Szépség

Zónaterápia 6.

Szépség, fiatalság, egészség - pontmasszázzsal

Világszerte terjedő újházi gyógymód a zónaterápia, amelynek legismertebb képviselője és angliai apostola, Joseph Corvo. Zónaterápia címmel angolul megjelent könyvének előszavában hangsúlyozza, hogy módszere tökéletes programot jelent a fiatalság, a szépség és az egészség megőrzésére, illetve visszanyerésére. Mint írja, a zónaterápia segítségével egy 70 éves ember olyan fiatal és egészséges lehet, mint egy 50 éves, míg a 60 éves csupán 40-nek, a 40 éves pedig mindössze 30-nak néz majd ki, illetve olyannak érzi magát. Corvo a zónaterápiát teljesen biztonságosnak nevezi, és hozzáteszi: semmilyen bonyolult dolog nincs benne, bárki megtanulhatja, gyakorolhatja, és jó eredményeket fog elérni. A zónaterápiával véleménye szerint elkerülhetők a betegségek, ha pedig már megbetegedett valaki, akkor ez a módszer megkönnyíti útját a gyógyuláshoz. Mindössze annyit kell tennie, hogy ujjával nyomást gyakorol a megfelelő pontra. Módszere természetesen nem helyettesíti az orvost, de alkalmas arra, hogy az orvos által előírt bármilyen kezelést jól kiegészítsen. Sorozatunknak ebben a részében megkezdjük a zónaterápia alkalmazásának ismertetését egyes konkrét betegségek és panaszok esetén.


 

Alvászavarok

Ha ön álmatlanságban szenved, az a legfontosabb, hogy megnyugtassa az elméjét. Ez nem is olyan nehéz, mint gondolná. Feküdjön le egy csendes szobában, és fokozatosan lazítsa el a testét a feje búbjától egészen a lábujja hegyéig, miközben figyelmét összpontosítsa a gyomrára. Ne gondoljon semmire. Az a legfontosabb, hogy semmilyen gondolat ne jusson az eszébe, vagy ha ez mégis megtörténik, engedje tovább. Egyszerűen koncentráljon a gyomrára, annak is a lehető legalacsonyabb pontjára. Tegye a kezét a gyomrára, hogy segítse az összpontosítást. Az első néhány napon 10 percig végezze a gyakorlatot, aztán növelje az időtartamot 20 percre. Egy hét elteltével emelje tovább a gyakorlat időtartamát 30 percre, végül igyekezzen elérni az egy órát. Ha követi az útmutatást, biztosan el fog aludni.

 

A zónaterápiás pontok közül masszírozza meg a következőket: agyalapi mirigy, pajzsmirigy, csecsemőmirigy, idegrendszer, mellékvese. Mindkét kezén és lábán 5-5 percig kezelje a pontokat, és minden egyes ponton 10 másodpercig tartson a kezelés.

 

Ne feledje, hogy az alvászavart magas vérnyomás, nyugtalanság, idegeskedés és az érzelmi egyensúly felborulása egyaránt kiválthatja. Mindez hat az idegrendszerre, és ennek következtében automatikusan felborul a hormonrendszer egyensúlya is. A stressz oldására lásd az M-3 és a Vab-4 akupresszúrás pontok kezelését.

 

 

Aranyér

Aranyeres panaszok esetén a zónaterápia különösen hatékony, ezért érdemes a kezelést haladéktalanul megkezdeni.

 

M3 Ezt a pontot a lábfejen, az 1. és 2. lábközépcsont találkozásának mélyedésében találja. Masszírozással tegye zavartalanná a csi áramlását, hogy a pangó hőenergia a felső testből lefelé folyjon.

 

Hüvelykujjunkkal masszírozzuk meg jó mélyen a végbél- és az aranyérpontokat. Naponta 2x10 perces kezelést végezzünk. Masszírozzuk körbe a sarkunkat - kifelé és felfelé haladva. Ha valahol érzékenyebb pontot találunk, akkor időnként térjünk vissza hozzá és masszírozzuk meg újból. Ha úgy érezzük, hogy a zónaterápiás pont helyében nem vagyunk biztosak, gyakoroljunk az ujjunkkal erősebb nyomást, míg meg nem találjuk. Ezen kívül lásd még a Kor-1 és a H-57-es akupresszúrás pontok kezelését.

 

 

Emésztési problémák

Emésztési problémák és savanyú szájíz esetén masszírozzuk a kezünket és a lábunkat a következő szervek zónaterápiás pontjain: máj, vese, pajzsmirigy, agyalapi mirigy, hasnyálmirigy, felszálló és leszálló vastagbél, szigmabél, csecsemőmirigy. Minden egyes masszázspontot 10 másodpercig kezeljünk, de ha közülük valamelyik pont érzékenyebb, akkor többször térjünk vissza hozzá. Összesen 5-5 percig kezeljük mindegyik kezünket és lábunkat. Emellett érdemes valamennyi kéz- és lábujj begyét megmasszírozni, valamint kezelni a hüvelykujj és a mutatóujj közötti hártyás részt is.

 

Javasolt mindkét fülnek a felső felét is masszírozni 1-2 percig.

 

 

Epepanaszok

Az epehólyaggal kapcsolatos panaszok esetén az egyik leghatékonyabb eszközünk lehet a zónaterápia. Ennek alkalmazásával nemegyszer még az epeköveket is sikerül feloldani.

 

A zónaterápiás pontok közül ez esetben a legfontosabb a máj és az epehólyag területe. Ezeken kívül érdemes kezelnünk még a kezünkön és a lábunkon a következő szervek pontjait: agyalapi mirigy, pajzsmirigy, hasnyálmirigy, lép, mellékvese, vese, felszálló és leszálló vastagbél, szigmabél, ileocekális szájadék (a vékonybél vége és a felszálló vastagbél kezdete közötti piciny terület - A szerk.). Amikor a kezünket masszírozzuk, gyakoroljunk nyomást valamennyi kézujjunk legfelső ízületére is, továbbá masszírozzuk meg a mutatóujj és a hüvelykujj közötti hártyás részt. A kezelés célja a szervezetben felgyülemlett méreg- és salakanyagok eltávolítása, valamint a hormonrendszer egyensúlyának helyreállítása.

 

Vab-4 Ez a pont a kézfejen, a hüvelyk- és mutatóujj közötti lebenyen található. Masszírozásával eloszlatja a feszültséget az állkapocsban, nyakban és vállban, valamint elősegíti a csí lefelé áramlását és a hőtávozását. FIGYELEM! Sose kezelje ezt a pontot terhesség idején!

 

Különös figyelmet érdemel a májzóna kezelése, ha ugyanis ezt túlzásba visszük vagy túl erősen végezzük, akkor valósággal betegnek érezhetjük magunkat, mivel a masszázs következtében túl sok méreganyag szabadul fel. Ezért ezt a területet óvatosan, kezdetben csak néhány másodpercig kezeljük. A későbbiekben emelhetjük a masszázs időtartamát. Egy-egy nyomásponton 10-10 másodpercig időzzünk, összesen 5-5 percig kezelve mindegyik kezünket és lábunkat.

 

Hüvelyk- és mutatóujjunk közé fogva mindkét fülünket, masszírozzuk alaposan végig, naponta 5 percig.

 

 

Fáradtság

A zónaterápia segítségével kiválóan kezelhető a fáradtság, a stressz, az idegesség és a feszültség.

 

Kezdjük a kezelést a lábon, jól megmasszírozva az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy nyomáspontjait. Utána térjünk át a csecsemőmirigy területére. Nagyon fontos, hogy ez utóbbi mirigyünk területét megszabadítsuk a lerakódásoktól, így hozzásegítve testünket „idegerejének” helyreállításához. Folytassuk a masszázst a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vese, a lép, a mellékvese és a prosztata (vagy a méh) zónaterápiás pontjaival. Minden egyes nyomásponton 10 másodpercig időzzünk.

 

Kor-1, Bef-1 Ezek a pontok a test középvonalán, félúton a farkcsont és a végbélnyílás között találhatók. Tenyerét rászorítva csillapítsa a területet. Ezzel feloldja az elzáródást és a pangást a befogadó- és a kormányzó vezetékben, valamint csökkenti a fájdalmat.

 

A kezelést a kezünkön folytassuk az imént említett sorrenddel megegyezően, vagyis az agyalapi miriggyel kezdve. Amikor a bal kéz és a bal láb pontjait kezeljük, ne feledjük megmasszírozni a szív területét is.

 

Addig folytassuk a láb és a kéz masszázsát, amíg úgy nem érezzük, hogy a fáradtságunk eltűnik. Ne hagyjuk ki a kezelésből a kézujjak legfelső ízületét sem. Kezeljük még a kézhátat, valamint a mutató- és a hüvelykujj közötti hártyás területet. Mindegyik lábunkra és kezünkre 5-5 percet szánjunk.

 

A füleket is érdemes megmasszírozni, a kezelést a jobb fül legfelső pontján kezdve. Fogjuk a mutató- és a hüvelykujjunk közé, és haladjunk lefelé a masszírozással. Ha végeztünk a jobb füllel, folytassuk a kezelést a balon. Ha 5-5 percig masszírozzuk füleinket, akkor az egész hormonrendszer működését harmonizálhatjuk.

 

 

Fejfájás, migrén

A különböző típusú fejfájásoknak számos okuk lehet. Okozhat bajt a nyaki gerinc vagy a gerincoszlop más részének rendellenessége, az arcüreg, a szem vagy a fül problémái, az agyalapi mirigy, a máj, a vese, a húgyhólyag, a lép, a hasnyálmirigy vagy a mellékvese. Emellett fejfájás alakulhat ki székrekedés, alacsony vércukorszint (hipoglikémia) és depresszió következtében is.

 

Akármelyik okra vezethető is vissza, a kezelés a következőképpen történik: nyissuk ki a szánkat, és helyezzük a hüvelykujj begyét a szájpadlásra. Nyomogassuk meg vele, és keressük meg azt a pontot, amelyik a legérzékenyebb, illetve amelyik a fájdalom helye alatt van. Ha például a szemünk alatt fáj az arcunk, akkor helyezzük a hüvelykujjunkat a metszőfogak mögé, és ott nyomjuk meg a szájpadlást. Ha a fej közepét érinti a fájdalom, akkor a szájpadlás közepét nyomjuk meg a hüvelykujjunkkal. Ezzel a módszerrel gyors enyhülést érhetünk el.

 

H-57 Ez a pont a lábikra közepén, az ín és izom találkozásánál helyezkedik el. Serkentésével megszünteti a vér pangását a medencében.

 

Mindkét kezünket és lábunkat masszírozzuk meg a következő szervek nyomáspontjain: agyalapi mirigy, pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvese, epehólyag, máj, vese, lép, ileocekális szájadék, a vastagbél valamennyi szakasza, prosztata vagy méh. Ezt követően kezeljük az orrmelléküregek, a tüdő és a hörgők pontjait. Folytassuk a szem és a fülnyomás pontjaival, végül a gerincoszlop valamennyi pontjával, beleértve a nyaki gerinc pontjait is. Minden egyes nyomáspontot 10 másodpercig masszírozzunk, mindegyik kézen és lábon összesen 5-5 perces kezelést végezve.

 

Mivel az említett szervek bármelyikének működési zavara okozhat fejfájást vagy migrént, próbáljuk azonosítani a legérzékenyebb pontokat, és elsősorban azokat kezeljük. Fordítsunk különös figyelmet a májpont kezelésére. Ha nagyon érzékeny, csupán rövid ideig masszírozzuk, és később növeljük a kezelés időtartalmát egy percre.

 

Mindig masszírozzuk meg valamennyi kézujjunk között a hártyás részeket, kezdve a hüvelykujjal. Hüvelyk- és mutatóujjunk közé fogva masszírozzuk meg alaposan mindkét fülünket 5 percig.

 

 

Görcsök

Egy fésűt - fogaival a tenyerünk felé fordítva - markoljunk meg, és tartsuk mindkét kezünkben 5-5 percig. Tekerjünk szorosan gumifáslit a kéz- és lábujjainkra, mindegyik végtagon 1-1 percre.

 

A nyomáspontok közül kezeljük a következő szervekhez tartozókat: máj, vese, mellékvese, hasnyálmirigy, idegrendszer, csecsemőmirigy, pajzsmirigy, agyalapi mirigy. Minden egyes pontot 10 másodpercig masszírozzunk. Összesen napi 10 percet kezeljük magunkat, egyenlően megosztva az időt a kéz és a láb között.

 

 

Masszírozzuk meg a térdek mögötti területet mindkét lábon, valamint a könyökünket mindkét karon összesen 4 percig.

 

Próbáljuk elménket elcsendesíteni. Ha görcsrohamunk van, ne „harcoljunk” ellene, hanem relaxáljunk. Ettől várhatjuk a legjobb eredményeket.

 

 

Hajhullás

Igen sok embert érint a hajhullás, illetve a hajszálak elvékonyodása. Néhány egyszerű módszer segíthet.

 

Hajlítsuk be az ujjainkat, és a két kéz körmeit egymással szembefordítva dörzsölgessük össze. Ezt naponta többször, összesen 15 percig végezzük.

 

Mosdókefével dörzsöljük át a karunkat, először az ujjak hegyétől a könyökünkig, majd a könyökünktől a vállunkig. Ezt naponta kétszer végezzük el, alkalmanként 5-5 percig.

 

Sorozatunk következő részében folytatjuk a zónaterápia alkalmazásának ismertetését egyes konkrét betegségek és panaszok esetén.


XI. évfolyam 7. szám

Címkék: zónaterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.