Szépség

Tegyünk jót a bőrünkkel!

Aktuális trendek, szakértői tanácsok, gyakorlati ötletek

A kozmetikai ipar egyre újabb szereket és termékeket kínál, amelyek mind fiatalságot ígérnek. De mi mindebből az igazság? Ha valóban jót akarunk tenni a bőrünkkel, hogyan igazodjunk el a szépészeti készítmények dzsungelében? Cikkünk erre a kérdésre keresi a választ.  


Bőrünk asz érintés és a vizuális kapcsolatfelvétel szerve. A szép, ápolt bőr segít elnyerni mások rokonszenvét

 

A test a lélek látható megjelenése. Ha ennek a filozofikus megállapításnak a mélyére nézünk, akkor kimondhatjuk, hogy bőrünk – legnagyobb érzékszervünk – az ember megnyilvánulása. Védi a szervezetet, részt vesz anyagcseréjében, és más szervekkel együtt segít fenntartani az immunológiai folyamatokat. Ezenkívül bőrünk dokumentálja testünk és lelkünk sérüléseit, árulkodik egészségünkről és betegségünkről, érzéseinkről és érzelmeinkről, fiatalságunkról és öregségünkről. Rendkívül érzékeny érzékszerv és kommunikációs eszköz. Mindez megmagyarázza, miért törekszünk mindannyian arra, hogy bőrünkkel a szépség és egészség benyomását keltsük.

 

Olyan csodaszer, amely megállíthatná a bőr öregedési folyamatát, nincsen. Ám létezik számos csodálatos szer – elsősorban a természet ajándékai –, amelyek jót tesznek a bőrnek, és fiatalosabbá, sugárzóbbá, vonzóbbá varázsolják. A vonzó megjelenés alapját azonban életszemléletünk és életstílusunk képezi.

 

 

Az elégedettség varázsa

Gyakran előfordul, hogy valaki rengeteg pénzt költ szépségápoló szerekre, mégsem elégedett az eredménnyel, és ez a külsején – az arckifejezésén, a gesztusain – is meglátszik.

 

A maszkok elsősorban az akné kezelésében válnak be

 

A pszichológusok ilyenkor úgynevezett Dorian Gray-szindrómáról beszélnek: ez a tünetcsoport a hipochondriában, depresszióban, kényszeres zavarokban gyökerezik. A páciens szépség utáni kényszeres vágya akár olyan súlyos pszichés zavar formáját is öltheti, amely már kezelésre szorul. Mindannyiunknak tisztában kellene lennünk azzal, hogy a fiatalosság mindenekelőtt a frissességben, nyitottságban, kíváncsiságban, természetességben és vidámságban nyilvánul meg. Aki ezeket a tulajdonságokat megőrzi, az mindig vonzó és kellemes megjelenésű lesz, függetlenül attól, hány ránc tűnt már fel az arcán. Az emberi mimika láthatatlan szálakkal kapcsolja össze az arcot és a lelket, a gondolatokról árulkodik.

 

A szép, feszes és friss bőr gyakran felmenőinktől örökölt ajándék. Ám a szép bőr folyamatosan változik, hiszen ki van téve a környezeti hatásoknak, az életmód változásainak, a hormoningadozásoknak, a stressznek és az öregedési folyamatoknak. A szakemberek folyamatosan dolgoznak azon, hogy olyan termékeket és eljárásokat fejlesszenek ki, amelyek segítenek megőrizni, illetve visszaadni a bőr fiatalos feszességét.

 

Kozmetikum vagy gyógyszer?

Mivel a kozmetikumokra nem vonatkoznak ugyanolyan szigorú előírások, mint a gyógyszerekre, gyakran szükség van a bőrgyógyász tanácsára, ha ki akarjuk választani a nekünk legmegfelelőbb készítményt. A kozmetikumok és a gyógyszerek közötti átmenetet képezik a „cosmeceutical” elnevezésű termékek, a két termékcsoport „keverékei”. Egyrészt léteznek olyan gyógyszerek, amelyek kozmetikai célt szolgálnak, másrészt vannak olyan kozmetikumok, amelyeknek hatása a gyógyszerekéhez hasonlít. Ez utóbbi csoportba tartoznak például a koncentrált gyümölcssavakat tartalmazó krémek vagy a kollagéninjekciók, amelyek nem megfelelő alkalmazás esetén súlyos bőrirritációt okozhatnak. Ezen a piacon a bőrgyógyász feladata a fogyasztó tájékoztatása, hogy minden nő tudja, melyik életkorban milyen termék felel meg a leginkább bőre igényeinek.

 

 

 A modern berendezések segítségével a kozmetikumok bőrre gyakorolt hatása is pontosan mérhető

 

Manapság tagadhatatlanul rendkívüli fontosságot tulajdonítunk a külső megjelenésnek, ezzel együtt a bőrünknek is. A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy a bőr elsősorban nem funkciós, hanem kommunikációs szerv, azaz az érintés és a kapcsolatfelvétel eszköze. A bőrgyógyász szemében az a szép bőr, amely tiszta és stresszmentes, vitalitást sugároz. A felsorolt tényezők közül talán a „stresszmentes” követelménynek a legnehezebb megfelelni, hiszen a külső fizikai, kémiai, biológiai hatások (köztük a legerősebb, a napfény) mellett számos belső hatás is éri a bőrünket: lelki terhek, túl sok munka, kevés alvás, hormonális zavarok, a szervezet folyadékháztartásának zavarai, helytelen táplálkozás, dohányzás. Ezek mind hátrahagyják a maguk nyomát a bőrön, és ezeket a károsodásokat a nem szakértő szem is könnyen észreveszi. Ám a szép bőr csak részben velünk született adottság, a megfelelő ápolással és magatartással mi magunk is sokat tehetünk érte.

 

A bőr bármelyik életkorban szép lehet, csak minél idősebb valaki, ehhez annál több segítségre van szüksége. Idősebb korban a bőr mirigyeinek tevékenysége alábbhagy, a feszesség csökken, ennek megőrzését elősegíthetjük a helyes ápolás mellett főként az említett stresszhatások elkerülésével.

 

Arra azonban senki nem számíthat, hogy hatvanévesen is egy húszéves bőrét őrizheti meg vagy nyerheti vissza. Az ápolásban kulcsszerep jut a következetességnek és az egyéni igények teljesítésének, általánosan követendő feladat azonban, hogy bőrünket védjük a naptól és a nikotintól, sok folyadékot fogyasszunk, és kalóriában nem túl gazdag táplálékunk megfelelő mennyiségben tartalmazzon szénhidrátokat és vitaminokat. Mivel a bőr lelkünk tükre, fontos még az alvás, a sport és az életöröm is.

 

 A belső bőrápolás kulcsa a sok folyadék és a kiegyensúlyozott mennyiségű kalóriát tartalmazó étrend
 

A szakember szerint nem biztos, hogy csak a legdrágább készítmények hatásosak, ám bármelyiket használjuk is, nagyon fontos, hogy ne ártsanak, például ne okozzanak allergiát. Jó hatásúak az olyan természetes anyagok, mint az aloe vera, a jojoba, az avokádó vagy a ligetszépe, de nagyon sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz például a makadámiadió is. A bőrgyógyászok az utóbbi időben egyre inkább végeznek úgynevezett esztétikai bőrgyógyászati beavatkozásokat is, mint amilyen például az öregségi foltok, a hegek, májfoltok és anyajegyek eltávolítása. Ám a szép bőr legnagyobb titka az időben elkezdett és rendszeres védelem, ápolás és kényeztetés.

 

 

Holisztikus szépség ájurvédával

Az édesfából készült tea és a jóga segít herpesz esetén, a káposztalé és a szezámmagból készült paszta csökkenti az aknés tüneteket. Az Indiában jó hatezer éve űzött ájurvédikus orvoslás egyre inkább magára vonja a nyugati orvosok és kozmetikusok figyelmét is. Az ájurvédikus kozmetika alapját körülbelül ötezer növényi hatóanyag képezi, amelyeket ásványi anyagokkal és fémekkel kombinálnak. A növényi kivonatok, olajak és kipréselt magok segítenek megőrizni az arcbőr fiatalságát és a test feszességét. Az ájurvédikus felfogás szerint a szépség az egész ember belső és külső kifejeződése.

 

Fontos vitaminok

A sima, fiatalos bőr elképzelhetetlen a szervezet megfelelő tápanyagokkal való ellátottsága nélkül. A krémek és kivonatok azonban alig hatolnak be bőrünk mélyrétegeibe, ahol a sejtek képződnek. Ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jussunk, ezt segíti elő az egyénre szabott táplálkozási tanácsadás.

 

Lézerterápia csak szakértőktől

A visszérkezelésre, szőrtelenítésre, májfoltok eltávolítására és egyéb célokra használt lézeres kezeléseket nemcsak bőrgyógyászok kínálják. A szakemberek szerint tanácsos óvakodnunk az avatatlanok által végzett lézeres beavatkozásoktól, mert égést, gyulladást, fertőzést és allergiát okozhatnak.

 

Az ájurvédikus kozmetika alapját körülbelül ötezer növényi hatóanyag képezi

 

Bőrtípus-meghatározás

Az arcunkat mossuk meg meleg vízzel és itassuk le. Fél óra múlva nyomjunk rá egy kozmetikai kendőt. Egy perc után vegyük le az arcunkról, és vizsgáljuk meg nagyítóval.

Zsíros foltok az egész papíron: zsíros bőr

Zsíros foltok az orr, a száj körül és a homlokon: kevert bőr

Enyhe zsírmaradványok: normál bőr

Nincsenek zsíros részek: száraz vagy érett bőr

 

Jó és rossz hatások

Jó a bőrnek:

hatásos napvédelem,

csak kevés vagy semennyi nikotin,

sok folyadék,

alacsony kalóriatartalmú menü

sok szénhidráttal és vitaminnal,

jó vegetatív programozás (alvás, sport, partnerkapcsolat),

életörömet szerző tevékenységek.

 

Rossz a bőrnek:

UV-sugarak,

lelki terhek,

kevés alvás,

hormon- és folyadékháztartás-zavarok,

gyakori vízzel való érintkezés,

nikotin,

gyakori tartózkodás száraz vagy túlfűtött szobában, munkahelyen.

 

 

Gyümölcssavas kezelés az aknés hegek eltüntetésére és a bőr finomítására

 

Az emberi bőr felépítése

A bőr három rétegből áll: felhám, irha, bőralja. A felhám 0,04-1,5 mm vastag, alsó rétegében folyamatosan újratermelődnek a sejtek, amelyek a regenerálódási folyamat során felfelé haladnak. A felhám teljes megújulási ciklusa körülbelül 30 napot tesz ki. Az irha legfontosabb feladata, hogy táplálja a felhámot és biztosítsa a bőr immunvédelmét. Alapvető anyaga a kollagén, amelynek köszönhető rugalmassága és feszessége. Ezenkívül találhatók benne apró hajszálerek, idegvégződések, szőrtüszők, valamint a faggyú- és verejtékmirigyek kezdete. A bőralja tárolja az energiát, szigetel és részben a mechanikai hatásoktól is véd. Itt találhatók a zsírsejtek, amelyek egy-egy nagy zsírcseppet tartalmaznak. A zsírsejtek száma a felnőttekben állandó marad.

 

 

Mi a botulinumtoxin?

A ránckezelés egyik új csodafegyvere, a botulinumtoxin természetes formában is előforduló baktériumfehérje. Ha befecskendezik egy izomba, bénítja annak célzott idegi impulzusait, azaz az adott izom nem tud megfelelően összehúzódni, így eltűnnek például a homlokon a szemöldök ráncolásából eredő ráncok. A beavatkozás a bőr egyéb funkcióit, például az érzékelést vagy a tapintást nem befolyásolja.

 

 

Mandulamaszk narancsbőr ellen

Az értékes olajsavakban és vitaminokban gazdag mandula egyaránt jót tesz a normál és a kevert, illetve az érett bőrnek. Nyomjunk össze 50 g megtisztított mandulát, keverjük össze 3 evőkanál tejjel, amíg könnyen kenhető pasztát kapunk. Egy-két csepp illóolajat is hozzákeverhetünk. Tegyük fel a maszkot, hagyjuk megszáradni, ez körülbelül egy fél órát tart. Utána szénsavmentes ásványvízzel átitatott vattapamaccsal töröljük le.

 

 

Bőrünk folyamatosan megújul. A felhám legalsó rétege új sejteket képez, amelyek felfelé haladnak, közben öregszenek, majd elszarusodnak. A bőr kefével történő masszírozása eltávolítja az elhalt sejteket

 

Sissi titka, a kancatej

Erzsébet osztrák császárné kora legszebb asszonyának számított. Ma már tudjuk, milyen sokat dolgozott azon, hogy fiatalnak és egészségesnek látsszon. Sokat sportolt, tudatosan táplálkozott, a kancatejet pedig nemcsak itta, hanem szépségápolásra is használta. Ez a tej vitamin-, fehérje- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően jótétemény a bőr számára.

 

Ráncfeltöltés

A ráncokat és hegeket hialuronsav befecskendezésével lehet eltüntetni. Az olyan mellékhatások, mint az enyhe pirosság vagy duzzanat, hideg hatására egy nap alatt elmúlnak. A felfrissítésre három-kilenc havonta van szükség, mert az anyag a szervezetben magától lebomlik.

-dr.ki-
VIII. évfolyam 5. szám

Címkék: bőr, bőrápolás, szépségápolás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.