Sztárvilág

Cher - Az élet egy nagy börleszk!

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Cherilyn Sarkisian, egy örmény kamionsofőr és egy indián modell lánya, 16 éves korában megszökött otthonról, és a Sunset Boulevard kis klubjaiban kötött ki. Közvetlen természeténél csak túlélési kényszere volt nagyobb, s hamar megakadt rajta a szeme a legnagyobb zenei producer asszisztensének, Salvatore Bonónak. Hála a kapcsolatnak, a lány rövid időn belül vokálozott, Bono pedig beleszeretett. Két évre rá összeházasodtak, és nem sokkal később Sonny és Cher néven berobbantak az I’Got You Babe c. slágerrel. Hatalmas karriert futottak be, aztán elváltak, mert Sonny egy kézben akarta tartani a pénzt, Cher pedig át akart nyergelni a filmre. Nagy áttörés volt, amikor sikerült, s főleg, amikor a Holdkóros főszerepéért megnyerte az Oscart. Trendek jöttek- mentek, Cher azonban maradt. 64 évesen nem titkolja, hogy agyon plasztikáztatta magát, hogy szereti a fiatal fiúkat, és hogy a lánya pár évvel ezelőtt átoperáltatta magát férfivá. Hamarosan a Börleszk c. musicalben láthatjuk, mint nagy túlélőt, s ennek kapcsán beszélgettünk nemrég a Las Vegas-i Caesar Palace-ban, ahol esténként egy 3500 fős arénát tölt meg.

 

- A sikered és a vagyonod több életre elég. Mi az, ami még most is hajt?

 

- Semmi. Lusta vagyok, de a színpad és a film mindig felvillanyoz. Meg aztán az motoszkál a fejemben, hogy ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Márciusban megoperálják a lábamat, mint láttad, nem táncolok a színpadon, még futkározni se nagyon merek. Addig ütöm a vasat, amíg meleg. Hadd szóljon.

 

- A pályád során minden szabályt felrúgtál. Merted megmutatni a testedet, parókákat hordtál, nagyszájú dalokat énekeltél, fiatal srácokkal mutatkoztál. Tudatosan akartad sokkolni a világot?

 

- Semmi nem volt tudatos. Mentem a magam útján, és semmi más nem érdekelt. Eszemben sem volt sokkolni. Fiatal voltam, és nem ismertem gátakat. Színésznő akartam lenni, de Sonny megpróbált lebeszélni, és valahol igaza lehetett, mert évekig nem kaptam munkát. 35 éves múltam, mikor az első filmszerepemet megkaptam. Ami pedig a pasikat illeti, az idősebb férfiak rám se néztek. A fiatal fiúk se álltak sorba, hogy válogassak. Ez nem így működik.

 

- Hogy sikerült mégis átnyergelned a zenéről a filmre?

 

- Az egész szakma testületileg próbálta lebeszélni rólam Robert Altmant, de hál’ istennek nem sikerült. Neki köszönhetem az első szerepemet. És nem nyergeltem át sehonnan sehova. Az éneklés születési adottság, vagy a torkodban van, vagy nincs. A színpadért és a filmért meg kell dolgoznod. Nagy különbség, hogy te hívod meg a vendégeket magadhoz, vagy ők hívnak meg bulizni magukhoz. A színészetért keményen megdolgoztam, elvégeztem a legjobb színészsulit, de még így is könyörögnöm kellett, hogy vegyenek komolyan. Még a Maszk után is fintorgott a szakma, hogy ugyan már, nem teljesen reménytelen, de folyton fiatal fiúkkal lóg, kihívóan öltözik, és kutyából nem lesz szalonna... Nem volt könnyű a kettőt összefésülni. De mázlimra, akadt, aki komolyan vett. Mike Nichols és Meryl Streep megkeresett az egyik koncertem után, hogy elvállalnám-e a Silkwoodot.  Már ott tartottak, hogy kiírják a szerepet a forgatókönyvből, annyira nem találtak rá színésznőt. Azt se kérdeztem, mi a szerep, rávágtam, hogy vállalom. Pár napra rá felhívott Nichols, és félve közölte, hogy egy leszbikus lányt játszom. Mondtam, na és? Mindenki azt hiszi, hogy terveket szövögetek. Az élet nem egy ház, amit ki lehet centizni. Álmodozni szabad, de hogy mit hoz a sors, nem te döntöd el.

 

- Pedig Christina Aguilera, akit a Börleszkben te indítasz el a világrengető hírnév felé, váltig állítja, hogy a legtudatosabb, legerősebb és a legnőiesebb nő vagy, akit ismer.

 

- Muszájból lettem Herkules. Biztos benne volt a génjeimben, de ha nem locsolom, hamar elhervad. Sokat számít, hány erős nővel hoz össze az élet, és mennyire vagy nyitott, hogy tanulj tőlük. Büszkén vállalom, hogy nőies nő vagyok. Szeretem a férfiakat. Jó, hogy a világon vannak. Bár mi, nők egy fokkal jobbak vagyunk. Erősebbek, szívósabbak, kitartóbbak. A férfi olyan, mint a vacsora végén a desszert. Jó, ha van, de megvagy nélküle.

 

- Mert a főétel mi vagyunk, a nők?

 

- Pontosan. De ha olyanunk van, kihagyjuk magunkat és rácsapunk az édességre.

 

 Jelenet a Börleszk c. filmből. Bal oldalon Cher partnere, Stanley Tucci

 

- Ha visszafordíthatnád az idő kerekét, mit csinálnál másképp?

 

- Annyi mindent, hogy örülök neki, hogy nem tehetem meg. Sokkal kedvesebb és megértőbb lennék. Nem lennék olyan forrófejű, mert a mai eszemmel már tudom, hogy a dolgok mindig letisztulnak, csak egy kis türelem kell hozzá. De ha visszamenőleg megváltoztatnám az életemet, ma nem lennék az, aki vagyok.

 

- A Börleszkben azt énekled, A java még hátravan, s ez úgy hangzik, mintha sokkal többet tudnál az életről, mint mi mindannyian.

 

- Marhaság. A mai napig nem nőtt be a fejem lágya, és egy jottányival sem tudok többet az életről, mint negyvenéves koromban. Csak az idő szaladt el a fejem felett. Ez a dal csak azért üt akkorát, mert a nők pontosan tudják, mi a fájdalom, nem tudnak akkorát puffanni, hogy ne lennének képesek leporolni magukat és folytatni, és néha bőgnek belül, kifelé meg kőkemények. Ilyenek vagyunk, ilyen vagyok én is, és töredelmesen bevallom, nem hittem, hogy ilyen sokáig húzom. Nem gondoltam, hogy híres leszek. Őszintén szólva még azt sem, hogy ilyen sokáig élek. Anyámnak volt igaza. Azt mondta, se a legcsinosabb nem vagy, se a legtehetségesebb, de van benned valami, ami hozzásegít, hogy mindent elérj az életben, amit akarsz. Dzsóker.

 

- Mi az, ami rossz perceidben segít?

 

- A hitem. Buddhista vagyok, ez sokat segít. A húgom, a sógorom, az asszisztensem, a barátnőim, néhány kollégám, de legtöbbször én magam. Makacs vagyok, mint az öszvér, legtöbbször megyek a saját fejem után, soha nem kérek engedélyt senkitől. Elég a tudat, hogy a közvetlen környezetem még a rossz döntéseimet is támogatja. Aztán lesz, ami lesz.

 

- Ha létezik olyan, aki nem tudja, ki vagy, hogyan mutatnád be neki Chert?

 

- Most azt hiszed, viccelsz. Nemrég beleszaladtam valakibe, aki megkérdezte, ki vagyok. A szemébe nevettem, hogy édesem, melyik bolygón töltötted az elmúlt 40 évet? De ha már ennyire forszírozta, gondoltam, minek kíméljem? A Bika jegyében, Rák aszcendenssel születtem, legalább akkorát tudok bőgni, amekkorát nevetni, és előbb mutatom meg az öklömet, mint a könnyeimet.

Návai Anikó Las Vegas, 2010. december
XVII. évfolyam 1. szám

Címkék: Cher, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.