Szépség

Szike helyett hormonok

A szépségsebészet helyébe talán már a nem túl távoli jövőben egy tudományág, a hormonkozmetika léphet. Alkalmazásának fő területei a ráncok, a narancsbőr, az akné és a hajhullás. A beavatkozás azonban óvatosságot igényel.  


Az örök fiatalságra vágyó nők (és férfiak) mind többen esnek át kozmetikai műtéteken. Ennek a virágzó üzletágnak most komoly konkurenciája támadt: a hormonkozmetika, amely az úgynevezett esztétikai dermatológia egyik új ága.

 

Az ötlet maga egyszerű: speciális nemi hormonokkal dúsított krémek, testápolók és kivonatok, amelyek némelyikéről bebizonyították az „antiaging” hatást, ígérik a bőr, a mell, a comb és a fenék rugalmasan tartását. Hatásukra állítólag a fej kopasz területein is újra nő a haj, és eltűnnek az olyan kellemetlen zsírpárnák, mint amilyenek például a hason szoktak sajnálatosan felszaporodni. Mindez mindenféle mellékhatás nélkül, mivel a kezelés helyileg történik, és a lebomlott anyagokat a test maradéktalanul kiválasztja.

 

A módszer hívei szerint a helyesen alkalmazott hormonkozmetikumok segítségével az öregedési folyamat tíz évvel késleltethető.

 

A női szervezetben háromféle típusú nemi hormon termelődik: az ösztrogén és a progeszteron nevű női hormonok, valamint férfihormonok (tesztoszteron, DHEA, androsztanolon). Ezeknek a vegyületeknek az összjátéka azonban nem mindig kiegyensúlyozott, a hormonháztartás egyensúlya különösen a serdülőkor és a klimax idején, illetve stresszhelyzetben hajlamos felborulni. Ezeket a „zavarokat” többnyire észre sem vesszük. Ha például túlsúlyba jutnak a férfihormonok, a tünetek között hajhullás, akné vagy kóros szőrnövekedés jelentkezik. Az ösztrogéntúlsúly jele általában a hízás, illetve az ödémásodás, míg ösztrogénhiány esetén a bőr gyorsabban öregszik, a nyálkahártyák kiszáradnak. Az ilyen tünetek ellen általában a legdrágább kozmetikumok is hatástalanok, mivel nem a baj okát, azaz a hormonháztartás egyensúlyzavarát szüntetik meg. A hormonkozmetikumok viszont igen, és éppen ebben rejlik a sikerük.

 

A hormonkezelés első lépéseként vérmintából határozzák meg, miféle hormonhiány vagy -túlsúly áll fenn, azaz meghatározzák az úgynevezett hormonstátust. Ennek függvényében az orvos a megfelelő serkentő vagy fékező hatású szerekkel helyreállíthatja a zavart. A hormonkozmetika azonban belsőleg adagolt szerek helyett a lokális kezelést részesíti előnyben krémek, kenőcsök, illetve hajvíz formájában. A tartós siker záloga a megfelelő adagolás. Hogy a hormonok minél mélyebben a bőrbe hatolhassanak, alkalmazásukat gyakran kombinálják ultrahanggal vagy iontoforézissel. Öt-hat ambuláns kezelést követően gondosan ellenőrzik a hatást. Ezt követően a páciens megkapja a megfelelő, receptköteles hormonkészítményeket otthoni használatra, de helyes alkalmazását szigorú szabályok írják elő számára.

 

A hormonkozmetikumok használatának elvben nincsen életkori határa. A szakértők szerint a legjobb eredményeket akkor lehet elérni, ha legkésőbb ötvenéves korban elkezdik a kezelést. Az első látható jelek már három hónap után szembetűnnek. A kezelést a nyári hónapokra általában felfüggesztik, mivel a terápia időszakában kerülni kell az intenzív napsugárzást. A terápia egyébként bármikor megszakítható, akkor három hónap után a bőr visszanyeri azt az állapotát, amilyenben normális helyzetben lenne.

 

Bőröregedés és ráncok: a változás korában az ösztrogéntermelődés folyamatosan csökken. Mivel ez a női hormon nagy szerepet játszik a bőr rugalmasságának és a csontszövetállománynak a megtartásában, a bőr feszessége csökken, szárazabb, lazább és ráncosabb lesz. A bőr és a csontszövet az ötvenedik életévtől kezdődően évente akár ötszázaléknyi mennyiséget is veszíthet. A bőröregedés leginkább érintett területei az arc, a nyak és a dekoltázs.

 

A fenék és a comb speciális krémekkel tehető újra feszessé

 

A recept: speciális krém vagy kenőcs formájában egyénre szabottan adagolt ösztrogént (ösztriolt vagy 17-alfa-ösztriolt) juttatnak a bőrbe. A hatóanyag kerülőút nélkül egyenesen a bőrreceptorokhoz jut, és serkenti a káros anyagok és sejtmérgek lebontását, valamint a bőr regenerálódását.

 

Narancsbőr és kötőszöveti gyengeség: a zsír- és kötőszövetben elsősorban a férfihormonok tevékenykednek, amelyeket szintén a női petefészek termel, de amelyek az életkor előrehaladtával szintén mind kisebb mennyiségben választódnak ki. Ezek az anyagok felelősek a bőr alatti zsír- és kötőszövet szerkezetéért. Ha hiányoznak, a szövet lazává válik, és kialakul a narancsbőr.

 

A recept: a kezelés a hiányzó férfihormon bejuttatására koncentrál, amelyet egy speciális, iontoforézis segítségével a bőrbe juttatott krém tartalmaz. Ezenkívül a szakemberek megfelelő étrendet és mozgásprogramot is összeállítanak a páciens számára. Ennek egyik javaslata, hogy az illető este öt óra után már ne egyen, csak igyon, természetesen kizárólag alkohol- és cukormentes italokat.

 

Hajhullás: 50 éves kor után a nőknél is megritkul a haj, 50 és 70 éves kor között hajszálainknak húsz százalékát elveszítjük. A nőknél jellemző a haj halántékon történő megritkulása.

 

A recept: hormonalapú kivonatok és hajvizek segítségével megállítható az erős, kellemetlen hajhullás, illetve javítható a haj minősége.

 

A hormonkozmetika még igen fiatal tudományág, amelyhez sok szakember szkeptikusan viszonyul. Figyelmeztetnek a lehetséges kockázatokra és a nemkívánatos mellékhatásokra. Ez utóbbiak közé tartozik például az erősebb szőrnövekedés, az ödémásodás vagy a hízás. És mindig újra és újra felmerül az összefüggés az ösztrogén és a mellrák között. A terápia hívei szerint viszont addig nincs ok aggodalomra, amíg csak olyan vegyületeket alkalmaznak, amelyeknek bizonyítottan pozitív hatásuk van, a szervezetre gyakorolt mellékhatások nélkül. Az antiaging-kezelés keretén belül ilyen például az ösztriol és a 17-alfa-ösztradiol. Ezenkívül az orvosnak pontosan meg kell határoznia minden részletet: milyen hormon, milyen koncentrációban, milyen gyakran, melyik testrészre. Mert óriási a különbség, hogy az adott hormontartalmú krémmel az arcunkat és a nyakunkat kenegetjük, vagy a mellünket, a fenekünket és a combunkat is.

 

Egy amerikai hormonspecialista arra figyelmeztet, hogy a hormonterápiától semmi jó nem várható. Szerinte a vérből történő hormonstátus-meghatározás teljesen megbízhatatlan, hiszen például az ösztrogén szintje folyamatosan ingadozik, ha közeleg a menopauza. A hormonok működését még csak mostanában kezdi megérteni az orvostudomány, olyan gyógyszert pedig mindenki szeretne látni, amelynek egyáltalában nincsenek mellékhatásai.

 

Alternatívák a természetből

A fiatalságmegőrző nemi hormonok szintjét részben magasabban tarthatjuk bizonyos természetes szerekkel. Számos ránctalanítókrémben alkalmazzák például az úgynevezett fitohormonokat, amelyek megtalálhatók például a szójában. Szintén ránctalanító és aknéellenes hatásúak a retinolt, C- és E-vitamint, valamint A-vitamin-savat tartalmazó krémek.

 

Táplálékkiegészítőként vagy nyers formájában számos természetes anyag alkalmazható belsőleg: a friss ananász vagy a yamgyökértabletta megemeli a progeszteronszintet és csökkenti az ödémásodást. Az ösztrogénszintet emeli a szója és a gránátalma, míg a sör és a komló (elsősorban tabletta formájában) erősíti és növeli a kebleket.

 

Az androgéntermelést ginzengteával és sportolással természetes módon fokozhatjuk. A férfihormonhiány miatt kialakuló narancsbőr ellen speciális ginzengkrémekkel harcolhatunk.

-nori-
IX. évfolyam 4. szám

Címkék: natúrkozmetika, szépségsebészet

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.