Szerkesztői jegyzet

Játék a belső békéért


Bezzeg régen milyen békés volt az élet, az emberek jobban odafigyeltek egymásra... – könnyen és gyakran teszünk ilyen kijelentéseket, főleg azokra a korokra utalva, melyekről nincsenek tapasztalataink. Ellenben nap mint nap tapasztaljuk a sietséget, az idegességet, öröknek hitt értékek devalválódását. Ember legyen a talpán, aki ilyen körülmények közt pozitívan tud mindenre gondolni. Életcélunk az anyagi javak halmozása, holott az emberi lét lépcsői a lenni, tenni és aztán a birtokolni. Ha valamivé válsz, valamilyen vagy, akkor annak megfelelően cselekszel, és annak megfelelően automatikusan hozzájutsz a megfelelő javakhoz. Az első dolog, hogy azzá váljak, akinek kijár az az életforma, amit magamnak szeretnék. Tehát meg kell változnom. Ez nehéz folyamat. Az ember szeretne valamit, tehát vágyik rá, esetleg imádkozik érte, de megváltozni nem akar. Ha azt mondod, ez nem igaz, akkor gondolj csak az újévi fogadalmak sorozatos csődjére, gondolj a számtalan feladott álmodra.

 

A változás az energia-háztartásunk átszervezését jelenti. Az ember elsődleges célja rezgésének, energiájának a pozitív oldalra állítása kell legyen. De hogyan is lehetséges az, hogy mindig, minden más élőlénnyel kapcsolatban csak pozitív gondolatot, pozitív érzést és cselekedetet bocsássunk ki?

 

Lehetetlennek tűnő feladat, mert sok olyan ember van, aki a negatív energiájával igyekszik tönkretenni minket, és ezekkel szemben kiszolgáltatottnak érezzük magunkat. Ám nézzünk meg egy gyakorlatot, amely segítségével sikeresen védekezhetsz az ilyen emberekkel szemben. A játék a következőből áll.

 

Próbálj legalább egy jó tulajdonságot találni ebben az emberben. Egyet mindenképpen kell találnod; ha többet is találsz, az még jobb, de egy is elég. Ennek a tulajdonságnak viszont olyannak kell lennie, ami a te meggyőződésed szerint is jó dolog, illetve te szereted ezt a tulajdonságot. Például egy gonosz ember is szereti a gyerekét, ha őt nem, akkor a kutyáját; vagy például lehet valaki rosszindulatú, de őszinte. Egy anyós esetében is megvan a pozitív tulajdonság, hiszen ő kedves hitvesünk anyukája. Ez persze csak vicc, ez még nem elég, másvalamit is találnod kell. Ha ténylegesen nem találsz jó tulajdonságot, ami azért nagyon ritka, képzelj el egyet, ami szerinted illik hozzá.

 

Ezt a jó tulajdonságot kapcsold a személyéhez, úgy, hogy ha rá gondolsz, mindig ez a tulajdonság jelenjen meg előtted. Ezt nagyon jól be kell gyakorolnod, sokszor kell rá gondolj, és mindig csak ezzel az egy tulajdonsággal kapcsold őt össze.

 

Ha találkozol vele, ha együtt vagytok, valahányszor látod őt, mindig erre a tulajdonságára gondolj, ezt lásd benne, semmi mást. Lehet, hogy az első alkalommal nem működik tökéletesen,
de ne add fel, gyakorolj tovább. Amikor aztán sikerül, hogy már a környezetében is csak a jó tulajdonságára gondolsz, már magadban mosolyogsz is, és képes leszel szeretni ezt a tulajdonságot az ő jelenlétében is. Ezáltal az ő negatív energiája nem tud többé hatni rád, ugyanakkor te sem bocsátasz ki irányába negatív energiát, hiszen találtál benne egy szeretetreméltó dolgot, és máris a legpozitívabb energiával dolgozol. Így megszűnik az a problémád, hogy valaki más miatt magadnak áss vermet. Ha te nem bocsátasz ki negatív energiát valaki felé, aki negatívan viszonyul hozzád, akkor az illető nem is tudja elvenni az erődet, és képtelen ártani neked. Ezek az emberek csak a negatív csatornán adnak és vesznek. Ha ez nincs, tehetetlenek.

 

A kérdés persze az, hogy mit tegyél akkor, ha sok ilyen emberrel van dolgod. Egyszerű, ugyanazt. Mindegyikükben keress egy pozitív tulajdonságot, azt kösd a személyéhez, és mindegyikkel játszd el ugyanezt a fent leírt játékot.

 

Ha pedig minden emberben rosszat látsz, akkor magadban kell keresned egy jó tulajdonságot, és eljátszanod a fent leírt játékot, amikor tükörbe nézel. Ne ijedj meg, ez megint csak vicc! Vagy talán nem?

 

Ez egy nagyon jó gyakorlat arra, hogy képesek legyünk kivédeni a minket támadó és a belőlünk kiáramló negatív erőket. Tökéletesen lehet vele védekezni. Nincs hangja, és nem is lesz belőle vita, sem újabb feszültség. Mivel bennünk játszódik le, garantáltan jó minőségű eszköz békénk barkácsolására. Ha ezzel már egy kicsit fellazítjuk belső viszonyunkat a másik féllel, ajánlom, hogy feltétlenül beszélgessünk el vele arról, hogy mit is érzünk és gondolunk. Persze csak abban az esetben, ha simán megy, és ennek mindenképp egy későbbi lépésnek kell lennie. A helyzet az, hogy ha feltárjuk a bennünk lévő negatív érzéseket, akkor fényt engedünk azokba, ami által azok feloldódnak.

 

 

Hogyan lehetne
Bölcsesség-elméd,
Ha nincs
Béke-szíved?

 

Bölcsesség-fényem
Azt mondja nekem,
Erősebb szívet kérjek inkább,
Mintsem könnyebb terheket.

 

Ha elméd feltett szándéka,
Hogy átalakítsa életed,
Tiéd lesz
A béke világ-otthona

 

Bocsáss meg, boldog leszel!
Felejts, elégedett leszel!
Bocsáss meg és felejts,
Örökké tartó békét nyersz
Kívül és belül.

                            Sri Chinmoy

Gunagriha (dr. Fülöp Sándor)
XVIII. évfolyam 7. szám

Címkék: jegyzet

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.