Szépség

Thai masszázs

Hogyan segíthet feszültség és hétköznapi panasz esetén?

A hagyományos thai masszázs több, mint wellness, holisztikus megközelítésű gyógyító elv. Serkenti az anyagcserét, oldja az izomfeszültségeket, és hatására úgy érezzük, mintha újjászülettünk volna.


A thai masszázs során a testet finoman húzzák és nyújtják. Ez serkenti a mozgékonyságot, oldja a feszültségeket és lendületbe hozza a test energiaáramlását

 

A masszőr nyomkodja és gyűrögeti az izmokat, húzgálja a lábujjakat, sőt, időnként még rá is lép a páciens hátára. Mindketten laza, könnyű ruhát viselnek, mert az olaj csak pontszerű panaszok kezelése esetén jön szóba.

 

Jóga lustáknak

A hagyományos thai masszázs, amelyet Thaiföldön Nuad Phaen Boran néven ismernek, nem holmi simogatásokból álló wellness-kezelés. A masszőr ugyanis különféle helyzetekbe húzgálja és nyújtja a testet, olyan pozíciókba, amelyek helyenként a jógára emlékeztetnek. A technika valóban Indiából származik, megalapítója Shivago Kumar Bej volt, Buddha egyik barátja és egyben az ájurvéda atyja. A masszázsforma körülbelül 500 évvel ezelőtt került át Thaiföldre, ahol elsősorban szerzetesek gyakorolták. Később elhagyta a kolostorokat, és a népi gyógyászat részeként nemzedékről nemzedékre szállt.

 

A módszert azért nevezik a lusták jógájának, mert közben a páciens teste először passzív marad. A kezelés átlagosan másfél órát tart. A félig nyomásból, félig nyújtásból álló masszázstechnika erősíti az izomzatot a lapockától a combig. Ha a beavatkozás fájdalmat okoz, ami időnként előfordul, a masszőr azt javasolja, a páciens "lélegezze be" a fájdalmat.

 

Thaiföldön minden strandon kipróbálhatjuk a hagyományos thai masszázst

 

A kezelés, a klasszikus masszázsoktól eltérően, nem masszázságyon történik, hanem a földön fekvő kényelmes matracon. Ez lehetővé teszi, hogy a masszőr teljes testsúlyával dolgozhasson.

 

Célzott kézmozdulatok lazítanak, serkentenek és salaktalanítanak

A nyugati masszázstechnikáktól eltérően a hagyományos thai masszázs holisztikusan közelíti meg az embert. Abból indul ki, hogy a testben meridiánok, illetve nadik futnak le. Ezekből az energiavonalakból több mint 72 ezer hálózza be a testünket. Közülük tíz fontos a masszázs számára, hiszen az előtérben nem az izmok kezelése, hanem az energiapályák és a rajtuk található akupresszúrás pontok stimulálása áll. A hagyományos thai masszázs közel áll az akupunktúrához, a shiatsuhoz és a reflexzónamasszázshoz.

 

A páciensek közül sokan érkeznek hátfájással, mások olyan hétköznapi panaszokkal, mint a migrén, a nyakfeszültség vagy a térdfájás. A thai masszázs azonban ennél sokkal többet tud: mozdulatai nemcsak oldják az izmok feszültségét és erősítik a hátat, hanem a szervek működését is serkentik. Ezzel lendületet adnak az anyagcserének és a salaktalanító, illetve méregtelenítő folyamatoknak.

 

Hátfájás, nyaki feszültség – a thai masszázs érezhető megkönnyebbülést ad

 

Létezik azonban egy sor olyan betegség, amelyeknél semmi esetre sem szabad thai masszázst alkalmazni. Ilyenek például a szív- és keringési megbetegedések, a krónikus érbetegségek, az előrehaladott stádiumban lévő rák vagy HIV. Hasonlóképpen kizáró ok a nagyon magas vérnyomás, a láz, a csontritkulás, a röviddel azelőtt végzett műtét, valamint a különféle pszichológiai és neurológiai megbetegedések.

 

A lélek is szerepet játszik

A testre ható előnyökön kívül a thai masszázsnak a spirituális hatása sem hanyagolható el. Hasonlít a meditációra, olyan hatást kelt, mintha a páciens és a masszőr együtt táncolna. A holisztikus koncepcióhoz mindig hozzátartozik egy csésze gyógytea, de része lehet a kezelésnek egy mantra is.

 

A jógához hasonlóan a thai masszázs is felfogható olyan útként, amelyet a két személy együtt kezd bejárni. Határélményekről van szó, és arról, hogy a mindennapok idegeskedése után az illető nyugalmat találjon, és rátaláljon önmaga középpontjára. A koncepció középpontjában az öngyógyítás áll, az összhang megtalálása önmagunkkal, a természettel, testlélek- szellem egységével.

 

Bár fiziológiailag nem igazolható a nadik vagy a meridiánok léte, a thai masszázs jótékony hatása azon alapul, hogy ami jót tesz, az valóban jó.

 

Nyíl és íj: ez a pozíció a csigolyák diagonális
nyújtását szolgálja
Diótörő: a masszőr alkarja emelőként nyújtja meg
a comb hátsó részét
Thai ülés: ilyenkor egy-egy lábat és kart húznak el egymástól, a masszőr a könyökével a keresztcsontra támaszkodik. Ez megnyújtja a hát alsó részét és a felkart
Csónakozás: ennek a hátnyújtó gyakorlatnak a során a masszőr lába a lapockáktól a keresztcsontig vándorol
   

- emel -
XIV. évfolyam 8. szám

Címkék: masszázs, thai masszázs

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.