Szépség

Szépség tetőtől talpig

A holisztikus és olcsó testápolás receptje

Hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben, azt egyfelől a külsőnkön is látni, másfelől az ápolt külső nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jó legyen a közérzetünk. Az ápolt külsőnek ma különleges jelentősége van, például nagyban ettől függ, milyen esélyekkel indulunk egy állás megszerzéséért. Ehhez azonban nincs szükségünk drága kozmetikumokra. A megfelelő tudással és némi idő- és energiaráfordítással drága készítmények nélkül is jól ápoltak lehetünk


 

Figyeljük csak meg embertársainkat! Némelyikük – férfiak és nők egyaránt – láthatólag semmi pénzt nem sajnálnak, ha a külsejükről van szó, mégis kellemetlen benyomást tesznek ránk. Mások lemondanak az aktuális divat diktálta ruhákról és kozmetikáról, mégis szimpatikus és friss megjelenésük egyszerűen annak köszönhetően, amit az emberek kisugárzásnak neveznek.

 

A bőrápolás szóról általában az arckrémek jutnak eszünkbe. Ezeknek az lenne a feladatuk, hogy kisimítsák, felfrissítsék, megfiatalítsák a bőrünket, és lehetőleg eltüntessék a ráncokat. Főleg az idősebb hölgyekkel próbálja a szépségipar elhitetni, hogy a jó külső kizárólag drága termékekkel érhető el. Ha azonban alaposabban szemügyre vesszük ezeknek a termékeknek az
összetevőit, be kell látnunk, itt nem érvényes a minél drágább, annál jobb elv. Az alapvető összetevők listája meglehetősen könnyen áttekinthető: víz, olajok, zsírok, növényi kivonatok, nedvességmegkötő anyagok, antioxidánsok, tartósítószerek. Ezek nem magyarázzák meg, miért olyan drágák a készítmények. Amit valójában megfizetünk, az a név és a reklám.

 

A gyógyszertárakban kapható kozmetikai szerek az alsó-közepes árkategóriába tartoznak, és allergia, illetve érzékenység szempontjából megfelelnek a jó bőrápoló szer valamennyi kritériumának. Aki hangsúlyt fektet az ellenőrzött natúrtermékre, az a megfelelő ellenőrző tanúsítványt keresheti a terméken. Ezt az a termék kaphatja meg, amely csak növényi eredetű nyersanyagokat használ, például növényi olajakat, zsírokat és viaszokat, növényi kivonatokat és virágvizet, illetve biológiai termesztésből vagy a természetben gyűjtött növényekből származó illóolajakat és aromákat tartalmaz.

 

Mivel a bőr a maga természetes regenerációs folyamata során folyamatosan száraz bőrrészecskéket választ le magáról, látványos eredményt hoznak a rendszeresen alkalmazott arcmaszkok. Élénkítő és bőrtisztító hatásukat annak köszönhetik, hogy serkentik a bőr vérellátását és megszabadítják az elhalt hámsejtektől. Ennek köszönhetően a bőr különösen sima lesz, és jól beszívja az ápoló termékeket.

 

 

A rendszeresen alkalmazott arcmaszk élénkíti és megtisztítja a bőrt

Holisztikus tipp: gyógyföldmaszkhoz két teáskanál gyógyföldet keverjünk össze vízzel, amíg sima krémszerű anyagot kapunk. Alternatívaként száraz bőrnél fél rész vízzel és fél rész olívaolajjal keverjük össze, zsíros bőrnél pedig kakukkfű- vagy kamillaöntettel. A maszkot kenjük az arcunkra, a szem környékét hagyjuk ki, majd 10-15 perc múlva mossuk le. További maszkvariációk: keverjünk össze ugyanannyi túrót és mézet vagy reszelt uborkát túróval, vagy kenjük be az arcunkat olívaolajjal és fedjük be nedves-meleg borogatással.

 

 

A haj kinézete elsősorban nem a hajápoló szerektől függ, hanem a tápanyagokban gazdag táplálkozástól (zöldség, gyümölcs, teljes őrlésű gabona) és a tökéletes vágástól. Mosásra elegendő a lúgoktól mentes hajmosó szer, amelyet alkalmazzunk takarékosan. Ha mindennap hajat akarunk mosni, akkor csak egyszer kenjük be vele a hajunkat. Szárításra forró helyett mindig csak enyhén meleg levegőt fújjunk a hajra.

 

Holisztikus tipp: Ha hullik a hajunk, reggel és este napi váltásban 5-10 golyócska Silicea D12-t és Graphites D12-t szopogassunk el, a kúra legalább 3 hónapig tartson. Erősen zsírosodó hajra jó a Schüssler-sók közül a Nr. 9., Natrium phosphoricum D6, délelőtt 5 tablettát vegyünk be vízben feloldva.

 

Azt, hogy egy kézkrém jó-e vagy sem, nem az ára dönti el. Fontos, hogy szeressük a terméket, az illatát és az érzést a bőrünkön, valamint hogy minden kézmosás után bekenjük vele a kezünket. A munkahelyünkön is tartsunk egy flakon kézkrémet.

 

Holisztikus tipp: Ha berepedezik a bőr az ujjunkon vagy megkeményedik a körmünk, próbáljuk ki a Nr. 1. Schüssler-sót, Calcium fluoratum D12, reggelente 5 tablettát vegyünk be vízben. Ha a körmünk töredezik vagy nehezen nő, vagy gyakran szenvedünk körömágygyulladásban, segít a Silicea D12, este 5 tabletta vízben bevéve. Emellett a megfelelő Schüssler-kenőcsöt is használhatjuk. Ne felejtsük el, hogy az ajkunkat és a lábunkat is ápolnunk kell!

 

Az ajak bőre különösen érzékeny. Semmiféle olyan védőmechanizmusa nincs, mint a faggyú- vagy verejtékmirigyek, ezért különösen ki van szolgáltatva az olyan külső behatásoknak, mint a szárazság vagy a hideg. A száraz vagy berepedezett száj nemcsak fájdalmas, hanem kimondottan csúnya is. Főleg télen vagy nyári melegben egyetlen táskából sem hiányozhat tehát a természetes összetevőket (például méhviasz, shea vaj) tartalmazó szájápoló. Ha ugyanis nincs nálunk megfelelő szájápoló, akkor könynyen hajlamossá válunk arra, hogy nyalogassuk az ajkunkat, ami csak rontja a helyzetet, és a véreredmény kiszáradt, cserepes ajak lesz.

 

Holisztikus tipp: naponta többször kenjük be az ajkunkat mézzel! Ez serkenti a sebgyógyulást és megköti a nedvességet a bőr felszínén. Éjszakára panthenolos sebkenőcsöt is tehetünk rá. Az íze ugyan nem jó, de gyorsan begyógyítja és puhává teszi a száraz bőrt.

 

A lábaknak nincs könnyű dolguk. Egész nap hordozniuk kell a nehéz testsúlyt, miközben olyan cipőbe kényszerülnek, amely az egyéni igényeknek nem, csak a divat követelményeinek felelnek meg. Nem csoda, ha a gazdájuk nem látszik lazának és nyugodtnak.

 

A lábápolás sok embernél kimerül a láb megmosásában és a köröm levágásában. Holott a lábápoló készítmények hozzájárulnak a jó közérzethez, és főként szandálszezonban jelentősen fokozzák a jó megjelenést. A bőrkeményedések elleni harcot már egy hónappal a nyári szezon előtt érdemes megkezdeni. Bevált módszer a heti 1-2 alkalommal elvégzett meleg lábfürdő, majd utána a felpuhult bőrkeményedést könnyen eltávolíthatjuk. A horzskő nem ajánlatos, mert csak serkenti a további bőrkeményedés kialakulását. A még nedves bőrbe masszírozzunk olívaolajat vagy valamilyen más növényi olajat. Különösen jó érzés, ha az olajba 0,5-1 százalék illóolajat is keverünk, például levendulát, rózsát vagy citromot. Ez nem kerül sokba, mégis jót tesz a lelkünknek is.

 

Egyszerű szerekkel is jó eredményt érhetünk el a szépségápolás területén

 

Holisztikus tipp: bőrkeményedés és berepedt bőr ellen a lábon is bevált szer a Nr. 1. Schüssler-só, Calcium fluoraticum D12. Némi türelemre van szükség, de nagyon megéri. Gyenge lábköröm esetén segít a Silicea D12.

 

A bőrnek a rendszeres mozgás is jót tesz. Hatására optimalizálódik a bőr, az izomzat, az anyagcsereszervek és az agy vérellátása. Ez friss külsőt, feszes szöveteket, erős izmokat, szellemi fittséget, egyenes testtartást és kisugárzást eredményez.

 

Holisztikus tipp: ficam és rándulás esetén segít az Arnica D6, naponta 3-szor 10 golyócska, izomgörcsökre és -feszültségre való hajlam esetén a Nr. 7. Schüssler- só, Magnesium phosphoricum D6, este 5 tabletta vízben bevéve, akut izomgörcsök esetén negyedóránként egy tabletta elszopogatva. Izom- és ínmegkeményedés esetén Nr. 1., Calcium fluoratum D12, reggel 5 tabletta vízben bevéve.

 

Már Sebastian Kneipp arra tanított minket: „Csak amikor arra törekedtem, hogy nyugalmat hozzak pácienseim lelkébe, akkor váltam igazán sikeressé.” Vajon törődünk-e eleget a lelki nyugalmunkkal? Meg tudjuk-e különböztetni a lényegest a lényegtelentől? Érezzük-e, hogy megfeszülnek a nyakizmaink, mivel folyton összeszorítjuk a fogunkat? Észreveszszük- e megfeszült arcvonásainkat, a ráncokat a homlokunkon, lefelé görbülő szájunkat?

 

A mozgás és a stresszoldás ellazítja a testet és a lelket

Az olyan lazító módszerek, mint a jóga vagy az autogén tréning segítik a stresszoldást, regenerálják a pszichét és hozzásegítenek a lelki egyensúly elnyeréséhez. A kocogás vagy a biciklizés nemcsak testünk működését serkentik, hanem monoton jellegük miatt meditatív hatásuk is van.

 

Holisztikus tipp: a légzőgyakorlatok segítenek jobban megismerni a testünket, és több szinten is elősegítik a relaxálást. Támogatást ad ehhez a Nr. 5. Schüssler-só, Kalium phosphoricum D6, az idegek és a lélek szere, ebéd előtt 5 tabletta vízben bevéve, és a Nr. 7., Magnesium D6, a görcsök elleni szer, lefekvés előtt 5 tabletta vízben bevéve.

-emel-
XVIII. évfolyam 5. szám

Címkék: holisztikus szépségápolás, natúrkozmetika

Aktuális lapszámunk:
2020. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.