Szépség

Zöldhagyma

Gyógyító tippek, ötletek Kínából

A hagyományos kínai orvoslást nem csak mellékhatásoktól mentes természetes gyógymódjai tették világszerte elismertté, hanem a betegségmegelőzés terén szerzett gazdag tapasztalatai is. Ki ne ismerné a híres kínai mondást, miszerint a legjobb orvosság a megelőzés. Ennek érdekében nélkülözhetetlen annak ismerete, hogyan hatnak ránk mindennapi táplálékaink. A kínaiak a táplálékokat különböző csoportokba sorolják aszerint, hogy annak milyen szervekre, milyen hatása van. Kínában, ha az emberek valamilyen betegségre utaló tünetet vesznek észre magukon, akkor elsőként az étrendjüket változtatják meg még ma is, és csak súlyos esetben fordulnak orvoshoz. Az egyszerűen elkészíthető, egészséges és gyógyhatású ételreceptek tárháza kimeríthetetlen, melyek alapja hétköznapi, ám egészséges alapanyagok. Most induló sorozatunkban zöldségek és gyümölcsök felhasználásával elkészíthető kínai recepteket, ötleteket kínálunk, amelyek garantáltan beválnak a legkülönbözőbb egészségügyi problémák esetén.


 

A zöldhagyma csípős ízű, melegítő jellegű zöldség. Tisztító, méregtelenítő hatású, antibakteriális, oszlatja a hideg jellegű külső szindrómákat, mint a nátha, a megfázás. Mozgósítja a szervezet jangját, izzasztó hatású.

 

Receptek:

Nátha

Zöldhagyma fehér részéből 60 g-ot és 15 g jégcsapretket feldarabolunk. 4-5 dl vízben főzzük, hogy csak 3 dl maradjon. Langyosra hűtve megisszuk a lé felét, és fél óra múlva újra langyosra melegítve a másik felét is. Ha náthásnak érezzük magunkat, rögtön fogyaszthatjuk, naponta többször is.

Köhögés

Hét szál zöldhagyma fehér részét gyökerestül egy feldarabolt körtével és 50 g cukorral 4 dl vízben megfőzzük. Megisszuk a levét, utána megesszük a hagymát és a körtét - naponta kétszer.

 

Mellkasi, bordaközi fájdalom

10 szál zöldhagyma fehér részét, 50 g gyömbért és 2 kisebb fehér retket földarabolunk és mozsárban összetörünk. Serpenyőben fakanállal kevergetve felmelegítjük. Gézbe csavarjuk, és ha már kihűlt annyira, hogy ne legyen kellemetlenül forró, a fájó részre helyezzük. Naponta kétszer alkalmazzuk, míg a fájdalom el nem múlik.

 

Fájdalmas ízületi ficam

Zöldhagyma zöld részéből 50 g-ot mozsárban péppé zúzunk és pakolásként, gézzel körbecsavarva a fájó részre helyezzük. Egy-két órát hagyjuk rajta, naponta kétszer alkalmazzuk.

 

Végtagzsibbadás

60 g zöldhagymát, 15 g gyömbért, 3 g borsot (vagy kínai szecsuánit, vagy hazai feketét) fél órán keresztül főzünk 4 dl vízben. Naponta kétszer isszuk.

 

Akut mellgyulladás

Zöldhagyma fehér részéből 250 g-ot feldarabolunk, lábasba tesszük és forrásban lévő vízzel bőségesen fölöntjük. Föléhajolva gőzöljük a gyulladt testrészt, majd, ha a víz már langyos, megmossuk. Naponta háromszor alkalmazzuk. Két nap szünet után megismételjük.

 

Gyulladt, fekélyes seb

3-5 szál zöldhagymát felszeletelünk. Mozsárban összetörjük, és alma- vagy borecetet öntve rá ragacsos masszát keverünk belőle. Tűzhelyen megmelegítjük és (nem túl forró) pakolásként a gyulladt részre helyezzük. Ha megszáradt, eltávolítjuk. Naponta kétszer alkalmazzuk.

 

Vérhiány okozta ödéma

50 g hagymát és 4 alaposan megtisztított sertéslábat feldarabolunk, kicsit megsózzuk, felöntjük vízzel, felforraljuk és addig főzzük kis lángon, míg a lábak jól átfőnek. A lábakat és a hagymát megesszük, a levét megisszuk. Naponta kétszer fogyasztjuk. Jó vérpótló.

 

FIGYELEM

A zöldhagymát nem szabad sokáig főzni, különben elvész a hatása! Nagyon legyengült állapotban, illetve ha sokat izzadunk vagy állandóan erős testszagunk van, ne használjuk!

Prof. Dr. Yu Funian PhD
XI. évfolyam 6. szám

Címkék: natúrkonyha receptek, zöldhagyma

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.