Szépség

Piknik a természetben

Mindig az évszaknak megfelelő alapanyagok közül válogassunk

    Meleg nyári napon miért ne tehetnénk étkezéssel egybekötött kirándulást? A réten leterített pokrócon vagy a park padján ülve, kellemes társaságban egyszerre élvezhetjük a finom ételeket és a természet szépségét. A szabad ég alatti társas étkezés már az ókorban is kedvelt időtöltés volt. A középkorban a földművesek a földeken tartottak ebédszünetet, míg a barokk korban a piknikezés inkább a magasabb társadalmi rétegek kedvelt nyári szórakozásának számított.


    A nyári piknik a természetben felnőttnek és gyermeknek egyaránt élvezetes  program. Az élvezetet fokozzák az ízletes harapnivalók

     

    A szabadban zajló étkezés egyik legfontosabb kelléke a piknikpokróc. Erre a legalkalmasabbak az olyan takarók, amelyek egyik fele vízhatlan anyagból készült, így akkor is száraz marad, ha a fű vizes. Az alapfelszereléshez hozzátartoznak az üvegből, papírból vagy műanyagból készült poharak és tányérok, az evőeszközök, valamint a papírszalvéták. Ne feledkezzünk meg a nagy méretű szemeteszsákról sem, hiszen az utánunk érkező kirándulók szintén szeretnék élvezni a hely szépségét és tisztaságát. A tapasztalt piknikezők kosarában mindig van bicska és dugóhúzó is.

     

    Ahhoz, hogy a kirándulás kulináris élménnyel is szolgáljon, a csomagból nem hiányozhatnak az ízletes harapnivalók sem. A jelszó: fingerfood, tehát kézzel eszünk. Ez jelenthet például kenyérszeletekből, zsemléből, kifliből készített szendvicseket. A kenyér, illetve a péksütemény lehetőleg olyan tésztából készüljön, amely jól bírja a szállítást és nem morzsálódik széjjel, mire kicsomagoljuk. Nem alkalmasak tehát a sokmagos pékáruk. A kenyér/zsemle megkenésére alkalmas a vaj, a fűszervaj, esetleg pesto vagy egyéb kenőkék. Hogy erre mit rakunk, az teljesen fantáziánktól függ. Lehet például kecskesajt fügemustárral, juhsajt körteszeletekkel, esetleg paradicsomszeletek pestóval és rukkolasaláta- levelekkel. Mindig az évszaknak megfelelő alapanyagok közül válogassunk, ezekben nyáron bizonyára nem lesz hiány.

     

     

    Rafinált falatokkal különlegesebb a piknik

    Aki valami rafináltat szeretne készíteni, otthon kis nyársakra húzott, csirkés-zöldséges rablóhúst készíthet, de kiválóak a kis méretű, töltött levelestészta-batyuk, a sajtos-zöldséges minitorták, a fetasajtos-spenótos muffinok. Utóbbiak készülhetnek esetleg cukkiniből és répából is. A vékony lepénykenyereket megtölthetjük zöldségekkel, tejszínes öntettel készült salátával és húsfalatkákkal, majd a lepényt feltekerhetjük. Aki szeret sütni, készíthet sütőlemeznyi paprikás-kukoricás- zöldséges-sós süteményt, amelyet kis, négy- vagy háromszögletes falaktákra szelhet. Ha túl sok lett belőle, egy része eláll a következő piknikig a mélyhűtőben.

     

    Aki az egzotikus ízeket kedveli, ötletet meríthet az ázsiai konyha kínálatából. A kirándulásra kiválóan alkalmasak a parányi méretűre készített tavaszi tekercsek vagy a von-ton nevű kínai töltött tésztabatyuk. Ezek tésztája készen is kapható, de nem nehéz elkészíteni sem. Töltelékül különféle zöldségek, hús és hal szolgálnak. A szendvicsek kivételével a piknikre szánt fogások némiképp időigényesek, de megérik a fáradságot!

     

    Az említett ételek kiváló kiegészítője lehet a finom saláta. Ez készülhet zöldségekből, burgonyából, de lehet rizs- vagy tésztasaláta is. Ezek jobban bírják a szállítást, ezért alkalmasabbak a leveles, fejes salátáknál. Ha mégis ragaszkodunk a leveles zöldfélékhez, akkor a ropogós fajtákat részesítsük előnyben: radicchio, jégsaláta, cikória. Helyesen tesszük, ha a dresszinget egy külön dobozba csomagoljuk és frissen öntjük a salátára, mert így gusztusosabb az eredmény.

     

    A fűszeres falatok után kellemes záróakkord valami édes csemege. A legegyszerűbb desszert a friss gyümölcs. A sárgabarack, a cseresznye és a szilva praktikus, mert csak meg kell mosni őket és jól szállíthatók. Ha gyümölcsnyársat készítünk apró görögdinnye- és almadarabokból, annak senki sem tud ellenállni.

     

     

    Banános-diós muffin

    Hozzávalók 12 muffinhoz: 3 nagyon érett banán, 2 tojás, 15 dkg barna nádcukor, 15 dkg puha  vaj, 2 dl aludttej, 10 dkg durvára aprított pekándió vagy dió, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor,  1/2 teáskanál őrölt fahéj.

     

    Elkészítése: A tojásokat a vajjal és a cukorral habosra keverjük. A banánokat szétnyomkodjuk  gy villával, majd az aludttejjel együtt a tojásos keverékhez keverjük. Hozzákeverjük a diót,  ajd   lisztet és a sütőport is. Muffinpapírba töltjük, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 25 percig sütjük.

    –vági–
    XVIII. évfolyam 8. szám

    Címkék: piknik

      Aktuális lapszámunk:
      2020. április

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.