal helyettesítették. Az ilyen termék csak a „vaníliaízű fagylalt” nevet viselheti, a „vaníliafagylalt” elnevezéssel csak olyan terméket szabad forgalomba hozni, amelyben a valódi fűszer aromája található meg.

   

  Ha fagylaltot veszünk, ne csak a sok gombócra ügyeljünk, hanem arra is, a  termék milyen adalékanyagokat tartalmaz

   

  A tesztelőknek még az is feltűnt, hogy a gyártók több mint egyharmada a tejzsírt kókuszzsírral vagy pálmaolajjal helyettesítette. Ezek a zsiradékok azonban a szervezetünk számára kevésbé értékesek a tejzsírnál. A másik trükk, hogy levegővel „felfújják” a jégkrémet, és így egy liter jégkrém árában nem kevés levegőt is megfizetünk.

   

  Aki inkább a természetes dolgokat kedveli, az vásárolhat biofagylaltot, amelynél az összetevőknek meg kell felelniük a biotermékekre vonatkozó előírásoknak. Az ilyen fagylalt fő összetevői a tej, a tejszín és a gyümölcsök, nyerscukor, valamint búza- és kukoricaszirup. Aromákat és adalékanyagokat a termék nem tartalmaz.

   

   

  A higiénia a legfontosabb

  A gépi fagylaltnál az összetevőket összekeverik, pasztörizálják, majd újra lehűtik, így kerülik el a mikroorganizmusok okozta fertőzéseket. A legfontosabb a higiéniai szabályok betartása, ez a házi fagylaltkészítésre is vonatkozik. Ha ugyanis nem vigyázunk, elszaporodhatnak a fagylaltban a baktériumok. Ezért is nem szabad az egyszer már felolvasztott terméket visszafagyasztani. Ha dobozos jégkrémet veszünk, ezt tegyük legutoljára a kosarunkba, és nagy melegben hűtőtáskában vagy -zacskóban vigyük haza.

   

  Fagylaltgéppel mi magunk is könnyedén előállíthatjuk otthon a kedvenc fagylaltjainkat. De nem is kell hozzá feltétlenül gép: egyszerűen hűtsük le a masszát, majd keverjük össze alaposan, és utána újra hűtsük le. Alapanyagnak jó minőségűeket válasszunk, nagyon finom például a bogyós gyümölcsökből készült otthoni fagylalt. Ehhez pürésítsünk 500 g bogyós gyümölcsöt, szűrjük át egy szitán, adjunk hozzá egy pohár joghurtot és édes tejszínt, keverjük össze, és édesítsük ízlés szerint. Adhatunk hozzá néhány mentalevelet vagy néhány csepp mentaolajat, így még frissebb lesz az íze.

  –emel–
  XVIII. évfolyam 8. szám

  Címkék: fagylalt

   Aktuális lapszámunk:
   2021. január

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.