Sztárvilág

Kim Basinger - Az élet a legjobb színiiskola

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Kim Basinger ötvenévesen is gyönyörű, de csak nem tűnik el a szomorú árnyék a mosolyából. Los Angeles kertvárosában él, a kislányát neveli. Elvált. Igaz, nem csörömpölt tőle úgy a világ, mint most Brad Pittől és Jennifer Anistontól, de csak felkapta a fejét a néző, mikor a nyolcvanas évek álompárját, Basingert és Baldwint szétdarálta az élet. Az egykor szívtipró Alec ma pocakos New York-i amorózó, beletörődött a karakterszerepekbe, hol a Broadwayn, hol a hét tévéfilmjében éli ki maradék energiáit, közben nagy hangon politizál. Basinger élete sokkal csöndesebb és - unalmasabb. Hacsak nem Susan Sarandonnak vagy Meryl Streepnek hívják, Hollywood negyvenig hitelesíti a színésznőket. Onnantól jönnek a „valakinek a mamája” szerepek. De aki "széplányként" kezdte, mint Michelle Pfeiffer és Kim Basinger, az ma is túl izgalmas nő ahhoz, hogy anyukaajánlatokat kapjon, mert (és ez nem vicc!) a kisugárzásával még ötven körül is képes lejátszani a friss húst a vászonról.

 

Kim Basingert mostanában két filmben (A titkos ajtó és a Cellular) is látta a magyar közönség, s ez az arány körülbelül jelzi, hogy évente mennyit dolgozik. Egy kikötése van: Los Angelesben forgassák a filmet, mert nem akarja kirángatni a kislányát az iskolából.

 

Basingert megviselte a válás, de becsületére legyen mondva, soha, egy szóval sem fecsegte ki házassága összeomlásának titkait. Ismervén a nagy természetű és nagyhangú Baldwint, gyanúink persze vannak, s az sem véletlen, hogy a tízéves Irelandot a bíró ítélete alapján anyuka neveli, apuka csak látogatja.

 

- Most se kérlek, hogy olyasmit ossz meg velünk, ami nehezedre esik. De hogy hogy bírod lelkileg az egyedüllétet, arra kíváncsiak a magyar olvasók.

 

- Nagyon sokat tanultam a válásból. Az élet kegyetlen tapasztalatait sokféleképpen lehet feldolgozni. Elszomorodhatsz, belesüppedhetsz a depresszióba, vagy felfoghatod úgy is, hogy teher alatt nő a pálma. Tudni kell továbblépni. Szerintem egész jól belejöttem. És erősebb vagyok, mint valaha. Meg, istenem, bölcsebb. Volt néhány kemény buktató és ronda csapda, de túl vagyok rajta. Egy darabig szorongtam, közben centiről centire fölfedeztem magam, és arra is rájöttem, hogy sokkal többre vagyok képes, mint amennyit feltételeztem magamról.

 

- Nyilván a hited is segített.

 

- Isten a megmondhatója, hányszor bokszoltam vele, a végén mindig megtanultam a leckét, hogy hagyni kell a dolgokat, hadd alakuljanak maguktól. Isten és humorérzék, ez a kettő kell a túléléshez. Az életben mindenkinek kijut, kinek jobban, kinek kevésbé, de aki nem tud felejteni és megbocsátani, annak kiül az arcára. Ihat annyi vizet, amennyit akar.

 

- Ha most színésznyelven fogalmaznék, azt mondanám, elmehetnél tanítani a Sztanyiszlavszkij-módszerrel dolgozó színiiskolába.

 

- Régi mondás, hogy aki befele él, gazdagabb. Meg az is, hogy a legnagyobb ajándék, amit magadnak adhatsz, ha megtanulsz odafigyelni és hallgatni. Az európaiaknak ez biztos nem újság, ők becsülik és tisztelik a kort. Csak mi amerikaiak dobjuk a sutba az öregebbeket. Sokszor még mindig úgy érzem magam, mint egy kislány, aki rácsodálkozik a világra, és meg se száradt a tinta a színidiplomáján. Jövök-megyek a világban, lesem az embereket. Mindenkitől lehet tanulni. Én legalábbis nagyon sokat tanultam.

 

A Cellular című filmben

 

- Még az állatoktól is. Hallom, tele van a házad kutyával, cicával.

 

- Attól fogva, hogy Ireland megszületett, nem nagyon mentem sehova. Még repülőre se nagyon ültem akkoriban. Viszont egy-két napos korától kezdve vittem a parkba és mutogattam neki a lehullott leveleket, virágokat, bogyókat. És fokozatosan közel engedtem hozzá a négylábúimat. Szimatolgatták, ő meg megszokta. Állatok nélkül nem tudnék élni. Imádom ezt a várost, de nagyon nehezen veszem tudomásul, hogy mennyi megkötés vonatkozik az állatokra. Hogy csak ennyi kutyád-cicád lehet. El se tudod képzelni, mekkora ajándék számomra az élettől, az istentől, hogy színésznő vagyok, és arra használhatom a népszerűségemet, hogy az emberek odafigyeljenek a kóbor cicákra és kutyákra. Ireland ebben nőtt fel. Most lesz tízéves, és már eldöntötte, hogy állatorvos akar lenni. Hát nem fantasztikus, hogy eszébe se jut Hollywood? Imádja a Beatlest és az állatokat...

 

- A Cellular című filmben egy mobiltelefon menti meg az életedet. Kutyák-cicák nélkül nem tudnál élni - mi a helyzet a mobillal?

 

- Mindenkinek megvan a maga mobilos sztorija, az én fejlövésem az, hogy a kocsiban betiltanám a mobilozást. Legalábbis abban a formában, ahogy most használjuk: volán, mobil, sebesség. Nekem nem kell bemutatni, mennyire veszélyes! Itt élek Dél-Kaliforniában, állandóan viszem a lányomat és a barátnőit ide-oda az autópályákon, látom, mit művelnek az emberek. Egyik kezükben a mobil, másikban a volán, így nem lehet vezetni. Én sose telefonálok a kocsiban. Ha mégis muszáj, akkor ott a mobilom a tartóban, de nem veszem kézbe soha. A szakmám miatt mindig telefonközelben kell lennem, de ha Ireland is velem van, nem veszem föl, és csak akkor telefonálok, ha muszáj odaszólnom, hogy késünk. De már teszem is le.

 

- Pedig a technika nem megnehezíteni, hanem megkönnyíteni akarja az életünket...

 

– Rettegek minden kütyütől, nem is értek hozzá. És ez nem vicc, komoly! Szabályos remegés fog el, ha csak faxolnom kell. Életem első e-mailjét pár hónapja küldtem, mert a kislányom tanárnőjének kellett gyorsan valami. Olyan izgatott voltam, és annyira szorongtam, mint egy nagy szerep előtt, aztán szabályos eufória fogott el, mikor megnyomtam a "küld" gombot, és az irományom elrepült az éterbe. Számítástechnikai boltba be nem tenném a lábam, mert felfogni se tudom, hogy melyik modell miért jobb, mint a másik. Én már csak egy ilyen maradi lány vagyok, akinek adjanak egy noteszt meg egy tollat, hadd írogathassam a kis verseimet meg a jegyzeteimet. De nincs mit tenni, a menedzserem azt magyarázza, hogy itt ez az új számítógép, fogd a brosúrát és olvasd el, mindent meg fogsz érteni. Apple-könyv, e-könyv, i-könyv - ha Ireland nem segítene, nem is tudom, mit csinálnék!

 

- De azért valld be, nemcsak a lelki szépségen múlik, hogy megőrizted a fizikai vonzerődet.

 

- Vonzerőmet? Köszönöm a bókot. Igen, tornázom. Mióta az eszemet tudom, szeretek sportolni, 8-10 kilométert futok, mostanában a gépen, otthon, és súlyzózom is. A súlyzózás nagyon fontos, ha nő vagy, ha férfi. Ismered a fitneszlabdát, ugye? Azon szoktam súlyzózni. És naponta legalább nyolc pohár vizet iszom, vagy kipótolom görögdinnyével. De ha az örök szépség titkát keresed, csak azt tudom mondani, hogy semmi köze a fitneszhez. A düh, a harag, a félelem mind kiül az ember arcára és meglátszik a testén. Belül kell rendet csinálni ahhoz, hogy szépnek érezhesd magad és szépnek is lássanak.

 

Hollywood, 2005. július

Návai Anikó
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: Kim Basinger, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.