Szerkesztői jegyzet

Influenza ellen: Erősítsük meg védelmi vonalainkat!


Tavaly Indiába utaztam, és az útra felkészülve alaposan utánajártam, hogy milyen oltásokat érdemes beadatni magamnak. A helybélieket kérdeztem, tudósokat, kutatókat. Magam is meglepődtem a válaszukon, mert azt mondták, hogy semmilyen oltásra nem lesz szükségem, és nyugodjak meg, ha bármilyen fertőzés ér, arra az ottani gyógyszerek közül ajánlanának megfelelőt. Elhatároztam ugyanakkor, hogy kizárólag desztillált vagy egyéb módon tisztított vizet iszom, aminek ott nagy kultúrája van. Azt is eldöntöttem, hogy utcai árusnál csak kókuszlevet fogyasztok, amit kézzel senki nem érintett, csak a vendéglátómnál étkezem, vagy legfeljebb olyan éttermekben, amelyek a külföldiek elvárásainak is eleget téve, betartják a higiéniás szabályokat.

 

Odaérkezésemkor az első teendőim között szerepelt, hogy az ottani immunerősítő lehetőségeket megismerjem és használni kezdjem. Nem féltem, bíztam magamban és ottani kollégáimban.

Ennek ellenére egy amőbás fertőzés utolért. Mosolyogva írták fel a szükséges gyógyszert, amit bevettem, és másnapra már csaknem teljesen rendbe jöttem. Ezen a bajon semmilyen oltás nem segített volna. 


A helyzet az új influenza kapcsán sem más. A jelenleginél lényegesen durvább tünetekkel zajlanak le évek óta az influenzás megbetegedések. Jó ideje tudjuk azt is, hogyan készüljünk fel a megfázásos időszakra, hogyan erősítsük immunrendszerünket. Kipróbálhattuk a régi és új módszereket: a klasszikus megoldások közül a méregtelenítés, fitoterápia, apiterápia, neurálterápia és nem utolsósorban a homeopátia kombinációja hatékony alternatív receptet kínál.


Ki-ki alkatának megfelelően rendelkezésére állnak azok az eszközök, amelyek alkalmazásával az influenza elkerülhető, vagy az első betegségtünetek megjelenésével a szervezet védekezőképessége növelhető, illetve annak bonyolult működése egyensúlyba hozható.


A holisztikusan gondolkodóknak nem kell magyarázni, hogy egy egészségügyi probléma nem az első fizikai tünetek megjelenésekor, hanem a szervezet működési zavaraival kezdődik. Tudják azt is, hogy a betegségek egyszersmind hasznosak, mert figyelmeztetnek arra, hogy letértünk a „jó” útról, és maguktól kínálják a megoldást is. Az influenza esetében például felemelik a „stoptáblát”, és néhány napra ágyba kényszerítenek bennünket.

Mit tegyünk hát? Építsük fel „védelmi vonalainkat”!

Védettségünk első vonala a fejben kezdődik. Legyen szilárd meggyőződésünk, bízzunk önmagunkban, gondolkodásunk és életvitelünk helyességében, öngyógyító módszereink megalapozottságában és hitelességében. Akinél ez a vonal hiányzik, védtelenné válik. 

Második védelmi vonalunk érzelmi hozzáállásunkban gyökeredzik. Azaz érzelmi alapon dől el, hogy mitől félünk: a vírustól, a láztól, a vérzéstől, netán az oltástól és annak szövődményeitől, vagy éppen ellenkezőleg, a járványtól, ennek következtében a betegállománytól, munkahelyünk elvesztésétől? Félünk-e a méregtelenítő módszerek okozta átmeneti rossz közérzettől, a gyógyulással együtt járó kellemetlen reakcióktól, a neurálterápiás vagy akupunktúrás tűtől, egyszóval az alternatív terápiás módszerek sok esetben gyakorlati nehézségeitől? Érzünk-e magunkban elég erőt, hogy a választott kezeléseket végigcsináljuk, van-e kellő rálátásunk annak következményeire? Higgyék el, ebben a kérdésben az észérvek nem elegendőek, minden az érzelmi hozzáállásunkon múlik. 

A harmadik védelmi vonal maga a testünk. Ennek épen tartása érdekében fel kell tennünk magunknak a kérdést: Mire vagyunk hajlandóak? Csak másoktól szeretnénk várni a megoldást? Az orvostól, a természetgyógyásztól vagy éppen a védőoltástól? Aki aktívan részt vállal saját egészsége megőrzése érdekében, annak nem kell magyarázni, hogy ilyenkor a sok folyadék, a gyógyteák, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, a szervezetünknek megfelelő, jó minőségű étrend-kiegészítők mit jelentenek – kerülve a túl sok hús, a cukor, a tartósítószerek és a mesterséges adalékanyagok fogyasztását. Nem beszélve a rendszeres, testalkatunknak megfelelő mozgásról, a pozitív életszemléletről, a relaxációról, a jógáról stb. 

Aki tesz önmagáért és egy holisztikus gyógyító segítségével kontrollálni is tudja választott terápiája és egészségtudatos magatartása helyességét, az nagyobb szabadságot élvez, és jó eséllyel kivédheti vagy leküzdheti az influenzát is. Ennek érdekében persze böngészni kell a megfelelő irodalmat, de mindenekelőtt saját – sok bukdácsolást is magába rejtő – tapasztalatot kell szereznie. Hosszú út vezet idáig, amelynek során az illető – egyebek között – megtanulja, hogyan győzze le a félelmeit, hogyan legyen úrrá a testén. 

Sajnos nem mindenkinek sikerül ezt elérni. Ők rendszerint csaponganak az érzelmeikben, egyszer bizakodóak, máskor pillanatokon belül lehangolódnak, elbizonytalanodnak. Ők azok, akik manipulálhatók, akiket sodor az élet, akik még nem ismerték fel, hogy többre képesek, mint amire a beszűkült életük predesztinálja őket. Ennek tudatosulása az első lépés a változtatáshoz.

Akik nem tudnak azonosulni a leírt gondolatok egyikével sem, azok valószínűleg szaladni fognak a védőoltásért. És mi nem is akarjuk erről lebeszélni őket…

A szerkesztőség valamennyi munkatársával együtt kívánunk Önöknek egészséggel teli, bizakodó újesztendőt!

Dr. Karácsony Ferenc
XVI. évfolyam 1. szám

Címkék: jegyzet

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.