Szépség

Roller felnőtteknek

Aki nem tud kocogni, mert megfájdul a térde, akit a kerékpárnyereg sebesre dörzsöl, aki fél, hogy görkorcsolyázás közben elesik, az örülhet az új sporteszköznek: a felnőtteknek szánt rollernek. Ez a régóta ismert és kedvelt jármű a mozgástól idegenkedőkkel is megkedvelteti a sportot.


Rollerezők – az új divat egyre inkább hódít. Szinte játszva megmozgatható vele az egész test

 

Azoknak az arcán, akik gyermekkoruk óta először állnak újra rollerre, általában földöntúli mosoly látható. Egyfelől biztosan azért, mert felelevenednek a gyermekkor gondtalan évei, másfelől, mert a mozgás egyszerűen mindenkinek jót tesz.

 

A kerékpározással ellentétben, ahol csak a lábaink mozognak és a hátunk merev, a rollerezés egész testünket megmozgatja. Egyik lábunk enyhén behajlítva a lábtartón, míg a másikkal lökjük magunkat. Öt-tíz lökés után lábcsere következik. Közben felsőtestünk és karjaink is mozognak, hogy minél jobban hasznosítsuk a lendület erejét. A rolleren folyamatosabban mozgunk, és sokkal több izomcsoportot mozgatunk meg, mint biciklizés közben.

 

Rollerezés - az ideális fitneszedzés

Az új roller kiválóan alkalmas az állóképesség fejlesztésére - igazi szív- és keringéstréning. A terhelés is könnyen adagolható. Lehet lassan, sík terepen kerekezni, vagy gyors edzőszakaszt keresni, amelyen vannak kisebb-nagyobb emelkedők is. Aki gyorsan rollerezik, kb. ugyanannyi kalóriát éget el, mint ha kocogna. Kiváló módszer tehát a zsírpárnák leapasztásához.

 

Egyszerű technika, nincsenek pedálok, láncok, sebességváltók

 

A rollert egészen praktikus okok is szimpatikussá teszik. A rollernél csak a gumik és a fékek állapotára kell figyelni, ellentétben a kerékpárral, ahol még a sebességváltó, a pedál vagy a lánc is folyamatos karbantartást igényel. Műszaki szempontból nagyon egyszerű szerkezet, pótalkatrészre is alig van szükség.

 

 

A rehabilitációban is bevált

A sérülést szenvedett betegeket újra lendületbe kell hozni. Fel kell építeni, meg kell erősíteni az izomzatukat, be kell gyakoroltatni velük a mozgáskoordinációt. Ugyanakkor a szívet és a keringés szervrendszerét is meg kell erősíteni. Ez persze akkor működik a legjobban, ha nem merev terápiás terveket erőltetünk a páciensre, hanem hagyjuk, hogy élvezze a rollerezést. Ma már nyereggel ellátott rollereket is lehet kapni külföldön. Ez főképp akkor lehet hasznos, ha a röviddel azelőtt operált lábat akarjuk menet közben pihentetni, és nagyon kímélő erősítő edzést akarunk alkalmazni.

 

A roller mint terápiás eszköz főképp térd- és csípőízületi sérülést szenvedett pácienseknél jön szóba. Az edzésnek persze előfeltétele a minimális testi stabilitás. Fontos kiegészítő a bukósisak is. A rollerezés ugyan sokkal szelídebb sport, mint a síelés, de a sérüléseket itt sem lehet kizárni, főképp gyorsabb tempónál. Nem ajánlható a rollerezés azoknak, akik csípőízületi protézist viselnek, illetve akik nem állnak eléggé stabilan a lábukon.

- tv -
XV. évfolyam 8. szám

Címkék: roller, testmozgás

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.