Szépség

Térformálás színekkel

Így tegyük harmonikussá az otthonunkat

Minden színnek megvannak a maga speciális tulajdonságai, amelyekre valamennyien egyformán reagálunk, függetlenül egyéni ízlésünktől. Például az egyes színek melegítő hatásúak, mások hűvösek, megnyugtatnak vagy élénkítenek. A színeket teljesen célzottan is alkalmazhatjuk abból a célból, hogy a tereknek megadott alaphangulatot adjunk, de azért is, hogy a helyiség arányait harmonikusabbá tegyük.


 

Az illatokhoz hasonlóan a színek is közvetlenül hívnak elő érzéseket az emberekben. E reakciók közül néhányat egyéni ízlés, tapasztalatok és a kor divatja befolyásol. Ugyanakkor a színek általános érvényűek, mint ezt a kutatások már régen igazolták. A színek mindig hatással vannak ránk, csak néha ez a hatás olyan kifinomult, gyengéd, hogy észre sem vesszük. Teljesen célzottan és tudatosan alkalmazhatjuk, hogy bizonyos érzelmeket hívhassunk elő. Ezeket a hatásokat a reklámokon túl figyelembe veszik számos kórházban, orvosi rendelőben, irodában és áruházban.

 

Az otthonunk négy fala között is sokkal többet jelentenek a színek puszta dekorációnál. 

Hozzájárulnak a helyiség atmoszférájának megteremtéséhez, az egészséges kapcsolathoz a lakás és a külvilág között, végül pedig kielégítik a lakók igényeit. Az otthon hangulatához társított meghittség, a melegség, a biztonság olyan értékek, amelyeket leginkább a természet színeivel társítunk. Ezért sokan előnyben részesítik privát közegükben a sárga, narancssárga, barna és zöldes színeket. 

 

A mindenkori árnyalattól függően egy szín üzenete egészen eltérő lehet: a kék, illetve a piros részarányától függően hidegebb vagy melegebb hatást kelthet a szemlélőben. A zöld paletta melegítő színei hangsúlyozzák például egy helyiség pihentető karakterét, míg a hűs zöldes színek a frissesség, az energia és a megújulás erejét adják a környezetnek.

 

A hideg pirosas színek kihívást jelentenek a szemlélő számára, és egyben növelik agresszivitásának szintjét. Ezzel szemben a meleg piros harmonikus és hívogató hangulatot kelt. Ennek ellenére a pirosakat csak célzottan és mérsékelten szabad adagolni, mert intenzitásukkal túlterhelhetik az embert.

 

A meleg barna vagy homokszínek földelik a környezetet, és a stabilitást és a biztonságot hangsúlyozzák. A meleg sárgás árnyalatok ezzel szemben serkentőek, és szó szerint napossá teszik a házat. 

 

A meleg és a hideg színeket a fény esésétől függően válasszuk ki

A napfényről egyébként tudni kell, hogy a nap folyamán változik a minősége. A reggeli órákban a színek tisztábbnak és a kontrasztok erőteljesebbnek tűnnek, mint késő délután, amikor a fények melegebbek, a kontrasztok pedig puhábbak. Éppen ezért a délelőtt hangulata eltérő a délutánétól. Ennek az az oka, hogy a délelőtti fénynek nagyobb a hidegaránya, míg délután dominánsabb a piros. Az optimális színválasztáshoz tehát fontos figyelembe venni, pontosan hol található a helyiség, amelyet alakítani akarunk. A közvetlen reggeli fénynek kitett szobában előnyösebbek egy színnek a hidegebb változatai, mivel jól hat rájuk a kékes napfény frissítő hatása. Ugyanakkor azokban a helyiségekben, ahová a nap második felében süt be a nap, a színek meleg változatai sugároznak jobban. 

 

1. ábra               2. ábra

 

Ennek megfelelően a meleg színek leginkább a ház délnyugati, nyugati vagy északnyugati részén található szobákba valók, míg a hidegebb árnyalatokat az északkeleti, keleti vagy délkeleti szobákban alkalmazzuk. 

 

 

A kontrasztok elevenné teszik a helyiség színkoncepcióját

A kiegyensúlyozott színkoncepcióhoz mindenképpen hozzátartozik egy kis kontraszt, hogy a tér összességében érzéki feszültségívet kapjon. Ez már csak azért is fontos, mivel a szemünk folyton ellenpólusok után kutat és ellentétekre vágyik. A szem számára (és ezzel együtt hosszú távon a mi számunkra is) klasszikus stresszhelyzetnek számít a hírhedt fehér fal a kórházban vagy az irodában. Ez a látvány nem kínál változatosságot a szemlélő számára, nem irányítja a tekintetet és nem kínál a szemnek kiegészítő információt. Ha ez a helyzet tartósan fennáll, a szemünknek nem lebecsülendő pluszstresszt jelent, amelynek következménye rossz közérzet, erőtlenség, fáradtság és ingerlékenység lesz.

 

Az egészséges kontrasztokat a színfokozatok, a kis keretek, az eltérő struktúrák vagy a decens kontrasztszínek adják. A bázis és a kontraszt közötti kapcsolatnak feltétlenül összehangoltnak és kimértnek kell lennie, hogy ne veszítsék el harmonikus látványukat. 

 

Nem minden térről mondható el, hogy arányai ideálisak. Gyakran találkozunk olyan térbeli helyzetekkel, amelyekkel együtt kell élni, mert építészetileg nem lehet rajtuk változtatni. A padlón, a plafonon és a falakon alkalmazott, célzott színmegoldásokkal azonban becsaphatjuk a szemet, és a helyiséget optikailag magasabbá, alacsonyabbá, szélesebbé stb. tehetjük annál, mint amilyen a valóságban. Ha kihasználjuk a színek természetes adottságait, akkor valóságos térbeli csodákat tudunk előidézni. Ez különösen szembetűnő a kék és a piros esetében. A piros például elébe megy a nézőnek, magához vonzza őt. 

 

A régi épületekben, például irodaházakban is gyakran találkozunk végtelen hosszúságú, monoton folyosókkal, amelyeknek a végük valóban nem is látható. Ilyen esetekben gyors megoldást hozhat a homlokfal pirossal való hangsúlyozása, amely optikailag lerövidíti a folyosót (1. ábra). 

 

A sötétkék ezzel szemben éppen fordítva működik: visszahúzódó, a nézőtől távolodó hatást kelt. Ha ezt tesszük a homlokfalra, akkor a keskeny folyosón meglepő optikai hatást figyelhetünk meg: a fal még messzebbre „tolódik”, így a helyiség hosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában (2. ábra). 

 

3. ábra                       4. ábra

 

Ehhez hasonlóan valamennyi színnek megvannak a maga speciális tulajdonságai. A világossárga és a világoskék túl akar nyúlni a határokon és elmossa a kontúrokat, kitágítja a teret (3. ábra). A sötétbarnával óvatosan kell bánni, mert jól adagolva és csak egy részfelületen alkalmazva a meghittség hangulatát kelti. Ugyanakkor ha túlzott mennyiségben vetjük be, a teret könnyen barlangszerűvé, nyomasztóvá és bezártságérzetet keltővé változtatja (4. ábra). 

 

Praktikus ötletek különféle térbeli helyzetekre 

Túl magas helyiség

A helyiség arányait optikailag itt is könnyen megváltoztathatjuk néhány egyszerű trükkel. Előnyös megoldás, ha a fal alapfestése nem nyúlik fel a mennyezetig, hanem lejjebb marad, és a mennyezet síkja alatt 15-30 cm-rel egy fríz fut körbe. Ettől a fal magassága optikailag csökken (5. és 6. ábra). 

 

Ezen kívül a padlóról kiindulva körbefutó mellcsíkot húzhatunk körülbelül 120 cm magasságig, sötétebb festékkel. Ez tagolja a falat, különböző zónákra osztja, és ezáltal optikailag alacsonyabbá teszi (7. ábra). A szem így biztos pontot talál a falon, amely így inkább megfelel az emberi arányoknak. Néha elegendő csupán a fal egy kisebb felületét más színűre festeni és így tagolni, például a heverő vagy az étkezőasztal mögötti részt. Ez is azt a hatást kelti, hogy otthonosabban, meghittebben érezzük magunkat (8. ábra).

 

Ferde tető

Ezek a terek gyakran nyomasztó és súlyos benyomást keltenek, a fejünk fölött lebegnek és alacsonyabbá teszik a helyiséget. Ha viszont a ferde tető falfelületét világosra, a legjobb, ha világoskékre festjük, optikailag eltávolítja a nézőt, és felfelé kitágítja a teret, hasonlóan az éghez. 

 

Alacsony helyiségek

Itt mindenképpen arra kell ügyelni, hogy a plafon lehetőleg világos legyen (fehér, törtfehér). A falnál ajánlatos finomabb árnyalatokat választani, és ellentéteként csak az egyik falat erősebben hangsúlyozni.

 

Színeket akarunk? Szempontok a tér kialakításához

Aki kedvet kapott otthona színesítéséhez, annak a következő fontos szempontokat kell figyelembe vennie, hogy megtalálja a hozzáillő falszínt: Ki használja a helyiséget? Mire használják? Milyen tájolású a szoba? A nap melyik időszakában használják leginkább? Milyenek a szoba arányai? Milyen színek és anyagok találhatók ott jelenleg?

 

 

5. ábra                   6. ábra

 

A végleges döntés előtt mindenképpen készítsünk legalább 50x50 cm-es színmintát. Ezt vagy közvetlenül a falra kenjük fel, vagy valamilyen más anyagra, amelyet azután felerősítünk a falra. Vegyük szemügyre a nap különböző időszakaiban, és figyeljük meg, hogyan hat a szín a helyiségre, illetve hogyan változtatják meg ezt a hatást az eltérő fényviszonyok. 

 

Egészségesebb belső klíma ásványi falfestékekkel

Aki otthona négy falának új térérzést szeretne kölcsönözni, nem kerülheti meg a károsanyag-terhelés kérdését. Bár a diszperziós falfestékeket viszonylag problémamentes termékeknek tartják, nagy felületű belső alkalmazásuk felvet bizonyos kérdéseket.

 

A kereskedelemben kapható festékek többsége műgyanta-diszperziós festék. Oldószerként ezek a festékek elsősorban vizet tartalmaznak, amely diszperzióban tartja a pigmenteket és a kötőanyagokat, és ezzel kenhetővé teszi a festéket. Ezen kívül lehet bennük maximum öt százalék szerves oldószerkeverék. 

 

A diszperziót az teszi eltarthatóvá, hogy tartósítószert kevernek bele, többnyire form­aldehid-származékot vagy izotiazolint. A formaldehid különösen problematikus, mivel ingerli a szemet és a légutakat, ha pedig belélegzik, rákkeltő. Az izotiazolin allergiát válthat ki. 

 

A természetes festékek előállítói természetes gyantával készült diszperziós festékeket ajánlanak, amelyekben a kötő- és oldószerek természetes nyersanyagokból készülnek. Ám az olyan természetes terpének, mint a limonen vagy a caren is kiválthatnak allergiát. Arra érzékeny embereknél ingerlik a légutakat, és sajnos jellegzetes, erős szaguk is van.

 

7. ábra                    8. ábra

 

Az ásványi falfestékek többnyire kevesebb allergént tartalmaznak

Az ásványi falfestékek ezzel szemben a belső környezeti terhelést mérő tesztekben sorra sokkal kedvezőbb eredményeket érnek el. Ezek a mészkő- vagy szilikátfestékek különösen ajánlhatók allergiások lakásába.

 

A kazeinfestékeket por formájában hozzák forgalomba, és röviddel a felhasználást megelőzősen kell azokat bekeverni. Ezek is érdekes alternatívát jelenthetnek, amennyiben valaki nem szenved tejfehérje-allergiában, a kazeint ugyanis zsírszegény tejből állítják elő. Mivel a festéket közvetlenül felkenés előtt kell bekeverni, teljesen tartósítószer-mentes. Otthonunk felújításakor tehát érdemes nemcsak az egészséges színekre, hanem az egészséges festékekre is figyelmet fordítanunk.

- nori -
XVI. évfolyam 4. szám

Címkék: lakberendezés, színek, térformálás

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.