Sztárvilág

Angelina Jolie - Egy földre szállt angyal

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Öt éve beszélgettünk először, de nincs rajta kívül ismerősöm, aki ennyi idő alatt ekkora metamorfózison ment át. Mikor először találkoztunk, rojtos farmert, szakadt trikót és minden kilátszó testrészén tetkókat viselt. Hosszú haja fésületlenül hullott a homlokába és az arcáról nem olvadt le a kielégített, mégis mohó vadmacska mosolya. Szerelmes volt. Szenvedélyes volt. Gyereket akart. Boldog házasságot. A karrier érdekelte legkevésbé.

 

Aztán jött egy film, és a világ kifordult a sarkából. Angelina Jolie megismerkedett a térképpel, és döbbenten vette tudomásul, hogy az Atlanti-óceánon innen és a Csendes-óceánon túl az élet egész másról szól, mint amit egy késő húszéves, Los Angeles és New York között tapasztal. Örökbe fogadott egy kambodzsai kisfiút, lelkére vette a taposóaknákat és az utolsó szögletéig bejárta Afrikát. Igaz, hogy a válásával egy világ dőlt össze benne, de egy sokkal értékesebb világot épített fel magának, melyben egy olyan apró bukás, mint az Alexander, annyit nyom a latban, mint egy nátha. 

 

Most pulcsiban, gyöngysorral a nyakában, vállára omló csillogó loknikkal ül velem szemben, és ha nem tévedek, szoknya van rajta és tűsarkú cipő. Hibátlan dáma, aki csippentve emeli fel a teáscsészét. Ő az ENSZ tiszteletbeli nagykövete.

 

- Nem volt nehéz szereped az Alexanderben, hiszen magad is anya vagy. Van-e olyasmi, amitől visszariadnál, ha a fiadról lenne szó?

 

- Ha az életéről lenne szó, semmitől. Hétköznapi értelemben se riadnék vissza semmitől, ha történetesen nem veszi komolyan, hogy milyen kötelességei vannak a szülőhazájával, Kambodzsával szemben. Az a kulturális örökség, amit Maddox magával hozott, engem is kötelez, annyira, hogy már elindítottam az állampolgársági kérelmemet. A tőlem telhető legtöbbet meg akarom tenni azért az országért, és ha kell, lyukat beszélek a fiam hasába, hogy megértse, neki is ez a dolga.

 

- Volt róla szó, hogy máshonnan is örökbe fogadsz gyerekeket.

 

- Ez lekerült a napirendről. Voltam Oroszországban, körbenéztem néhány kórházban, mindig mindenütt elmegyek árvaházakba, innen eredt a sztori. De egyelőre nem aktuális. Az viszont igaz, hogy eredetileg volt egy álmom, hogy a világ összes kultúráját megpróbálom egy fedél alá hozni és örökbe fogadni muzulmán, zsidó, buddhista, keresztény gyerekeket, akik a lehető legnagyobb szeretetben és harmóniában nőnek fel együtt. - És miért gondolod, hogy ez csak álom? - Mert a világ kiábrándítóan másképp működik. Bizonyos országok hajthatatlanok az örökbefogadással kapcsolatban, mert egyedülálló anyának, pláne más vallásúnak nem adnak gyereket.

 

- Visszatérve Maddoxra, nehezen tudlak elképzelni szigorú mamának.

 

- Viccelsz? Azt hiszed, én diktálok? Úgy teker az ujja köré, ahogy akar. Egy pontig. Ahhoz ugyanis ragaszkodom, hogy nincs kibúvó, muszáj megtanulni hibátlanul viselkedni. Amúgy szabad, mint a madár, hagyom, hogy kibontakozzon, legyen belőle az, amihez tehetsége van és ami szeretne lenni. Csak abból nem engedek, hogy a kambodzsai projektekben részt vegyen. Ha már az ő nevét viseli ez az akció - Maddox Jolie -, akkor ez kötelezi, hogy magáénak érezze a környezetvédelmet, a taposóaknák felszedésének ügyét és a többit. Hogy emellett mit csinál, festő lesz vagy asztalos, mindegy.

 

 

Angelina kisfiával, Maddoxszal

 

- És ezt mind egyedül vállalod magadra.

 

- Igen, most szólóban nyomom. Kétszer voltam férjnél, egyik házasságomból sem született gyerek, tehát amikor tartós partnerben gondolkodom, olyasvalakit keresek, aki elsősorban jó apja lesz Maddoxnak. Amihez az kell, hogy ugyanolyan, de legalább nagyon hasonló legyen az értékrendje, mint az enyém, és az ugyanazok legyenek az elvei a gyereknevelésről, mint az enyémek. Ha még egyszer házasságra adom a fejemet, ezek lesznek a legfontosabb szempontjaim. Nem könnyű, de egyelőre nem is sürgetem túlságosan.

 

- De azért csak nyitva tartod a szemedet, nem? Milyen lenne az ideális partner? 

 

- Méltósága legyen, ez az egyik legfontosabb. És önzetlen legyen, főleg a gyerekekkel. Legyen benne kellő együttérzés. Az ideális társtól azt várom el, hogy képes legyen hajnalig virrasztani, mert nem tud letenni egy könyvet. Nem kell, hogy megváltsa a világot. Még az sem kell, hogy zseni legyen vagy ismert ember. Csak az kell, hogy amiben hisz, abban nagyon higgyen és szenvedéllyel hajtsa.

 

Angelina Brad Pittel...

 

- Te vagy az a színésznő, akit az amerikai nők és férfiak egyaránt a legszexibb sztárnak tartanak, és ezt értsd a szó legszorosabb értelmében.

 

- Ami a szexet illeti, ez részemről ugyanúgy fennáll. Legyen az férfi vagy nő, ha szeretem, akkor nincs határa. Nekem ugyanis nem az a fontos, hogy az illető nő vagy férfi, hanem hogy milyen ember. Sokféle szerelem létezik, engem egy csöppet sem hoz zavarba, sőt, természetes.

 

- Az egyik népszerű magazin pedig a világ legszebb asszonyának nevezett.

 

- Ezzel már vitatkoznék, de mondjuk nem igazán sértődöm meg miatta. A szépség titka szerintem az egyensúly, a harmónia. Tudod, mikor éreztem magam legszebbnek? Mikor örökbe fogadtam a kisfiamat. És szépnek érzem magam, mikor bejárom a világot és szívom magamba a tapasztalatokat. Ezek a jelzők, hogy szexi meg legszebb, nagyon meghatóak, de nem tudok velük mit kezdeni.

 

...és Olivier Martinezzel
 

- Rengeteget dolgozol. Az Alexander közben-után forgattad a Mr. és Mrs. Smithet Brad Pittel, és a fennmaradó időben hol Afrikába, hol Indiába utaztál. Nem sínyli meg a kisfiad, hogy mindenhová magaddal viszed?

 

- Maddox oviba jár, és okos, mint a nap. Sokkal könnyebben fog a feje, mint annak idején az enyém, látszik, hogy ezt nem tőlem örökölte, minthogy genetikailag nincs közünk egymáshoz.

 

- És ha már beszéltünk a vallásról - milyen hitben neveled?

 

- Anyu katolikus, neki szentség a karácsony, tehát nálunk sátoros ünnep van decemberben. Maddox a saját kultúrája szerint nevelkedik, tehát buddhista. De a Jézuskát nem hagyja ki.

 

- Egyedülálló nő vagy, gyerekkel, és nem kertelsz: a szexuális életed is rendben van. Ez nem zavarja Maddoxot?

 

- Még olyan kicsi, hogy ez a dolog eszébe se jut. Arra egyébként nagyon vigyázok, hogy a szexualitás ne kerüljön a látóterébe, mert most még megzavarná. Ami pedig a jövőt illeti: mint említettem, anyu mélyen katolikus és egész másfajta nő, mint én, de mikor eljött az ideje, töviről hegyire mindent átbeszéltünk és az összes kérdésemre válaszolt. Szégyellni semmit nem szabad, tabukat állítani meg aztán pláne nem. Csak Maddoxnak most még, azt hiszem, korai.

 

Colin Farrell és Angelina Jolie

 

- Örömmel látom, hogy mennyire kiegyensúlyozott lettél. Te is így érzed?

 

- Tény, hogy az utóbbi években nagyon sokat változtam és fejlődtem, és bejártam egy utat, aminek egy percét, egy állomását nemsajnálom. A mai napig mélységesen megráz, ha szörnyűségeket látok, és ebből elég rendes adagokat kaptam, tehát gyakran vannak emiatt mélypontjaim, sötétebb gondolataim. Ilyenkor a hajamnál fogva kirángatom magam, és azt mondom magamnak: örülj, hogy egészséges vagy, hogy itt ez a gyönyörű, egészséges gyereked, légy hálás az életnek, hogy ilyen jó sorod van, és imádkozz, hogy minden maradjon a kellő vágányon.

 

- Végül, de nem utolsósorban: minden kommentár nélkül, pusztán csak azért, mert a tavasszal bemutatásra kerülő filmedben házaspárt játszotok, mondanál egy pár szót Brad Pittről?

 

- Nagyon nagyon klassz ember. Öröm volt vele dolgozni. Ennyi elég?

 

Ha eddig nem derült volna ki, hogy ez az Angelina már nem az az Angelina, most meggyőzött. Akármit rejtsen is ez a diplomatikus kijelentés. 

Návai Anikó
XI. évfolyam 4. szám

Címkék: Angelina Jolie, világsztárok

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.