Szépség

Wellness - A kikapcsolódás oázisa

A legfontosabb módszerek az aromaterápiától a zenig

A kikapcsolódás oázisai és a wellness templomai megoldást kínálnak az ember testi és lelki jóléte utáni vágyakozásra. De mit érdemes igazán kipróbálni, és milyen hatásokat várhatunk? Ennek járt utána cikkünk.


 A wellness több mint egy kényeztető szállodai hétvége, sokkal inkább életfelfogás
 

A valóban komolyan vehető módszerek

Sok vita folyik arról, mennyire hatásosak a különféle testi és szellemi jólétet elősegítő kezelések. A tapasztalatokon nyugvó medicina és a napi gyógyászati tradíciók állnak itt szemben a természettudományos felfogással. Ezúttal megkíséreljük áttekinteni a szinte felmérhetetlen kínálatot.


Aromaterápia

Az illóolajak lazító, serkentő, görcsoldó és baktériumellenes hatást gyakorolnak a testre. Bizonyos olajaknak meghatározott hatást tulajdonítanak. A fenyőtű- és a rozmaringolaj például serkentő hatású, míg a szerecsendió-, a tuja- vagy a citromolaj inhalálva enyhíti a köhögést.


Ájurvéda

A kezelési módszerek pozitív hatást gyakorolnak a vegetatív idegrendszerre és jól beválnak egészség- és közérzeti zavarok esetén. Az ájurvéda gyógyító hatása érvényesül a legkülönfélébb betegségek esetén, így például a pszichoszomatikus zavarok (migrén, neuralgia, gasztritisz) fellépésekor. Aki akut bajban szenved, annak le kell mondania az ájurvédáról. Különös elővigyázatosságra van szükség szívproblémáknál is, az ilyen páciensek állapotát főként a masszázsok és a hőkezelések befolyásolhatják hátrányosan.

 

   Számos illóolaj gyógyító hatását tudományos vizsgálatok is igazoljákAz ájurvéda wellness-kínálatként főként a kozmetika területén érhető el, elsősorban szinkronmasszázsok, homlokra öntött olaj vagy olajmasszázsok formájában. Ezekre a kezelésekre a kellemes érzet, a bőrápoló hatás és az általános ellazulás jellemző.

 

Balneoterápia

A balneoterápia, azaz a gyógyvizek gyógyhatásának alkalmazása viszonylag jól kutatott és tudományos eredményekkel alátámasztott terület. A kúrahelyeken való tartózkodás a környezet- és klímaváltozás miatt pozitív hatású lehet. A megfelelő balneoterápiás kezelés kiválasztása regeneráló hatással járhat.

 

A balneoterápia a gyógyvizek jótékony hatásán alapul

 

Császárfürdő

Ez a tipikusan wellness-találmány a pezsgőfürdő-effektusnak és a vízhez adagolt szereknek köszönhetően testi-lelki lazító hatással bír.


Csi-kung

A könnyű gyakorlatok lazításra szolgálnak. Szabályozó hatással vannak a vegetatív idegrendszerre, az autogén tréninghez hasonlóan. Ezenkívül a csi-kung javasolható számos betegség, bántalom és közérzeti zavar kiegészítő kezelésére.


Fango

A fango segít fájdalmas izom- és ízületi megbetegedések esetén. Pozitív hatásai mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a fangopakolások erőteljes hőingert jelentenek, amely bizonyos megbetegedések esetén negatív kihatású lehet. Idetartozik főként a magas vérnyomás, a vérzési hajlam, a szív- és vénás megbetegedések.

 

A fango segít fájdalmas izom- és ízületi megbetegedések esetén

 

Fényterápia/helioterápia

A fényterápia elismert kezelési módszer hangulatjavító hatással. A legtöbb esetben a tünetek mérhető enyhülése következik be, az általános közérzet és az életminőség javul.

 

Gőzfürdő

Helyesen alkalmazva a gőzfürdő javítja az izmok és az ízületek mozgékonyságát, és enyhíti az enyhébb reumatikus panaszokat. Ha illóolajakat is adnak hozzá, az pozitív hatást gyakorol a légzőszervekre, például megfázás esetén.


Hangmasszázs

A tibeti buddhista hagyományokon alapuló kezelés során hangzó fémtálakat helyeznek a testre, majd megütik azokat, és az így keletkezett hanghullámok az egész testen áthatolnak. Ha a hanghullám blokádba ütközik, feltorlódik, ám a következő hanghullám beleütközik, és ezzel ellökik a gátat.

 

A fémből készült hangzótálak mindegyikének megvan a maga rezgésszáma, ezek különböző testterületeknek felelnek meg


Hidroterápia

Rendszeresen és szakszerűen alkalmazva a hidroterápia segít megelőzni a betegségeket, erősíteni az immunrendszert és harmonizálni a szervezet legfontosabb szabályozórendszereit.

 

Iszapfürdő

Az iszapfürdő és -pakolás alkalmazása gyulladásos betegségektől eltekintve ott ajánlható, ahol a meleg fájdalomcsillapító és gyógyító érzést kelt.


Iszapkúra

Valamennyi iszapkezelés célja, hogy a test szöveteiben körülbelül három cm mélyre behatolva ott körülbelül egyfokos hőmérséklet-emelkedést érjen el. Ez pozitívan hat a vérellátásra, az anyagcserére és enyhíti a fájdalmat.

 

Jóga

Manapság általánosan elfogadott tény, hogy a jóga jó hatással van az egészségre, mindezt tudományos vizsgálatok is igazolják. A gyakorlatok erősítik az izomzatot, optimalizálják a légzést, a vérkeringést és az anyagcserét, javítják a stresszfeldolgozást és áthangolják a vegetatív idegrendszert.


Királyi kezelés

Az arctól a lábujjakig terjedő, királyolajjal végzett kezelés, amely a kényeztetést az energiaadással kombinálja. A kezelés része a szappankérges lábfürdő, az aloe verás masszázs, a bőrfeszesítő makadámiadió-olajos pakolás és az avellanaolajos arckezelés, amelyek együttes hatása két-három hétre hidratálja és feszesíti a bőrt.


Kleopátra-fürdő

A tejjel, különleges olajokkal és mézzel készült luxusfürdő általános izomlazító hatásáról ismert, valamint ellazítja a vegetatív idegrendszert is. Megfelelő fürdőadalékokkal a bőrt is ápolja.


Kleopátra-pakolás

A bőrt meleg mandula-, jojoba- és olívaolajjal kenik be, amelyek mélyen behatolnak a bőrbe, a hozzáadott tej pedig segít újra felépíteni a bőr védő savköpenyét. Az olajkeverék felhordása után a pácienst meleg takaróval tekerik be, és fél órát pihenhet így egy vízágyra fektetve, miközben finom hangok gondoskodnak a tökéletes ellazulásról.

 

Az illatos olajakkal végzett masszázs újra megteremti test és lélek harmóniáját


La Stone terápia

A terápia a masszázs és az energiaadás kombinációja, rendkívül mély ellazulást eredményez. A kínaiak már négyezer évvel ezelőtt tisztában voltak a forró kövek gyógyító hatásával, de a hawaii és az indián sámánok is dolgoztak ezzel a módszerrel. Modern változata a 90-es években született meg az amerikai Mary Nelson Hanningan jóvoltából. A lapos, sima bazaltköveket 60 fokra hevítik, úgy masszírozzák vele a páciens hátát, hogy kinyissák a csakráit. A forró köveket hideg, nulla fokosra hűtött márványkövek követik, és a hatvanperces kezelés végére elérkezik az ígért teljes ellazulás.

 

Liquid sound/hangterápia

A Liquid soundban, azaz a folyékony hangban való lebegést különleges élményként írják le, amely hozzájárul a test, a szellem és a lélek harmonizálásához. Lazító hatása kétségtelen.


Masszázs

A pozitív hatásokat először csak egy egész masszázssorozat után tapasztaljuk. Egy szérián belül általában hat-tíz masszázst javasolnak, heti két-három alkalommal. A klasszikus masszázs bántalmak egész soránál beválik. Tudományosan elismert izomfeszültségek és -gör­­csök, hegképződés, nyirokpangás, vénás pangás, valamint vérellátási zavarok esetén. A masszázs hangulatjavító hatása az általános közérzetet is javíthatja.

 

 

 A 60 fokra hevített bazaltkövekkel végzett masszázs ellazít és regenerál
 

Meditáció

A meditáció számos vallásban megvilágosodásra és megváltásra szolgál. Tudományosan megalapozott, ideológiamentes változatban sikeresen használható ellazulásra és befelé való fordulásra. A meditáció pozitívan befolyásolhatja a különféle pszichoszomatikus bántalmakat, mint amilyen például az ideges gyomor- és szívpanaszok, a depresszív hangulatok, az alvászavar és a magas vérnyomás.


Öt tibeti

Függetlenül attól, hogy valóban „az ifjúság forrásának” tekintjük-e, valamennyi lazító gyakorlat pozitív hatást gyakorolhat a testre és a lélekre. Ezeknek a gyakorlatoknak az elvégzését megfelelően képzett személynek kell irányítania. Mozgásszervi betegségeknél nem mindegyik gyakorlat javasolható.


Progresszív izomlazítás (Jacobson)

A gyakorlottak az izmok ellazulását az egész testükben intenzíven érezhetik. Az izom megfeszítése és ellazítása a hiányzó testtudatú embereket is hozzásegítheti ahhoz, hogy érzékenyebben reagáljanak testük jelzéseire. A Jacobson-féle progresszív izomlazítás használható például migrénrohamok és tenziós fejfájás megelőzésére, de bevethető közvetlenül akut fájdalomhelyzetekben is. Hasonlóképpen beválik esszenciális magas vérnyomás esetén, valamint lazításra és stresszellenes módszerként.


Rasul-fürdő

A Rasul-fürdő néven is ismert eljárás egyfajta keleti gőzfürdő, ahol különféle iszapfajtákkal végeznek pakolásokat. A peelingként ható iszapot a kezelés végén lemossák, majd a bőrt olajjal bedörzsölik. A lazító és méregtelenítő kezelés serkenti a vérellátást és erősíti az immunrendszert.

 

A Rasul-fürdő a gőzfürdő ősi formája. A bőrre gyógyiszap, alga és kréta kerül


Reflexzónamasszázs

Funkciózavarok kezelésére a Head-féle zónákon alapuló lábreflexzóna-masszázs, ha sikeres profi diagnózis előzi meg, mindenképpen javasolható.


Római fürdő

Alacsony hőmérsékleten a szaunázás kevésbé megterhelő, ezért jobban elviselhető, mint a klasszikus szaunában. A növekvő hőmérséklet lehetővé teszi a test fokozatos alkalmazkodását, és ezzel kíméli a szívet és a vérkeringést. A gőz melege javítja a légutak vérellátását. A gőz mélyen behatol a hörgőkbe és a tüdőbe, és főként illóolajak alkalmazásakor feloldja a légutak nyákját.


Szalmafürdő/szalmatekercselés

A teljes testet érintő szalmatekercselés javítja a vérellátást, görcsoldó, és serkenti az immunrendszer működését. Mindez javítja a testi-lelki jólétet.

 

A széna nagy előnye, hogy teljesen természetes anyag, és serkenti a vérkeringést


Szárazkefe-masszázs

A bőr kefés masszírozása serkenti a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást és serkenti a szervműködést. A száraz kefés masszázs megnyugtató hatást gyakorolhat a vegetatív idegrendszerre.


Színterápia

A színterápiás kezelés pozitív hatást gyakorol a vegetatív idegrendszerre. Ezért veszélytelen módszer lehet stressz és közérzeti zavarok ellen.


Taj-csi

A keleti módszer mentális, emocionális és vegetatív lazító technika, amely javítja a testtudatot is. Terápiás értékét tudományos vizsgálatok is igazolták, így ma már tudjuk, hogy a taj-csi fokozza a csontsűrűséget és az izomerőt.


Termálfürdő

A felhajtó erő miatt a vízben mindössze testsúlyunk tíz százalékát nyomjuk. Ennek köszönhetően elvégezhetők olyan gyakorlatok, amelyek a szárazföldön fájdalmat okoznának. A gyógyforrások úgynevezett nem specifikus hatásai ugyanolyan fontosak, mint a mechanikai, termikus vagy kémiai hatások. Minden egyes fürdőkúra egyben ingerterápia is. Az egész vegetatív feszültségi állapot átállítódik, jobban és lazábbnak érezzük magunkat. A vérnyomásproblémákkal küszködő betegek a meleg és forró fürdőket csak orvosi javaslatra és ellenőrzés mellett vehetik igénybe.


Thai masszázs

Már maga a kezelés hossza is az elengedettség és az ellazulás élményét adja az európai embernek. Számos nyújtógyakorlata megfelel a hatha-jóga pozícióinak.


Thalasszoterápia

A módszer orvosilag javasolt alkalmazási területei széleskörűek: stressz, kimerültség, immunrendszer-erősítés, szív- és keringési zavarok, vérellátási problémák, reuma, vénás megbetegedések, reumatikus panaszok, sportsérülések, bőrbajok, krónikus székrekedés, Crohn-betegség. Akinek jódallergiája, nyitott sebei vannak vagy súlyos depresszióban szenved, annak thalasszokezelés előtt tanácsos az orvosával konzultálnia. Az asztma, a rák, a magas vérnyomás és a szívinfarktus is ellenindikációt jelent. Az orvosi eljárásokat a kozmetikai jellegű kezelésektől az „eredeti thalasszoterápia” megjelölés különbözteti meg.

 

A thalasszoterápia során a tengervíz és az algák jótékony hatása bontakozik ki


Tuina

A tuina-masszázs különösen jól beválik fej- és hátfájás esetén, ideges állapotokban, alvászavaroknál és ki­égettségi szindróma esetén. A hatást az inger váltja ki, ezt a szervezet saját gyógyító erőinek serkentése magyarázza.


Zen

A hatására kialakult szellemi állapot megnyugtatja a szimpatikus idegrendszert (légzés, szívverés, vérnyomás stb.). Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a meditáció önmagában véve is terápiás hatással bír. Így például igazolhatóan csökken a vérnyomás, enyhülnek az asztmás tünetek és az alvászavarok. Pszichózisok és skizofrénia esetén nem tanácsolják a meditációt.

 

A wellness otthon kezdődik

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, nem kell feltétlenül wellnesshotelbe utaznunk, ez a kifejezés ugyanis nem annyira szolgáltatást takar, mint egyfajta beállítódást, az élethez való viszonyulást. Aki azt hiszi, néhány masszázs megjavítja az életét, az még nem találta meg az igazán hozzáillő életformát.

A friss, természetes és kíméletesen elkészített ételek hozzátartoznak egy
wellnesshotel kínálatához
 

Ha szállodát választunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy a wellness nem merülhet ki néhány szaunában és pezsgőfürdő-medencében. A feltételekhez tartozik az egészséges konyha, a gondos és hozzáértő személyzet, és az, hogy a vendéget hozzásegítik egy olyan önsegítő program megtalálásához, amelyet azután a mindennapjaiban is alkalmazhat. Fontos, hogy az étkezések során a büféasztal kínálata alapos felvilágosítást adjon az ételekről: rosttartalom, gluténmentesség, zsírszegénység. Az orvosi wellness-szálló minősítéshez szakképzett orvosra és ilyen jellegű kezelésekre is szükség van a kínálatban.


Wellness a kádban

A jó közérzet biztosítása mellett a kádfürdő – az adalékoktól függően – mindig gyógyító hatású is. A meleg vízben csökken a vérnyomás, légzésünk egyenletesebbé válik és szervezetünk több oxigénhez jut. A merev izmok és ízületek kilazulnak.


Emellett a fürdő a kényelem valóságos oázisává varázsolható. Néhány aprósággal, pl. illatgyertyával, füstölővel vagy virágcsokorral kiegészítve még jobban esik. Íme néhány javaslat, hogyan élvezhetjük még jobban a kádfürdőzést.

 

Az örök fiatalság fürdője

Szórjunk egy marék trópusi virágot (jázmint, ylang-ylangot, hibiszkuszt) kb. 37 fokos vízbe. Adjunk hozzá 2-2 csepp jázmin- és ylang-ylang-olajat és 1-1 csepp pacsuli- és mandulaolajat, valamint 1 evőkanál mézet. Lazítsunk ebben a csodálatos vízben kb. 20 percet. Tipp: az illóolajakat előtte egy kis üvegtálban alaposan keverjük el egymással.

Hatása: serkentő, frissítő.

 

Gyömbéres fürdő

2 teáskanál frissen őrölt gyömbérport 2 csésze meleg vízben felfőzünk. A főzetet a 36 fokos meleg fürdővízbe öntjük és kb. 20 percig ülünk benne. Utána melegen betakarózunk, és 30 percig fekszünk.

Hatása: Oldja az izomlázat és enyhíti az ízületi fájdalmakat.


Wellness-fürdő

1 csésze olíva olajat és 2 csésze teljes tejet közvetlenül a kádba ömlő vízsugárhoz csurgatunk. A kész fürdővízhez 20 csepp aromaolajat adunk, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni: a citromfű, a grépfrút és a narancs serkentő, a vanília és a bazsalikom harmonizáló hatású.

Hatása: Selymessé teszi a száraz bőrt, hidratál.

 

Aludttejes fürdő

Először 2-3 liter aludttejet öntünk a kádba, és utána engedjük meg a vizet a csapból. A víz hőmérsékletét fokozatosan emeljük (különben a tej kicsapódik és túróssá válik). Kb. 20 percig fürödjünk benne.

Hatása: A bőrt bársonyossá teszi. Az aludttej sav- és lecitintartalma frissítő, regeneráló hatású.

 Rozmaringos fürdő

80 g rozmaringlevelet késsel felaprítunk és textilzsákba szórunk. A zárt zacskót a befolyó fürdővízbe lógatjuk. Kb. 15 percig fürdünk benne. Tipp: Ha friss rozmaringhoz jutunk, a hajtásvégeket használjuk, mert ezekben van a legtöbb illóolaj.


Hatása: Erősíti a gyenge keringést, oldja az izomfeszülést. Magas vérnyomásban szenvedőknek tilos!

- emel -
XIII. évfolyam 10. szám

Címkék: aromaterápia, masszázs, wellness

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.