Szerkesztői jegyzet

Gyógyítók együttműködése szükségeltetik!


Örömmel olvastam az előző számban a „Kemoterápia: Érvek és ellenérvek” című összefoglaló cikket, amely tömören, lényegre törően foglalja össze a kemoterápiáról a tudnivalókat.

 

Nem akar tudományoskodni, ezért közérthető. Nem veszik el a részletekben, ezért megfelelő áttekintő képet nyújt. A cikk maga nem foglal állást – azt rábízza az olvasóra.

 

Vele egy időben jelent meg az egyik vezető napilapunkban egy riport egy neves onkológussal. A riportban a doktornő kiemeli, hogy járt az USA-ban egy emlőrákkal foglalkozó orvosi kongresszuson, ahol érdekes előadás hangzott el 2500 beteg vizsgálati eredményeiről.

 

A kutatók azt vizsgálták, hogy miként hat a modern orvosi kezelés mellett a diéta. Eredményük szerint mintegy 24%-kal csökken a kiújulás esélye, ha a modern orvosi kezelést zsírszegény diétával egészítik ki. Sőt, ez a prevencióban is hasznos lehet, említi meg az onkológus kolléganő.

 

Úgy látszik, megkezdődött a lassú közeledés az onkológia és a biológiai daganatkezeléssel foglalkozók szemlélete között. Ez sajnos még csupán a szemlélet közeledése.

 

A két gyógyító tábor együttműködését számos előítélet akadályozza továbbra is. Az orvosok pl. azt nehezményezik, hogy a test működéséről alig rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a természetgyógyászok. Míg a természetgyógyászok azt sérelmezik, hogy a modern orvoslás nem veszi figyelembe a lélek és a szellem törvényszerűségeit. Egyikünk sem riad vissza még a vádaskodásoktól sem, ami a beteg zsarolásához vezet.

 

A csata közepette – akikre hivatkozunk – a betegek szoronganak, titkolóznak. Nem merik elmondani az orvosuknak, milyen alternatív lehetőségekről hallottak, olvastak, és félnek tájékoztatni a természetgyógyászukat az orvos kérése felől.

 

Pedig mindannyian tudjuk, hogy a tartós szorongás csökkenti az immunrendszer aktivitását, ami csökkenti a terápia hatékonyságát és így…

 

Mivel rengeteg beteg van (sajnos!), nem látom be, miért és kinek jó ez az állapot. Ha igazán nyitottak lennénk, akkor belátnánk, hogy mik a határai a két gyógyító rendszernek. Ne várjunk többet, mint amit adni képes. Egyetlen mód az, amikor minden előnyt ki tudunk hozni a másikból, ha EGYÜTTMŰKÖDÜNK.

 

Tudom, hogy ez a legnehezebb. Azonban van egy segítségünk, amiről keveset beszélünk, és ez nem más, mint az 1997-es egészségügyi törvény.

 

A törvényben részletesen szerepel a betegnek azon joga, hogy az orvosától vagy természetgyógyászától tájékoztatást kapjon a lehetséges alternatív eljárásokról, módszerekről. Mindezek a gyógyító oldal kötelezettségeiként is leírásra kerülnek. A betegek kötelezettségei közé tartozik gyógyítóit tájékoztatni egészségi állapotával kapcsolatban mindarról, ami szükséges a terápia végzéséhez.

 

Láthatjuk, hogy mind a három szereplőnek egyforma lehetősége és kötelezettsége van. Ezek biztosítják az egyenrangú részvételi lehetőséget a gyógyító folyamatban. Ezért hagyjuk abba az egymásra mutogatást vagy a sértődött bezárkózást, és kezdjünk végre együttműködni.

 

Még akkor is, ha a kezdet fájdalmasan nehéz.

 

Ha mindannyian azt valljuk, hogy a betegekért vagyunk, akkor ne vegyük el tőlük a lehetőséget, hogy

 

• szélesebb körű ismereteik legyenek a betegségükre és a gyógyulás útjára nézve, ami megalapozott döntést tesz lehetővé számukra,

 

• a megalapozott döntés után a kezelést teljes hittel tudják végigvinni,

 

• a kezelést sajátjuknak érezve azt felelősséggel, aktívan és szorongás nélkül éljék át,

 

• a modern orvosi kezelést választva mellékhatásaik mérséklésére alternatív lehetőséget vegyenek igénybe,

 

• alternatív utat választva ne essen el a modern orvosi kontroll lehetőségétől,

 

• megtapasztalva a gyógyítók összefogását plusztámogatást kapjanak.

 

A gyógyulás esélyeit növeljük ezzel a szemléletváltozással. Ugyan még korántsem vagyunk túl a kezdeti nehézségeken, mégis erre biztatok mindenkit. Erre tettük meg az első lépést a csongrádi rendelőintézetben.

 

Dr. Sipos Tibor
XIII. évfolyam 3. szám

Címkék: jegyzet

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.