Szerzők, szakértők

Berger Hanna
munkatárs

A természetes életmóddal, a gyógynövényekkel még gyermekkoromban ismerkedtem meg nagyszüleim által, akikkel sokat jártuk az erdőket-mezőket, a természet szeretete s tisztelete alappillére lett későbbi gondolkodásmódomnak.

A 80-as évek végén Végvári Valéria tanítványa voltam az Írástanulmányi Társaság keretén belül indított grafológusiskolában, később azonban művészi pályára léptem, a kis-ázsiai térség  gazdag zenei kultúrája olyannyira megfogott, hogy énekelni tanultam, majd hosszú útra indultam, koncertmeghívásaim miatt egészen Mezopotámiáig, az Eufráteszig, azaz Kelet-Törökországig eljutottam, ahol éveket töltöttem.

A Természetgyógyász Magazinnak szinte az alapítása után állandó külső munkatársa lettem, s több mint egy évtizede készítem az újság rejtvényeit, illetve a minden évben megrendezésre kerülő Természetgyógyász Fesztivál meghívásának örömmel eleget téve léptem és lépek  fel, balkáni, kis-ázsiai dallamokat megszólaltatva, évről évre.

A Természetgyógyász Magazin szellemisége, üzenete és fennállásának töretlen lendülete, valamint az a mély barátság, amely az újságot létrehozókhoz köt, egy konstans és fontos pillére életemnek, mert mindannyiunk célja egy közös nevezőből ered: a természet, a minket körülvevő világ, mint a makro- és a mikrokozmosz megértése, az emberi test és lélek méltóságának felismerése - egy szóval: minden létező tisztelete.

Mindannyian ebbe az olajba mártottuk a mécsesünket.

Csiszár Róbert, dr.
biológiai fogorvos

Dr. Csiszár Róbert a Semmelweis Orvostudományi Egyetem fogorvosi karán szerzett diplomát. Szakvizsga: fog- és szájbetegségek, akupunktúravizsga (1988 - Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, 1993-94 - Paul F. Völgyesi Hagyományos Keleti Orvosi Iskola). A biológiai fogászat, oralakupunktúra és neurálterápia mellett 1988 óta hagyományos kínai orvoslással, 1994 óta homeopátiával is foglalkozik. 1993 óta és jelenleg a Med-System rendelő és oktatási központ igazgatója. A MOBOT (Magyar Oralakupunktúra Orvosok és Biológiai Fogorvosok Társasága) elnöke 1990 óta. 1990 óta tart továbbképzéseket; Biológiai Fogorvosképzés, Komplementer Biológiai Fogorvosképzés, Integrál Komplementer Fogorvosképzés címek alatt. 1995-ben jelent meg az "Oralakupunktúra - Biológiai fogászat" c. tankönyve. 1998-tól a komplementer fogorvoslás - egészségügyi miniszter által kinevezett - "honoris causa" vizsgáztató tanára. 2005-től a MAOT – Magyar Akupunktúra Orvosok Társasága vezetőségi tagja és szekcióvezetője. 2006-tól tanárként részt vesz a Pécsi Orvostudományi Egyetem által akkreditált akupunktúrás orvosképzésben. 2007 óta “E. Körbler New homeopathy Jelgyógyászat” tanfolyamok vezetője.

 

2011-ben a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által, a "Természetgyógyászatért" kitüntetésben részesült "több évtizedes orvos-természetgyógyászati tevékenységéért, a biológiai fogászat megismertetéséért, az integrálásért végzett sokrétű munkásságáért."

Deák Zsóka Krisztina, dr.
életmód-tanácsadó

Kilencéves korom óta jógázom. Szerintem a jóga egy olyan komplett tudomány és útjelző,  ami a legtöbb információt adja az élet útvesztőiben. Akkor lehetünk egészségesek, ha testben és lélekben egyaránt megvan a harmónia. Mivel én nő vagyok, még azt is hozzáteszem, hogy a harmonikus külsőt, vagy erre való törekvést ne ítéljük el, ne bélyegezzük meg a csinos nőket, mondván ezek biztosan belül üres mi9hasznák. Nem. A harmónia kívül-belül meghatározó. Sokan azt mondják, fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Én nem értek egyet ezzel. Én azt mondom: Hozd ki magadból a legtöbbet, mert ez a fejlődés útja. Nem is hisszük, milyen rejtett tartalékaink vannak. Az első lépés önmagunk megismerése és ennek alapján meghatározott életmód program. Ami az egyik embernek jó, a másiknak nem biztos, hogy az a helyes. Sok ember nem igazodik el a Természetgyógyászat útvesztőiben, ezért azt tanácsolom nemcsak ezen írásomban, hanem rendelőnkben is, hogy ne csak a Wellness kényeztető, kétségtelenül kellemes élvezetében bízzunk, hanem a racionális felismerésben is: „Nekem mire van szükségem?” S vállalni a néha nem nagyon kellemes diétát, vagy más természetgyógyászati módszereket is, mert a kizárólagos kényeztetés nem az egészség útja. Vallom, hogy a férfi szépsége az erő – testi, lelki és szellemi egyaránt – a nő ereje a szépség – testi, lelki és szellemi egyaránt.

Ne felejtsük el: Az élet művészet, ne fokozzuk le az életet!

Gázmár László, dr.
asztrológus

Gépészmérnök (1967), gazdasági mérnök (1989), egyetemi doktor (vállalkozások értékeléselmélete, 1993). Több év külföldi munka, főként olasz és angol nyelvterületen, ösztöndíj Olaszországban, Franciaországban, Japánban.


1993-2006 között intenzív grafológia, asztrológia tanulmányok csoportos és önképzés keretében. Buddhista Főiskola 5 éves asztrológiai képzés, 1997-ben oklevél. Okleveles grafológus (’Grafodidakt’ Központ 2001). Magyar Asztrozófiai és Asztrológiai Iskola (2006, asztrozófus oklevél). 2002-től önálló asztrológiai, és grafológiai elemzések az igénylők aktív részvételével, oktatás, előadások, cikkírás, lektorálás. 

Jakab István
egészségbe-fektető, a Viva Natura tulajdonosa

Mai világunkban igen nagy kihívás a felelősségteljes táplálkozás és folyadékfogyasztás. A Viva Natura éppen ebben nyújt segítséget. Tiszta gyógy- és tápláléknövényekből készült  termékekkel látjuk el egészségtudatos társainkat, hogy a Természet erejét újra megismerhessünk, mint egészségmegőrző, egészséghelyreállító erő, s mint tápláló, energetizáló erőt. A növényeket adalékanyag-mentes, tiszta formában kínáljuk tablettaként vagy élő szárítmányként kínáljuk, valamint elérhető nálunk a több ezer éves múltra tekintő kombucha ital. Az egészség egy test-lélek-szellem harmonikus egysége, így kiemelten fontos, hogy mivel tápláljuk testünket. Aki követ minket, lépésről-lépésre maga is egészség-be-fektetővé válhat.

László Ruth
pszichológus

Minden előbb a láthatatlanban van, és csak később válik megfoghatóvá.


De csak együtt adják a teljességet.

A lélek is metafizikai, a szürreális világból közvetít jeleket, egyesíti a végtelenséget a betöltöttséggel, mintegy belélegezvén azokat, lélegezvén azokkal.

Valamikor ötéves korunk táján felötlik bennünk, mire születtünk, mit akarunk tenni itt a Földön, milyen felnőtt válik belőlünk. Ám, hogy ez az elképzelés miként válik valóra, az már sors, élettörténet. Az is lehet, hogy születésünk előtt lepereg előttünk a ránk váró élet, miként a halál tableau élményében. Amikor pedig ez megírhatóvá válik, az már holisztika, felülnézet.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán szereztem pszichológus diplomát. Praxisom az Önismeret Kultikus Útjában fémjeleződik. Az önismeret fontos kulcsszó, hiszen minél mélyebbre megyünk önmagunkban, annál egyetemesebb szférába jutunk. A Vízöntő korszak fontos kihívása, hogy kozmikus távlatba helyezzük magunkat.

Ha pszichológusnak, holisztikusnak vagy írónak mondom magamat, ugyanarról beszélek: megfoghatóvá tenni, megjeleníteni a rejtettet.

Az imaginatív szám is én vagyok.

 

                                                                                     √

                                                                                                   i =   -1

Majoros János
bioenergetikus

Majoros János okl. természetgyógyász. Bioenergetikával, radiesztéziával, szellemgyógyászattal, kristálygyógyászattal és asztrológiával foglalkozom. Bioenergetikából és reflexológiából ETI vizsgáztató vagyok. Eredeti végzettségem villamosmérnök. 1989-től radiesztéziai, bioenergetikai és tudattisztítási-meditációs eljárásokat dolgoztam ki, az asztrológiai planétasugárzások alapelveit a természetgyógyászati vonatkozásokkal összekötve.


Legfontosabbnak azt tartom, hogy a terapeuta rendelkezzen olyan beavatásokkal, mely képessé teszik őt a fizikai test feletti asztrál-, mentál- és kauzáltest tisztítására, harmonizálására. Ezen alapelvekre épülnek 1991. januárjától tartott tanfolyamaim.


A tanfolyami oktatás mellett energetikai állapotfelméréssel, egyéni és csoportos gyógyító meditáció vezetéssel foglalkozom, továbbá a saját készítésű feltöltött kristályokból készült medálokkal való kristálygyógyászattal, utóbbiak alkalmasak földsugárzások kompenzálására is.

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus

Felnőtt klinikai és mentálhygiéniés szakvizsgámat a Pécsi Tudományegyetemen szereztem meg 2012-ben, előtte az egyetemi alapképzést a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytattam, klinikai és igazságügyi szakirányon. Mindezzel párhuzamosan, jelenleg is a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület keretein belül képzem magamat. Pszichoanalitikus pszichoterápiákat végzek állami pszichiátriai szakrendelésen, továbbá magánpraxisban tudnak a páciensek felkeresni.

A pszichoterápia egy olyan kezelési folyamat, amelynek célja, hogy felderítse és korrigálja a tüneteket és/vagy problémák mögött meghúzódó okokat. Gyakorlatban a pszichodinamikus szemléletet tartom vezérfonalnak, ez az alapja a pszichoterápiás munkámnak. Jól látszik, hogy nem elméleti, hanem gyakorlati szakembernek tartom magamat, azonban egyértelmű kihívásnak fogom fel, hogy a média segítségével érthető, de szakmailag megalapozott módon, az emberekhez közelebb vihessem a pszichológia tudományát.

Müller Péter
író

Amikor egy író már hetvenhat éves, a műveiben él. Abban, amit írt és gondolt. Ide tartoznak a cikkeim is, amelyeket többek között a Magazinba írtam. Később hosszabb művek lettek belőlük. Fontosnak tartom az előadásaimat is. Az élőszó gyakran erősebb, mint az írott. Sok éve járom az országot. és rengeteg előadást tartok. Havonta egyszer „A Lélek színpada” címmel, a Madách Színház Tolnay Szalonjában is, a Természetgyógyász Magazin rendezésében.

 

Ennek a színháznak vagyok a munkatársa, 1955-óta – a mai napig.

 

Nem volt más munkahelyem. Ez a második otthonom.

 

Hogy mi a legrosszabb bennem, nem tudom.

 

De hogy mi a legjobb azt tudom.

 

Hűséges vagyok.

 

A Magazinhoz is. Azt hiszem, a születésétől fogva.

Paulinyi Tamás
író, pszi-kutató

Gyermekkorom nem telt eseménytelenül, szétszakadt családunkban megélt pokoljárásaimról évtizedekkel később ”Bólébál” címmel könyvet is írtam. Keramikusnak tanultam, a szakmában tizenöt évet töltöttem el. Valódi érdeklődésem azonban mindig is a tudomány, a filozófia és a lélektan felé irányult, amelyek sajátos összeforrására a nyolcvanas évek végén bukkantam rá a parapszichológiában. Ekkor már költészettel és újságírással is foglalkozni kezdtem, így kutatásaim első éveitől a pszi jelenségekről folyamatosan előadásokat tartottam és cikkeket is írtam, csakúgy, ahogy azok metafizikai dimenziói is egyre inkább felbukkantak szépirodalmi alkotásaimban.

Szerteágazó tevékenységeim integrációja végül az 1997-ben alakult Szintézis Szabadegyetem szervezésében és vezetésében talált igazi otthonra, amely a múlt hagyományait önismereti értékkel egyesíti a legmodernebb lélektani utak tanításaival. Eddig öt könyvem és több mint ötszáz írásom jelent meg, a pszi jelenségeket kutató laborom pedig a nemzetközi élvonalba tartozik. Az emberi lét teljességének megismerését és megismertetését máig legfontosabb feladatomnak tartom.

Pőcze Tibor, dr.
holisztikus állatorvos

Mi az? Amíg van, nem értékeled. Amikor már nincs, mindenedet odaadnád érte? Ez az EGÉSZSÉG. Jó lenne megtanítani a fiataloknak, hogy az egészséges életmód szabályainak megismerése és a mindennapok szellemi vezérfonalává emelve képzelhető csak el egy céltudatos, megtervezett és sikeres élet.

Ami a lényeg: igyekszem úgy élni, ahogyan azt helyesnek vélem, és írásaimban törekszem másokkal is megismertetni. Csak az általam megismert és kitaposott, megtapasztalt igaz és eredményes fejlődési perspektívát ajánlom. Természetesen együttélésünk környezetünkkel, mely állandóan változik, nem lehet statikus. Bizonyos változtatásokra életmódunkban, felfogásunkban állandóan szükség van. Azonban -tekintettel a változások negatív irányultságára - csak ezek szigorításáról lehet szó!

A cél: a természetgyógyászat és természetes életmód lehetőségeinek kiaknázása. Ne legyen szükségünk tucatnyi, káros mellékhatással rendelkező vegyipari termékre, melyeket gyógyszernek neveznek. Ezeket kiválthatjuk egészséges életmóddal, nyers növényi táplálékkal, rendszeres és célirányos testmozgással, tudatos gondolatkoncentrációs gyakorlatokkal, jógaászanákkal, légzésgyakorlatokkal, meditációval, taj-csi és csi-kung gyakorlatokkal.

Szeretettel hívunk és várunk párommal, dr. Deák Krisztinával együtt mindenkit, akiben már tudatosult a felismerés, hogy életét új premisszák alapján kell megszervezni. Küszködjön bár betegséggel, vagy prevenciós céllal annak megelőzésére törekszik.

Rácz-Kotilla Erzsébet, dr.
professzor asszony, a fitoterápia szakértője

Szülővárosában, Aradon érettségizett 1946-ban. Egyetemi tanulmányait Kolozsváron a Bólyai Egyetemen és Marosvásárhelyen, az akkori Orvosi és Gyógyszerészi Intézetben (OGYI), a Gyógyszerészeti Karon végezte, ahol kitűnőre érdemesített gyógyszerészi oklevelet szerzett 1950-ben. Eközben, már 1942-től 1948-ig festészetet és szobrászatot is tanult.

Kopp Elemér professzor munkatársaként a Farmakognóziai Tanszéken kutatott és oktatott (1948-60), miközben részt vett a gyógynövénykert létesítésében. 1962-ben megkapta a gyógyszerészi tudományok doktori címet. A Farmakognóziai Tanszéken végzett tudományos munkát és tanított magyar és román nyelven (1960-1990). Alapítója az önálló Farmakológiai-Farmakodinámiai Tanszéknek, amelyet nyugdíjba vonulásáig vezetett. A biofarmácia és farmakovigilancia úttörője a fitoterápián belül. 1975-től az orvos- és gyógyszerész-továbbképzéseken gyógyszertársítást és fitoterápiát oktat. Az egyetemi szenátus tudományos titkára kancellári címmel, majd 1984-től 1989-ig rektorhelyettes. 1989-től professzor emerita.

Férjével, dr. Rácz Gábor egyetemi tanárral együtt számos etnobotanikai adat farmakológiai igazolását végezték, eredményeikről több európai egyetemen számoltak be. A szakterület úttörőjének ismerték el külföldön, Romániában és Magyarországon egyaránt. Számos kitűntetés birtokosa.

1993-ban visszahonosítással férjével Pécsen telepedtek le.

A máknemesítéstől kezdve gyógyszerek szabadalmaztatásáig igen aktív kutatómunkát végzett, a farmakológiai bizonyítás módszertanában nemzetközi hírnevet vívott ki magának. Önálló farmakológiai jegyzetei ma is időtálló értékűek.

1993-tól Magyarországon a tudományos igényű természetgyógyászaton belül a fitoterápia meghatározó egyénisége, számos tanfolyamon (Budapest, Keszthely, Sopron, Pécs) tart előadást.      

Simoncsics Péter, dr.
orvos

1944. június 15-én születtem Budapesten.

A Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1969-ben szereztem diplomát, majd 10 évig a Péterfy Sándor utcai Kórházban dolgoztam általános sebészként (szakvizsgát 1973-ban tettem). Eközben 1975-78 között Algériában vállaltam munkát.

1979 és 82 között a III. számú Sebészeti Klinikán, majd 1988 novemberig a Kun utcai Kórház Égési és Plasztikai sebészetén voltam alkalmazásban (ebből szakvizsgát 1987-ben tettem). 1988-1996: a Nyírő Gyula Körházban Természetgyógyászati Szakambulancia vezetése, 1996-tól pedig a Q&A Kft keretén belül széles körű természetgyógyászati magánrendelés.

 

Akupunktúrával 1972 óta foglalkozom, Algériából elvégeztem a Francia Akupunktúrás Társaság 3 éves tanfolyamát, majd 1984-ben Sri Lankai féléves tanulmányúton a Brit Nemzetközösségi akupunktúrás szakvizsgát tettem le. Itt ismerkedtem meg a homeopátiával, amelyből 2004-5-ben a CEDH. francia-magyar tanfolyamán szereztem diplomát. 1980-81-ban az Orvostovábbképző Intézetben lézerakupunktúrás rendelés.

A rendszerváltás óta tartok csi-kung tanfolyamokat, előadásokat, írok cikkeket a természetgyógyászat különböző területeiről. Az akupunktúráról eddig négy könyvem jelent meg. Elvégeztem a biorezonancia-tanfolyamot (idehaza), bel- és külföldön elsajátítottam a különböző manuálterápiás eljárásokat (amelyekből kifejlesztettem a sajátomat), a mágnesmező-terápiás kezelést, a pszichoszomatikus energetikát (2008-ban diploma Ausztriában). Folyamatosan képzem magam, jelenleg is két új területről végzek tanulmányokat és bővítem velük terápiás arzenálomat.

Tekintse meg Korábbi számainkat, illetve egyéb oldalainkat:

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.