Szépség

Soha többé kövérség!

Szelíd út vezetett el az ideális súlyhoz

A 46 éves német szállodatulajdonos, Peter Hofmann 2008 márciusában még 145 kilót nyomott, azóta viszont 50 kilót leadott, és a súlyát meg is tudta tartani. Sikerének kulcsa a Kneipp-kúra, a rendterápia, a gyógynövények, a víz és a mozgás kombinációja.


Peter Hofmann még 50 kilóval többet nyom

 

Az eredetileg szakácsvégzettségű férfi már hosszú ideje súlyproblémákkal küszködött, ezért az elmúlt húsz év során számtalan módszerrel próbált meg lefogyni. A különféle diétákat és böjtkúrákat ugyanúgy kipróbálta, mint a tablettákat, a fogyiitalokat és számtalan más, piacra került készítményt. Néha sikerrel járt, néha nem, néha három hónapig is megőrizte alacsonyabb súlyát, néha egyáltalán nem fogyott. De akármit is próbált ki, az eredmény végül ugyanaz lett: mindig többet szedett fel, mint amennyiről indult.

 

Egy idő után megadta magát a sorsnak, és bár folyamatosan hízott, reménykedett benne, hogy majd leadja. Esténként, munka után mindig az jutott eszébe, hogy aznap tulajdonképpen még semmi normálisat nem evett, közben pedig elfelejtkezett azokról a falatokról, amiket munka közben itt-ott bekapott. Inkább kinyitotta a hűtőt, hogy végre egyen valami rendeset. Mozogni csak annyit mozgott, amennyi feltétlenül szükséges volt, a családjával nem járt el kirándulni, sétálni, csak olyasmire vállalkozott, ami nem bizonyult túlságosan megerőltetőnek.

 

Az egyik, ugyancsak túlsúlyos barátjával összebeszélve megrendelték az Egyesült Államokból a legújabb fogyasztószert, egy igen erős étvágycsökkentőt. Két hónapig működött is a dolog, amikor hirtelen kiderült, hogy a tablettát kivonták a forgalomból, egészségkárosító mellékhatásai miatt.

 

Mindez azzal a következménnyel járt, hogy bár sikerült 16 kilót leadnia, tíz héten belül 18-at hízott vissza. Kénytelen volt megint éhezni, ami azzal járt, hogy valamennyit lefogyott, de rosszul tűrte a kúrát és rosszkedvűvé vált, ezért abbahagyta.

 

A folyamatos jojózás miatt hamarosan jelentkeztek nála az első ízületi és hátproblémák. Mikor ezekkel orvoshoz fordult, az orvos csak annyit mondott: a fájdalmait egyszerűen az okozza, hogy túl kövér. A panaszaira fájdalomcsillapítót kapott, vagyis a tüneteket kezelte, nem az okokat.

 

További orvosi vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a mája elzsírosodott, a térdében pedig megsérült a porckorong. Emiatt meg kellett műteni a térdét, amelyben egyébként a túlsúly miatt ciszta is kialakult. Ehhez árult még a gerincében a csigolyák kopása. Ennek ellenére nem sikerült belátnia, hogy másképpen kellene élnie. Erre csak egy személyes kulcsélménye döbbentette rá.

 

 

Nem tudta bekapcsolni a biztonsági övet

Szabadságra utazva a repülőgépen nem tudta bekapcsolni a biztonsági övet: nemhogy túl szoros volt, még egy jókora darab hiányzott belőle ahhoz, hogy körbeérje. Amikor szólt a stewardessnek, az keresztülkiabált az utasok feje fölött a kolléganőjének, hogy hozzon egy övhosszabbítót. Peter Hofmann ekkor úgy érezte, szeretne elsüllyedni, és hogy mindenki őt bámulja. A nyaralás ezek után nem sikerült valami fényesen.

 

Hazaérve elhatározta, új életet kezd. Megértette, neki magának kell tennie azért, hogy újra jól érezze magát. Elsőként hosszas és kimerítő konzultációt kért a szállodában dolgozó természetgyógyásztól. Utána alapos kivizsgálás következett, majd közösen összeállítottak egy életmódprogramot – amelyben nem szerepelt diéta. Elsőként az étkezési szokásait változtatta meg, vagyis inkább visszatért a normális, napi háromszori étkezéshez, amelyre mindig megfelelő időt szánt. Ez nem volt könnyű feladat, mert a vendéglátásban a normális étkezési időpontokban a személyzetnek nincs ideje enni, előtte és utána meg nincs kedve. Így aztán összevissza esznek, itt bekapnak egy kis ezt, ott egy kis azt. Nos, ennek véget vetett. Elkezdett étkezési naplót vezetni, amiből fehéren-feketén kiderült, mit csinál jól és mit rosszul. Esetében egyértelműen túl sok volt a zsír, ráadásul a nem megfelelő napszakokban. Miután ez kiderült, már könnyebb volt kevesebb zsírt enni, de közben nem éhezni. Az ismerősei nem is hitték el, hogy ilyen sokat eszik, mégis fogy, de közben felfedezett új vagy éppen elfelejtett ízeket, például a zöldségekét és a gyümölcsökét.

 

A Kneipp-kúra és a nordic walking felturbózta az anyagcserét

Ezzel párhuzamosan elkezdett célzottan Kneipp-kúrás módszereket alkalmazni. Először szüksége volt némi meggyőzésre, de aztán rájött, milyen sokféle jótékony hatásuk van. A hidegmeleg váltott vizes módszerek igazi energiabombák. Nagy segítségére volt az édesanyja, aki Kneipp-kúrával foglalkozik a szállodában, és már kora reggel borogatásokkal látta el. A méregtelenítő májborogatás, a nyugtató szénapakolás, a gyulladáscsökkentő váltófürdők hatására elindult a teste méregtelenítése, és egyben az elfogyasztott ételeket is jobban meg tudta emészteni. Ezek után már csak a mozgással, pontosabban annak hiányával kellett kezdenie valamit.

 

 A Kneipp-féle módszerek újra nagy közkedveltségnek örvendenek

 

A természetgyógyász nordic walkingot ajánlott, amitől Hofmann úr idegenkedett, mert soha nem tartotta sportnak, ha az emberek a parkban séta közben botokkal hadonásznak. A 17 éves lánya is mindig azt mondta, az ilyesmi kimondottan ciki. Aztán mégis hagyta rábeszélni magát, kivonult a botokkal az erdőbe, és kiderült, hogy kimondottan élvezi a dolgot. Azóta hetente legalább négyszer fut. Kezdetben már 20-30 perc után teljesen kikészült, de napról napra érezte, ahogyan fokozódik az ereje, a kitartása, és egyre jobban érzi magát.

 

Élménnyé vált a mérlegre állni

Korábban nem szívesen állt a mérlegre, azóta viszont valóságos élményt jelent számára a súlyellenőrzés. Lassan, de biztosan tűntek el a fölösleges kilók, a ruhái elkezdtek lógni rajta, a nadrágját már csak övvel tudta megtartani.

 

A már említett Kneipp-kúrás módszerek felturbózták az anyagcseréjét és jótékony hatást gyakoroltak az évtizedek során meggyötört ízületeire. Ízületi és hátfájdalmai lassan csökkentek, majd teljesen eltűntek. A csigolyakopás még megvan, de egyre ritkábban kínozza. Ez annak köszönhető, hogy a Kneipp-kúra és a mozgásterápia eredményeként az izmai megerősödtek és újra hatékonyan tartják a testét.

 

Nagy örömet jelentett a ruhatára első lecserélése. A korábbi 64-66-os méretről lement 56-osra, ami óriási élményt adott! Utoljára 30 évvel korábban hordott ilyen méretet, amikor még szakácsiskolába járt. A vendégek, akik már régen nem jártak a szállodában, Hofmann asszonyt kérdezgették, vajon beteg-e a férje, hogy ennyire lefogyott. Az asszony azt válaszolta: még nem volt komolyan beteg, éppen ezért fogyott le, hogy ne is legyen.

 

Peter Hofmann manapság már a természetben érzi magát a legjobban. Állítása szerint teljesen új emberré vált

 

Az egész folyamat, mondja Peter Hofmann, nem sikerült volna a felesége nélkül, aki mindig biztatta, és a nehezebb időszakokban is erőt adott neki. Sportolás közben is új embereket ismert meg, akik szeretettel mozognak a természetben. A sok futás és kirándulás kellemes mellékhatásaként” edzetté vált a megfázásokkal szemben, a szabad levegőn való rendszeres mozgás robusztusabbá tette az egészségét.

 

Emellett a hegymászásra is rászokott, sőt a hegyek mára a szenvedélyévé váltak. Elsőként az 1880 méteres Aggenstein-csúcsot mászta meg, és még számos további következik.

 

Tudatos táplálkozás, lemondás nélkül

Időközben újabb ruhatárcsere következett, ez alkalommal 52-54-es méretre. Az étlapján főleg az első három hónapban nagyon kevés zsír szerepelt, de a szénhidrátfogyasztást is visszafogta. Az alkohol szerencsére sose jelentett számára problémát, korábban sem ivott ilyesmit. Kólát és üdítőket sem iszik, inkább vízzel hígított gyümölcsleveket, amelyek sokkal finomabbak a mesterséges cukorbombáknál.

 

A tudatos táplálkozásnak köszönhetően ma sokkal intenzívebben érzékeli az ízeket, és lemondani bármiről is csak az első hónapokban kellett. Ha mostanában kedve támad valamire, mondjuk egy kis csokira, akkor megeszi. Arra ugyanis nem lenne képes, hogy nap mint nap lemondásokkal kelljen élnie az életét. Soha nem éhezik, csak helyesen és tudatosan étkezik, így meg tudta tartani a súlyát. A családja szerint teljesen kicserélődött – elégedettebb önmagával, és ezt élvezi a környezete is.

 

Míg régebben nem kapott magára rendes ruhát, ma nagyon élvezi, hogy ugyanúgy járhat bevásárolni, mint minden „normális” ember.
Néha csak azért próbálgat fel ruhákat, hogy átélhesse, milyen érzés normális testsúlyúnak lenni. Elégedett, hogy sikerült neki a lehetetlen, és ezt az érzést nem szeretné többé elengedni.

Mörk Leonóra
XVII. évfolyam 1. szám

Címkék: fogyókúra, holisztikus gyógymódok, kövérség

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.