Szépség

Zónaterápia 7.

Szépség, fiatalság, egészség - pontmasszázzsal

Világszerte terjedő új házi gyógymód a zónaterápia, amelynek legismertebb képviselője és angliai apostola, Joseph Corvo. Zónaterápia címmel angolul megjelent könyvének előszavában hangsúlyozza, hogy módszere tökéletes programot jelent a fiatalság, a szépség és az egészség megőrzésére, illetve visszanyerésére. Mint írja, a zónaterápia segítségével egy 70 éves ember olyan fiatal és egészséges lehet, mint egy 50 éves, míg a 60 éves csupán 40-nek, a 40 éves pedig mindössze 30-nak néz majd ki, illetve olyannak érzi magát. Corvo a zónaterápiát teljesen biztonságosnak nevezi, és hozzáteszi: semmilyen bonyolult dolog nincs benne, bárki megtanulhatja, gyakorolhatja, és jó eredményeket fog elérni. A zónaterápiával véleménye szerint elkerülhetők a betegségek, ha pedig már megbetegedett valaki, akkor ez a módszer megkönnyíti útját a gyógyuláshoz. Mindössze annyit kell tennie, hogy ujjával nyomást gyakorol a megfelelő pontra. Módszere természetesen nem helyettesíti az orvost, de alkalmas arra, hogy az orvos által előírt bármilyen kezelést jól kiegészítsen. Sorozatunknak ebben a részében folytatjuk a zónaterápia alkalmazásának ismertetését egyes konkrét betegségek és panaszok esetén.


 

 

Hallásjavítás

Részleges vagy ideiglenes hallásromlás esetén használjunk gumifáslit mindkét kezünk és mindkét lábunk harmadik és negyedik ujján. Szorosan csavarjuk rá az ujjakra - akár el is kékülhetnek tőle -, mindegyik végtagunkon 2-2 percre. Ezenkívül nyomogassuk meg a kézujjak első ízületét és az ujjak oldalait, elsősorban a harmadik és negyedik ujjunkon. Ez utóbbi kezelés 5 percig tarthat.

 

Fémből készült fésű hegyével nyomogassuk finoman az ujjbegyeket mindkét kezünkön.

 

Ugyancsak hasznos lehet, ha az állkapcsunkon a bölcsességfogak mögötti részt nyomogatjuk.

 

A zónaterápiás pontok közül alkalmazzunk nyomást a következő szerveknek megfelelő helyeken: orrmelléküregek, szem, máj, vese, hasnyálmirigy, agyalapi mirigy, pajzsmirigy, lép, ileocekális szájadék, vastagbél, prosztata (vagy méh). Minden egyes pontot 10 másodpercig kezeljünk, összesen napi 10 percig.

 

Hát- és gerincproblémák

Szinte mindegyikünket érintik a hát-, illetve gerincproblémák életünk valamelyik szakaszában. A leggyakrabban ezek valamilyen idegfeszültségre vagy izomgörcsre vezethetők vissza, ezért a zónaterápia igen hatásos lehet.

 

Mivel a gerincünk a test középvonalában van, a megfelelő nyomáspontokat mindkét lábunkon az első zónában találjuk. A gerinc pontjai a nagyujj külső oldalától kezdve egészen a sarkunkig húzódnak. A nagyujj a fejnek felel meg, oldalán a nyaki gerinc működését tudjuk ösztönözni. Ha a nagyujj oldalától kezdve, lefelé haladva végignyomogatjuk a gerinc pontjait, könnyen meg tudjuk találni az érzékeny helyeket, amelyeket érdemes kezelni. Az érzékeny részeken óvatosan kezdjük a masszázst,majd fokozatosan növelhetjük a nyomás erejét. A gerinc kezelésére legalább 20 percet érdemes fordítanunk.

 

A lumbágó a zónaterápiára igen gyorsan reagál, akár egykét kezeléssel jelentős javulást érhetünk el. Lumbágó esetén érdemes alumíniumfésűt is használnunk. A fésű fogaival nyomogassuk végig mindkét kezünkön az ujjak belső oldalát, azután a tenyerünket. Kiváló eredményeket érhetünk el 10-15-20 perc alatt.

 

Ha végeztünk a gerinc pontjainak kezelésével, nyomogassuk meg még a csípő, a vese, a hólyag, a prosztata (vagy méh) és a vastagbél pontjait.Minden egyes nyomásponton 10másodpercig időzzünk, összesen napi 10 percet szánva a kezelésre.

 

 

Hólyagpanaszok

A húgyhólyag gyulladása igen gyakran előfordul, és élete valamelyik szakaszában szinte mindegyik embert érinti. A zónaterápiás pontokat mindkét lábon kezeljük: a hólyagtól indulva haladjunk a kezelésben a vesepontok felé. Egy-egy pontot 20másodpercig kezeljünk, összesen napi 10 percet fordítva a masszázsra.

 

Az említett nyomáspontok az első zónában helyezkednek el, így könnyű megtalálni őket. Túl nagy nyomást ne alkalmazzunk,mert a pont igen érzékeny lehet. Idővel azonban mélyebbre hatolhatunk a nyomással. Ha túl vagyunk 3-4 kezelésen, a hólyag pontja már nem lesz annyira érzékeny, és a kezelés hatására többé nem kell ötpercenként WC-re menni.

 

Hasznos lehet még, ha minél több meleg vizet iszunk - olyan forrón igyuk, ahogy csak elviselhető.

 

Ha a vizeletben vér jelenik meg, esetleg nem javul az állapotunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

 

Idegrendszeri panaszok

A legkülönbözőbb idegrendszeri tünetek és betegségek esetén hasznos lehet a zónaterápia. Előnyösen alkalmazható különböző fóbiák, nyugtalanság és idegesség, idegi eredetű asztma, neurózis, valamint általában a fokozott stressz leküzdésére. Igen gyakran az idegrendszeri tünetek hátterében a hormonrendszer zavara húzódik meg.

 

Ha nagy megterhelés éri az idegrendszert, akkor "automatikusan" romlik a hormonrendszer működése is. Ebből a körforgásból a legegyszerűbben a hormonrendszer kezelésével törhetünk ki, ha ugyanis javul a hormonrendszerünk működése, akkor szinte magától új életre kel az idegrendszer is.

 

A következő szervek zónaterápiás pontjait kezeljük: agyalapi mirigy, pajzsmirigy,mellékpajzsmirigy, csecsemőmirigy, központi idegrendszer, hasnyálmirigy,mellékvese. Minden egyes nyomáspontot 10másodpercig nyomjunk,mindkét lábat összesen 5 percig kezelve. Ne feledkezzünk meg a máj, az epehólyag, a lép, a vese és az ivarmirigyek pontjairól sem. Érdemes továbbá kezelni valamennyi kézujjunk legfelső ízületét, valamint a hüvelykujj és a mutatóujj közötti hártyás részt.

 

Hasznos lehet, ha egy evőkanál nyelével végignyomogatjuk a nyelvünket, valamint megmasszírozzunk mindkét fülünket.

 

Ízületi fájdalom

A zónaterápia legfontosabb hatása az, hogy segít eltávolítani a salak- és méreganyagokat a szervezetünkből. Ízületi gyulladás esetén ez különösen hasznos lehet. A legérzékenyebbnek a vesepontokat fogjuk találni. Ez érthető, ha arra gondolunk, hogy az ízületi fájdalmat a szervezet elsavasodása okozza, és a vese egyik fontos feladata, hogy megszabadítsa a szervezetet a felhalmozódott savas anyagoktól.

 

A vesepontok után kezeljük még a következő szervek nyomáspontjait: máj, epehólyag, mellékvese, lép, agyalapi mirigy, pajzsmirigy, csípő, hát és gerinc. Minden egyes nyomásponton 10 másodpercig időzzünk, többször térjünk vissza a vesepontokhoz, és összesen napi 10 percet fordítsunk a kezelésre.

 

Javasolt továbbá valamennyi kézujjunkon az ízületek megnyomkodása, valamint mindkét fül végigmasszírozása.

 

Kiegészítheti a kezelést, ha egy evőkanál nyelével végignyomogatjuk a nyelvünket. Ez utóbbi kezelésre napi 2 percet szánjunk.

 

Keringési zavarok

A keringés zavara esetén a kéz- és a lábfej gyakran vagy mindig hideg. Ez a körülmény szinte biztosan jelzi, hogy keringésünk gyengébb a szükségesnél. Ilyen esetben először a májpontot masszírozzuk meg jobb kezünkön és lábunkon. Igen fontos, hogy ez a szervünk tökéletesen működjék. Ezt követően nyomjuk meg az alábbi szervek zónaterápiás pontjait: vese,mellékvese, hasnyálmirigy, lép, pajzsmirigy,mellékpajzsmirigy, agyalapi mirigy, ivarmirigyek, hólyag, felfelszálló és leszálló vastagbél, szigmabél. Hasznos még a kézujjak legfelső ízületeinek megmasszírozása.

 

Puha végű hajkefével, finom és gyors mozdulatokkal masszírozzuk meg karjainkat a kéz felől a könyökig haladva. Hasonlóképpen járjunk el a lábakkal is, a lábfejtől a térd irányában masszírozva. Néhány ilyen kezelés után bővítsük a masszázs területét, most már egészen a vállig, illetve a csípőig haladva. A kezelést a hajkefével mindig a szív irányába, nem pedig az ujjak felé haladva végezzük.Minden reggel 2 percig és minden este 5 percig végezzük a masszázst. Ily módon nemcsak a keringésünkön javíthatunk, hanem az idegrendszert is stabilabbá tesszük.

 

Látásjavítás

Ha gyengül a látásunk,mindenekelőtt rugalmas gumiszalagot, illetve ruhaszárító csipeszeket használjunk az első, a második és a harmadik kéz-, illetve lábujjon. A gumiszalagot a kézujjakra csavarva 5 percig, a lábujjakon pedig 3 percig hagyjuk rajta.

 

Alumíniumfésű fogazatával nyomogassuk az első, majd a második kézujjunk begyét néhány percen át. Akár naponta 4 alkalommal is ismételhetjük. 

 

Nyomogassuk végig a szem körüli csontokat, naponta 4 alkalommal 2-2 perces kezelést végezve. Ne olvassunk utazás közben, és pihentessük a szemünket, amikor csak lehetséges. Inkább nappali fényben olvassunk, mint villanyvilágítás mellett.

 

Támasszuk a tarkónkat a falhoz, ne mozgassuk a fejünket,miközben nézzünk jobbra, amennyire csak tudunk, majd vigyük vissza a tekintetünket középre. Ezt követően nézzünk balra szélső helyzetig, majd megint vissza középre. Folytassuk a gyakorlatot a lehető legmagasabb pontra való nézéssel, utána ismét középre.Majd vigyük a tekintetünket a lehető legmélyebbre és a legalacsonyabb pontról megint középre. Naponta kétszer 10 percig végezzük a szemtornát.

 

Ha gyengül a látásunk vagy más szemproblémánk van,mindig ellenőrizzük a veseműködést, és távolítsunk el minden lerakódást a vese nyomáspontjából. Naponta 2 alkalommal 1-1 percig masszírozzuk a vesepontokat. Ne feledkezzünk meg a szemek nyomáspontjairól sem,mindkét lábunk második és harmadik ujja alatt, a párnás részen. Hatékonyabb a kezelés, ha nem az ujjbegyünkkel, hanem például egy ceruza tompa végével nyomogatjuk a pontokat. A szemek pontjait naponta kétszer 3-3 percig kezeljük. 

 

Májműködési zavarok

Naponta 3 percig masszírozzuk a máj és a vese nyomáspontjait felváltva, egy-egy ponton mindig 10-10 másodpercig időzve. Puha végű hajkefével masszírozzuk a karjainkat, a kézujjaktól kiindulva a vállunkig. Először a karháton haladjunk a vállakig, majd pedig a kar belső oldalán a tenyértől a vállig. Mindkét karunkat naponta 2 percig masszírozzuk.

 

Valamennyi kéz- és lábujjunk begyét naponta 5 percig masszírozzuk egy ceruza tompa végével.

 

Ha a májunkat méregteleníteni akarjuk, ne együnk bőségesen, inkább csak keveset, igyunk viszont sok meleg vizet. Ha pedig nagyon megéheznénk, igyunk sovány tejet.

 

 

Meddőség

Sokféle oka lehet a meddőségnek. Az egyik leggyakoribb közülük az ivarmirigyek kiegyensúlyozatlan hormontermelése, ami férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat. Ha az agyalapi mirigy nem működik tökéletesen, akkor általában a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy szintén gyengébben "teljesít". Mindez feltétlenül kihat a mellékvese, a hasnyálmirigy és az ivarmirigyek működésére. Következésképpen az egész hormonrendszer "javításra" szorul.

 

A zónaterápiás pontokat mindkét kézen és lábon kezeljük az alábbi szerveknek megfelelően: agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvese, petefészek és méh (nőknél), illetve here és prosztata (férfiaknál). Ugyancsak masszírozzuk meg a kéz- és a lábujjak legfelső ízületeit. Minden egyes végtagunkra 5-5 percet fordítsunk, 10 másodpercenként váltogatva a nyomáspontok és az ízületek kezelését - összesen napi 20 percig.

 

Evőkanál nyelével nyomogassuk végig a nyelvünket, különösen a közepét. A kezelés napi 3 percig tartson.

 

Masszírozzuk végig mindkét fülünket a mutató- és a hüvelykujj begye közé fogva, felülről lefelé haladva, majd vissza a fül legfelső pontjáig. A fülkezelésre 5 percet fordítsunk.

 

 

Megfázás

Kétségtelenül ez az egyik legkellemetlenebb betegség, amely milliókat érint. Ráadásul a legkülönbözőbb kúrák és az orvosi kezelés ellenére gyakorlatilag nincs más megoldás, mint megvárni, amíg a betegség kb. egy hét alatt magától elmúlik.

 

A zónaterápia alkalmazása és nagy mennyiségű C-vitamin elfogyasztása azonban lehetővé teszi, hogy meg se kapjuk a betegséget. Itt tehát a megelőzés kiemelkedő fontosságú. Az a leghasznosabb, ha mindkét lábunkon végigkezeljük a hormonrendszer valamennyi részét és minden egyes szervünket. Ha időközben mégis megfáznánk, akkor a fentiek mellett fordítsunk különös figyelmet az orrmelléküregek nyomáspontjaira.

 

Ugyancsak kiemelt jelentőségű a tüdő és a vese kezelése.Minden egyes ujjunk zónáit érzékenynek fogjuk találni.Mindegyik végtagunkra 5 perces kezelést szánjunk, egy-egy nyomásponton 10másodpercet töltve. Ahol érzékenyebb zónákat találtunk, oda térjünk vissza többször is a masszázzsal.

 

Sokat segít az ágymeleg, valamint a meleg víz vagy tea fogyasztása. Igyunk sokat és együnk keveset. A vizet vagy a teát fogyasszuk el olyan forrón, ahogyan csak elviseljük. Az itt leírt kezeléssel általában két nap alatt túljutunk a megfázáson.

 

 

Menstruációs görcsök, változás kora

Igen sok nőt érintenek a menstruációs fájdalmak, görcsök, amelyek az ivarmirigyek nemmegfelelő működéséből származnak. Ha a panaszokat - nem a menstruáció miatt bekövetkező - vérzés kíséri, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

 

A petefészkek nem megfelelő működése többnyire összefügg a pajzsmirigy működési zavarával. Nem véletlen, hogy a pajzsmirigyet gyakran "harmadik petefészekként" is szokták emlegetni. A zónaterápiás kezelésnek ezért ki kell terjednie az ivarmirigyeken kívül a pajzsmirigyre is. Ajánlatos, hogy a hüvelykujj begyével végezzük a masszázst, mert így jól megérezhetjük a lerakódásokat az adott területen. Kezeljük még nyomáspontjain keresztül az agyalapi mirigyet, a hasnyálmirigyet, a mellékvesét, a májat és a vesét. Minden egyes nyomáspontot 10másodpercig kezeljünk,minden egyes végtagunkon 5 percet töltve a masszázzsal.

 

Alumíniumfésű hegyével nyomogassuk végig mindkét tenyerünket, majd mindkét kézhátunkat - összesen naponta 2 percet töltve a kezeléssel.

 

Nyomogassuk végig a nyelvünket mokkáskanál nyelével, naponta háromszor.

 

A fent említett kezeléseket egyáltalán ne alkalmazzuk terhesség esetén, mert valamennyi izomlazító hatású.

tgym
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: ponmasszázs, zónaterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.