Sztárvilág

Hugh Jackman - Hideg zuhany, forró lélek

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Hugh Jackman madártávlatból is jelenség, ahogy kis csapata közepén mindenkit szórakoztatva vidáman bandukol a William Fox mozi felé, hogy egy tea és egy tiramisu mellett megbeszéljük az utóbbi és a következő pár hónapot. Az Ausztrália ugyan megbukott Amerikában, de ő sikerre vitte az Oscar-gálát, s most, hogy bejárta a fél világot az X-Men (Wolverine) kampánnyal, néhány hónap pihenést és egy számunkra kicsit sem közömbös filmtervet forgat a fejében.

 

- Kezdjük az Ausztráliával. Mennyire bántja, hogy fanyalogva fogadták a nézők?

 

- Inkább az lepett meg, hogy a közönség miért várt mást Baz Luhrmanntól, mint amit megszokott tőle. Kikacsintós rendező, minden filmje fricska. Európában és Ausztráliában értették az Ausztráliát, csak itt Amerikában nem. Anyagilag egyébként nem lett bukás, így Luhrmann új filmre készül, és ha hív, hogy nekem is szán benne szerepet, már futok is.

 

- Önre semmilyen árnyékot nem vetett a film amerikai visszhangja, sőt. Részben ennek köszönheti, hogy meghívták, legyen az Oscar házigazdája. Hogy érezte magát ebben a szokatlan és nagyon nehéz szerepben?

 

- Annyira megdöbbentem a felkéréstől, hogy rögtön rávágtam az igent. Aztán hat hétig jeges rémületben éltem, hogy mi lesz, mert fogalmam se volt, hogy kell ezt csinálni, mit várnak tőlem. Az utolsó héten kezdtem fokozatosan felengedni, és a szent napon úgy pördültem ki a színpadra, mint egy házigazda, aki egész Hollywoodot látja vendégül. Fel se tűntek a kamerák. Nekem az volt a parti. Több bulira is elmehettünk volna a gála után, de inkább beültünk egy étterembe a feleségemmel és a szüleimmel. Elszopogattunk két üveg bort, csámcsogtunk egy kicsit a kollégákról, hogy egyik-másik hogy nézett ki, aztán szépen hazamentünk aludni.

 

- Ha már az öltözködést említette, múltkor mondta, hogy a felesége nagyon szereti magát szmokingban.

 

- Dehogyis! Mikor megismerkedtünk, tele voltam tetkókkal, elöl tüsi volt a hajam, hátul hosszú, és kipattantak az izmaim a gyúrástól. Deb ebbe a pasiba lett szerelmes, mert a lelke mélyén a megátalkodott fiúkhoz vonzódik. Ha tudta volna, hogy ez csak a felszín! Jócskán beletelt, mire el mertem neki mondani, hogy annak idején én voltam az osztály strébere.

 

- Ami azért nem feltétlenül hátrány, ha valaki az élvonalba tör, mert ahhoz, hogy odáig eljusson, ahová ön, kellő önfegyelem kell. Hízni, fogyni...

 

- A Wolverine kapcsán jöttem rá, mekkorát téved az ember, ha azt hiszi, hogy minden az edzésen múlik. A szálkásítás kulcsa 70 százalékban a kaja, és csak 30 százalékban a gyúrás. Ha megnézi a testépítő fiúkat, vannak időszakok, amikor puhánynak tűnnek, aztán három hónap alatt egy gramm zsír sincs rajtuk. De nem azért, mert éjjel-nappal súlyzóznak, egy frászt. Az izomépítés tudomány. Alig nyomtam be két ekkora csirkemellet és két ilyen tál párolt zöldséget, már el is telt két óra, és jött a következő adag. Minden alkalommal 45-50 percig ettem, folyton volt a kezemben valami ennivaló. Miközben rajtam derült mindenki, szabályosan éreztem, hogy a gyomrom folyamatosan emészt, mégis üres, és ettől teljesen depressziós lettem. Akkor jött a következő fázis, hogy elkezdtem sokkal kevesebbet és sokkal könnyebbet enni, és az energiám kiverte a plafont. Öt óra alvással vidáman végigmelóztam az éjszakát. Alig vártam az edzéseket. Mióta ráálltam erre az életmódra, se az időeltolódás nem zavar, se a túlóra, prímán bírom.

 

- A keserű csokiról is lemondott?

 

- Na ezt inkább ne is említse, mert ez a gyengém. Egy tábla keserű csoki lefekvés előtt... phű!, nagyon hiányzik. Ráadásul nagyot jót tesz a szívműködésnek.

 

- Miután kellően azonosult a farkasember külsejével, mennyire sikerült azonosulnia vele belülről? Nem tűnik bosszúálló típusnak. Vagy tévedek?

 

- Lehet, hogy szerencsém volt, de sose kerültem olyan helyzetbe, hogy felébredjen bennem a bosszú. Annak idején a suliban a focicsapatban persze igen, mikor meglökött vagy sípcsonton rúgott valaki. Olyankor alig vártam, hogy helyzetbe kerüljek és elvigyem tőle a labdát. De ez egész máshonnan jön, mint a farkasember bosszúszomja. Minden magányos hősnek fáj a lelke, gyötri valamilyen bűntudat, kínozza az önbecsülés hiánya és hajtja az igazságérzete. Puszta gyűlöletből bosszút állni nagyon idegen tőlem, pláne, ha egy másik ember megsemmisítésére irányul.

 

- Sokan mondják ebben a szakmában, hogy maga kivételesen jó ember. Ilyennek született, vagy ilyenné nevelte magát?

 

- Ha most azt mondanám, ilyennek születtem, le is köphetném magam. Apámat dicsérje, ne engem, mert lényegében ő nevelt, miután az anyám nyolcéves koromban kilépett az életünkből. Apám kőkemény etikája, az, hogy nem a szavak, hanem a tettek embere, ez nevelt. Mérhetetlenül tisztelem. Soha nem mondott rosszat senkiről, messze nem fecseg annyit, mint én, és ha szigorú, akkor elsősorban magával, másodsorban mással. A modora hibátlan, angol úriember, de arra is megtanított, hogy a modor nem helyettesíti a jó érzést, csak kiegészíti. Mindig azt mondta, fiam, az emberekben a jót lásd meg, ne a rosszat, ne ijedj meg senkitől és semmitől, és ne azzal kezdd, hogy gyanakodsz. Ha a jót veszed észre valakiben, azt az oldalát fogja neked megmutatni. Ennek a filozófiának a mentén nevelkedtem, és ha csináltam is néhány hibát, máig ezt vallom és próbálom betartani.

 

- Mi az, amit szenvedélyesen szeret?

 

- Jó kérdés. A családomért élek-halok. A filozófiát, mely nekem a bölcsesség szomját, szeretetét jelenti. Szenvedélyesen próbálom megfejteni, mi dolgunk a földön. Megbabonáz az óceán. Órákig tudok ülni a parton, és bámulni a vizet, az eget. Szeretek belefeledkezni az evésbe. Szeretem az embereket, izgatnak, érdekelnek. Imádok utazni, megmerülni vadidegen tájakon, megismerkedni számomra teljesen távoli kultúrákkal. És mint már hallotta... a legnagyobb gyengém a keserű csoki. Meg a kávé.

 

- Második helyen említette a filozófiát. Miért ilyen fontos?

 

- Mert a bölcsességhez fül kell, a bölcsesség ugyanis inspirál. Engem nem a száraz filozófia érdekel, hanem az, amelyik segít eligazodni a hétköznapokban, gyakorlati haszna van, boldogabb leszek tőle. Az érdekel, hogyan lehet boldogabban élni, mert végül is ezért vagyunk a földön, hogy magunknak és másoknak megkönnyítsük az életét. A hétköznapokban hajlamosak vagyunk róla megfeledkezni, pedig ez a legeslegfontosabb. Ennek a kulcsát keresem, és ezért meditálok naponta kétszer. Mióta rászoktam, gyökeresen megváltozott a szemléletem és az életem. Ettől - és a hideg zuhanytól.

 

- Hideg zuhanytól?

 

- Rájöttem, ha valami nem akar összeállni, az a legjobb, ha addig eresztem magamra a jéghideg vizet, míg bekattan. Próbálja ki, tuti recept. Főleg reggel fél hatkor.

 

- És ha vakáción van?

 

- Olyankor kihagyom. Kivéve, ha kifog rajtam Molnár Ferenc.

 

 Jelenet az X-Men kezdetek: Farkas c. filmből

 

- Tessék?

 

- A Carousel forgatókönyvét próbáljuk befejezni. Hét éve játszottam ezt a musicalt a Carnegie Hallban, azóta szeretném megfilmesíteni. Végre megtaláltuk a kulcsát: visszatértünk az eredeti drámához, a Liliomhoz.

 

Hollywood, 2009. május

Návai Anikó
XV. évfolyam 6. szám

Címkék: Hugh Jackman, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.