Szépség

Reiki - univerzális energia embernek és állatnak


A reiki olyan nagy hatású, egyúttal egyszerű gyógymód, és lazítási módszer,
amely öngyógyításra is alkalmas. A kezek felhelyezésével univerzális életenergia áramlik a test minden sejtjéhez

 

Vajon ki ne vágyna mély ellazulásra, a stressz elengedésére, az immunrendszer megerősítésére és energiára? Méghozzá mindezt egyszerűen, kézrátétel segítségével. A reiki mindezt, és még sok minden mást is ígér. Ami a leglenyűgözőbb: a reikit önmagunk és szeretteink gyógyítására is alkalmazhatjuk otthonunkban! A módszer ősrégi, Észak-India és Tibet vidékéről származik. A tibeti orvos-lámák a mai napig ismerik azokat a kozmikus szimbólumokat, amelyek a reiki alapját jelentik. Carl Gustav Jung, a huszadik század egyik legjelentősebb pszichológusa szerint a kozmikus szimbólumok "az emberi lét alapjai", a szimbólumokról szóló tudás pedig, "a legmagasabb, hozzáférhető tudásszint".

 

 

Aki megtanulta a reikit, bárhol és bármikor alkalmazhatja. Például krónikus testi és lelki panaszok kezelésében, vagy egy baleset helyszínén elsősegélyként

 

Nagyon hatékony öngyógyító és lazító eljárásról van szó, amely - igény szerint - vitalizál, energiákat egyenlít ki és blokádokat old fel; pszichés, mentális és emocionális szinten egyaránt.

 

Mi az a reiki?

A reiki szó szerinti fordításban "univerzális életenergia". A reiki során ugyanis a közvetlenül a kozmoszból származó univerzális energiát aktiválják. Ez az energia kimeríthetetlen és képes rá, hogy a negatív rezgéseket átalakítsa. Minden gyermek a hasát fogja, ha hasfájása van. Ez természetes reflex, amely egyben a reiki alapját képezi. Amikor kezeinket egy testrészre helyezzük, az egész testben harmonizáljuk az energiaáramlást, méghozzá a leginkább ott, ahol szükség van rá.

 

 

Dr. Mikao Usui (1865–1926), az univerzális reiki ősatyja

 

A reiki rendszerében létezik egész testi kezelés is, amelyet mindenki elsajátít az 1. szintű tanfolyam során. Ez a kezelés 12 pozíciót tartalmaz, amely testünk minden fontos energiaközpontját, mirigyeit és belső szerveit érinti. Ennél nem a centiméteres pontosságra kell törekedni, sokkal inkább energiamezőket kell lefedni. Ajánlatos minden helyen legalább 5 percig ott tartani a kezünket, így a kezelés legalább egy óráig eltart.

 

1. feji pozíció

Kezeinket behunyt szemünkre helyezzük. Ez segít leküzdeni a stresszt, az alvászavarokat, valamint támogat bennünket gondolataink rendezésében.

 

2. feji pozíció

A fejünket két kezünk közé fogjuk, a tenyér alján lévő domborulat a halántékon nyugszik. Ez a kezelés harmonizálja a két agyfélteke működését, hangulatjavító hatású, javítja a memóriát és életörömmel tölt el.

 

 

 Hétköznapi panaszok, pl. gyomortáji fájdalmak kezelésében mindössze öt perces kézrátétel csodálatos hatású lehet

 

3. feji pozíció

Két kezünk függőleges vagy vízszintes irányban a koponya hátsó részén nyugszik. Erősíti az önértékelést, biztonságérzetet ad és fejleszti intuíciós képességeinket.

 

4. feji pozíció

Két kezünkkel nyakunkat közrefogjuk, mint egy sállal, a csuklóink az állal egy vonalban érintik egymást. Harmonizálja a vérnyomást, a pajzsmirigy működését, aktivizálja az életenergiát, erősíti a belső nyugalmat és fejleszti önkifejező képességünket.

 

1. elülső pozíció

Kezeink a mellkas felső részén nyugszanak. Szabályozza a szívműködést, a vérnyomást, a csecsemőmirigy működését és a nyirokáramlást. Javítja a salaktalanítást, növeli a képességet, hogy lelkesedni tudjunk valamiért, valamint a bizalmat és az életörömöt. Átalakítja a negatív érzéseket (düh, féltékenység, félelmek).

 

 

A képen a negyedik feji pozíció látható, az életenergia és a kifejező képesség, valamint a belső nyugalom növelése érdekében

 

2. elülső pozíció

Kezünket a bordaív fölé helyezzük. Harmonizálja az emésztést (gyomor), segíti a méregtelenítést (máj). Energiával és önbizalommal tölt fel.

 

3. elülső pozíció

A kezek a bordaív alatt nyugszanak a hason. Erősíti a hasnyálmirigy működését (cukor- és zsíranyagcsere), valamint az emésztést. Segít félelmek és depresszió esetén.

 

4. elülső pozíció

Kezünket az alhason pihentetjük. Erősíti a vastagbelet, a nemi szerveket (szaporodás). Fejleszti a kreativitást, a rugalmasságot és a leföldeltséget. Halálfélelmek és egzisztenciális félelmek esetén sokat segít.

 

 

A Reiki 12 alappozícióját bárki saját magán is alkalmazhatja. A második háti pozíció harmonizálja a vérnyomást és a szívet, erősíti az életörömöt és a bizalmat

 

1. háti pozíció

Kezünket a nyak hátsó oldalára (tarkó) helyezzük, könyökünk legyen ellazult. Tarkófeszülés és hátfájdalmak esetén hatásos, erősíti az idegeket és lazító hatású.

 

2. háti pozíció ("szív-szendvics")

Egyik kezünk a szíven nyugszik, a másik a hátsó oldalon, a két lapocka között. Az elülső tenyér a test felé mutat, a háton nyugvó kézé pedig kifelé néz (a kézhát érintkezik a testtel). Harmonizálja a szívet, a vérnyomást és az immunrendszert, táplálja a bizalmat és az életörömöt.

 

 

Sok fóbia, pl. pókfóbia esetén is beválik a reiki

 

3. háti pozíció

Kezeink a derék felett, közvetlenül a háton nyugszanak. A hüvelykujj is hátul van. Erősíti a méregtelenítést, a veséket. Stressz esetén ellazít, csökkenti az adrenalinszintet (mellékvesék).

 

4. háti pozíció

A kezek a keresztcsonton pihennek, a tenyér nézhet a test felé, vagy akár kifelé is. Mindenekelőtt az emésztést és méregtelenítést serkenti. Táplálja a kreativitást és az ősbizalmat.

 

Aki a fenti gyakorlatokat minden napjai részévé teszi, nemcsak energiaközpontjait harmonizálja, de a stresszhelyzetekkel és problémákkal is jobban megbirkózik. Akinek nincs ideje az egész gyakorlatot egyszerre elvégezni, beoszthatja szakaszokra és a nap folyamán részletekben is végezheti: a feji pozíciókat reggel, az elülsőket délben, a hátsókat pedig este.

 

  

A reiki olyan egyszerű, kisgyermekek is könnyedén alkalmazhatják. Ez a kislány forró vízzel öntötte le magát. A reiki csodálatos módon segített rajta

 

Mivel a kimeríthetetlen kozmikus energiával dolgozunk, testünk energiáit nem merítjük ki. Túladagolás a kézrátétes gyógymódnál nem létezik, kellemetlen mellékhatásokkal sem kell számolni. A reiki sok lelki panasz enyhítésére alkalmas a félelmektől kezdve a fóbiákon, gondokon, szorongáson, depresszión keresztül a szenvedélybetegségekig.

 

Egy idősebb oktatónő, aki korábban igen ritka emlődaganatban szenvedett, elsajátította a reiki 1. és 2. fokozatát, és szorgalmasan kezelte önmagát. Csoportos kezeléseken is részt vett, amely során egy személyt egyszerre többen is kezelnek. Mindössze 6 hét alatt trombocitáinak száma 20 000-ről a normális 400-ra csökkent, és a tumormarkerek is visszatértek a normális tartományba. Mára teljesen gyógyultnak számít, és minden évben meglátogatja az USA-ban élő unokáit, amire korábban gondolni sem lehetett volna.

 

 

A tériszonyt – pl. hegyi túrák alkalmával – is kiválóan le lehet küzdeni reikivel

 

Más a reiki segítségével tudta meg, mi betegsége oka. A második fokozat után sikerült feldolgoznia a múltját. Kiderült, hogy lelki panaszainak hátterében egy gyermekkorában elkövetett szexuális visszaélés állt. Ma teljesen egészséges, rendszeresen tornázik, új szakmát tanult és idős emberekkel foglalkozik terapeutaként.

 

 

A reiki az állatokra is hat

Sokan azt gondolják, hogy a reikiben hinni kell ahhoz, hogy hasson. Ennek ellenkezőjét bizonyítja, hogy a módszer növényeknél és állatoknál is jól működik. Náluk, mint ismeretes, a placébóhatás kizárható. Aki háziállatát kezeli, egyúttal önmagát is gyógyítja közben. Az olyan állatokat, amelyeket először kezelünk reikivel, először szoktatni kell a helyzethez. Alapvetően elmondható azonban, hogy minden állat pozitívan reagál az univerzális energiára. Minden állat képes megtanítani nekünk a türelmet, az alázatot, a szeretet és a jelenben való élést. A macskák harmóniát és belső egyensúlyt sugároznak, a kutyák pedig, a feltétel nélküli szeretetre tanítanak bennünket. A macskákat gyakran ivartalanítják a nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében. Ha a műtét után reikivel kezeljük őket, sokkal hamarabb kiheverik a műtétet. A harcias kandúrok is sokkal kezelhetőbbé, kezesebbé válnak, ha sok reiki-energiát kapnak.

 

 

Kortizon helyett a kiskutya rendszeresen reiki-kezeléseket kapott: köhögési rohamai megszűntek

 

Egy oktató kolléganő egy nyolcesztendős labrador fajtájú kutyával kapcsolatos sikeréről számolt be, amely korábban fájdalmas diszpláziában (szervek vagy szervrendszerek zavart sejt-, ill. szövetfejlődése) szenvedett. Az állat fájdalmai teljesen megszűntek, amióta reikivel kezeli. Az állatorvos nem tudta mire vélni a javulást, mivel a panaszok kopásos jellegűek, és általában nem javulnak, inkább csak romlanak.

 

A reiki az állatoktól való elbúcsúzásban is sokat segíthet. Így volt ez annál a csodálatos pásztorkutyánál, amelyik rákban szenvedett. Gazdája mindennap reikivel kezelte. A kezelés közben megnyugodott, és úgy tűnt, fájdalmai megszűntek, míg egyik nap a kezelés közben, szenvedés nélkül, csendesen elaludt.

 

 Aki ismeri a terápiát, a lovak kólikáit is eredményesen kezelheti

 

Mindeme esetek bizonyítják, hogy a reiki esetében többről van szó, mint testi és lelki panaszok kezeléséről. Ami a legcsodálatosabb a reikiben, az a tudati fejlődés, amiről a terapeuták beszámolnak. A reiki segíti gyakorlóit a belső fejlődésben, segít a gyengeségek elfogadásában és az elengedésben, hogy ezáltal tökéletesebbé váljunk és valódi énünket megéljük.

 

 

Hova kell a kezeket tenni – honnan jön az energia?

A reiki során abból a feltételezésből indulunk ki, hogy minden ember egységet alkot az univerzummal és ezáltal az isteni energiával. Ez az energia korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre áll, és bárki magához veheti a kezei segítségével. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, az 1. fokú tanfolyamon ún. beavatáson vesz részt, és elsajátítja a technikát. Ez a képesség egy életen át birtokunkban marad. Ettől kezdve kézrátétellel továbbadható a magas szintű rezgés.

 

A gyógyító a kezeit általában közvetlenül a kezelendő területre helyezi, ez alól a sebek, fekélyek, valamint a nyak, torok képeznek kivételt. E területeket nem ajánlatos érinteni, ilyenkor tehát a kezek 2-3 cm távolságban a test felszíntől helyezkednek el. Aki haladóbb szintet ér el, annak már a kezeire sincs szükség. A második szint alkalmassá teszi a gyógyítót a kozmikus szimbólumokkal történő gyógyításra, amivel távgyógyítás is lehetséges. Ehhez általában elegendő egy fénykép, amely segítségével a kezelendő személye felidézhető.

 

Az ennél is magasabb szinteken már fényenergiával gyógyíthatunk. Ilyenkor az egyes csakrák energiáit tudjuk aktiválni: a 3. szinten lévők a nap fonatcsakrát, a 4. szinten lévők a szívcsakrát, az 5. szinten lévők a torokcsakrát, a 6. szinten lévők a harmadik szemet, a 7. szinten lévők pedig a koronacsakrát.

- vörös -
XII. évfolyam 2. szám

Címkék: öngyógyítás, reiki

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.