Szépség

Szépségápolás az 5 elem szerint

Feng shui


A feng shui sze­rint a víz­tí­pu­sú em­be­rek gya­kran vé­kony tes­tal­ka­tú­ak, fé­lén­kek, ar­cuk ki­csi. Ha víz-disz­har­mó­niá­ban szen­ved­nek, elő­for­dul, hogy az ijedt­ség­től hi­deg lesz a lábuk, vagy hólyaggyulladást kapnak

 

Hátmasszázs táskás szemre, édes kukoricapüré cellulitisz kezelésére - íme két szokatlan ajánlat a 3000 éves feng shui szépségápolási receptjeiből. A feng shui - közismerten a térrendezés ősi kínai tudománya és filozófiai rendszer is egyben - az európai tanításokkal szemben nem négy, hanem öt őselemet (fa, tűz, föld, fém, víz) ismer. Ezen szimbólumok mindegyike szoros kölcsönhatásban van egymással, és ezek analógiájával feltérképezhető a világmindenség valamennyi működése. Az öt őselemhez például évszakok, szervek, érzések, táplálékok és ízek rendelhetők, amelyek minden emberre befolyással vannak. Szervezetünkben csak akkor áramlik megfelelően az életenergia (csi), akkor érezzük magunkat jól, ha az öt elem megfelelő egyensúlyban van jelen. Ez a tudás segítségünkre van a szépségápolásban is: aki a földet, vizet, fémet, fát és tüzet harmonikusan hordozza magában, az egyebek között szép bőrrel, hajjal és kellemes kisugárzással rendelkezik. De hogyan vesszük észre a megbillent egyensúlyt? Ennek megválaszolásában segítenek a cikkünkben szereplő tesztek: ezek mindegyikére adott három "igen" válasz arra figyelmeztet, hogy a szóban forgó őselem az illetőnél diszharmóniában van.

 

Vízteszt

• Gyakran tapasztalja, hogy hideg a keze vagy a lába? igen nem
• Reggelenként bedagadnak a szemei? igen nem
• A szokottnál jobban hullik a haja? igen nem
• Gyakran érez félelmet, akaratgyenge? igen nem
• Arcszíne kékes, sápadt? igen nem
     

 

Kiértékelés:

Önmagára ismert? Ha igen, akkor az ön szervezetében a víz elem nem harmonikus, s ez negatív hatással van az ehhez az elemhez hozzárendelt szervekre, tehát a vesére és a hólyagra. Ha pedig gyenge a vese csije (életenergiája), az keringési zavarokhoz, ennek következtében a bőr hiányos vérellátásához, vízvisszatartáshoz és a haj elvékonyodásához vezet.

 

A víz elemet harmonizálja a víznek a puszta látása is: például egy szobai szökőkút vagy a tenger.

 

A haj erősítését a következő készítmény szolgálja: egy szál friss gyömbérre öntsünk 1 dl forralt vizet, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Adjunk hozzá 1 evőkanál gyógyiszapot, 1 evőkanál kovasavat, 1 evőkanál színtelen hennát és 1 kávéskanál citromlevet. A masszát 5 percen keresztül masszírozzuk a fejbőrbe, majd bő vízzel öblítsük le.

 

A fahéjolajjal történő masszázs a vese energiájának az áramlását serkenti, ezáltal megszünteti például a szem körüli ödémát. Tehát 1 dl jojobaolajat keverjünk össze 10 csepp fahéjolajjal, s körkörös mozgással masszírozzuk be vele a hátunkat, a fenéktől a tarkóig és vissza. A gerincoszlopot hagyjuk szabadon.

 

Ami az ízeket illeti, a veseenergia egyensúlya érdekében fogyasszunk több rizst, burgonyát, spárgát, hagymát, halat, almát és algát. A tengeri só is jó, de csak kis mennyiségben!

 

Fémteszt

• Gyakran megfázik? igen nem
• Sokszor érzi magát rosszul? igen nem
• Pattanásos az arca? igen nem
• Mély redők vannak az orra és szája körül? igen nem
• Gyakran vannak izomfeszülései? igen nem
     

 

Kiértékelés:

A fém elemhez az ősz és a tüdő tartozik. A tüdő a légzéssel életenergiát (csi) vesz fel és ad le. Ha a ki- és belégzés folyamata zavart szenved, a bőr elveszíti természetes tisztaságát, az arc feszültté válik, az orr és a száj körül ráncok keletkeznek.

 

Hogyan szüntethetjük meg a pattanásokat?

2 evőkanál szójatúrót, 1/2 evőkanál algaport, 1 evőkanál mandulaolajat és 1 evőkanál zöldteát keverjünk össze, majd mint egy maszkot kenjük fel a tiszta arcbőrre. 10 perc elteltével öblítsük le kézmeleg vízzel.

 

A fém­tí­pu­sú em­be­rek jel­lem­zője a kom­mu­ni­ka­tív ké­pes­ség és a nyi­tott­ság. Csí­pőjük szé­les, ar­cuk csú­csá­ra ál­lí­tott há­rom­szög ala­kú, álluk keskeny, homlokuk széles

 

Ázsiai "húzótechnika"

A fém elem hiánya esetén rendszeres ápolási rituálékra van szükségünk. Itt most egyet említünk: az orr és az ajkak közötti bőrt a hüvelyk-, mutató- és középső ujj segítségével szabályos ritmusban felhúzogatjuk. Ezt a gyakorlatot naponta végezhetjük.

 

Táplálkozási tanácsok

Az erős, fűszeres ízek felszabadítják a tüdőt és elősegítik a testnedvek áramlását. Különösen ajánlott a vöröshagyma, retek, hónapos retek fogyasztása, valamint a zöldtea friss naranccsal és citrommal.

 

Tűzteszt

• Vannak megpattant erei? igen nem
• Rosszul alszik, kimerültnek érzi magát? igen nem
• Ráncos a homloka? igen nem
• Inkább csöndes és nem érez magában hajtóerőt? igen nem
• Arcszíne érzékenyen reagál dolgokra? igen nem
     

 

Kiértékelés:

A tűz a szenvedély, az energia és a melegség szimbóluma, éppen ezért a feng shuiban a tűzhöz a nyarat és szívet kapcsolják. Ha a tűz elem nem elegendő mértékben van jelen bennünk, akkor lusták, nehézkesek és vékony bőrűek vagyunk. Arcunk sápadt vagy vöröses, az erek jól láthatóak (couperosis). Aki a benne lévő tüzet fokozni akarja, annak sok mozgásra van szüksége. A mozgás ugyanis serkenti a véráramlást, s ez a bőrt szép rózsaszínűvé teszi.

 

A levendula csökkenti a couperosis tüneteit

Cseppentsünk 2 evőkanál vízbe 1 csepp levendula illóolajat és tisztítsuk le vele az arcbőrt. Ezután készítsünk olajat a következő recept szerint: 2 evőkanál jojobaolajhoz adjunk 2 evőkanál mandulaolajat, 3 csepp kakukkfű illóolajat és 3 csepp grépfrútolajat. A készítményt masszírozzuk arcbőrünkbe, az arcközéptől kifelé haladva körkörös mozdulatokkal és fokozatosan erősödő nyomással.

 

A tűz az ér­zé­sek ele­me. Ép­pen ezért, azok az em­be­rek, akik har­mó­niá­ban van­nak a tűz­zel, ál­ta­lá­ban jó ki­fe­je­ző­kész­ség­gel ren­del­kez­nek, és ami a szí­vü­kön, az a szá­ju­kon. Kül­se­jük­re jel­lem­ző a szé­les mellkas, valamint a négyszögletes arcforma

 

Fürdőkúra

3 evőkanál rozmaringteára öntsünk 1/2 liter forralt vizet, jól keverjük össze, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. A fűszerzacchoz adjunk 50 deka tengeri sót, 2 evőkanál darált gyömbért, majd az egészet öntsük kb. 38 fokos fürdővízbe és kézzel keverjük el. Töltsünk el 15 percet a fürdővízben, ezután dörzsöljük át testünket fürdőkefével és szárítkozzunk meg. Legjobb, ha ezt a kúrát egy héten keresztül naponta elvégezzük, de ne késő este.

 

Csak keserűen!

A tűz elem fokozására ideálisak a következő élelmiszerek: rozs, pohánka, barka és a keserű ízek, pl. endívia saláta, chicoree stb. A szívenergiát erősíti a kávé, de a feng shui szerint nem a koffeintartalma, hanem kesernyés aromája miatt.

 

Földteszt

• Gyakran szárazak az ajkai? igen nem
• Szívesen fogyaszt édességeket? igen nem
• Puha és gödrös a kötőszövete? igen nem
• Nehezére esik nemet mondani? igen nem
• Megjelennek a testén kék foltok? igen nem
     

 

Kiértékelés:

A föld elemhez rendelik a nyár késői időszakát (indián nyár), amit Kínában az ötödik évszaknak tekintenek. A föld elem szoros kapcsolatban van a gyomorral és a léppel, „a nedvek urával”. Hiányának következményei: egyenetlen véráramlás a kötőszövetben és száraz bőr.

 

Zuhanyozás a feszes bőr érdekében

3 evőkanál tengeri sót, 2 evőkanál zabiszapot, 2 kávéskanál mézet, 8 csepp rózsa illóolajat keverjünk össze egy csészében. Zuhanyozás után a készítménnyel jól dörzsöljük be a mellet, hasat, lábat, feneket, majd öblítsük le.

 

A föld ele­met har­mo­ni­ku­san ma­guk­ban hor­do­zó em­be­rek nagy­vo­na­lú­ak és gon­dos­ko­dó­ak. Tes­tal­ka­tuk iz­mos, ru­ga­nyos, mint­ha ru­gó­kon mo­zog­ná­nak, ar­cuk ová­lis. Szívesen esznek, hiszen a táplálkozás a föld elemhez tartozik

 

Így tankolhatunk föld elemet!

Térdeljen le, fenekét helyezze a sarkára úgy, hogy jobb lába a bal felett legyen. Kulcsolja össze kezét, majd emelje karjait a feje fölé, és amennyire csak tudja, feszítse hátra. Maradjon ebben a testhelyzetben két levegővétel idejéig. Ezután karjait eressze előre és a térdén pihentesse. A gyakorlatot kétszer ismételje meg, jót tesz a lép energiájának.

 

Szabad utat az édességeknek!

Salátalevél-rágcsálás helyett – csak azért, hogy ne legyen narancsbőre (cellulitisz) – a feng shui szerint nyugodtan fogyaszthat édességeket is, pl. száraz gyümölcsöket, kókuszdiót, mézet, mazsolát, répát, kölest vagy kukoricadarát.

 

Fateszt

• Törékenyek-e a körmei? igen nem
• Vannak-e enyhe szemráncai? igen nem
• Vannak-e gyakori menstruációs fájdalmai? igen nem
• Vannak-e dühkitörései? igen nem
• Jellemző-e önre az élénkség, a túlzott aktivitás? igen nem
     

 

 

Kiértékelés:

Minden, ami növekszik, teret igényel. Ez nem csupán a fákra érvényes, hanem a bennünk lévő fa elemre is. Ez szimbolizálja a kötetlen erőt, ami tavasszal új életet sarjaszt a talajból. Ha a bennünk lévő fa elem diszharmóniába kerül, akkor gyakran szenvedünk a májenergia torlódásától. Ennek következménye: egyfajta blokád a hasban. Valamennyi köröm probléma szintén a fa elem diszharmóniájára vezethető vissza. A természetben folytatott meditációk – különösen ha fák is vannak a környezetünkben – jótékony hatásúak.

 

A fa jó hatással van a körömre

Erős és hajlékony, mint a bambusz – ilyen lesz a körme, ha kezét naponta egy 1 kávéskanál kovaföldes zseléből és 20 ml kókusztejből álló készítménnyel alaposan bedörzsöli. Végül 1 percen keresztül nyomja az akupresszúra pontot a hüvelyk- és mutatóújj közötti mélyedésben. Itt rejlenek ugyanis az egészséges körömnövekedés gyökerei.

 

El­szánt­ság és di­na­miz­mus – ezek a tu­laj­don­sá­gok azok­ra az em­be­rek­re jel­lem­zőek, akik meg­fe­le­lő fa elem­mel ren­del­kez­nek. Ha fel­bo­rul az egyen­súly és a fa elem túl­súly­ba ke­rül, ak­kor ezek az em­be­rek, akik ál­ta­lá­ban erős izom­za­tú­ak is, hajlamosak kolerikus érzelmi kitörésre. Fejformájuk háromszög alakú, álluk hegyes

 

A szép mell érdekében

A következő készítmény ösztönzi a májenergia áramlását, ráadásul feszessé teszi a mellszövetet: 5 evőkanál jojobaolajat keverjünk össze 1 evőkanál aloeverával, 3 csepp menta és 3 csepp rozmaring illóolajjal. A készítménnyel fekvőhelyzetben alaposan kenjük be mellünket.

 

A savanyú erőssé tesz

A feng shui szerint a fa elemhez a még éretlen gyümölcs savanyú íze is hozzátartozik. A májenergia fokozása érdekében ajánlatos tehát csipkebogyóból, mályvából és hibiszkuszból készült gyümölcsteát fogyasztani. További fa elemet erősítő tápláléknak számít a csirkehús, búza, tönkölybúza, articsóka, szója, spenót.

- rabata -
XI. évfolyam 6. szám

Címkék: 5 elem, szépségápolás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.