Szerkesztői jegyzet

Valami van...


Hé, emberek, ébresztő! Ezzel a címmel kering a világhálón a szerkesztőségünkbe is eljuttatott hírlevél, ami az influenzajárványokkal kapcsolatos hisztériakeltésre, illetve a vírusok ellen hamarjában kifejlesztett és nyilvánvalóan nagy üzleti hasznot magában rejtő vakcinákkal kapcsolatos kételyekre hívják fel a figyelmet. Íme az idézet: "Nehogy bedőljetek a média víruscirkuszának! A kötelező védőoltás beadása után se a betegek, se a halottak, se a hozzátartozóik nem érhetnek semmit a pereskedéssel. A H5N1 (madárinfluenza) vírus egy gyógyszerlobbi által keltett hisztéria, amibe bevonták a WHO-t és a teljes médiát is, így világszerte kötelezőként kívánják beoltani az emberiség kétharmadát, és a felmerülő gyanú szerint maga az oltás okozhat világjárványt. Az ebből eredő haszon több milliárd dollár!"

 

Az említett írás hivatkozik Jane Burgermeister osztrák riporternőre, aki bioterrorizmus vádjával feljelentést tett a WHO és számos nagy tekintélyű kormányzati és egyéb hivatali szervezet ellen. Bepanaszolt egyebek között két nagynevű vállalatot is, amelyek szerinte szándékosan szaporították a madárinfluenza vírusát, hogy aztán profitálhassanak a világméretű járványból. Elmondása szerint egy cseh tudós vizsgálta a szezonális influenza elleni oltóanyagokat, és felfedezte, hogy abban H5N1 és H3N2 vírusok is találhatók. A feljelentés és a gyanúsítás híre terjedni kezdett az interneten, de a riporternő állításával kapcsolatban mégiscsak kérdéseket vet fel, hogy a világ nagy tekintélyű és befolyással bíró médiumaiban egy betűt sem találni erről a hírről. Az is tény, hogy a világhálón ellenőrizetlenül megjelenő irományok hitelessége sok esetben kétkedésre ad okot, így ezt a hírverést is nyugodtan tekinthetjük „kacsának”, egy újabb összeesküvés-elméletnek. Mégis, az előbb említettek, és nem utolsósorban a magyarországi médiumokban az elmúlt hónapokban megjelent híranyagok eszembe juttatják Arkagyij Rajkin orosz színész és humorista bájos akcentussal itthon is elhíresült mondását (némi ferdítéssel): valami van, ha nem is az igazi...

 

Még mindig az előbb említett netes forrásból idézve: dr. Mercola amerikai orvos-szakíró állítja, hogy a gyógyszeriparnak óriási a befolyása a médiára. Ez ad lehetőséget arra, hogy a különböző szervezetek, cégek embertársaikat veszélyeknek tegyék ki egy magas üzleti haszon reményében. A bizonytalan forrásból származó híranyag szerint a média ok nélkül sulykolja belénk a vírusokkal szembeni félelmet, holott kétszer nagyobb az esély arra, hogy villám csapjon belénk, mint hogy meghaljunk az új típusú influenzában – nem beszélve az egyéb, első számú népbetegségeknek számító halálos kórokról (rák, szívinfarktus, cukorbaj stb. - a szerk.).

 

Alaposan fontolóra véve a rendelkezésre álló tényeket és a valós kockázatokat, mégiscsak felvetődik nálunk is a kérdés: Mire ez a túlzott elővigyázatosság a H1N1 vírus okozta sertésinfluenzával, egy olyan betegséggel szemben, amely többnyire gyenge tüneteket okoz, és a halálozási kockázata is rendkívül alacsony? Mire a magyar egészségügyi kormányzat jeles képviselőinek aktivitása a hírcsatornákon hónapok óta, naprakészen tudósítva a H1N1 vírus állítólagos áldozatairól? Kérdés az is, hogy az a negyvenegy-néhány éves fiatalember, aki a nyári melegben - szív- és tüdőbeteg lévén - összeesett az utcán, vajon jogosan nevezhető-e az új típusú influenza áldozatának? (És esetében vajon miért kutakodtak a "halált okozó" vírus jelenlétére?) Rákérdezett-e arra valaki, hogy a görögországi nyaralásukból hazatért fiatalok, akiknél H1N1 vírust diagnosztizáltak, majd pár nap után hazaengedték őket a kórházból, vajon milyen kezelésben részesültek?

 

 

Augusztus végén a híradók nézőinél sokkal kisebb réteghez eljutó teletextes híranyagban arról lehetett olvasni (más országokból származó hírforrásokból nem először!), hogy a perui egészségügyi kormányzat kiadott egy közleményt, miszerint jelentősen csökkent a H1N1 vírus okozta megbetegedések száma, és ahogy az új kórokozó terjed, egyre enyhébb tünetekkel jár. Eközben itthon, ugyanaznap este a frekventált hírcsatornák – sokkal nagyobb hangerővel – arról tudósítanak, hogy néhány hetes állatkísérletek után, önként jelentkezőkön megkezdték a sertésinfluenza elleni vakcinák emberkísérleteit. Majd hamarosan szólnak arról, hogy az oltóanyagnak semmilyen mellékhatása nincs, és további vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy embereken hatásos-e egyáltalán. Némi csúsztatással - mindennap adagolva valamennyit a témából - az is elhangzik, hogy EU-konform ajánlásokkal előbb az egészségügyi dolgozókat, majd a várandós anyákat, a krónikus betegségben szenvedőket, a gyermekeket és az időseket kell beoltani (ez általános előírás mindenféle járványügyi intézkedés esetén - a szerk.).

 

Eközben az egészségügyi kormányzat buzgó igyekezetében már hónapokkal ezelőtt, még a vakcina kifejlesztésének kezdeti stádiumában bejelenti, hogy 6 millió ampullára ad megrendelést (7 milliárd forint értékben) az oltóanyagot kifejlesztő és gyártó magán-kutatólaboratóriumnak. Ennek jogosságát alátámasztani látszik, hogy a WHO az új influenzát megállíthatatlan világjárványnak minősítette, és felszólította tagállamait az oltóanyagok raktározására.

 

Mi tegyünk? Kinek higgyünk? Az bizonyos, hogy a félelem, a pánik és a heves érzelmi reakciók (bármelyik oldal gerjeszti is azokat) nem segítenek rajtunk. A többnyire hírolvasásban kimerülő televíziós információszolgáltatás már régóta nem nyújt megbízható kapaszkodót. Talán az a legjobb, ha hagyatkozunk az ösztöneinkre, a józan eszünkre, hogy saját magunk és szeretteink érdekében a legbölcsebb döntést meghozzuk. De ne feledjük azt sem, hogy minden influenza és egyéb (többségében még nem is izolált) vírus ellen a leghatásosabb védekezés immunrendszerünk erősítése, az egészséges életmód megvalósítása - e nélkül nem megy! Ha sikerül is oltóanyagokkal hatékonyan "felfegyverkeznünk" egy kórokozóval szemben, jövőre itt a másik.

 

Azért bennem továbbra is motoszkál a gondolat a védőoltások körül kialakult mizériával és a mögötte meghúzódó gazdasági érdekeltséggel kapcsolatban. Újra és újra eszembe jut: valami van…  

Görgei Katalin
XV. évfolyam 10. szám

Címkék: jegyzet

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.