Sztárvilág

Helen Hunt - A belül szép Heléna

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Június 15-én van a születésnapja (idén 42). Mindene megvan, amire vágyott: Golden Globe, Oscar és tavaly óta egy pici lány, akit hawaii nyelven a mennyek virágainak (Makena Lei) keresztelt. Szögezzük le gyorsan: összes díja, több tévésorozata és töménytelen filmje dacára Helen Hunt mégsem sztár, és nagyokat bólogat, hogy hál' istennek nem az. Kinek hiányzik az az őrület, ami ezen a nyáron a "Brangelina" nevű össznépi valóságshow körül fortyog és arra kényszeríti Brad Pittet és Angelina Jolie-t, hogy - bármi legyen is köztük - konspirációs randevúkat bonyolítsanak a világ legképtelenebb pontjain, amit aztán körmük szakadtáig tagadnak, tagadnak - tagadnak? Helen Hunt New Yorkban él, s ha kérdezném, tán még a címét is megadná. Nem üldözik a lesifotósok, nem találgatják, kivel-mikor-mit csinál. Igaz, a közérten kívül csak színházba jár, de oda vallásosan, hetente többször is. A partikat viszont ugyanilyen vallásosan kihagyja, és csak akkor vesz fel "szép ruhát", amikor kötelező jelenése van valamelyik sátoros (értsd: díjkiosztó) ünnepen.

 

- Új filmedben, melynek címe Empire Falls, vidéki nőt játszol. Mennyire klappolt ez a szerep neked?

 

- Mivel Los Angeles és New York között éltem le az eddigi életemet, minden fantáziámat össze kellett szedni hozzá. A természetet imádom, de hogy kiköltözzek a nagyvárosból, sose jutna eszembe.

 

- Ennek ellenére nagy természetbarát vagy, s a kedvenc kirándulóhelyed Maui, az egyik hawaii sziget. Még a kislányod nevét is innen választottad.

 

- A hawaii szokások nagyon szigorúak, se városról, se hegyről, se öbölről nem lehet elnevezni senkit. Ezért döntöttem úgy, hogy a Makena Leit, a mennyek virágait választom, hogy ne csak én legyek az őrangyala, hanem a felmenői is, akik odafönn az égben vigyáznak rá. Ez a sziget olyan valószínűtlenül csodálatos és nyugodt, hogy csak ülsz, bámulsz és magától gyógyul a lelked.

 

- Elég későn szültél. Így tervezted?

 

- Évek hosszú során át meg nem álltam, egyik film jött a másik után. S mivel ciklusokban éljük az életünket, akkoriban nem terveztem bébit, később viszont iszonyúan akartam. És mondhatom, hogy 2004 életem eddigi legboldogabb éve volt. Addig imádkoztam, könyörögtem a jóistennek, amíg meghallgatott. Forgattam, mikor kiderült, hogy terhes vagyok, és azonnal mentem a következő filmbe, ahol aztán már látszott is a pocakom, de szerencsére kosztümös film volt, a jelmez eltakarta. Nagyon kevesen várnak annyira gyereket, amennyire én vártam az én kisbabámat.

 

Helen Hunt és Ed Harris

 

- És mégse fűlik a fogad a házassághoz. Pedig már voltál férjnél.

 

- Semmi kifogásom a házasság ellen, de ami nincs elromolva, azt nem kell megjavítani. Hál' istennek ez a kapcsolat úgy tökéletes, ahogy van, semmi okom kapkodni.

 

- Miért? Akkora változás lenne egy papír?

 

- Az emberek általában azért döntenek úgy, hogy összeházasodnak, mert hiányérzetük van. Álljunk oda isten színe elé és nyilatkoztassuk ki, hogy a mi szerelmünk momentán működik, és akkor ez már életünk végéig kötelez...

 

- A párod se bánja? 

 

- Mind a ketten megjártuk a hadak útját együtt is, külön is. Huszonéves korunkban eszeveszetten szerelmesek voltunk egymásba, aztán szakítottunk, én erre, ő arra, megnősült, született egy fia, elvált, én is férjhez mentem, elváltam. Tizenöt évre rá összefutottunk, és kiderült, hogy az a tíz év, amit annak idején együtt töltöttünk, most is nagyon erős kötelék, amelyre egy stabil kapcsolat építhető. Az én párom író, elég magának való, félelmetes humora van, okos, figyelmes és imád. Ennél többet nem kívánhatok.

 

- Főállású anyuka lettél? 

 

- Az eddigi munkáim anyagilag elég biztonságot adnak ahhoz, hogy viszonylag kényelmesen éljek, ami azt jelenti, hogy állandó segítségem van otthon, tehát nyugodtan tudok dolgozni...

 

- De azért nem a bébiszitter neveli a kislányodat?

 

- Jaj nem, dehogyis! Vagy úgy gondoltad, hogy csak akkor kerülök elő bébivel a karomon, mikor valamelyik magazin fotózni akar? Először is, még most is szoptatok, és addig akarok szoptatni, amíg tudok. Az, hogy bentlakó háztartási alkalmazottunk van, csak azt jelenti, hogy ha kell, tehermentesít, amúgy mindig mindent én csinálok. 

 

- Hogy néz ki egy napod?

 

- Elég prózaian. Nagyon korán kelek, megetetem a babát, fölrázom az apját, és együtt ütjük össze a reggelit. Az utóbbi két-három hónapban a délelőttjeimet írással töltöm, mert rendezni fogok egy filmet, és állandóan csiszolom a forgatókönyvet. De közben állandóan bemegyek a kislányomhoz, hogy inspirációt kapjak legalább egy puszi erejéig. Ebéd utána muszáj kiszakítani egy kis időt jógázásra, és a délutánt mindig vele töltöm.

 

- Miért muszáj jógáznod?

 

- Mert ha kihagyom, azonnal szétesek lelkileg. A jóga ugyanis nemcsak a testedet teszi rendbe, hanem az agyadat is tökéletesen helyrerázza. Még azt is megkockáztatom, hogy sokkal jobban érzem magam a bőrömben tőle - mint nő.

 

- Ami a szépségmániás Hollywoodban elég fontos faktor.

 

- Hollywoodot mondtál? Szerintem az egész világ szépségmániás. Amennyire szeretném azt hinni, hogy egy jó színésznőnek a belső szépség a legnagyobb erénye, sokszor annyira elbizonytalanodom, mikor elkezdik méricskélni az alakomat meg az arcomat.

 

Helen Hunt esküvői jelenetben

 

- Több Oscar-díjas kolléganőddel ellentétben te nem váltottad aprópénzre ezt az elismerést. Nem vállaltál se akciófilmet, se csihi-puhi krimit. Vagy nem ajánlottak?

 

- Ez is, az is igaz. Amivel sok pénzt kereshettem volna, azokra a szerepekre sorra nemet mondtam, mert egyik sem ért annyit, hogy föláldozzam érte a családi életemet. Amire meg fájt volna a fogam, azt meg sok esetben más színésznőnek ajánlották föl. Nincs ám annyi jó munka Hollywoodban sem, mint ahogy a filmek mennyisége alapján látszik. Meg olyan is előfordult, hogy nemet mondtam valamire, mert azt hittem, jobb jön helyette. A mi pályánk már csak ilyen, tiszta lutri.

 

- És mennyire visel meg egy-egy szerep?

 

- Az esetek többségében jó, ha megvisel. Minden ember telis-tele van feszültségekkel és ki nem élt érzelmekkel. Milyen jó is lenne néha egy jó nagyot üvölteni, nem igaz? Vagy eszeveszetten hajtani valami után, ami fontos? Az emberek többsége nem teheti, tehát lenyeli. Mivel nekem megadatott, hogy színésznő vagyok, ezt mind kiélhetem a kamera előtt. De ha néha erőmön felül vesz igénybe egy szerep, megvisel. Ezt az árat boldogan megadom, mert azt csinálhatom, amit szeretek.

 

New York, 2005. május 

Návai Anikó
XI. évfolyam 7. szám

Címkék: Helen Hunt, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.