Szépség

Stájerországi wellness-élmények ázsiai gyógymódokkal

Az ájurvéda, a japán teázó, a gyömbéres ribzlilekvár és a testi-lelki feltöltődés találkozása


 

Képzeljenek el egy csodálatos luxuswellness hétvégét Ausztriában: festői környezet,  kedves, közvetlen személyzet helyi népviseletben, kényelmes, tágas lakosztályok, véget nem érő kulináris élvezetek, családias hangulat, az ausztriai családi hotelekre oly jellemző ízléses karácsonyi díszítés, tisztaság, szépség, harmónia, hímzett törülközők,  termálmedencék, gyertyafényes vacsorák finom borokkal – megvan?

 

Japán stílusú lakosztály és japán teázó

 

Nos, a Stájerország szívében található, az osztrák–magyar határtól alig 70 km-re fekvő Bad Waltersdorf-i 4 csillagos szuperior Thermenhof  Paierlről akkor még szinte semmit nem mondtunk, bár mindezek jellemzik! Noha az 1988 óta működő Paierl Hotel valóban családi vállalkozás, és kétségtelenül az osztrák wellness-szállodák közül az elsők között foglal helyet, 2002 óta kínálatuk szerves része az ázsiai gyógymódok széles spektruma, és ez nemcsak a külsőben mutatkozik meg. A bonszáj, mint a hotel logója, híven tükrözi az elkötelezettséget mind a gyógyítás, elsősorban az ázsiai gyógymódok, mind pedig a keleti filozófia iránt. Ennek lényege egyfelől a már kezdetektől biztosított gyógy-wellness élmény: a környékbeli gyógyvízforrások nátrium-hidrogén-karbonát-klorid tartalmú  gyógyvizét, amely mozgásszervi, légzőszervi panaszokra, anyagcsereproblémák  kezelésére kiválóan alkalmas, direkt a hotel wellness-medencéiben lehet élvezni, mintegy 750 m2-en: egy beltéri, illetve mazzák itt a tibeti hangtálmasszázst éppúgy, ahogy a  hagyományos kínai orvoslást is, olyan szakemberekkel, mint amilyen dr. Gopakumar, az ájurvéda, az 5000 éves indiai gyógyítás tudományának doktora, vagy a  mozgáskultúrára specializálódott Fi ie Pfingstl kínai gyógyító.

 

Termál-wellness-élmény és a Zen-kert

 

A különböző olajos  testkezelések, méregtelenítő gyógynövényes eljárások mellett csakragyógyító, érintéses kezelések, illetve célzott mozgás-, jóga-, taj-csi, csi-kung és légzőgyakorlatok színesítik a palettát, naponta aktív programlehetőségekkel, szépség-wellness részleggel,  infraszaunákkal, beauty-angel szoláriumokkal, ahol speciális, bőrmegújító kezelésekkel szolgálják a szépülni (is!) vágyókat. A teljes testet megújító, olajos „Snehana” maszszázst Jyhoty terapeuta asszonytól kaptuk, akivel aztán órákon keresztül beszélgettem Keraláról, az ájurvéda hazájáról, ami egyben az ő hazája is, és arról, milyen nehéz néha hónapokat az otthoniak nélkül tölteni, de mégis mennyire megkönnyíti az itt töltött időt a családias, kiegyensúlyozott légkör, ami a vezetőségben uralkodik. Jyhoty szerint éppúgy, mint a  hotel menedzsere, Sieglinde Raser szerint itt valóban az történik a kulisszák mögött is, amit a hotel vendége lát: nyitottság, szeretetteljesség és odafigyelés a legkisebb részletekre is... és némi szigor, amit Fi asszony jóga- és pilatesóráin tapasztaltam, aki addig nem engedett továbbmenni a következő gyakorlatra, amíg nem csináltuk meg tökéletesen az előzőt. Fi asszony egyébként ugyanilyen alapos és szigorú a tradicionális kínai orvoslás diétás előírásaira vonatkozóan is. Ha kell, még a fantasztikus kínálattal szemben is, ami a hotel konyhájára jellemző, amely elnyerte a „Zöld Konyha” díjat is, ami az egyik legnagyobb elismerés az osztrák éttermek körében. Stájerország legjobb  éttermei közé tartozik, és egyesíti magában a hagyományos, természet adta helyi specialitásokat az ázsiai, ezen belül is az ájurvédikus konyha ízeivel.

 

Jyhoty Balachandran Lalita és dr. Gopakumar ájurvédikus gyógyítók

 

Nemcsak szóbeszéd, hogy a környék kiváló bortermő vidék, magam is láttam a  szőlőtőkék sorát hosszú sétáink alkalmával. Sőt még egy biofalut is felfedeztem, bár a hotel tulajdonosát kérdezve elmondta, ők inkább hagyományos helyi specialitásokat kínálnak, melyek meg is vásárolhatók a hotelben: szörpök, ízletes lekvárok, borok és kézművestermékek. A hotel különlegességét azonban mégiscsak a két kultúra, a keleti és a nyugati tökéletes, minden erőltetettséget nélkülöző ötvözése adja. Akinek helyi étkekre fáj a foga, azok közül válogathat, és hagyományos szobákban lakhat, éppúgy, ahogy Ázsia szerelmesei a letisztult, zen stílusú szobákban kaphatnak helyet, és a wellness büfé-ebéd keretén belül kipróbálhatják az indiai curryt, ami itt készítve ráadásul megfelel a tradicionális indiai gyógyítás, az ájurvéda követelményeinek is.

 

Tibeti hangtálmasszázs és mozgásterápia

 

A legjobban mégis a nem is annyira hagyományos japán teázóban töltött késő délutáni utolsó percek maradtak meg bennem, közvetlenül a naplementét átélve, a zen-kertbe pillantva: orosz szamovárból csöpögő eredeti, az ájurvéda tan három alaptípusának (tridosa) megfelelő teakeveréket kortyolgatva, a meglebbenő, leheletfinom, immárom százéves japán függöny alatt üldögélve, melynek díszes hímzése egy esküvő történetét meséli el, egy a polcról kölcsönözhető Rafik Shami-regénnyel, aki épp a szír piacok mesélőinek bonyolult világába kalauzol el: mi ez a világ, ha nem valóban mese? Ahol Stájerország, Japán, India, kelet és Nyugat találkozik... (X)

 

További információ: Hotel Thermenhof Paierl Familie Paierl A-8271 Bad Waltersdorf,

Wagerberg 120 tel: +43/3333/28010 fax: +43/3333/2801 400

email: paierl@thermenhof.at internet: www.thermenhof.at

Szőke Orsolya
XVIII. évfolyam 2. szám

Címkék: ájurvéda, gyógyturizmus, stájerország, wellness

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.