Szépség

Stresszoldó masszázsok

Ájurvéda a szépségápolásban 3. rész


A test méregtelenítése masszázzsal és meleg, a pórusokat tisztító szezámolajjal

 

Az ájurvéda a stresszt elsősorban mint a betegségek kialakulásának komoly tényezőjét szemléli, és kezelését elsődleges fontosságúnak tartja. Hogy testünk, mentális alkatunk minél ellenállóbb legyen a stresszre, az ájurvéda arra tanít bennünket, hogy csökkentsük és kerüljük azokat a tényezőket, amelyek aláássák egészségünket:

 

Feküdjünk le időben, azaz 22:30-23:00 órakor legkésőbb. Semmi sem ér többet a nyugodt, megfelelő mennyiségű pihenésnél.

 

Tartsuk magunkat egy elfogadható napirendhez, osszuk be az időnket - ezzel sokkal több lehetőségünk van arra, hogy több és minőségibb feladatot végezzünk el, mint a kapkodással.

 

Gyakoroljunk olyan relaxációs módszert, ami alkatunkhoz legközelebb áll.

 

Tanuljunk meg helyesen lélegezni, és adjuk meg magunknak azt a lehetőséget, hogy minden reggel és este 5-10 percig csak a ki- és belélegzésünket figyeljük - ez óriási segítség, nyugtatja az elmét, az egész idegrendszert és szabályozza a vérnyomást.

 

Kikapcsolás és ellazulás. Az ájurvédás kúra ellazítja és ápolja a stresszelt bőrt. A pancsakarma kezelés része a szinkron hátmasszírozás

 

Ügyeljünk a táplálkozásra: a zöldségfélékben, a gyümölcsökben, a vegetáriánus ételekben található növényi hatóanyagok (pl. a flavonoidok, karotinoidok) különböző módokon veszik fel a harcot az öregedési folyamattal szemben. Segítik a szervezetet, hogy ellenálljon a fertőzéseknek, a betegségeknek és a szabad gyökök károsító hatásának. A fokhagyma, a szőlő, a bogyósok, a gyógyfüvek, a magok, a paradicsom és a gránátalmafélék tartalmazzák ezeket a hatóanyagokat a legnagyobb mennyiségben.

 

A stressz felborítja a dosák (a szervezet működését vezérlő hatóerők) egyensúlyát és a személyes alkatunknak megfelelő tüneteket okoz:

 

• a váta-alkatú emberekben növekszik a félelem, bizonytalanság, aggodalom, valamint szívritmuszavar, ingadozó vérnyomás és egyéb váta-problémák jelentkezhetnek,

 

• a pitta-alkatúk a stresszre dühvel, magas vérnyomással, gyomorfekéllyel, gyomorsavnövekedéssel reagálnak,

 

• a kafa-alkatúak a stressz hatására egyre többet esznek, nassolnak és falatoznak, a kilók pedig egyre csak növekednek.

 

Az egészség karbantartására és a stressz feloldására, a stressz következményeinek megelőzésére vagy kezelésére az ájurvéda a következő ájurvédikus masszázskezeléseket tartja a leghatékonyabbaknak: abhjanga, thalodál, siróabhjanga és siródhára.

 

Lazító hatású lábmasszírozás: a kezelés aktiválja a test öngyógyító erőit. A kezek kellemes, olajos masszírozásával betegségek gyógyíthatók és előzhetők meg

 

Az abhjanga egy fantasztikus, testet és elmét egyaránt mélyen ellazító masszázs, amelyet tradicionálisan két masszőr végez szinkronban. A két masszőr egyidejű munkája elengedhetetlen, ugyanis a masszázs egyik fontos szempontja, hogy a keringést, az energiapályákat és egyéb területeket egyidejűleg stimuláljuk a test mindkét oldalán. Ellenkező esetben nem tudjuk megvalósítani azt a célt, amiről az abhjanga kezelés szól. Mivel ez a masszázs elsősorban gyógymasszázs, a kezeléshez kizárólag ájurvédikus gyógyolajokat használunk, amelyet személyre szabottan választ ki a szakember. Ez azt jelenti, hogy más gyógyolajat használunk egy váta-alkatú vagy váta-problémával jelentkező vendégnél, mint egy pitta vagy kafa-alkatúnál. Az ájurvédában nincsenek "általános", "mindenkinek egyaránt jó" termékek, mindig mindent személyre szabottan rendelünk el. Ebben rejlik a titok egyik kulcsa, vagyis az eredményesség és hatékonyság. A leginkább használatos gyógyolajak a Balá, Ksírabalá, Csandanádi, Szahacsarádi, Dhanuatharam stb.

 

Az abhjanga számos egészségi probléma esetében segítségünkre lehet (alvászavarok, emésztési problémák, székrekedés, ízületi problémák stb.), ugyanakkor a bőr szépségének, kenettségének és állagának javítására is hihetetlenül jó hatással van.

 

A thalodál esetében a masszázsmozdulatok kicsit mélyebbek, mint az abhjanga masszázsnál, ezért nem csak a váta, hanem a kafa dosa karbantartására is előnyös.

 

Ezt a kezelést is személyre szabottan kiválasztott, meleg gyógyolajjal végzi egy masszőr. A kezelés a stressz csökkentése mellett különösen hatásos az izomzat erősítésére, az ízületek rugalmasságára, nyaki, derék- és hátfájdalmakra. Mélyen ellazítja az egész testet, nyugtatja az idegrendszert és táplálja a bőr mind a hét rétegét.

 

A siróabhjanga tradicionális ájurvédikus fejmasszázs, amit általában Sha-neem, Bhujangalatádi, Bhringamalakádi gyógyolajjal végzünk. A masszázsmozdulatok váltakoznak: dörzsöléses, simító, ütögető, húzó és toló mozdulatok kombinációja. A fejmasszázshoz használatos gyógyolajak stresszoldó, nyugtató hatásúak, ám ezen túl megszüntetik a hajhullást, korpásodást, serkentik a haj növekedését, táplálják a fejbőrt, hajhagymákat. A fejmasszázs segít az alvászavarok megszüntetésében, idegesség, stressz esetében és egyéb problémáknál. Az olaj és a kezelés hatására a haj is dúsabb, fényesebb, egészségesebb lesz.

 

Amint a kezelés, az ájurvédikus táplálkozás is legyen természetes

 

Ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük, a kezeléseket 7-10-14 napos kúrában érdemes igénybe venni, így a felsorolt hatásokon kívül jelentős méregtelenítést tudunk elérni.

 

Segítség azoknak, akik ájurvédikus masszázsokat szeretnének igénybe venni:

 

Legyünk óvatosak, ugyanis sok szalonban szezámmagolajat, olívaolajat vagy olcsó kókuszolajat, mandulaolajat használnak a kezelésekhez, amelyek ugyan Indiából is érkezhetnek, de valójában elsősorban ét- vagy salátaolajak! Kérjük meg a szolgáltatást nyújtó masszőrt, hogy mutassa meg a felhasználásra kerülő olaj eredeti kiszerelését. Az eredeti ájurvédikus gyógyolajok nem tartalmazhatnak illatosító anyagot, kémiai, szintetikus és egyéb adalékanyagot. Ezt is a felhasználásra kerülő olajosüveg címkéjén lehet megnézni.

 

A vendégnek arra is joga van, hogy szolgáltatója igazolja, hogy hol tanulta az ájurvédikus masszázst - ugyanis ma a divathóbortnak és reklámnak hódolva olyan kezeléseket neveznek ájurvédikusnak, amelynek vajmi kevés köze van az ájurvéda gyógyászathoz.

 

Ezenkívül vegyük figyelembe, hogy a legjobb minőségű kezelések nem feltétlenül a luxusszalonokban történnek. A luxus nem feltétele a minőségnek.

Galambos Rózsa
XIV. évfolyam 6. szám

Címkék: ájurvéda, masszázs, stresszoldás, szépségápolás

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.