Szépség

Újjászülethetünk a lúgos kémhatású fürdőkben

Szappan semleges kémhatású mosdószerek helyett

    Ajánlott cikkeink a témában:


 

Az emberiség az ókortól kezdve egészen a legutóbbi időkig mindig lúgos kémhatású szerekkel tisztálkodott: hamuból, marhafaggyúból és egyéb anyagokból főzött szappannal. Manapság viszont nagyon sokan abból indulnak ki, hogy a bőr egészséges, ideális állapota a savas, nagyjából 5,5-ös pH-érték. Éppen ezért a legtöbben csak semleges kémhatású szerekkel hajlandók mosdani. Ugyanakkor a szervezet sav-bázis egyensúlyával foglalkozó természetgyógyászok már régóta figyelmeztetnek rá, hogy a lúgos kémhatású fürdők számos betegségnél jelentenek segítséget, és ideális szerepet tölthetnek be a civilizációs körülményektől megfáradt ember wellness-kezeléseiben.

 

Ki ne álmodna olyan bársonyos, tiszta és jó vérellátású bőrről, amilyen a csecsemőké és a kisgyerekeké? A babák kilenc hónapon át a magzatvízben "fürdenek", és ez a magzatvíz ugyanúgy lúgos kémhatású, mint a csecsemők bőre.

 

Mindebből levonhatnánk azt a következtetést, hogy tisztálkodásunkhoz a legmegfelelőbb anyagnak ugyancsak lúgos kémhatásúnak kellene lennie. A lúgos fürdőben üldögélve testünk minden sejtje visszaemlékszik azokra az anyagcsere- és kiválasztási folyamatokra, amelyeket a magzatvízben töltött kilenc hónap alatt gyakorolt be. Ez alatt az idő alatt a szervezet a verejtékmirigyeken keresztül a vízben oldódó káros anyagokat, míg a faggyúmirigyeken keresztül a zsírban oldódó káros anyagokat, savakat és mérgeket választotta ki. Kilenc hónapon át saját magát zsírozta, és körülvette magát egy olyan védőréteggel, amelyet magzatmáznak neveznek.

 

Ezt az önzsírozási folyamatot figyelhetjük meg saját magunkon, ha beülünk egy kád lúgos kémhatású fürdővízbe. Ha egy fél vagy egy óra múlva elhagyjuk a fürdőt, valóban úgy érezzük, mintha újjászülettünk volna. A koncentrációkiegyenlítődés törvényének köszönhetően a szervezet elsavasodott izmaiból, szöveteiből a fürdővíz lúgos miliőjébe ürülnek ki a savak és az anyagcsere-végtermékek. A bőr így megkönnyebbül és megtisztul, felszabadultnak érezzük magunkat, és nincs szükségünk további ápolószerekre. Csak megtörülközünk, és élvezzük, milyen selymes újra jó vérellátásnak örvendő bőrünk.

 

A gombáknak esélyük sincs a lúgos fürdő után

A hagyományos orvoslás és a kozmetikai ipar bőrünk savas kémhatását védő savköpenynek nevezi. Ezzel szemben aki a szervezet savbázis egyensúlyával foglalkozik, az a bőr savas pH-értékét nem tekinti természetes vagy fiziológiás állapotnak, hanem a szervezet elsavasodása jelének. Az ilyen szakemberek a magas pH-értékű szappant a bőr legjobb tisztítószerének tartják. A bőrbarát minősítésű modern mosdószereknek sem "bőrbarát pH-juk", sem a sok hozzáadott adalékanyaguk (tartósítószerek, illatanyagok és egyéb segédanyagok) nem meggyőző, nem teszik jobb minőségűvé ezeket a termékeket.

 

A rendszeres lúgos fürdőzéssel egyfajta szelepet biztosíthatunk a bőrünknek és a szervezetünknek, amelyen át megszabadulhatnak a szövetekben tárolt savaktól és méreganyagoktól. A lúgos kémhatású fürdő a következő hatásokkal jár:

 

* Savtalanítás és méregtelenítés: testünk a lúgos fürdőben az ozmózis elvén működve savakat és mérgeket választ ki.

* A bőr önzsírozása.

* Dezodorálás: a megtisztult test többé nem termel kellemetlen szagokat, a kiválasztást akadályozó dezodorok fölöslegessé válnak.

* Gombásodás elleni védelem: a 8,0 fölötti pH-értékű lúgos fürdő megfosztja életterüktől a gombákat, mivel ezek a 3,5 és 5,5 közé tehető savas tartományban szaporodnak a legszívesebben.

 

Segítség reuma, köszvény, cellulitisz és lábszárfekély esetén

Napjaink civilizációs megbetegedéseit nemritkán az anyagcsere túlterhelése okozza. A lúgos kémhatású fürdő az egyik legjobb módszert kínálja arra, hogy megszabaduljunk ezektől a méreganyagoktól. Ezzel magyarázható, miért válik be a lúgos fürdő többek között a következő betegségeknél:

 

* reuma és köszvény,

* lábszárfekély és nehezen gyógyuló, nyílt sebek (lúgos fürdőben nem áll fenn a fertőzésveszély!),

* cellulitisz és tisztátalan bőr,

* változó kori panaszok (hőhullámok, izzadékonyság stb.).

 

Miért nem fázunk a lúgos fürdőben?

A lúgos fürdőt otthon a következőképpen állíthatjuk elő: egy normál méretű fürdőkádba (űrtartalma 220-260 liter) adjunk a 175-195 liter fürdővízhez 3-4 evőkanál lúgos kémhatású fürdősót. A sót először csak szórjuk bele a kádba, és csak akkor keverjük össze, ha a kád már tele van vízzel. A víz hőmérséklete egyezzen meg a saját testünk hőmérsékletével. Ez megközelítőleg állandó hőmérsékleten tartja a szervezetet a fürdés ideje alatt, és csak ritkán kell közben újabb adag meleg vizet engedni a kádba, még ha hosszabb ideig fürdünk is. A túlságosan meleg víz inkább megakadályozza a kiválasztást, semmint segítené. Itt is érvényesül az a szabály, hogy a testfolyamatok testhőmérsékleten működnek a legjobban. Fürdés közben ez lehet egy fél fokkal alacsonyabb, ahogyan ezt már Sebastian Kneipp is tanította. Fürdővizünk tehát legyen körülbelül 36-37 fokos.

 

Fél-egy órát fürödjünk, és közben nem fogunk fázni. A lúgos kémhatású vízben viszonylag gyorsan megtörténik a bőr önzsírozása, amely intenzíven taszítja a vizet, így a csekély víz-bőr kontaktus miatt alig fázunk. A hagyományos habfürdőben ez éppen fordítva van: nemcsak a bőr védőrétegének elvesztését éljük át, hanem az emiatt kialakuló intenzív víz-bőr kontaktus miatt gyorsabban elkezdünk fázni.

 

A lúgos fürdőben éppen ezért hosszabb időt tölthetünk. Szokjunk hozzá újra a hosszabb ideig tartó, 30-60 perces fürdőzéshez, ami a nagy fürdőkultúrájú országokban, például Japánban vagy Mexikóban ma is szokásos.

 

 

A fürdés világrekordja kilenc óra

A hosszú ideig tartó fürdőzés természetesen nem valamennyi fürdéstípusra vonatkozik, csak a lúgos vizűre. Egy fibromyalgiában szenvedő beteg asszony állította fel valószínűleg a fürdőzés világrekordját kilenc órával, természetesen lúgos fürdővízben. Ha azonban hosszabb időt töltünk a kádban, vegyünk figyelembe néhány szabályt:

 

* Először is ne fürödjünk túlságosan meleg vízben. Ez főként azokra a betegekre vonatkozik, akiknek szív- és érrendszeri panaszaik vannak (különösen vigyázzunk szívelégtelenség esetén).

* Másodsorban nagyon fontos, hogy öt-tíz percenként rendszeresen mozogjunk, miközben végtagjainkat a kéz, illetve a lábfej irányába kefével masszírozzuk.

* Harmadszor pedig ne a tele, hanem a lassan kiürülő kádból szálljunk ki.

A savas anyagcsere-végtermékekkel való terheltség fokától függően a szövetek és izmok savassági foka 5-ös pH-értékig vagy még lejjebb süllyedhet.

 

 

A víz savas lesz, az ember savtalanítódik

Ha a rászoruló páciensek - köszvényes vagy reumás betegek, sportolók edzés vagy verseny után - 30-60 percet fürdenek a lúgos kémhatású, körülbelül 8,5 pH-értékű vízben, a végére a víz kémhatása 7,5-ös pH-ra vagy még alacsonyabbra süllyed. Ez azt jelenti, hogy a víz tízszerte savasabb lesz, mint volt a fürdés kezdetén, mert a pH-érték logaritmikusan viselkedik: 1 pH-nyi különbség mindig tízszerte több savat jelent. A fürdővízben lévő savak csak a fürdőző testéből származhatnak. Kiadós lúgos fürdő javasolható főként az 50 éven felüli férfiaknak megerőltető mozgás, például teniszezés vagy futás után.

 

A lúgos fürdő hetente egyszer-kétszer alkalmazva vitalizáló hatású élmény, egyben testápolás és -tisztítás, valamint wellness-élmény is. A végeredmény ugyanis tiszta, szép és önmagát zsírozó bőr, és tartósan megtisztuló szervezet. A lúgos fürdő alapvető életvezetési elem mindazoknál, akik igyekeznek elkerülni a szervezet túlsavasodását. Természetesen elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy elkerüljük a túl sok sav bevitelét és keletkezését, vagyis lúgos alapú étrendet tanácsos követnünk, és kerülnünk a stresszt.

- emel -
XI. évfolyam 12. szám

Címkék: fürdő, ph-érték

    Ajánlott cikkeink a témában:

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.