Szerkesztői jegyzet

Örülj, hogy gazdagodj!


"Forget the piano!" - kiáltotta Keith Jarret, a legendás jazz-zongorista müncheni publikumának, amikor a közönség figyelmét ujjairól a zenére akarta irányítani. "Forget the money!" - alkalmazhatnánk a mondást az élet egy másik területére akkor, amikor például milliók nézik izgatottan a televízió képernyőjén a lottószámok kihúzását.

 

Újjá kellene szervezni az életünket, és a pénzt meg kellene fosztani a hatalmától. A hirtelen pénznyeremény úgyis csak káoszt okozna a legtöbbünk életében - írja Barbel Mohr a Vásárlási útmutató milliomosoknak című könyvében. Szerinte az emberek túlnyomó többsége, ha váratlanul vagyonhoz jut, egy év múlva ismét szegény vagy még szegényebb lesz.

 

Egy másik, a pénzhez fűződő viszonyunk megreformálásának ötlete Martin Schmidt-Bredow-tól, a München jövője című ötletverseny győztesétől származik, ami nem más, mint az új fizetési eszköz gondolata. Az általa kitalált „időbank” a generációk között kötendő új társadalmi szerződés alapja lehet. De miről is van szó? Azt az időt, amit valaki egy embertársa megsegítésére szán, pl. egy mosógép megjavítására, ablakpucolásra, gyermekmegőrzésre stb., egy időbankban a "számláján" jóváírják. Ezt az időbefektetést később, amikor szüksége lesz rá (pl. idős korban ápolásra szorul) leemelheti a számlájáról - olvasható a BIO 2007/6. számában. Schmidt-Bredow ötletének jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy a hosszú távú befektetés társadalmi jelentőséget kap. Az ötletadó szerint ez az egyik lehetőség az elöregedő társadalom problémáinak a megoldására, ráadásul semmilyen infláció nem befolyásolja hátrányosan a fiatal korban megszerzett időbetétet.

 

Figyelemre méltó gondolatok ezek honfitársaink számára is. Különösen, ha figyelembe vesszük a magyar társadalomban a rendszerváltás óta megnyilvánuló "vadkapitalista" magatartást. Döbbenetes annak a statisztikai felmérésnek az eredménye, amelyet középiskolások körében végeztek, és amely azt tudakolta, hogy a fiatalok mely dolgok elérését tartják a legfontosabbnak az életben. Az egészség, boldogság, család és egyéb fontos kategóriákat megelőzve a preferenciák sorában messze az első helyre került az anyagi biztonság. De mi mást is várhatnánk? Hála a kereskedelmi csatornák "áldásos" tevékenységének, a pénz mágiája diadalittasan szedi áldozatait, a reklámok és gomba módra szaporodó kvízműsorok profin sugallják: nem kell semmit tenned, csak légy bátor, és ha egy kis szerencséd van, tiéd lehet minden, vagyis a PÉNZ!

 

Pedig higgyék el nekem, az "egészségbe fektetőnek", semmi nem gátolja jobban a gazdagodást, mint a meggazdagodásért folytatott makacs erőlködés. Ha valóban gazdagabbá akarunk válni, kezdjük előbb a "lomtalanítással". Szabaduljunk meg a nyomasztó terhektől, változtassunk munkahelyet, kezdjünk új dologba. Higgyünk magunkban és dolgozzunk magunkon! Ne hárítsuk a felelősséget a pénzre, mondván: mihez kezdhetnénk pénz nélkül?

 

A paradigmaváltás korát éljük, még ha ezt sokan nem is veszik észre. Rendezzük hát újra saját viszonyulásunkat a pénzhez, mindennapi dolgainkhoz, az egész élethez! Peter Ustinov világhírű színész szerint felesleges feltenni a kérdést, hogy mi az élet értelme, úgysem tudja senki. Mint ahogy annak sincs értelme, hogy a temető leggazdagabb halottjaként pihenjük örök álmunkat. Jó, ha tudjuk, a tőke 98 százalékát az emberek mindössze 2 százaléka birtokolja, s ezen rövid távon úgysem változtathatunk. A materiális kötöttségektől csupán egy módon szabadulhatunk, ha a pénzt megfosztjuk a ránk gyakorolt hatalmától, és testileg-lelkileg jól érezzük magunkat, azaz másfajta "valutába" fektetünk. Így előbb-utóbb több lesz a valóban "gazdag" ember, akik megosztják egymással ételüket, ruháikat, otthonukat.

 

Ezt tette képletesen a Természetgyógyász Magazin, amikor májusban - egyetlen sajtóorgánumként - két kiemelt szakmai rendezvényt is támogatott - önzetlenül, azonosulva feladatával, a valódi értékek közvetítésével. A több ezer látogatóval büszkélkedő Mantra-Kombucha Napon mindenki ingyen kapta meg kedvenc magazinját, ezzel is megtámogatva az előadók üzenetét. Azokét az emberekét, akik egész életük során mindenből igyekeztek kihozni a legjobbat, és ezt a tapasztalatot, tudást most igyekeztek megosztani a hallgatósággal, megmutatták az utat a testi-lelki egészség és a boldogság felé.

 

A másik támogatott esemény, az Egyesített Elméletek Világkonferencia május 16-19-én került megrendezésre Budapesten. Az ott elhangzott előadások Einstein egyesített elméletének gondolatait visszatükrözve, ma már egy szélesebb rétegek számára is érthető gondolkodásmódról tanúskodtak. Kiderült belőlük, hogy aki elfogadja az „ami fent, úgy lent” elvét, az közelebb kerül az élet végső igazságainak a megoldásához, mint azok, akik az anyagi világ káprázatának foglyaiként próbálják megfejteni a világ jelenségeit. A számos ismert fizikust és matematikust felvonultató konferencián nem kisebb emberek vettek részt, mint Alan Wolf és Hagelyn Goswami, akik a Mi a füttyöt tudunk a világról? című film alkotói is egyben. Ezen túlmenően Alan Wolf vette a fáradtságot, és a Mantra Alternatív Természettudományi Főiskolán is tartott előadást a fiataloknak és a másként gondolkodóknak, rámutatva, hogy tudatunk milyen módon veszi át a hatalmat testünk és egész életünk felett.

 

Köszönet hát a Természetgyógyász Magazinnak, melynek a támogatása nélkül az említett, "más" szellemiséget és igazi örömöt hordozó rendezvények nem jöhettek volna létre.

Jakab István
XIV. évfolyam 7. szám

Címkék: jegyzet, pénz

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.