Szerkesztői jegyzet

A legnagyobb kaland


Az, akinek gyermeke lesz, élete legnagyobb, holtig tartó kalandjára vállalkozik. Olyan eltéphetetlen kapcsolatra, ami még akkor is meghatározza az életét, ha valamilyen oknál fogva elszakad a gyermekétől.

 

Más talán úgy írta volna, hogy „aki gyermeknevelésre vállalkozik”, de én gyűlölöm ezt a kifejezést, két okból: mert a gyermeket nem nevelni kell, elég szeretni, és mert a vállalkozás szóval a teherre kerül a hangsúly, márpedig annak nem való a gyerek, akinek a terhére van. Pedig a társadalom minden erővel azt sugallja, hogy a gyermek gond, megoldandó feladat.

 

Már a családtervezés gondolata rémisztő: senki nem akarja, hogy kiderüljön róla, meddő. Mert olyan ez a magyar nyelvben, mint egy szitokszó: azt jelenti, alkalmatlan a szaporodásra, vagyis férfiatlan, illetve nem igazi nő. Pedig lehet, hogy csak helytelenül táplálkozik, keveset mozog, túl nagy feszültségben él. Lehet, hogy túl savas az anya szervezete, azért gubózik be a petesejt, vagy túl keveset van együtt a pár nyugodt körülmények között, azért nem érhet célba időben a hímivarsejt. De az is lehet, hogy más, könnyedén rendbe hozható betegség okozza, amin hamar segíteni lehetne, de a pár inkább szégyenkezve hallgat és szenved.

 

Ott van aztán a szüléstől való félelem. Az anyák rémtörténetekkel traktálják lányukat, mert egy embertelen, rossz rendszerben szültek, ahol szenvedni kötelező volt, ahol sok ember és éles fény mellett kellett világra hozniuk a babájukat, gátmetszéssel, ahol rögtön elszakították tőlük az újszülöttet, és szigorúan háromóránként láthatták csak viszont húsz percre. Az örökölt félelem beépült a nők agyába, és tovább táplálják az orvosi műhibákról szóló hírek. A férfiak sem tudják, mi a jó: ha a szülőszoba előtt toporognak, vagy ha megpróbálnak megfelelni feleségük elvárásának, és vele maradnak. Az apás szülésből sokan csak asszonyuk szenvedését látják, hiszen nincsenek felkészülve az élményre.

 

S ha végre megvan a baba? Akkor azt várja környezete az ifjú apától, hogy a legjobb babakocsit, a legszebb babaruhát, a legdrágább játékot szerezze be, s az ifjú anya kötelessége, hogy lemondjon mindenről, otthon gubbasszon vagy cipelje magával mindenüvé a kicsit, mert az trendi, de rokonra, bébiszitterre bízni, bölcsődébe adni, azt nem, mert akkor minek szült a lelketlenje? S akkor még nem beszéltünk arról, milyen nevelési iskolákkal találkozik a lelkiismeretes szülő, aki szeretné okosan nevelni a gyerekét, mintapéldányt faragni belőle, amelyik mindent megeszik az utolsó kanálig, korán áll, jár, beszél, énekel a vendégeknek, nem maszatolja össze magát, kitűnő tanuló, illedelmes barátai vannak és szorgalmasan halad a kijelölt úton, vita és elhajlás nélkül. A feladat megoldhatatlansága önmagában riasztó.

 

Most elárulom a titkot, hallja meg, akinek van füle: a gyerek a legjobb mulatság, a legszórakoztatóbb program, soha abba nem maradó gyönyörűség, a legigazibb valóságshow, a legizgalmasabb kaland. Ha normálisan él a szülője, többnyire megfogan, megszületik és felnő minden fakszni nélkül. Ha nem akar jönni, akkor csöppet sem szégyen kideríteni, mi a hiba, s az esetek 90 százalékában így vagy úgy lehet segíteni a bajon. Ha mégsem, hát az örökbe fogadott gyerek éppoly nagy kaland. Ha pedig megfogant, többnyire meg is születik, éppen úgy, ahogy száz- és százmillió ember a történelem során.

 

A fejlődéséhez nincs szükség játékarzenálra, babakocsi helyett megteszi egy babahordozó. Mindössze a szüleire van szüksége, az ő szeretetükre és feltételek nélküli elfogadásukra. Arra, hogy örüljenek neki, csodálják őt olyannak, amilyen, óvják, de ne korlátozzák, segítsék, de ne törődjék agyon, kezeljék önálló lényként, mivelhogy az is. Ez minden.

 

Az esetek jelentős többségében ez ilyen egyszerű. Igaz, nagy ritkán előfordul, hogy baj történik a magzattal vagy komplikációk adódnak, de tudomásul kell venni: kockázat nélkül nincs boldogság. Aki emiatt eleve lemond róla, az megérdemli!

Zimber Szilvia
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: harang, jegyzet, Pascal

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.