Szépség

Segítség, hullik a hajam!


A hajnak nincs létfontosságú szerepe, ám erősen befolyásolja a külső megjelenést, így az emberek többségét nagyon érzékenyen érinti, ha hullani kezd a haja.

 

Természetesen léteznek olyan prominens kopasz személyiségek, akik népszerűségüket nagy részben simára borotvált fejüknek köszönhetik – gondoljunk csak a gyönyörű Sinead O’Connorra vagy Yul Brynnerre, aki

 

Sziám királyaként vált szexszimbólummá. Gyenge vigasz ez azonban azoknak, akik hajritkulásban szenvednek. A közvélemény-kutatások arról számolnak be, hogy különösen a fiatalabb férfiak érzik magukat szociálisan, ill. karrierlehetőségeiket tekintve hátrányos helyzetben, ha ritkulni kezd a hajuk.

 

Azonban nemcsak a haj állapota gyakorol hatást a pszichére. A szólás, hogy „Ez sok ősz hajszálamba került.”, világosan jelzi, hogy a nagy lelki megterhelések vagy a sok stressz a hajon is látható jelekben nyilvánul meg. Az orvostudományban közismert, hogy a nők rövid időn belül nagyon sok hajszálat képesek elveszíteni, ha partnerkapcsolatuknak hirtelen vége szakad. A hajhullásnak ez a fajtája szerencsére csak átmeneti jellegű.

 

 

Még normális?

Ősszel mindig lassabban nő a haj, mint tavasszal, és kétszer olyan erős, mint egyébként – ez természetes folyamat, emiatt nem szabad aggódni. Általában érvényes, hogy csak napi több mint 100 hajszál kihullása esetén beszélhetünk hajhullásról. (Ha megszámoljuk a hajszálakat a hajkefén, jobban meg tudjuk ítélni a kihullott hajszálak mennyiségét.)

 

Gyakran egyszerűen a túl sok ápolószer, az állandó dauer, festés, túl forró szárítás és a merev frizurák következtében válik töredezetté és egyre ritkábbá a haj. Vigyázni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra is. A testnek megfelelő mennyiségű vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége, hogy a hajsejtek megfelelő táplálékhoz jussanak.

 

„Normális” jelenség, ha a hajszálak a 25. életév után vékonyodni kezdenek. Ilyenkor már több hullik ki belőlük, mint amennyi nő. A természetes öregedési folyamat, amely a férfiaknál többnyire harmincas, negyvenes éveikben következik be, anélkül, hogy bármifajta betegség húzódna a háttérben, kopaszodással is járhat. A nők esetében kevésbé jellemző a korral összefüggésben lévő hajhullás. Hormonváltozás is eredményezheti náluk a hajszálak elvékonyodását, például a változókorban, szülés után vagy a fogamzásgátló tabletta abbahagyását követő időszakban.

 

A hajhullások 80 százalékát – férfinál éppúgy, mint nőnél – arra való hajlam idézi elő. A háttérben megnövekedett mennyiségű férfihormon (tesztoszteron), ill. a szőrtüsző fokozódó érzékenysége rejlik e hormon iránt. Nőknél tipikusan a 35. életév betöltése után jelentkeznek ezek a problémák.

 

Gyógyszerek (pl. béta-blokkolók) vagy egy kemoterápia is gyakran átmeneti hajhullást idézhet elő. Kevésbé ismert, hogy a súlyos általános eredetű megbetegedések (mint pl. májbetegségek, HIV-fertőzés) és a hormonzavarok (mint a pajzsmirigy vagy a mellékvese megbetegedései, a diabétesz) egyik szimptómája a hajhullás. A fejbőr megbetegedése és a vérszegénység is a kiváltó okok közé tartozhat.

 

Említést kell még tenni az alopecia areatáról, vagyis a „kör alakú hajhullás”-ról. E megbetegedés többnyire hirtelen fellépő kerekded kopasz foltokban nyilvánul meg, gyakran csoportokban nagyon gyorsan terjed el a bőrön. Nem csak a fejbőrön, hanem a szemöldökön, a szempillán és a test más szőrös felületén is jelentkezhetnek e betegség egyes fajtái. Gyerekeknél is előfordulhat. Az alopecia areata pontos oka a mai napig nem ismeretes. Valószínűleg egyfajta autoimmun-megbetegedésről van szó, amikor az immunrendszert alkotó sejtek legyőzik a szőrtüszőt.

 

 

Mit lehet tenni?

Mindenképpen forduljon orvoshoz, ha azt veszi észre, hogy a megelőző időszakhoz képest feltűnően nagyobb mennyiségben hullik a haja, és nem tudja az okát, valamint ha kör alakú kopasz foltok jelennek meg a bőrén. Az orvos megpróbálja megtalálni az okot, és adott esetben az alapbetegséget fogja kezelni. A nőknél olykor a hormonállapot felmérése, konkrét esetekben pedig egy hormonkészítmény vagy egy hormontartalmú hajvíz is segíthet. Jótékonyan hatnak az élesztőt tartalmazó szerek, a vitaminok, az ásványi anyagok és az aminosavak is.

 

Természetes gyógykészítmények (pl. amelyek köleskivonatot, biotint és L-Cystein aminosavat tartalmaznak) jótékony hatást fejtenek ki a haj olyan átmeneti jellegű ritkulása esetén, amelyet pl. a terhesség utáni stressz vagy hormonváltozás idéz elő.

 

Ha azonban már nagyon előrehaladott a hajritkulás, hajnövesztő szerekkel és gyógyszerekkel sem érhető el kielégítő eredmény. Felmerülhet még annak a lehetősége, hogy a hajjal fedett fejrészről hajgyökereket (amelyek érzéketlenek a tesztoszteronnal szemben) ültettessünk át a kopasz területekre. A hosszú ideje rossz hírnek örvendő hajátültetés ellen folytatott harcot végül is két osztrák, Karl és Werner Moser nyerte meg, módszerük újdonsága pedig abban áll, hogy a hajgyökereket rendkívül apró bemetszésekkel ültetik el – a végeredmény nagyon természetesnek hat.

 

A kör alakú hajhullás esetében megmaradnak a hajgyökerek. Ezért fordulhat elő az is, hogy a betegség bizonyos esetekben minden kezelés nélkül épp olyan hirtelen elmúlik, mint ahogy jött. A terápia sajnos még nem ad megelégedésre okot, különböző lehetőségeket (pl. speciális izgatóterápiák, kortizonkészítmények) próbálnak ki a kutatók anélkül, hogy biztosak lehetnének kísérleteik sikerében.

-roland-
IX. évfolyam 11. szám

Címkék: hajhullás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.