Szépség

Vegetodinamikus masszázs

Energia és öröm a sejtek számára

A vegetodinamikus masszázs lehetőséget kínál arra, hogy tisztába jöjjünk önmagunkkal és teljes életet éljünk. A kezelés, amelyet a német Margot Esser talált ki, új életre kelti a sejteket.


Kifejlesztője „boldogságmasszázsnak” is nevezi az eljárást, amelynek másik neve, a vegeto a latin „felébreszt, elevenné tesz” kifejezésből származik. Minden, amit átélünk és minden, ami vagyunk, a sejtjeinkben tárolódik. Az egészség és a betegség, az öröm és a szenvedés, de minden érintés is. Ilyen értelemben valamennyi embernek megvan a maga „hátizsákja”, amelyet nem tud letenni, a saját története, amely hátrahagyja a maga nyomait.

 

Ugyanakkor valamennyi embernek, legyen adott esetben bármilyen beteg, megvan a maga egészséges potenciálja is. És pontosan az egészségnek ezt a lehetőségét szabadítja fel a vegetodinamikus masszázs, amely lendületbe hozza a szervezet öngyógyító erőit.

 

Ezt az egészet úgy képzelhetjük el, mint egy számítógépet, amelyből kitörlődtek azok a vírussal megfertőzött adatok és információk, amelyekkel eredetileg beprogramozták. A mi sok milliárdnyi sejtünkbe is installálható új program, ha kellően türelmesek vagyunk. A bánat, a szorongás és a fájdalom kitörölhető, a boldogság, az erő és az áramló életenergia pedig beletölthető. Azok az emberek, akiknek már részük volt ilyen masszázsban, egy dologban egyetértenek: szó szerint érezték, ahogyan a testükből eltűnik a szorongás és a stressz, miközben a helyüket átveszi az új energia és a boldogság. A sejtek örülnek és új életre kelnek.

 

Ezt rövid előzetes megbeszélés követi, ennek során megvitatják, a páciens mit vár a masszázstól, mi a célja. A terapeuta feladata pedig az illetőt az értelemtől az érzelem szintjére vinni.

 

Első alkalommal a páciens mindig a hátán fekszik, hogy mindent lásson. A terapeuta keze először a test fölött köröz, kisimítja a terhes dolgokat, nagyon óvatosan alakítja ki a kapcsolatot. Olyan ez, mint egy tánc, amely újra mozgásba hozza az életenergiát. A két kéz ezután a lábakat, a térdet, a medencét érinti meg, majd továbbhalad a felsőtesthez, a nyakhoz és a fejhez. Közben azt kérdezi: hol uralkodik feszültség? Hol nem áramlik az energia? Hol találhatók megkeményedett izmok? A testnek melyik területe hideg vagy meleg? Hol blokkolódott a kivezetés, hol merevek az ízületek? Az ekcémás gyerekeknél különösen gyakran taláhatók hideg ujjak és merev csuklóízület: ez annak a bizonyítéka, hogy az energia blokkolódott és nem áramolhat szabadon.

 

Az aloe vera gyógyító erejét Margot Esser a saját bőrén tapasztalta egy balesetet követően

 

Kinek segít a masszázs?

A vegetodinamikus masszázsban megtalálhatók a légzésterápia, a craniosacralis terápia, valamint a Wilhelm Reich és Gerda Boyesen-féle testterápia elemei. A masszázs minden hétköznapi emberen segíthet, aki szeretné megtalálni az önmagához, önmaga belsejéhez vezető utat. De a pedagógusoknak és ápolóknak is, akik új energiára vágynak, és szeretnének segíteni hiperaktív vagy tanulási problémákkal küszködő gyerekeken. Hasonlóképpen megkönnyebbülést hoz ez a masszázs a kiégettségi szindrómában szenvedő vagy traumán átesett embereknek, valamint a krónikus betegségekben szenvedőknek.

 

A kezelés hatására a páciensek megtanulhatják, hogy fel kell ismerniük, mi igazán fontos az életükben, és mi az, ami elidegenítőleg hat rájuk. Megszabadulhatnak szorongásoktól és új erőt, energiát nyerhetnek, bátorságot ahhoz, hogy a saját útjukat járják.

 

Erre a legjobb példát magának a módszer kifejlesztőjének a sorsa szolgáltatja. Margot Esser 20 évvel ezelőtt még a gyógyszeriparban dolgozott, folyamatosan betegségekkel küszködött. rettentő allergiák gyötörték, és úgy nézett ki, hogy meg kell operálni a porckorongsérvét. Véletlenül ismerkedett meg egy dél-amerikai trénerrel, aki a Gerda Boyesen-féle testterápiát oktatta. Margot Esser maga is kipróbálta a kezelést és utána sokkal jobban érezte magát, olyannyira, hogy a porckorong-műtét ellen döntött. Helyette elkezdte tanulni a Wilhelm Reich és Gerda Boyesen-féle biodinamikus pszichológiát és testterápiát.

 

 

A stressz miatt meggyötört emberek, de a tanulási zavarokkal küszködő  gyerekek is új energiát nyerhetnek a vegetodinamikus masszázs segítségével,
és újra felfuthat a teljesítményük

 

Az életében egy traumatikus élmény is fordulatot jelentett: egy repülőúton égési sérüléseket szenvedett az arcán és a felsőtestén, és mire a gép szerencsésen leszállt, elveszítette az eszméletét. Óriási szerencséjére a legközelebbi orvosi rendelőbe vitték, amely történetesen természetgyógyászati prakszis volt. Ott heteken keresztül kezelték aloe verával, és a növény csodálatos gyógyító ereje olyan mély benyomást tett rá, hogy a felépülését követően otthagyta a munkahelyét és beindította a saját vállalkozását. A cég termékei növényeket és gyümölcsöket tartalmaznak holisztikus hatóanyagokkal. Az aloe vera közép-amerikai családi farmokról származik. Mélyen beszívódik a bőrbe és a masszázzsal együtt támogatja az enerigaáramlást és az életerőt. Hatását megint csak Margot Esser példázza a legjobban: a bőre mára tökéletesen egészséges, hegek, öregségi vagy pigmentfoltok nélkül.

 

Gerda Boyesen

A svéd Gerda Boyesen (1922–2005) a testpszichoterápia úttörőjének számít. Megközelítési szempontja az volt, hogy „a testen keresztül gyógyítsuk a lelket”, és ez alapján fejlesztette ki azt a speciá lis masszázstechnikát, amely a test pangó keringési rendszereit újra mozgásba hozza. Elmélete szerint a pszichikai stressz feldol gozása szorosan összefügg az emésztőrendszerrel. Hogy ez az elmélet igaz, azt bizonyítja a testünk, amely a masszázs közben hasonló bélmozgásokkal és –hangokkal reagál, mint a táplálék megemésztése során.

Sz.Z.L.
XVI. évfolyam 9. szám

Címkék: boldogságmasszázs, energetizálás, vegetodinamikus masszázs

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.