Szépség

Zónaterápia 8.

Szépség, fiatalság, egészség - pontmasszázzsal

Világszerte terjedő újházi gyógymód a zónaterápia, amelynek legismertebb képviselője és angliai apostola Joseph Corvo. Zónaterápia címmel angolul megjelent könyvének előszavában hangsúlyozza, hogy módszere tökéletes programot jelent a fiatalság, a szépség és az egészség megőrzésére, illetve visszanyerésére. Mint írja, a zónaterápia segítségével egy 70 éves ember olyan fiatal és egészséges lehet, mint egy 50 éves, míg a 60 éves csupán 40-nek, a 40 éves pedig mindössze 30-nak néz majd ki, illetve olyannak érzi magát. Corvo a zónaterápiát teljesen biztonságosnak nevezi, és hozzáteszi: semmilyen bonyolult dolog nincs benne, bárki megtanulhatja, gyakorolhatja, és jó eredményeket fog elérni. A zónaterápiával véleménye szerint elkerülhetők a betegségek, ha pedig már megbetegedett valaki, akkor ez a módszer megkönnyíti útját a gyógyuláshoz. Mindössze annyit kell tennie, hogy ujjával nyomást gyakorol a megfelelő pontra. Módszere természetesen nem helyettesíti az orvost, de alkalmas arra, hogy az orvos által előírt bármilyen kezelést jól kiegészítsen. Sorozatunknak ebben a részében folytatjuk és befejezzük a zónaterápia alkalmazásának ismertetését egyes konkrét betegségek és panaszok esetén. 

Orrmelléküreg-panaszok

Hatékony kezelést végezhetünk a lábon, elsőként a nagylábujjon. Dolgozzuk meg finoman a nagylábujj területét, fokozatosan növelve a nyomás erősségét. Orrmelléküreg-probléma esetén a zóna rendkívül érzékeny. Addig masszírozzuk, amíg el nem tudjuk távolítani az összes fájdalmat erről a területről. Ehhez naponta 5-5 perces kezelésre van szükség mindkét lábon.

 

Ugyancsak masszírozzuk valamennyi lábujj legfelső ízületét, a szem, a fül, a tüdő, a mellkas és a hörgők zónáit. A kezelést ismételjük meg a kézen is, ahol ugyancsak elsőként a hüvelykujjat kezeljük. Haladjunk tovább valamennyi kézujj legfelső ízületén és a mellkas területén. Szabadítsuk meg a lerakódásoktól a máj, az ileocekális szájadék és a vastagbél zónáját is. Folytassuk az egész hormonrendszer kezelésével, vagyis masszírozzuk meg az agyalapi mirigy, a csecsemőmirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a vese, a mellékvese, a lép és a prosztata (vagy a méh) zónáját. Minden egyes nyomásponton 10 másodpercig időzzünk, mindkét kezünkre és mindkét lábunkra naponta 5-5 percet fordítva.

 

 

Prosztatagondok

Sok férfit érintenek a prosztataproblémák. Ahogy idősödnek, egyre gyakrabban van szükségük segítségre. Ha gyakrabban kell vizelni, valamint nehézséget jelent a vizeletürítés, akkor ez szinte biztosan a prosztatával függ össze.

 

Ne feledjük, hogy a prosztata jóindulatú megnagyobbodása nem csupán fájdalommal és kellemetlenséggel járhat, hanem egyszersmind érinti az idegrendszert. A kezelés mindkét kézen és lábon történhet. Masszírozzuk meg a vese, a mellékvese, a hólyag és a prosztata területét, minden egyes ponton 10 másodpercet töltve, és minden egyes végtagra naponta 5 percet szánva.

 

 

Amikor a vese területét kezeljük, eleinte legyünk óvatosak, csak később, néhány hét elteltével fejtsünk ki nagyobb nyomást, illetve hatoljunk mélyebbre a zónába. Már eleve mélyebben masszírozhatjuk a mellékvese és a hólyag zónáját, a veséhez hasonlóan kíméljük viszont a prosztata zónát, mert az is igen érzékeny szokott lenni. Ne feledjük el kezelni a máj, a lép, a hasnyálmirigy, az agyalapi mirigy és a pajzsmirigy pontjait mindkét kézen és lábon. Ugyancsak érdemes megmasszírozni a kéz- és lábujjak legfelső ízületét, mindegyik végtagra 2-2 percet szánva. Amikor a prosztata zónáját kezeljük, masszírozzuk meg egyúttal a végbél pontját is.

 

 

Reumatikus fájdalmak

Reumás panaszok esetén a szervezet valamennyi mirigyét és több szervét érdemes kezelni. A következőkről van szó: agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, lép, máj, vese, méh és petefészek (vagy prosztata és here). Mindkét kézen és lábon 5-5 percet masszírozzunk, egy-egy nyomásponton 10 másodpercig tartózkodva.

 

Erős fogú fésűvel simítsuk végig többször a karunkat, az ujjaktól a váll irányába haladva. Először a kézhátat, illetve a kar külső oldalát, majd pedig a tenyerünket és a kar belső oldalát kezeljük végig. Ezt követően végezzük el a masszázst hasonlóképpen a lábon is, mindig felfelé haladva. Összesen naponta 10 percet fordítsunk erre.

 

 

Székrekedés

Masszírozzuk mind a kéz, mind a láb megfelelő pontjait, vagyis kezeljük az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a máj, az epehólyag, a vese, a felszálló és a leszálló vastagbél, a szigmabél és az ileocekális szájadék területét. Ugyancsak masszírozzuk meg a kéz- és lábujjak legfelső ízületeit. A zónák nyomáspontjaira és az ízületek re 10-10 másodpercet szánjunk, naponta összesen 10 perces kezeléseket adva.

 

Érdemes finoman átmasszírozni a fül valamennyi érzékeny pontját, naponta 5 percig.

 

Segíthet a hasbehúzás gyakorlása is. Húzzuk be a hasunkat, próbáljuk felemelni néhány másodpercre, majd engedjük le. Ezt a gyakorlatot naponta többször, akár a szabadban, séta közben is végezhetjük.

 

Naponta többször igyunk melegvizet - olyan forrón, ahogy még el tudjuk viselni. Ügyeljünk arra, hogy étrendünkben sok rost legyen, fogyasszunk bőven gyümölcsöt, zöldséget és salátát. Ha lehet, használjunk olívaolajat a salátákhoz és a főzéshez egyaránt. Teljes őrlésű gabonából sütött kenyérrel helyettesítjük a megszokottat.

 

 

Szénanátha, asztma

Soha ne lélegezzünk a szájunkon keresztül. Ha eddig így tettünk, hagyjunk fel vele. Gyakorlással és fegyelemmel elérhetjük, hogy csak az orrunkon át vegyünk levegőt. Próbáljuk elsajátítani a hasi légzést, és belégzéskor szívjuk a levegőt olyan mélyre, amennyire tudjuk.

 

Kezdjük a kezelést a szájban. Először a nyelv alját nyomogassuk végig egy kávéskanál nyelével. Próbáljuk ezt 2 percen át végezni. Másnap már 3 percig kezelhetjük, és a következő napokon is 3-3 perces kezelést végezzünk. A következő lépés a nyelv felső részének masszírozása 3 percen keresztül. Mivel a nyelven ugyancsak valamennyi zóna megjelenik, a nyelv kezelésével az egész szervezetre hatunk.

 

Ne feledjük ki a tüdő és a mellkas területét. Ezeknek a zónaterápiás pontjait megtaláljuk a lábujjak alatti párnás részen. A kezelésre ceruza tompa végét vagy más hasonló tárgyat használjunk, hogy elég mélyre tudjunk hatolni. Folytassuk a masszázst a mellékvese, a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy zónájával.

 

 

Szívpanaszok

Nem szorul magyarázatra, mennyire fontos a szívünk egészsége. A zónaterápia segítségével hozzájárulhatunk a szívbetegségek megelőzéséhez. Ez a módszer ugyanis egyértelműen jelzi, ha baj van a szívünkkel. Amikor a szív nyomáspontján kellemetlen érzést tapasztalunk, ne késlekedjünk a kezeléssel. Először finoman masszírozzuk a bal tenyerünkön, illetve a bal talpunkon a szív pontját, naponta kétszer 5-5 percig, egyenlően megosztva az időt a végtagok között. Emellett érdemes a mellkas zónáját is kezelni, majd folytatni a masszázst a következő szervek nyomáspontjain: agyalapi mirigy, pajzsmirigy, máj, vese, hasnyálmirigy, mellékvese, méh vagy prosztata. Ugyancsak masszírozzuk meg a kézujjak legfelső ízületeit. A kezelésnek ez a része a kézen és a lábon 5-5 percig tartson, minden egyes nyomásponton 10 másodpercet töltve. (Szívpanaszok esetén feltétlenül meg kell győződni arról, nincs-e magas vérnyomásunk vagy szívbetegségünk, érdemes kivizsgáltatni magunkat a háziorvosunkkal, illetve kardiológussal. - A szerk.)

 

 

Torokfájás

Ha gyakran fáj a torkunk, feltétlenül keressük fel az orvost diagnózis és kezelés céljából. Csak ezután fogjunk hozzá az önkezeléshez.

 

Legalább naponta 5-6 alkalommal igyunk meleg vizet - olyan forrón, ahogy még éppen el tudjuk viselni.

 

Száraz törülközővel fogjuk meg a nyelvünk végét, húzzuk finoman előre, utána egyik oldalra, majd a másik oldalra, végül mozgassuk körbe-körbe. A nyelvkezelés 2 percig tartson. Ezt követően evőkanál nyelével gyakoroljunk nyomást a nyelv érzékeny pontjaira további 2 percen keresztül.

 

Folytassuk a kezelést a lábon.

 

Masszírozzuk meg a torok, a szem, a fül, a tüdő, a mellkas, a hörgők, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, az agyalapi mirigy zónáit és az egész nagy lábujjat. Lábanként 5-5 percet szánjunk kezelésre, minden egyes nyomásponton 10 másodpercig időzve. Végül masszírozzuk meg valamennyi kézujjunk felső ízületét, mindkét kézre 2-2 percet szánva.

 

 

Ülőidegzsába, isiász

Az ülőideg (más néven isiászideg) okozta fájdalom rendkívül erős és összetéveszthetetlen, mert lesugárzik végig a lábba.

 

Nyomáspontja közvetlenül a sarok mellett van, ezért ha a sarok közepéből kiindulva oldalra haladunk a masszázzsal, feltétlenül megtaláljuk az érzékeny területet. Kezeléskor érdemes mélyre hatolni, amihez megfelelő segédeszköz lehet egy lekerekített végű ceruza.

 

Keressük meg a megfelelő zónaterápiás pontot a csuklón is.

 

 

Kiegészítésképpen mindkét kézen és lábon javasolt kezelni a gerincoszlop valamennyi nyomáspontját, különös figyelmet fordítva a deréktáji és az ágyéki szakaszra. Mindegyik végtagra naponta 5 percnyi kezelést szánjunk, és minden egyes nyomásponton 10 másodpercig időzzünk.

 

Vesepanaszok

Veseproblémáknál nemcsak magának a vesének a pontjait kezeljük, hanem a mellékvese és a hólyag területét is masszírozni kell. Mindkét lábra 5-5 percet szánjunk, minden egyes nyomásponton 10 másodpercig tartózkodva.

 

Alumíniumfésűt fogjunk a tenyerünkbe úgy, hogy a fésű fogai a tenyér közepe felé mutassanak. Utána szorítsuk össze a fésűt, amennyire tudjuk, és ha lehet, tartsuk meg ezt a helyzetet 5 percig.

 

Helyezzünk gumifáslit valamennyi kéz- és lábujjunkra, amilyen szorosan csak lehet, és tartsuk rajta 2-5 percig.

 

 

Vérnyomás problémák

A magas vérnyomás feltétlenül kezelendő, és az esetek többségében arra utal, hogy a hormonrendszer nem megfelelően működik. Ha ez utóbbit sikerül rendbehozni, akkor az adrenalin és más hormonok megfelelő mennyiségben termelődnek majd, és hozzájárulnak az emelkedett vérnyomás normalizálásához.

 

A sok stressz, az idegeskedés ugyancsak fontos tényezője a magas vérnyomásnak. Az életmód megváltoztatásával, stresszoldó technikák alkalmazásával jelentős javulást érhetünk el a vérnyomásban is.

 

Akinek magas a vérnyomása, feltétlenül keresse fel az orvosát, kövesse előírásait, amelyeket nyugodtan kiegészíthet a zónaterápia alkalmazásával. Először is próbáljuk meg elérni, hogy békében legyünk önmagunkkal és a világgal. Környezetünket ugyanis nem változtathatjuk meg, önmagunkat azonban igen. Kezeljük a következő szervek zónaterápiás pontjait: máj, vese, pajzsmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, csecsemőmirigy, idegrendszer. Minden egyes nyomásponton 10 másodpercet masszírozzunk, összesen napi 10 percig kezelve végtagjainkat.

 

Az alacsony vérnyomás is okozhat panaszokat, bár az orvosok nem tekintik betegségnek. Kezelése azonos a magas vérnyomásnál leírtakkal.

 

 

Vérszegénység

Aki vérszegénységben szenved, annál különösen fontos a lép megfelelő állapota, mert ez a szervünk - más feladatai mellett - a vasat is raktározza. A vashiányos vérszegénység férfiaknál ritkább, nők azonban - elsősorban a menstruációs vérveszteség miatt - könnyebben lesznek vérszegények.

 

Ha lerakódásokat találunk a lép zónaterápiás területén, és kezelésre a zónaérzékenynek bizonyul, akkor nagy a valószínűsége a vérszegénységnek. Szerencsére azonban vas és C-vitamin bevitelével gyors javulást lehet elérni. Más a helyzet a másik típusú, úgynevezett vészes vérszegénységgel, amelynél több idő kell az egészség helyreállításához. (B12-vitamin és folsav bevitelével ezt az állapotot is jelentősen javíthatjuk. - A szerk.)

 

Maga a lép a test bal oldalán, a szív alatt helyezkedik el, és ennek megfelelően találjuk meg zónaterápiás területét a bal lábon, illetve a bal kézen. Mivel a lép az emésztésre is hatással van, kezelését egészítsük ki a vastagbél, a máj, a mellékvese, az agyalapi mirigy és a pajzsmirigy pontjainak masszázsával. Használjuk a hüvelykujjunkat, amelynek körkörös mozgatásával masszírozzunk. Napi 10 perces kezeléssel mintegy 2 héten belül gyors javulást érhetünk el.

 

 

Visszérbetegségek

Visszeres láb esetén a legfontosabb kezelendő zóna a májé. Először finoman masszírozzuk, majd napról napra fokozzuk a nyomást. Egy alkalommal legfeljebb 2 percig kezeljük. Ugyancsak masszírozzuk meg a hormonrendszerhez tartozó valamennyi szervet. Naponta 2x5 percet kezeljünk mindkét kézen és lábon, egy-egy nyomásponton 10 másodpercig tartózkodva.

 

A jó egészség alapfeltétele a megfelelő keringés. A vérnek és a nyiroknedveknek el kell jutniuk a szervezet valamennyi pontjára, hogy eltávolítsák az ott összegyűlt méreganyagokat. A toxinokat az idegvégződésekből is el kell távolítani. Szennyezett világban élünk, szinte bármihez nyúlunk, szennyezőanyagokkal találkozunk. Ezért fontos, hogy jó minőségű élelmiszereket fogyasszunk, kerüljük el a gyorséttermeket. Testileg és lelkileg egyaránt tartsuk magunkat edzésben, a zónaterápia használata váljék napi rutinná. (Vége)

tgym
XI. évfolyam 9. szám

Címkék: pontmasszázs, zónaterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.