Szépség

Személyes motivációim 2. rész

A megújulás titkai 32. - Bíró Ica szépségreceptje


Szülinapi meglepetés

Egy szép májusi napon az egyik televízióból telefonáltak, hogy szeretnék, ha megjelennék egy születésnapi műsor keretein belül Miklósa Erika meglepetésvendégeként. A művésznő ugyanis egy bakonyi kistelepülésen él, és ott rendszeresen testszépítő órákat tart a helyi lakosoknak az én kazettáim segítségével.

 

Ebben a műsorban elmondta, hogy a programjaimat évek óta használja - még külföldre is magával viszi - azért, hogy megőrizze jó alakját, karbantartsa fittségét. Ez meg is látszik rajta, hiszen nagyon csinos. Miklósa Erika egyik titkos vágya volt, hogy velem személyesen találkozzon. Én voltam a meglepetés, de az igazi meglepetés engem ért. Csak álmaimban reméltem, hogy létezik ilyen nagyszerű ember - aki világsztárként is a fent említett alapelvekkel, segítő szándékkal szívesen továbbadja, közvetíti a mozgás szeretetét. Az ő kis falujában sok ember neki köszönheti jó kondícióját.

 

Kedves, szeretetre méltó személyisége, kisugárzása mindenkit megérint, ezért egész kis testszépítő baráti kör szerveződött a világhírű operacsillag köré Bakonybélen, a művelődési házban. Erika szakmai és emberi téren is maradandót képes alkotni, és ahhoz is van akaratereje, hogy szeretettel adni tudjon.

 

Azért örülök igazán, mert Erika értette kazettáim üzenetét. Minden képzeletemet felülmúló példamutatással használta a programokat először saját maga örömére, majd környezetének továbbadva a hasznosnak tartott tapasztalatokat, tanítja a test- és lélekszépítés tudományát.

 

Azt gondolom, hogy életünk célja az örök fejlődés, önmagunk belső erőinek a megismerése, megtalálása és jóra használata. Kiemelkedően fontos a belső lelki béke és a harmónia állapota. Amikor a test-lélek-szellem egysége feltárja határtalan lehetőségeit, akkor megtapasztalhatjuk azt az erőt, mely képessé tesz minket arra, hogy elérjük legmerészebb álmainkat is. Kívánom, hogy minden törekvőnek sikerüljön!

 

A motivációk fontossága

Ha kellően motiváljuk magunkat egy új cél elérésére, már majdnem biztos a siker. Úgy hiszem, elég tevékeny embernek ismernek, szeretek mindig új és újabb ismereteket megtapasztalni, valamint az új kihívások is mindig erőpróbára késztetnek. Eddigi életpályám is talán ezt bizonyítja.

 

A Kaktusz Virága Stefanija

 

Divattervezőnek készültem, de egy szakember tanácsára modell és manöken lettem. A hozzáértő azt mondta: tervező még nagymamakoromban is lehetek - az adottságaimat most használjam ki. Szó szerint idézem Király Pannit az OKISZ Laborból: "Megőrültél, lányom, ezzel a karoszszériával te varrni és tervezni akarsz - most? Legyél te csak modell és manöken, ennek van itt az ideje..." Az lettem.

 

Erre az időszakomra talán sokan emlékeznek. Több száz poszter, címlap és naptár őrzi múltam ezen periódusát. Majd évekkel később, kislányom születése után, mikor már visszanyertem eredeti alakomat, két filmben is rockénekesnői szerepet kaptam, ennek az epizódnak köszönhetően lettem Metál Lady. Ezt a korszakomat nem mindenki fogadta szívesen, de nagyon sokan szerették is. Értük érdemes volt Metál Ladynek lennem, a mi napig vállalom azt az énemet is, hiszen az is életem egy meghatározó és tanulságos része volt.

 

A testszépítésben először szülés utáni viszszafogyásom, majd nyolc év múlva másodszor, testem újjáépítése miatt fogtam bele. Azóta ebből fejlődött ki évek alatt életem egyik fő feladata. A lélek titkainak kifürkészésére eleinte belső vágyaim késztettek, majd a koncentrált akarati energiák segítségével haladtam előre, és egyre tudatosabban kerestem saját utamat ezen a területen is. Eleinte Megán Ria tanárnő barátnőm, majd a shaolin papok és a bioenergetika-tanárom, dr. Bíró Dénes orvos-bioenergetikus tanításai nyújtottak hasznos segítséget - és nyújtanak a mai napig is.

 

Pár éve a Ruttkai Éva Színházban A kaktusz virága című zenés darab címszereplőjeként is kipróbálhattam magam - azzal a bizonyos, híres Jamaicai trombitás című dallal igazi sikereket tudhatok magaménak.

 

Mindenkori életfilozófiám: Hiszem azt, hogy vannak dolgok, amiket idővel nagyon jól meg tudunk tanulni, s már-már ösztönösen, reflexszerűen végezzük azokat. Ilyen minden rutinszerű munkavégzés, de a jól begyakorolt sportmozgás is ennek a folyamatnak az eredménye. Idővel, amikor automatikussá válnak mozdulataink, agyunk, izmaink, testfunkcióink, szervezetünk minden különösebb nehézség nélkül, fél gőzzel, szinte "magától" hajtja végre a rutinfeladatait. Ez bizonyos területeken nagyon hasznos, hiszen gyakorlat teszi a mestert, de ahhoz, hogy tovább fejlődhessünk, és ne csak rutinból éljük meg mindennapjainkat, egyre több és újabb ismeret, plusztevékenység beiktatása ajánlatos. Ha új és újabb dolgok megtanulásába fogunk, feltétlen új és újabb testi-lelki-szellemi erőket mozgósítunk, amivel egyre gyarapítjuk tudásunkat. Ezáltal közelebb kerülhetünk igazi önvalónk megismeréséhez is. Érdemes bővítenünk testi-lelki-szellemi kapacitásunkat, titkos erőforrásokra találhatunk.

 

Nem baj, ha eleinte túl nehéznek, szinte lehetetlennek tűnik valamely feladat elvégzése, próbáljunk meg arra koncentrálni, hogy semmi sem lehetetlen, ha igazán akarjuk - csak tenni kell érte. Mégpedig a rutinos tevékenységen felül teljesítve - összpontosított energiákkal.

 

"A gyenge azt mondja, tégy valamit értem, az erős önmagán segít."

 

Merj mindig mást tenni!

Ha új feladatba kezdünk, úgy motiváljuk magunkat célunk elérésére (ez lehet testi, lelki, szellemi cél), hogy minden izomkötegünk, idegszálunk, agysejtünk és célirányos figyelmünk a koncentrációnk fókuszában legyen. Koncentráljunk, összpontosítsunk testi-lelki erőinket egybevetve, zsigerből minden sejtünkkel erősítsük a célba érést. Így sikerülhet elérni vágyainkat, az eddigieknél sokkal többet leszünk képesek alkotni.

 

A sikert mindig saját képességeinkhez mérten könyveljük el. Aki lépésről lépésre képes fejleszteni érzékszervei működésének kapacitását, és képes összpontosítani energiáit, az képessé válhat arra is, hogy a pozitív gondolatokat és a vizualizált képeket mélyen, önszuggesztióval átélje és bázisként használja. Így a negatív gondolatokat tudatosan kirekeszti, szinte száműzi. Aki hajlandó és képes újabb és újabb sejtjeit aktivizálni és működésre késztetni, az egyre több és több dologban képes kreatívan nagyot alkotni. Ez természetesen vonatkozik a külalakkal kapcsolatos problémákra is, hiszen a fentiek értelmében - ha új és újabb funkciókat működtetünk (testit, lelkit, szellemit), azok új és újabb sejteket edzenek, frissítenek és hoznak akcióra kész állapotba még akkor is, ha éveink száma egyre több.

 

Így "fiatalodunk" meg azáltal, hogy a megszokottól többet és mást leszünk képesek kreatívan végrehajtani.

 

Szerintem valahol ez lehet a testi, lelki, szellemi frissesség és az ifjon maradás egyik nagy titka. Merjünk tenni mindig valamivel többet, mint amennyit eddig megszoktunk, olyat, ami az igazi örömünket is szolgálja. A tapasztalás és az új ismeretek magunkévá tétele és a sikerélmény csak gyarapíthat bennünket minden szinten. Az öröm, a siker és a szeretetteljes légkör a legjobb fiatalítószer. Ilyenkor "örömhormonok" szabadulnak fel a testben, és fitten tartják azt.

 

A motiváció az egyik igazi hajtóerő

Általában igaz, hogy nincs erősebb forrás a belső motiváció növelésére, mint az a tiszta emberi vágy, hogy erőfeszítéseinket őszintén elismerjék, dicséretben részesítsenek. Főleg azoktól fontos a véleménynyilvánítás, akik közel állnak hozzánk, ez újabb lendületet adhat ahhoz, hogy csúcsteljesítményekre legyünk képesek. Ha valakit sohasem jutalmaznak érdemei elismeréséül, az a belső motiváció csökkenéséhez vezethet.

 

Ez az élet minden területére igaz. Ha segíteni akarunk valakin, akkor biztassuk, higgyünk képességeiben, erősítsük önbizalmát - mely képessé teheti ara, hogy valóban elérje céljait. Szunnyadó, rejtett erők mozgósítását indíthatjuk el ezzel az egyszerű emberi gesztussal.

 

De ennek a fordítottja is igaz: a rossz stílusú vagy rosszindulatú kritika többet árt, mint használ, s a teljesítőképességet minimumra csökkentheti.

 

Ahhoz azonban, hogy a motiváció folyamatosságát biztosítsuk és a célkitűzést reálissá tegyük, fontos az elején tisztázni és pontosan felmérni a tényleges képességeket és lehetőségeket.

 

Ne feledjük hát, minden tevékenységünk mozgatórugója a motiváció. A hétköznapjaink, a munkánk, a párkapcsolataink, a sportolói pályafutásunk, a hobbijaink csak addig a pillanatig életképesek, amíg örömünket leljük bennük. Ha megszűnik a motivációnk, ha kialszik a láng belőlünk, mi is megszűnünk önmagunk lenni.

 

Élni jeltelenül, célok és álmok nélkül pedig olyan, mint játszani jókedv nélkül - egyszerűen lehetetlen feladat. Mindenkinek szüksége van az őszinte véleményre képességeiről, de csak abban az esetben használ, ha a mondandónkat szeretettel, pozitívan, építő jelleggel mondjuk el. Vannak azonban olyanok is, akiknél ügyelni kell a kritika és a dicséret megfelelő arányára, hogy az építő legyen. Ez az az állapot, amikor "csak azért is" megmutatjuk, mire vagyunk képesek. Jártam én is hasonló "cipőben". De ha hosszú távon elmarad a szeretetteli, kedves visszajelzés, a sikerélmény hiánya megszünteti a további motivációkat. Ne hagyjuk!

Bíró Ica
XIV. évfolyam 12. szám

Címkék: Bíró Ica, megújulás, szépségreceptek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.