Sztárvilág

Julia Roberts - Az élet szép, zöld és boldog

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Vera Steinberg hollywoodi sminkmester nem rajong Budapestért: miközben Eddie Murphy arcát kente a Lánchídon az I, Spyban, odahaza a férje, Danny Moder operatőr úgy belehabarodott Julia Robertsbe, hogy ki se várta, míg a felesége hazaérkezik: táv-vált! Nyolc és fél évvel, egy ikerpárral és egy kisfiúval később persze mulatságos lenne Julia Roberts orrára húzni, hogy bizony, vannak nők, akiknek a bizalom és az átverés jelent valamit, mert az ő szótárából úgy látszik, hiányzik. Fekete farmerdzsekijében, szűk farmerében, kopott csizmájában és agyonmosott pólójában prettybb és mosolygósabb woman, mint valaha, és sugárzik róla, hogy az élet szép, zöld és boldog. Tehát óvatosan a kérdésekkel!

 

- Új filmed, a hamarosan Magyarországon is látható Kettős játék azt járja körül, lehet-e bizalom egy férfi és egy nő között. Szerinted?

 

- Az ember zsigerből bízik, legalábbis én. És mivel azt gondolom magamról, hogy okosabb vagyok, mint az átlag, elég jó a radarom, ha valaki át akar verni.

 

- Tehát veled nem fordult elő, hogy rossz helyre tetted a bizalmadat?

 

- Dehogyisnem. Mutass egy negyvenévest, főleg Hollywoodban, aki megúszta!

 

- És hogy boldogulsz az árulással? Lenyeled? Megtorlod? Lerázod?

 

- Attól függ, mekkora. Apró árulásokat túl lehet élni. Más is túlélte, mikor annak idején a suliban a legeslegjobb barátnője elárulta a háta mögött. A nagy árulással van baj, mikor onnan jön, ahonnan végképp nem várod, és úgy leterít, hogy belegebedsz.

 

- Dannyben első perctől kezdve bíztál, vagy folyamatosan épült a bizalmad?

 

- A bizalom nem épül, hanem vagy van, vagy nincs. Adott két ember, aki szereti egymást, bízik a másikban, barátok, egymás hátának tudnak támaszkodni. A film egy másik tészta. Az munka. Ha csókolóznom kell a kamera előtt, csókolózom, aztán lesminkelek és hazamegyek. Én meg attól reszkessek, hogy a férjem mikor botlik bele egy gyönyörű fiatal csajba a közértben? Csupa kihívás a világ, telis-tele izgalmas, érdekes emberekkel. Rettegni az szokott, aki nem bízik vakon a társában, de akkor az nem is társ. A házasság alapja a bizalom. Sőt, a házasság oka is a bizalom.

 

- Azért ehhez a jó házassághoz az is kellett, hogy kevesebbet filmezz és többet foglalkozz a családdal.

 

- Ez nem igaz, nem adtam lejjebb szakmailag. Sosem hajtottam magam halálra, nem kapkodtam a filmek után. Viszont terhesen is dolgoztam, szoptatás közben is forgattam. Eszemben sincs feladni a pályámat. A különbség csak annyi, hogy míg magam voltam, az összes időmmel én gazdálkodtam és csak a munkámra koncentráltam. Most sokkal jobban összpontosítok, ha dolgozom, mert korlátozott az időm.

 

- Arányok kérdése az egész.

 

- Pontosan. Imádom a szakmámat, de ez nem meríti ki az életemet. Az ember élete attól teljes, hogy a magánélete is rendben van. Három pici gyerekkel egyébként se kérdés, mert az ember egész nap bohóckodik. Hol bábszínház van nálunk, hol meg mesedélután.

 

- Az ikrek idén lesznek ötévesek, a kisfiad meg kettő. Mennyit érzékelnek abból, hogy az anyukájuk nekünk Julia Roberts? 

 

- Hál' istennek olyan fokon semmit, hogy szinte kíváncsian várom a napot, mikor majd megkérdezik, anyu, és neked mi is a foglalkozásod? Pedig gyakran kijönnek a forgatásokra, tudják, hogy mindig azt csinálom, amit ez vagy az a bácsi mond, aki adott esetben a rendező, de még nem jutott eszükbe, hogy rákérdezzenek, nekem mi a dolgom ott. Gyanítom, mire megfogalmazódik bennük a kérdés, a válaszra is érettek lesznek.

 

- Nem is arra gondoltam elsősorban, hogy színésznő vagy, hanem arra, hogy híres - és jó ember.

 

- Kiszálltam abból a körből, ahol a hírességeket nap mint nap számon tartja a bulvársajtó. Hálás vagyok a sorsnak, hogy van munkám, köszönöm, hogy csodás feladatokat adott. Ami meg az emberi oldalát illeti, mi más választása van az embernek, mint az, hogy jó legyen?

 

- Számos korodbeli színésznő ült már abban a fotelben, ahol most te, sokkal jobban kisminkelve, sokkal több ékszerrel és sokkal jobban kiöltözve, és mind ezt próbálta elhitetni.

 

- Láttál volna három órája!

 

- A te mosolyodat nem lehet hazudni. Belülről fakad.

 

- Provokatív kérdésre provokatív válasz: csöppet sem irigylem a hollywoodi fiatal színésznőket. Mikroszkóp alatt élnek, nem tudnak olyat lépni, amire a sajtó ne csapna le, és csak a negatívumokat veszi észre. Szegényeknek nincs egy percük, egy milliméter mozgásterük, a magánéletük zéró. Tehát vagy bezárkóznak, amennyire csak tudnak, és teljesen elbizonytalanodnak, vagy felülkerekednek rajta, ha van mögöttük egy erős családi háttér és szilárd értékrend, amivel körülbástyázhatják magukat.

 

- Harmadik személyben. De most rólad van szó.

 

- Én csak azt adom, aki vagyok. Ez tesz boldoggá, ezt sugallom, és ezt veszik meg a nézők. Hogy másnak mennyire megy könnyen, fogalmam sincs. Van egy pár lány, aki ígéretes...

 

 

Jelenetek a Kettős játék c. filmből (partnere Clive Owen)

 

- Az új Julia Roberts?

 

- Anne Hathaway tehetséges, Keira Knightley is jó, és Reese Witherspoont sem írnám le, de én még mindig inkább fölfelé nézek a saját ideáljaimra: Annette Bening, Frances McDormand, és az egyik legjobb barátnőm, Susan Sarandon. Tőlük is, a nagymamámtól is, de főleg az anyámtól, aki maga a megtestesült erő és derű, tanultam, hogy az életet a maga teljességében csak akkor tudod megélni, ha itt és most nem azon töröd a fejed, hogy mit főzöl vacsorára, vagy merre kószál éppen a férjed, hanem élvezed a pillanatot. Gyanítom, ez legalább annyira genetikai, mint filozófiai adottság, de tény, hogy a legjobb fegyver a ráncok, a narancsbőr és a beszürkülés ellen.

 

- Szépségrutin. Kedved? Időd?

 

- Magamat is beleértve négyünket kell időre mosdatni és öltöztetni, tehát rám nem sok jut. Sose üldögéltem órákig a tükör előtt, most meg aztán végképp nem érdekel, miben ugrok ki a piacra. Egy kis szemránckrém, és kész. A testünk egyébként is tökéletes masina, csak rontani tudunk rajta. Ami meg az arcbőrömet illeti, látnád az anyukámét!

 

- Könnyű annak, aki két helyen is tart veteményeskertet!

 

- Főleg annak, aki már gyerekkorában az organikus zöldségekhez szokott. Nem tudom, hogy csinálta az anyukám, de a semmiből is csudákat varázsolt. Befőzött, kenyeret sütött, veteményeskertet tartott, gyümölcsfákat metszett, még trágyázott is... Én csak a felét csinálom, de az is sok.

 

- A malibui házban, amit teljesen átépítettél "zöldre"?

 

- Igen, de úgy, hogy egy tégla se veszett kárba, minden egy másik építkezésre ment. Napelemmel működik, energiatakarékos villanykörtéket használunk, és eloltjuk a villanyt, ha kimegyünk a szobából. A veteményeskertünkért pedig egy életre hálás vagyok az anyámnak. A gyerekeim jól esznek, egy szavam sincs, de biztos vagyok, hogy sokat jelent, hogy tudják, mi honnan jön. Nem hinném, hogy merőkanállal tömnék magukba a kelkáposztát, ha nem ők vetették volna a magját és nem ők locsolták volna, és ugyanez érvényes a narancsra, az eperre, a citromra, az almára, az összes gyümölcsre, ami megterem nálunk.

 

- Régen híres voltál róla, hogy folyton kötögettél. Meg főztél.

 

- Még most is szeretek. De mikor három éhes száj követeli a reggelit, és pár órára rá az ebédet, aztán meg a vacsorát, nem mindig van kedvem kotyvasztgatni.

 

- Mindent elértél: világsikert, pénzt, boldog házasságot, gyönyörű gyerekeket. Szerencse? Sors? Véletlen?

 

- Fogalmam sincs, mitől függ, kinek mi adatik meg, mert nem vagyok egzisztencialista filozófus. Színész vagyok, találtam egy férjet, akivel megértjük egymást, boldogan élünk, ez az én szerencsém. Az összes többi ebből fakad, még az is, hogy elűzi tőlem azt a két dolgot, amit a legjobban gyűlölök. A butaságot és az aljasságot.

 

Hollywood, 2009. február 

Návai Anikó
XV. évfolyam 4. szám

Címkék: Julia Roberts, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.