Szépség

Thalasszoterápia

A tenger a természet anyaöle (Carl Friedrich Jung)

  A thalasszoterápia manapság népszerűbb, mint valaha. Nézzük, mi rejtőzik a tengeri terápia elnevezés mögött, és hogyan hat!


   

  Vajon miért gyakorol olyan jótékony hatást az emberre a tenger? Ennek az a magyarázata, hogy a tengervíz ősi otthonunk. A vérünkben lévő só koncentrációja ma is ugyanolyan, 0,9 százalék, mint a Keleti-tengeré. A többi világtenger átlagos sókoncentrációja 3,5 százalékos. A vérben található ásványi anyagok összetétele és kombinációja is megfelel a tengervízének.

   

  Mi az a thalasszoterápia?

  A thalasszoterápia ma a tengerben található szabályozó elemek, illetve a tengert körülvevő miliő orvosi felügyelet mellett történő alkalmazását jelenti. Célja a betegségek megelőzése, az életerő erősítése, a testi és lelki regenerálódás, illetve a krónikus betegségek terápiája.

   

  A thalasszoterápia alkotóelemei között találunk tengervizes alkalmazásokat, mint amilyen például a zuhany, fürdő, inhalálás, úszás és ivás, vagy a tengeri iszapból készült pakolások. A gyógyító faktorok között azonban a klíma is fontos szerepet játszik. Ehhez jön még a mozgás közvetlenül az ionokban gazdag strandon, a masszázsok és a lazító gyakorlatok, mint például a vízi siacu vagy a tengeri meditáció. A thalasszoterápia úgy is felfogható, mint a tenger által az embereknek adott ajándék. A módszert jó 3000 évvel ezelőtt fejlesztette ki. Kínában Szen Nung császár. Emellett az ókori Görögország, Róma és Egyiptom lakói is ismerték a tengervízzel végzett fürdőkúrákat.

   

  A thalasszoterápia hatását erősítik az iszapos kezelések 

   

  A thalasszoterápiát végül Franciaországban fejlesztették tökélyre a 19. században. A kifejezést francia orvosok már 1867-ben használták. A thalasszo szó görögül azt jelenti, tenger, ebből származik a kifejezés.

   

  Algák: zöld vitaminbombák

  A thalasszoterápia egyik pillérét az algák jelentik, közöttük is azok az egysejtűek, amelyek 3,5 milliárd évvel ezelőtt az élet kezdetét jelentették. Ezek az algák „találták fel” a fotoszintézist, és ezzel megvetették az élet fejlődésének alapját a földön. Az algák ma is a föld oxigéntermelésének 90 százalékáért felelősek.

   

  A thalasszoterápia részét képezik az algás fogások is

   

  Nincs még egy olyan természetes anyag, amely olyan gazdag lenne ásványi anyagokban, nyomelemekben, aminosavakban és vitaminokban, mint a tengeri algák. Az egyetlen kivételt az egyesült államokbeli Klamath- tóban (Oregon) található AFAalgák jelentik. Az algák kivezetik a szervezetből a nehézfémeket és egyéb mérgező anyagokat. Vitalizáló hatásúak, savtalanítanak, feszesítik a bőrt, egyensúlyba hozzák a sav-lúg háztartást, és ezzel kiegyensúlyozó hatásúak stressz és egyéb hétköznapi nyugtalanító helyzetek esetén. Külsőleg alkalmazva az algás fürdők, pakolások és kozmetikai készítmények regenerálják a bőrt és a kötőszöveteket. Ezen kívül megkóstolhatjuk az algából készült salátát is.

   

  A tengervíz a vitalitás forrása

  A tengervíz fokozza a csit, tehát az életerőt, és felszabadítja a rejtett energiaforrásokat. Hatása még fokozottabb, ha a víz meleg, olyan 30 fok körüli. A tengerparton végzett thalasszoterápia számtalan előnnyel jár. A tenger habjának aeroszolos hatása, az allergénmentes, tiszta levegő, a klíma, a homokban való mezítlábas séta mind erősíti az immunrendszert. A táj a maga végtelenségével felszabadítja a szellemet. Az intenzív napsugárzás fokozza a nélkülözhetetlen D-vitamin termelését. A jódtartalmú, friss tengeri levegő lebontja a stresszt, a negatív ionok pedig jó hatást gyakorolnak az egész szervezetre.

   

  A meleg tengervizes hidromasszázs serkenti a vérkeringést és feszesíti a kötőszöveteket

   

  A thalasszoterápia részei a következők lehetnek: általános orvosi megbeszélés és tanácsadás, tengeri sóval végzett peeling, algás tengeri fürdő, hidromasszázs, séta, aquafitnesz, taj-csi, Vichy-zuhany, masszázs, talpmasszázs, vízi gimnasztika, iszappakolás. Mellette jótékony hatásúak a következő kezelések:

   

  Tengeri algás bőrradír

  Serkenti a vérkeringést, jó hatású alacsony vérnyomás esetén, méregtelenít és salaktalanít. Türkizkék tengeri algás esszenciát hordanak fel a bőrre, majd felmelegítik, utána alaposan letusolják. Végül tengeri algás gélt masszíroznak bele a bőrbe.

   

  Tengervizes masszázs

  A thalasszoterápia egyik csúcspontja. A páciens szinte súlytalanul lebeg a meleg tengervízben, miközben több mint 200 szelepből beérkező vízés levegősugár masszírozza meg finoman, de alaposan testének valamennyi porcikáját. A masszázs ciklikusan halad a lábtól a nyak felé. Ez a hidromasszázs stimulálja az izmokat, javítja a vérellátást a szövetekben és narancsbőr-ellenes hatású.

   

  A thalasszoterápiának a lazító eljárások, így a jóga és a taj-csi is a részét képezik

   

  Aeroszolos belégzés

  Az aeroszolos barlangban porlasztott tengervízzel dúsítják a levegőt. Ennek olyan hatása van, mintha erős szélben sétálnánk a párás levegőjű tengerparton. A kezelés végére garantáltan ellazulunk.

   

  Lebegés

  A test meleg vízágyban lebeg szabadon, ami olyan érzés, mintha repülnénk. Ebben a helyzetben valamennyi izmunk tökéletesen ellazul, miközben a bőr beszívja a testápoló hatású gyógynövényolajat, például a körömvirágolajat. Ha közben lágy zene szól, különösen intenzív a kikapcsolódás.

   

  Ázsiai teljestest-masszázs

  A legkedveltebb masszázsfajták közé tartozik, finom nyomásokkal és simításokkal masszírozzák a testet, így az ember tökéletesen ellazul.

   

   A tengerparti klíma jótékony hatását élvezhetjük, ha a tengerparton sétálunk

   

  Séta a strandon

  A negatív ionok jótékony hatását akkor élvezhetjük igazán, ha közvetlenül a tenger szegélyén sétálunk. Séta közben a test 440 izma közül 400 aktivizálódik, miközben kocogás alatt mindössze 200. Utána az ember frissnek és energikusnak érzi magá

  -emel-
  XVIII. évfolyam 6. szám

  Címkék: tengeri terápia, thalasszoterápia

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.