Szerkesztői jegyzet

A szeretetről


Szeretni valakit, aki minket szeret, nem művészet. Szeretni valakit, aki nem szeret minket, isteni.

 

Az ember szereti a gyermekeit vagy más családtagjait, barátait, és mindenkit, aki közel áll hozzá. De mi van azokkal, akik a körön kívül vannak? Az emberi ego, mint egy sűrű, sokrétegű szűrő, beborítja, elzárja a szeretetet, és szigorúan beosztja, számon tartja és kiosztja, kinek, ami kijár, mind minőségében, mind pedig mennyiségében. Az ember nem pocsékolja el, és érdem szerint adja vagy vonja vissza szeretetét. Mondhatnám úgy is, hogy spórol vele. Talán attól fél, hogy neki nem marad, vagy attól, hogy visszaélnek szeretetével, mert hiszen ezt az intim értékét csak elvárással osztogatja. Az emberi szeretet nem ismeri a feltételnélküliséget.  Mindig van egy határ, ahol a szeretet megszűnik. Gondolj csak a testvéri szeretetre egy esetleges hagyatéki tárgyalás után; a válásokat nem is merem megemlíteni. Vagy gondolj az apára, aki kitagadja meleg fiát.

 

Az igazi szeretet nem egy képesség, amit meg kell tanulni, a szeretet nem is egy áru, ezért nem adni és kapni való, a szeretet nem is osztható sem mennyiségében, sem pedig minőségében, tehát nem darabolható. Az igazi szeretet egy tudatállapot, amelyet az ember megvalósíthat, és akkor ezt az állapotot spontán éli, ezáltal terjeszti, szórja, sugározza.

 

Így az ember igazi, isteni szeretete azok iránt is megnyilvánul, akik őt nem szeretik vagy akár utálják. Amikor a mindenre kiterjedő szeretet gyökeret ver az emberben, akkor az ember belső ereje is stabilizálódik, ellenőrizhetővé válik, nem jellemző, hogy átfordul a negatív oldalra, illetve nem hagyja el az embert, és nem engedi, hogy magába zuhanjon. Ebben az állapotban az ember másként, mondhatnánk úgy, hogy varázslatosan működik.

 

Ülj le ellazított testtel, egyenes derékkal, csukd be a szemed. Ismételd a szót, és próbáld átérezni: szeretet. Szeretet, szeretet, szeretet… Miközben ismét és ismét kimondod,  érezd azt, hogy a kezeid, lábaid, szemeid, tested minden része megerősödik, képességeid megnőnek. Miközben a szeretet szót mondogatod, érezd, hogy karjaid erősebbek lettek a szeretettől, nem azért, hogy harcolj, hanem hogy jobban tudj másokért dolgozni. Koncentrálj a szemeidre, miközben a szeretet szót ismétled, és érezd azt, hogy szemed azért van, hogy csak jó dolgokat lásson mindenkiben. Látásod megerősödik. Aztán ugyanúgy koncentrálj a füleidre a szeretet szó ismétlése közben, és érezd, hogy azokkal csak jó dolgokat akarsz hallani mindenkiről. Hallásod megerősödik. Így sorban végig koncentrálhatsz minden szervedre, megerősítve azokat, a szeretet szót ismételve. Ily módon a szeretet szóval áraszd el belső szerveidet, megerősítve azokat.

 

Aztán a végén koncentrálj a saját éntudatodra, vagyis egészében az énérzésedre, miközben a szeretet szó ismétlődik benned, és így a  zeretetérzéssel képes vagy tágítani a tudatodat, hogy mind többé és többé válj. Ez jól fog működni, mert az igazi szeretet határtalan és ezért természeténél fogva tágul. Ezáltal az énérzésed nem korlátozódik majd többé saját testedre. Furcsának hangzik, de nem kell elhinned, csak próbáld ki. Semmit sem kell elhinned, csak szeress, legalább próbából, és nézd, mire képes a szeretet mind a testi, mind pedig a szellemi síkon.

 

Ez a gyakorlat nem vicc. Általa megerősít heted tested bármelyik részét, ugyanakkor értelmedet szelídebbé, toleránsabbá teheted. Ha eltelik tested a szeretettel, akkor azt finomnak, könnyűnek és erősnek érzed majd. A szeretet erősít, gyógyít, és minden bajt megelőz. Tedd meg, éld bele magad, tanulj meg szeretni! Tanulj meg magadon szeretni! Tanuld meg használni a létező legpozitívabb energiát! Ingyen van, veled született jogod őt használni. Használd! Használd ki a napodat, hogy beteljesülj!

 

 

 Ha szíved szeretete vezet,
Életed boldogsága követni fog.

 

Csak a felébredt szív
Láthatja, amint
A belső napsugár
Keresztülsüt az életen.

 

Teremts új világot
Szíved együttérzésével!
Tökéletes leszel.

 

Mindig nagylelkű szívedből
Szólj és cselekedj!

 

Sri Chinmoy

Gunagriha (dr. Fülöp Sándor)
XVIII. évfolyam 12. szám

Címkék: jegyzet

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.