Szépség

Tippek az egészséges hajért

Fény és ragyogás

  Hajunk több, mint elhalt szaru: személyiségünk kifejezése, testi-lelki állapotunk tükre. Akkor hozza a legjobb formáját, ha jól érezzük magunkat, ha elegendő tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, ha óvatosan ápoljuk a hajunkat. Ha túl nagy igénybevételnek tesszük ki, vagy kiéheztetjük, annak megfizetjük az árát: a haj matt, erőtlen, vékony lesz, legrosszabb esetben kihullik. Hajunk a fejünk dísze, egész életünkben elkísér minket. Ezért érdemes szeretettel, toleranciával kezelni!


   

  Valószínűleg mindenki élt már át úgynevezett „bad hair day”-t, azaz olyan napot, amikor reggel felkelve ahelyett, hogy Afrodité mosolyogna vissza ránk a tükörből, a hajunk makacsul minden irányba akar állni, csak arra nem, amerre mi szeretnénk. Vagy az egyébként mindig fényes hajzuhatagunk erőtlenül lóg, mintha minden optimizmusát elvesztette volna. A hajunk nem kímél minket. Pontosan megmutatja, milyen életet élünk, mit eszünk, elkaptunk-e valamilyen fertőzést, vagy nem megfelelően ápoljuk. A hajunk ugyanis kifejezetten élő – legalábbis a gyökereiben.

   

   

  Tápanyagok nélkül meghal a hajunk

  Minden ember fejéből akár 150 000 hajszál nőhet ki, és ezek a szálak mind apró csodák. Hajszálaink a nagyjából 4 milliméter mély tüszőkből nő ki. Ezekben a mélyedésekben található a hajhagyma. A hajhagyma gyűjti a fontos tápanyagokat, amelyekre szüksége van a növekedéshez. A hajunk naponta átlagosan 0,3-0,5 millimétert nő, ez kb. 15 centit jelent évente. Hogy a növekedés, az átmenet és a nyugalom fázisai ideálisan összekapcsolódjanak, arról a vitaminok és ásványi anyagok gondoskodnak. A vitaminok közül az A-, B-, C-, E- és H-vitaminok a legfontosabbak. Az A-vitamin gondoskodik a haj felépítéséről, a B-vitaminok a fejbőr egészségéről és irányítják a hajhagyma anyagcsere-aktivitását, a C-vitamin erősíti az immunrendszerünket és segít elkerülni a fertőzéseket, az E-vitamin erősíti a hajunkat, a H-vitamin (biotin) pedig gondoskodik a haj csillogásáról és erejéről.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  –mörk–
  XXVI. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.