Szépség

Szuperdopping a természet erejével

A legjobb bioanyagok a kiváló egészségért

Az egészséges táplálékok piacán szinte folyamatosan új gyümölcsöket fedeznek fel. Az esetek többségében ezeket ott, ahonnan származnak, már régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban, a legkülönfélébb betegségek kezelésében. Azt egyelőre nem analizálták, hogy a gyümölcsökben melyek a valóban hatásos hatóanyagok.


Aki fitt marad, nem csak teljesítményét fokozza, de egészségesebb és  öntudatosabb is. A természet rengeteg értékes hatóanyagot kínál, amelyek e  folyamatban támogatnak, segítenek bennünket

 

A fekete berkenye (Aronia melanocarpa) hazája Észak-Amerika. A cserje gyümölcsei kevéssel nagyobbak, mint a fekete áfonya. Hatóanyagait csak lassanként ismerjük meg, azonban léteznek olyan kutatási eredmények, amelyek szerint közülük egyesek védő hatásúak a rák ellen. A bogyók hatóanyagspektruma tekintélyes: rengeteg a nyomelem, a pigment (növényi festékanyag) és a vitamin. Különösen értékes közülük az antocián, egy természetes növényi festék, amely erősen antioxidáns hatásával tűnik ki.

 

A kínai ördögcérna vagy goji (Lycium chinense) egyesek szerint – rendszeres fogyasztás mellett – biztosítja a hosszú, egészséges életet, a szépséget és az erőt. A Himalájában élő hunza nép tagjai, akik magas kort érnek meg, kiváló egészségben, termesztik és rendszeresen fogyasztják ezt a különleges bogyós termést. A kínai ördögcérnát intenzíven kutatják, vizsgálják, egyesek valóságos anti-aging szenzációnak tartják.

 

A királydinnye (Tribulus terrestris) nálunk egyelőre meglehetősen ismeretlen. A szubtrópusi és trópusi égövön honos növény kivonatát teljesítménynövelő hatása miatt sportolók szedik. A hagyományos kínai orvoslás is ismeri. Természetes anabolikumként hirdetik, egyes vélemények szerint emeli a tesztoszteronszintet, aminek köszönhetően nő az izomtömeg és javul az állóképesség.

 

 A zöldség, a gyümölcsök és az egzotikus bogyók felkeltették a kutatók érdeklődését. Egyre több növényi hatóanyagot fedeznek fel, amelyek pozitív  hatást gyakorolnak egészségünkre

 

Az acai (aszai) (Euterpe oleracea) Brazília esőerdőiben terem. Az apró, sötét bogyók egy pálmafaj termései, amelyekből az Amazonas menti lakosság levet készít, amelyet ott nagyon értékesnek tartanak, és sok helyütt alapvető élelmiszernek számít. A közelmúltban a fitneszipar is felfedezte, a hobbisportolók nem győzik dicsérni, a legígéretesebb energiaitalnak tartják. Egyes szakértők szerint az acai hamarosan az Aloe vera népszerűségével fog vetekedni. Az acai rendkívül gazdag értékes antioxidánsokban. A kutatások súlypontja itt is az antocián vegyületcsoportra helyeződik, amelynek a bogyók jellegzetes, kékeslila színét köszönhetik. Fontos sejtvédő hatást is tulajdonítanak a gyümölcsnek.

 

Több frissességet a szürkeállománynak!

A gyógynövények valóban rendkívüli szolgálatot tehetnek egészségünknek. Olyan gyógyhatású hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek az anyagcsere-folyamatokat képesek pozitívan befolyásolni. Ennek egyik legjobb példáját nyújtja a Ginkgo biloba, a páfrányfenyő. E fa leveleiben olyan hatóanyag található, amely kiválóan javítja a vérkeringést, főképp a hajszálerekben. Ezt rengeteg gyógyszerhatástani vizsgálat igazolta, ezért ma széles körben alkalmazzák a ginkgo kivonatait főképp az agyi keringés zavarainak enyhítésében.

 

Az arónia fekete gyümölcsei gazdagok vitaminokban és antioxidánsokban 

 

Kiváló „agy- és idegtáplálék” a lecitin (foszfatidilkolin) is. Fontos építőanyagokat tartalmaz, amelyekből a sejtmembránok és az idegsejtek épülnek fel. A lecitint általában szójababból állítják elő. A világpiacot (főképp az USA-ban és Argentínában) eluralta a génmódosított szója. A lecitint előállító, illetve forgalmazó közületeknek tudniuk kell, génmanipulált alapanyagból készült-e a termék vagy sem.

 

 

Afrodiziákumok a természet patikájából

Mindenki hallott már bizonyos „fickósító” élelmiszerekről, növényekről, amelyek közül egyesekről ezt csak feltételezik, másokkal kapcsolatban azonban be is bizonyosodott e hatás. Úgy tartják, hogy fokozzák a nemi vágyat és az érzéki örömöket. Azonban hangsúlyozni kell, hogy nem számíthatunk „szexuális rekordokra".

 

A camu-camu növényről tudjuk, hogy a dél-amerikai indiánok nemi vágyat serkentő italt készítenek belőle. Erősen „vitalizáló” hatást tulajdonítanak a fentebb említett Ginkgo bilobának is. A növény szöveti vérkeringést javító hatása ugyanis nem csak agyunkra korlátozódik, hanem kiterjed az ágyéki területre is. Az érezhető vitalizálás a nemi vágy fokozódásával jár együtt. Hasonló hatást tulajdonítanak a kínai ördögcérnának is, amelyet „termékenységet fokozó orvosságként” ismernek a hagyományos távol-keleti orvosi iskolákban.

 

 A királydinnyét hazájában, Kelet-Indiában főképp szexuális problémák esetén alkalmazzák. A testépítők természetes anabolikumként fogyasztják

 

A maca nevű növény az Andok lejtőin terem, amit természetes potenciafokozóként kínálnak. A gyökérzet hormonszerű anyagokat tartalmaz, amelyek befolyásolják a nemi hormonok termelődését és erősítik a medence vérellátását. A legújabb kutatások igazolták, hogy a maca hatóanyagai aktiválják a parathormon termelődését (ez utóbbi a spermiumok termelődését befolyásolja). A maca további előnye az arginin nevű aminosav, amely hatással van a libidóra, és a termékenységet is pozitívan befolyásolja.

 

Nagy reményeket fűznek jelenleg a krizin (chrysin) nevű flavonoidhoz, amely például a brokkoliban is megtalálható. Ez az anyag kerülő úton fejtheti ki hatását. Gátolja az aromatáz enzimet, amely a tesztoszteron és az ösztrogén nemi hormonok átalakulásában játszik fontos szerepet. Ez azt jelenti, hogy a férfiak tesztoszteronszintjét esetleg megemelhetjük a korábbi, fiatalos szintre. Ma már egyes országokban kaphatók krizintartalmú étrendi kiegészítők, amelyeknél a hatóanyagot golgotavirágból vonják ki.

 

Hasonlóan jó tulajdonságúnak tartják a csalángyökeret. Ennek anyagai gátolják a nemi hormonokat megkötő, semlegesítő globulinokat, így biztosítva az említett hormonok magasabb szintjét.

 

Az acai bogyók egy pálmafaj termései. A kókuszdióhoz hasonlóan fel kell érte mászni a fára 

 

Az Amazonas-medence trópusi esőerdőiben terem a muira puama (Liriosma ovata). Évezredek óta alkalmazzák „potencianövelőként”. Hasonlóan jó híreket olvashatunk a catuaba növényről. A catuaba is az Amazonas vidékének őserdeiből származik. Vöröses színű kérge adja a hatóanyagot, a belőle készített tea javítja a szövetek vérellátását. Nemi vágyat fokozó hatása van a damiának is (Turnea diffusa). A keserű anyagokban gazdagnövény őshazája Közép-Amerika. Ebben a régióban ősidők óta szexuális zavarok kezelésére alkalmazzák.

 

Aki ilyen szempontok alapján keresgél a gyógynövények között, az számos más „potencianövelőre” is bukkanhat. Ilyen a johimbe, egy fa kérge (Nyugat-Afrika), a püspöksüveg (Epimedium sagittatum, a hagyományos kínai orvoslásban alkalmazzák) vagy a kebracsó (quebracho, Dél-Amerika).

 

Nagyobb vitalitás

Természetes C-vitamin: a szupervitamin

A táplálékkiegészítők között vannak olyan anyagok, amelyek önmagukban is képesek fokozni testi-szellemi erőnlétünket, teljesítményünket. Idetartozik az a régóta ismert természetes anyag, amelyet sajnos nem kellő mértékben használunk: a természetes C-vitamin. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a C-vitamin maga a „szupervitamin”. Csakhogy amit ma a patikákban és a szakkereskedésekben C-vitaminként eladnak nekünk, többnyire szintetikus aszkorbinsav, amit részben géntechnológiai módszerekkel állítanak elő.

 

A gingko leveleinek kivonatát koncentráció- és memóriazavarok, szédülés és fülzúgás kezelésére használják

 

Pedig már legalább egy emberöltővel ezelőtt is tisztában voltak vele, hogy az aszkorbinsav csak a hordozó növényekben található egyéb, ún. kísérő anyagok, főképp növényi festékanyagok jelenlétében képes kifejteni teljes hatásspektrumát. Érdemes tehát a természetest keresni. Ne vegyük meg a lombikból származó olcsó művi másolatot. A természetes C-vitamin valóban csodálatos hatású, és e hatások mind testi, mind szellemi szinten egyaránt érezhetők, megtapasztalhatók az immunrendszer működésének javulásában és számos védő hatásban, kezdve a szemektől egészen az ízületekig. Antioxidáns hatásai miatt a C-vitamint sejtvédő anyagként is számon tartják. A C-vitamin tehát a biológiai dopping nélkülözhetetlen eleme.

 

 

C-vitamin és másodlagos növényi hatóanyagok

Az egyik legkiválóbb természetes C-vitamin- forrás az afrodiziákumként is említett camu-camu gyümölcs. C-vitamin-tartalma kb. harmincszorosa a nálunk elterjedt déligyümölcsökének. Ehhez társulnak továbbá az értékes kiegészítő anyagok a nyomelemektől kezdve egészen a béta-karotinig.

 

Nálunk hasonlóan ismeretlen egyelőre az ájurvédikus gyógyászat fő gyümölcse, az amla, más néven amalaki, az indiai egres (Emblica officinalis). C-vitamin-tartalma óriási (100 g gyümölcsben 6-10 g), amit értékes kísérő és keserű anyagok egészítenek ki. Az amla az acerola mellett a legmagasabb C-vitamintartalmú növények egyike. További különlegessége, hogy igen sok szuperoxid-dizmutázt (SOD) – egy méregtelenítő hatású enzimet – tartalmaz.

 

Az ördögcérna (goji) termése Európában lé formájában vagy szárítva kapható 

 

Az acerola cseresznye, az Újvilág ajándéka, valószínűleg a mexikói Yucatán-félszigetről származik. Az érett gyümölcs 100 grammjában akár 17 gramm C-vitamin is lehet. A szaküzletekben számos, belőle készített étrendi kiegészítő kapható. Ne feledkezzünk meg a nálunk honos természetes C-vitamin-forrásokról, a csipkebogyóról és a homoktövisről sem.

 

Természetes élénkítőszer: a guarana

A természet élénkítőszert is tartogat számunkra: ilyen a guarana. A dél-amerikai indiánok e növény szárított termésének segítségével hozták magukat formába, ha fárasztó munkát kellett végezniük. Ma e növény kivonatait számos formában forgalmazzák, a kapszulától a csokoládéig. A hatásért itt is a jól ismert koffein a felelős, azonban az erős kávéval ellentétben a takarékosan adagolt guaranapor hosszabb ideig képes kifejteni élénkítő hatását. Ez az elnyújtott hatás azzal magyarázható, hogy a guarana koffeintartalma csersavakhoz és egyéb növényi anyagokhoz kötött formában fordul elő, ezért elfogyasztás után nem szabadul fel azonnal nagy mennyiségben. A kávénál ezzel szemben a koffein már forraláskor (a kávé elkészítése közben) felszabadul és tiszta formában rendelkezésre áll.

 

A narancsvörös camu camu gyümölcs az esőerdők ajándéka, és rendkívül  gazdag C-vitaminban. A narancsnál harmincszor több C-vitamint tartalmaz 

 

Erős izmokat szeretnék!

Az állóképesség javulásával közérzetünk is javul. Céljaink elérésében azonban ne legyünk kritikátlanok. Egyre több szabadidejében sportoló ember utánozza a „profikat”, és izomépítéséhez olyan szereket szed, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Új, egész Európára kiterjedő felmérések szerint a „kemény” dopping ma már nagyon sok, rendszeresen edző, fitneszterembe járó embernél magától értetődővé vált.

 

 

Az ókori olimpikonok titkai

Amikor az ókori görögök az olimpiai játékok alkalmával összemérték erejüket, a verseny még nem a növekedési hormonokról és az anabolikus szerekről szólt. Minden „olajozottan” ment, ha a versenyzők étrendjén szerepelt az olíva, vagy ha a daliák izmait olívaolajjal masszírozták. Az antik vázákon megcsodálhatjuk, verseny előtt miként olajozták be magukat az atléták. A feljegyzések szerint fokhagymát is ettek. És még egy titkos tipp az ókori sportolók konyhájáról: a gabonakásák, főleg árpából, és a fehér babból készült leves, amit nagy mennyiségben fogyasztottak. Létezett egy elixír is, egy paszta, amit olívaolajból és ásványi anyagokból (elégetett állati csontok hamujából) készítettek.

 

L-carnitin és koenzim Q10 az izmosító edzésekhez

Az edzést és a regenerálódást sok természetes anyag képes támogatni, ilyenek az ún. „ergogén” vegyületek. Ma a sportolók nagy mennyiségben fogyasztják ezeket étrendi kiegészítőként. Cél a minél több energia felszabadítása, a gyors izomépítés és a terhelés utáni regenerálódási fázis rövidítése.

 

Az Amazonas vidéke valóságos gyógynövénykincstár. Közülük sok még felfedezésre vár 

 

Ebbe a csoportba tartozik a karnitin is, amely nevét a latin carnis, vagyis hús szóból kapta. Ezt a szervezetünkben termelődő anyagot kb. száz éve orosz kutatók fedezték fel, és eleinte a vitaminok közé sorolták. Ma a vitaminszerű hatóanyagok között tartjuk számon. A karnitinhoz ételeinken keresztül jutunk hozzá, L-karnitin formájában, de testünk is képes előállítani.

 

Valódi sejtenergia-aktiváló a koenzim Q10. Azonban a kreatin és a taurin, vagy az utóbbi időben népszerűvé vált, és a testünkben is termelődő HMB (hidroxi-metil-vajsav) is kedvelt szer a testépítők körében, mert ezekkel gyorsabban megy a regenerálódás, de sokat segítenek az izomépítésben is.

 

Kiváló honi C-vitamin-forrás a homoktövis 

 

A legtöbb természetes eredetű anyag ártalmatlan. A kreatin például aminosavakból termelődik és főképp a húsban található meg, azonban tudományosan nem támasztható alá az étrendi kiegészítő formájában történő adagolás pozitív hatása. Az említett anyagok nagy dózisú szedése nem kívánt mellékhatásokkal is járhat, ezért ne kövessünk vakon minden új divatot.

 

Izomépítő aminosavak

Aki izmosodni szeretne, annak sok fehérjére van szüksége, ugyanis edzés közben nemcsak energiát használunk el. A fizikailag aktív szervezetnek igazoltan több fehérjére is szüksége van. De nem mindegy, hogy milyenek ezek a fehérjék. A növényi proteinek általában könnyebben emészthetők, kevesebb emésztőszervi panaszt okoznak, és meglehetősen sok esszenciális aminosavat tartalmaznak, amelyekre szükségünk van az izomépítéshez. A hús ebből a szempontból sem nevezhető „egy darab életerőnek”. Ha sok húst és tejet, tejterméket eszünk, hosszabb távon káros hatásokkal kell számolnunk, főképp a vesék és a máj szempontjából. E veszélyt könnyen elkerülhetjük spirulina alga és sörélesztő fogyasztásával, melyek igen gazdag és teljes értékű fehérje-alapanyagokat tartalmaznak. Ezeket kiegészíthetjük mogyoró- és diófélékkel, valamint hüvelyesekkel.

 

Duzzadó izmok – minden testépítő büszkesége. Ezért egészségüket is  hajlandók kockára tenni 

 

Szívünk és érrendszerünk védelmében

Érrendszert védő hatásokat tulajdonítanak az omega-3 zsírsavaknak. Ez az értékes anyag főképp hideg vizekben élő tengeri halakban, például heringben, makrélában, szardíniában, szardellában vagy lazacban található. A legújabb kutatások kissé kiábrándítóak, mivel úgy tűnik, hogy a pozitív hatás mégsem olyan mértékű, amennyire azt a korábbi években feltételezték. Mindez talán azzal magyarázható, hogy figyelmen kívül hagyták az omega-3 zsírsavak növényi forrásait. Bizonyos olajos növények ugyanis alfa-linolénsavat, az omega-3 zsírsav kiinduló anyagát tartalmazzák. A lenmagban, a perillában vagy a repcében igen nagy mennyiségben található ez a fontos anyag. Hatását a halolajakkal ellentétben egyelőre nem vizsgálták kellő alapossággal.

 

Az amla gyümölcs az ájurvédikus orvoslás egyik fontos gyógynövénye

 

Komplex hatóagyag-keverékek: a „mindentudók”

Létezik egy sor olyan étrendi kiegészítő, amelyeket „mindentudóknak” is nevezhetünk, annyira sokoldalúak a bennük található anyagok. Ilyen rangra emelkedhetnek hamarosan a zöldség-gyümölcs kapszulák vagy az azokból készült porok (árpa, búzafű). Bizonyos méhészeti termékek szintén idesorolhatók.

 

 

A csodálatos méhpempő és a virágpor

Szinte legendás hatású a méhpempő. A méhek fején található mirigyben termelődik ez a csodás anyag, amelynek hatására a teljesen átlagos méhlárvából termékeny és rendkívül hosszú életű méhkirálynő fejlődik ki – tehát valódi „szupertáppal” állunk szemben. A méhpempővel táplált lárva néhány nap alatt kétezerszeresére nő. A méhpempő tápanyagok, vitaminok, nyomelemek stb. olyan különleges keveréke, amelyek pozitív hatását az idősödő szervezet javára fordíthatjuk.

 

Méhek, miközben utódaikat táplálják. A méhpempő segítségével az egyszerű  lárvából méhkirálynő lesz Alatta: a virágpor kiváló természetes szer, amellyel  elősegíthető a regenerálódás és erősíthető az immunrendszer 

 

E tekintetben egyelőre alábecsülik a méhek egy másik csodálatos ajándékát, a virágport. A sportolók körében azonban már jó ideje titkos tippnek számít az állóképesség javítására. Sok leírás említi, hogy bizonyos népcsoportok tagjai feltűnően hosszú életűek és egészségesek, mivel sok méhkenyeret (a méhviasz és a virágpor keveréke) fogyasztanak. A virágpor összetétele valóban felülmúlhatatlan, ami értékes anyagainak sokféleségét illeti. Találunk itt rendkívüli minőségű növényi fehérjéket (glutaminsav, fenilalanin), ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok egész tömegét, enzimeket, sokféle flavonoidot. Röviden: a virágpor az egyik legkiválóbb természetes szer a fizikai regenerálódáshoz, erősítéshez és az immunrendszer működésének optimalizálásához. Ajánlott a pollent közvetlenül méhésztől beszerezni, lehetőleg ökológiai minőségben!

 

 

Zöld manna méregtelenítéshez

Körülbelül 30 éve hódította meg a nyugateurópai biopiacot a spirulina nevű mikroalga. Később a kínálatot az algák egy másik tagja, a klamath-alga bővítette. Ezek kékeszöld színű, tavakban élő mikroorganizmusok. De valóban algákról van szó?

 

Ma a botanikusok azt állítják, hogy ezek az apró élőlények valójában baktériumok (cianobaktériumok), de a kékeszöld szín azt jelzi, hogy képesek fotoszintézisre és a klorofill előösszeállítására. A belőlük készített termékek valóban rendkívül gazdagok az értékes anyagok egész sorában. A (növényi) fehérjék mellett találhatunk enzimeket, növényi pigmenteket, klorofillt, a „zöld vért”, ásványi anyagokat, vitaminokat, aminosavakat.

 

A világtól elzárt Hunza-völgy lakói a mai Pakisztán területén híresek hosszú és egészséges életükről. A kutatókat étkezési szokásaik érdeklik 

 

A klorella (chlorella) nevű mikroalga egyre nagyobb megbecsülésnek örvend. Ez a fajta valódi alga, tehát növény. A klorofillban egyik leggazdagabb növényi szervezetről van szó. Méregtelenít és táplál egyaránt. Szakemberek ajánlják nehézfémek (pl. higany) szervezetből történő eltávolítására is.

 

Az élesztő, a baktériumok és az algák olyasminek tekinthetők, mint a biológiai teremtés sikermodelljei. A cianobaktériumok már 3,5 milliárd éve élnek bolygónkon, amely akkoriban meglehetősen mostoha élőhely volt. Életképességüket tehát kétségtelenül bizonyították. Feltételezik, hogy Közép- és Dél-Amerika őslakói (maják és aztékok) is fogyasztottak bizonyos édesvízi algákat, a fáraók Egyiptomában pedig meglehetősen gyakran fogyasztottak sörélesztőt.

 

 

Maca és ginszeng:erő és állóképesség

A teljesítményfokozók terén az egyik legígéretesebb növény a maca, amelyet már említettünk az afrodiziákumok között. Adaptogén hatású növényről van szó, ez azt jelenti, hogy segítségével jobban bírjuk a terhelést, a stresszt, jobban alkalmazkodunk a megváltozott életkörülményekhez és általában környezetünkhöz.

 

A macát olykor kifejezetten csak a jobb sportteljesítmények eléréséhez ajánlják, például egy híres osztrák hegymászó, aki leküzdötte a Nanga Parbat csúcsot (8125 m). Ő is a maca segítségével szállt szembe a zord környezet és a rendkívüli fizikai teljesítmény jelentette kihívásokkal.

 

 A spirulina nevű kék alga tartalmazza az összes esszenciális aminosavat,  béta-karotint, B-vitaminokat és E-vitamint. Ugyanakkor gazdag kalciumban,  vasban, magnéziumban és szelénben

 

A gyökérből készített kivonatok számos bioaktív hatóanyagot tartalmaznak. Ilyenek például egyes csípős anyagok (glukozinolátok, izocianátok), amelyek védelmet jelentenek a rákkal szemben. Találhatunk benne még katekineket (egy flavonoidfajta) és növényi szterolokat (értékes hormonszerű hatóanyagok) is.

 

Hatásai miatt a macát gyakran hasonlítják a ginszenghez. Ez szintén adaptogén hatású növény, amely a csökkenő életerő támogatására és az immunrendszer erősítésére szolgál. A ginszeng és a benne lévő hatóanyagok (ginzenozidok) körül az utóbbi években elcsendesedett a korábbi hírverés, a sportolók azonban továbbra is nagy becsben tartják ezt a növényt. A ginszeng kapszula, drazsé vagy egész, illetve aprított gyökér formájában kapható.

 

A klorella nevű mikroalga a klorofillban leggazdagabb növények egyike.  Napfényes országokban, óriási medencékben termesztik 

 

Kolosztrum: természetes karcsúsító

Az utóbbi idők slágere a kolosztrum, a tehenek előteje. Sajnos aki allergiás a tejre, annak ez a termék sem ajánlható. Az utód számára az anyatej jelenti a fizikai és szellemi fejlődés alapját. Az anyatej akár két éven át kizárólagos tápláléka lehet az utódnak, igaz, ezt a kicsiknél fokozatosan felváltja a szilárd táplálék. A csecsemő számára az anyatej az egyetlen teljes értékű táplálék. Vajon ebből az értékes anyagból profitálhatnak a felnőttek is? Nos, igen, bár inkább különleges készítmények formájában.

 

A kolosztrum – a tejnek e különleges formája – előnyös hatású, és számos krónikus betegség ellen képes védelmet nyújtani. Az előtej az a termék, amely az ellés utáni néhány órában termelődik a tehén tőgyében, és különösen gazdag biológiailag értékes anyagokban. Érdemes kiemelni ezek közül azokat, amelyek az újszülött (kisállat vagy emberpalánta egyaránt) immunrendszerét építik fel.

 

 Kolosztrumnak nevezik az emlősök előtejét (az emberét is), ami a szülés utáni néhány napban termelődik. Ez a tej rendkívül gazdag tápanyagokban és hatóanyagokban

 

Az előtejben különösen sok az ún. CLA (konjugált linolsavak). Ezek kedvezően hatnak vérünk koleszterinszintjére, valamint a szív közeli artériákra. A kutatók megfigyelték a kolosztrum rák ellen védő, immunrendszert támogató hatását is. Jól dokumentált továbbá a CLA testzsírcsökkentő hatása is – napjainkban ez az egyik legintenzívebben kutatott hatása ennek a vegyületcsoportnak. Az említetteket számos egyéb, életfontosságú anyag egészíti ki: aminosavak, ritka zsírok és vitaminok, egészen a jól hasznosuló nyomelemekig.

 

Amire mindenkinek figyelnie kell

Bizonyos szempontokról soha nem szabad megfeledkezni. Időről időre felmerülnek új „slágertermékek”, „titkos tippek” stb., amelyekről utólag kiderül, hogy nem veszélytelenek. Nem szabad bármit ellenőrzés nélkül beszedni, megenni. Ha tehát étrendi kiegészítőt szeretnénk szedni, mindig kérjünk tájékoztatást a termék minőségéről az eladótól. Ha valamilyen betegségben szenvedünk, nem árt az orvos véleményét is kikérni, mielőtt elkezdünk szedni valamit.

 

Alakja miatt a ginszenggyökér mindig is izgatta az emberek fantáziáját 

 

Óvatosságra adnak okot az időnként felröppenő hírek, miszerint egyes termékekben nehézfémeket találtak. Érdemes tehát jó, megbízható minőségű étrendi kiegészítőket venni. Szerencsére sok ilyen termék kapható, amelyek közös vonása, hogy (címkén vagy a dobozban található leírásban) tájékoztatja a vevőt a termék pontos összetételéről, valamint származási helyéről. Érdemes óvatosnak lenni, ha egy termék túl sokat ígér, főképp az interneten keresztül forgalmazott termékek esetében.

-tommy-
XVIII. évfolyam 9. szám

Címkék: táplálkozás, vitalizáló bioanyagok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.