Sztárvilág

Brad Pitt - Megtaláltam életem értelmét

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?  


Fájdalmas döntés volt, amikor 2004 szilveszterén  Brad Pitt azzal állt elő Jennifer Anistonnak, hogy vége. Kavarogtak benne az érzések, mert szerette ezt az édes lányt, akivel hibátlan nyugalomban leélhette volna az életét, mint az összes többi hollywoodi házaspár. Gyönyörű házban, kellemes környezetben, anyagi biztonságban, viharok és kalandok nélkül,  kiszámíthatóan és megjósolhatóan. Ami mégis annyira felborzolta a lelkét, hogy kilépjen a házasságából, abban viszont semmi nem volt kiszámítható. Még a holnap sem, nemhogy a jövő. Csak nem tudott neki ellenállni, mert olyan szenvedéllyel gyűrte maga alá, amilyet még életében nem élt meg.

 

Angelina és Brad nem vas és mágnes, hanem mágnes és mágnes. Tekintetük letagadhatatlan lézersugárként olvadt egybe már akkor is, amikor még hevesen tagadták. Mióta nyíltan vállalják egymást, repülnek. Egyre jobban összeolvadnak, és egyre magasabbra szállnak. S minél többször próbálja őket szétrobbantani a média, annál nagyobb nyugalommal  és mosollyal tartanak össze.

 

- Mit mondtál volna tíz éve, ha azt kérdem, mi lenne a legnagyobb veszteség az életedben és mit válaszolsz most?

 

- Akkor időt kértem volna, hogy átgondoljam, most viszont gondolkodás nélkül azt válaszolom, hogy ha elveszteném valamelyik családtagomat. Sokszor elaludni sem tudok, annyira bennem van ez a gondolat. A család a legfontosabb. Mindennél fontosabb.

 

- A családdal járó gondok vagy az aggodalom?

 

- Részben a gondok, hogy valamelyik gyereknek valami baja van vagy pelenkázni kell, de inkább az aggodalom, nehogy történjen velük valami... rossz.

 

- Angelina váratlanul toppant be az életedbe. Vagy szerinted nincsenek ilyen véletlenek?

 

- Véletlenek nincsenek. Az ember válaszút elé kerül, és választ. A legtöbb sláger azt mondja, hogy te vagy a mindenem, nélküled semmit sem érek, de ez nemcsak azért rossz szöveg, mert limonádé, hanem azért is, mert az ember akkor válik igazán felnőtté, amikor képes megállni a lábán, és így választ magának társat, aki tőle függetlenül is létezik és önálló ember. Ez az igazán értékes kapcsolat.

 

- Mennyire bonyolítják vagy könnyítik meg a gyerekek?

 

- Az ikrekre nem számítottunk, és úgy fogtuk föl, dupla gyerek, dupla öröm. Tényleg az. És ment minden, mint a karikacsapás. Otthon bármire befogható vagyok, szó nélkül csinálom. Ha kell, pelenkázok, sőt villámkézzel pelenkázok, mert érdekes módon, ahogy az egyiket tisztába teszem, már be is pisil a másik. A gyerekekkel az a legfontosabb, hogy mindegyik annyi figyelmet és időt kapjon, amennyire szüksége van. Külön-külön. Erre nagyon vigyázunk. Falkában meg minden szabad percünket velük töltjük. Míg az ikrek picik voltak, megkínlódtuk az éjszakákat, mert hol az egyik sírt fel, hol a másik volt éhes. És persze egész más négy gyerekkel, mint hattal. Tovább tart minden, a reggeli, az öltözködés, a suliba indulás, a játék. De belerázódtunk. És nagyon jól működik.

 

- Az időtök jelentős részét Európában, a dél-franciaországi Miravalban töltitek. Mennyire tanultál meg franciául?

 

- Angie sokkal jobban beszél nálam, nekem, úgy látszik, botfülem és botnyelvem van. A gyerekek vágják. Ég a pofám, persze, tehát elbújok és magolok. Köszönni tudok. Megköszönni is. Ezzel kimerült. Szeretjük azt a házat, szeretjük azt a nyugalmat, amit az a falu ad. Olyan helyet kerestünk, ahol kellő tér van a srácoknak, hogy rohangálhassanak, és nem lihegnek a nyakunkban a fotósok.

 

Angelina és Brad Pitt a Golden Globe partiján

 
- 47 éves vagy. A fele elmúlt, a java még hátravan.

 

- Nincsenek nagy kérdőjeleim, sem nagy elhatározásaim. A végén úgyis minden kitisztul és minden nagy kérdésre megkapom a választ. Inkább az foglalkoztat, hogy tudok mindent kipréselni a rendelkezésemre álló időből, minél többet tölteni azokkal, akik fontosak nekem, és hogyan tudok ellenállni annak az ösztönös sodródásnak, hogy a siker és a karrier fontos. A legnagyobb sikeremnek azt könyvelem el, hogy nem hagyom sodorni magam. Agyból élem az életemet, azt hiszem, ettől lettem igazán felnőtt, és minél jobban telnek az évek, annál ügyesebben gyomlálom ki az életemből azt, ami merő időpocsékolás volt, mert semmi értéke nincs.

 

- És mi az, aminek van értéke?

 

- Hogy minél jobb és minél átgondoltabb apa legyek, minél jobb iránytűje a gyerekeimnek, és minél jobb társa a társamnak. Ha elvállalok egy filmet, akkor pontosan tudnom kell, hogy értéket teszek le vele az asztalra, nemcsak pénzt keresek. Ennél mélyebben nem tudom megfogalmazni a filozófiámat.

 

- Nem említetted New Orleans újjáépítését, amin hatalmas energiával dolgozol, s azt sem, hogy mi mindent teszel a környezetvédelemért.

 

- Minden házunkban napenergiával működik a villany és természetes meleg víz jön a csapból, ezzel is fűtünk. Nem a mi kis mikrovilágunk kérdés, hanem a big picture. Hogy ez mikor oldódik meg egyetemes szinten. Hogy egyáltalán ne szemeteljünk, hogy ne szennyezzük tovább a környezetet. Nem hiszem, hogy az az egyetemes megoldás, hogy mindenkinek legyen saját veteményese, vagy hogy magunk szabjuk-varrjuk a ruhánkat. A technológiai fejlődésben hiszek, azt kell világszerte érvényre juttatni és mindenki számára hozzáférhetővé tenni. New Orleanst már ilyen szempontok figyelembevételével építjük újjá.

 

Részlet a Becstelen brigantyk c. filmből

 

- Visszatérve a családra: örömmel láttuk Budapesten, hogy milyen odaadó apa vagy. De hat gyerek mégis csak hat gyerek. Itt befejeztétek, vagy... ki tudja?

 

- Okunk nincs rá, hogy befejezzük, csak egyelőre jól megvagyunk így. Hat gyerek óriási káoszt tud kreálni, ha úgy hozza a sors, de legalább akkora örömöt is. Az egyik fiunk vietnami, a másik kambodzsai, az egyik lányunk etióp, a másik Namíbiában született, az ikrek meg franciák. Testvérek. Vértestvéreknek tartják magukat és egymást, szóba sem kerül, hogy nem azok. Minden okunk és adottságunk megvan, hogy bővüljön a család, mert bőven akad a világban otthontalan, elárvult kisgyerek, akinek nyugalmat és biztonságot  tudunk teremteni. És gyorsan hozzáteszem, merő önzésből, mert nincs szebb és jobb, mint mikor egy kocsiderék gyerek csicsereg körülötted. Tehát miért hagynánk abba?

 

Los Angeles, 2011. január

Návai Anikó
XVII. évfolyam 2. szám

Címkék: Brad Pitt, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.