Sztárvilág

Michael Douglas - Az élet egy sötét komédia

Világsztárok harmóniában

Szé­pek ­és ­gaz­da­gok.­ Gaz­da­gok ­és ­si­ke­re­sek. ­Le­het, ­hogy ­még­sem­ min­den­ az­ övék?­ Amit­ nem ­kap­nak ­meg,­mennyi­re­ hi­ány­zik? ­Be­vall­ják? Le­ta­gad­ják?­ Még­is­ mi­től ­van­nak ­egyen­súly­ban?


Szeptemberben lesz 66 éves, ugyanazon a napon, amikor felesége, Catherine Zeta ­Jones ünnepli a születésnapját. 2000 óta tartó közös harmóniájuk igazolja a mondást, hogy az élet másodszor is megadja az esélyt annak, aki felismeri. Köztudott, hogy ezüstkanállal a szájában született, tárt kapun lépett be Hollywoodba, de hogy ilyen tartósan és eredményesen ott is maradt, tehetségének, kitartásának, bölcsességének köszönheti. Mint mindannyiunkat, élete során érte nagy megle- petés (amikor az apjától, Kirktől átörökölt Száll a kakukk fészkére c. projektje Oscar-díjat nyert), ritka szerencse (simán sikerült átnyergelnie a kis képernyő- ről a nagy vászonra), komoly szakmai kitün- tetés (színészi Oscar-díj a Tőzsdecápákért), hihetetlen boldogság (két gyönyörű gyerek a második házasságából), nyomasztó szo- morúság (első házasságából származó fia kábítószer-kereskedésért börtönbe került), és magas szintű politikai-erkölcsi elismerés (az UNESCO tiszteletbeli nagykövete lett). A Tőzsdecápák 2.: A pénz soha nem alszik cannes-i díszbemutatója után Antibes-ban, a festői Hotel du Cap kertjében, egy szikla tetején egy kávéra találkoztunk, hogy mind- ezt kiértékeljük és kiegészítsük.

 

– Hol tart most a karrierjével?

 

– Mindig válogatós voltam. És minél inkább megyek ki az időből, annál ritkábban kérnek fel főszerepre, viszont annál több- ször találnak meg minőségi epizódszerepek- re, illetve érdekes, izgalmas főszerepekre független filmekben. Az is közrejátszik, hogy másodszor későn nősültem, és nem nagyon akaródzik kiszakadni se a család- ból, se a házból. Nagy szavakat használok, tudom, de ez nem azt jelenti, hogy kiszeret- tem a szakmámból, hanem azt, hogy még válogatósabb lettem. Dolgozom ezen-azon, de minden sokkal lassabban megy, mert a jó írók zöme átállt a tévéhez, ahol sokkal több a lehetőség, és a filmforgatókönyv-fejlesztés lényegesen több időt igényel. De azért csinálom most is, csak lassabban.

 

– Igaza van. Elég évente egy olyan szörnyeteget eljátszania, mint A tőzsdecápák folytatásában Gor­ don Gekko, aki a sikere csúcsán azzal fertőzte meg a világot, hogy a kapzsiság az ember igazi motorja.

 

– Oliverrel (Stone, a ren- dező – a szerk.) még most is téma, hogy nem sokkal később milyen látványosan omlott össze az amerikai tőzs- de. Mondjuk máig nem értem, hogyan történhetett. Üzleti zsenik tömkelege okozta és bukott bele. Elég bizarr.

 

– És sajnos elég aktuális.

 

– Azért a recessziót meg a korrupciót ne varrjuk tel- jesen Gordon Gekko nyakába. Bár tény, hogy azok a srácok, akik a nyolcvanas években csillogó szemmel itták a szavait, ma mind vezető brókerek, tehát az a mottó a helyén volt és ma is üt. A végtelen kapzsiság magyarázza, hogy a BP a Mexikói-öbölben képtelen zöld ágra vergődni az olajjal,  és a Kína-szindrómából is gyanúsan vissza- köszönnek a radioaktív sugárzásról szóló meghamisított beszámolók. De még csak ne is menjünk ilyen messzire. Elég elmenni a sarki használtautó-kereskedőig, aki képes bepalizni egy kispénzű nyomorultat, hogy vegyen meg egy lepukkant kocsit.

 

Anikó, Michael és Kirk Douglas (Michael édesapja) egy korábbi felvételen

 

– Tehát húsz év alatt sem Gekko, sem a világ nem tanult?

 

– Hogy Gekko mennyit változott a börtön ben? Sokat. De mit tudom én, mennyi benne a kiábrándultság, a bosszúvágy, a szánom- bánom. Kedvelem Gekkót, mert minden ilyen velejéig romlott fickóban van valami vonzó. Ez egy típus, akit semmi más nem érdekel, csak a siker. Ha barátra van szüksége, vesz egy kutyát.

 

– Ezzel azt akarja mondani, hogy az ember képtelen változni?

 

– Van, aki képes, van, aki nem.

 

– Ön évtizedeken át mindent a lehető leg­ magasabb szinten csinált, mint rendező, producer és színész. Mit tart a legnagyobb sikerének?

 

– Azt, hogy jó állampolgár lettem.

 

 Feleségével, Catherine Zeta-Jonessal

 

– Milyen értelemben?

 

– Maga aztán nem kertel! Látszik, hogy magyar, ezért ha megengedi, focinyelven folytatom. Ha azt vesszük, sok gólt berúgtam az elmúlt 30 évben, vagyis elég magas kritikai és üzleti szinten tettem le az asztalra a filmjei- met. Tehát ami a karrieremet illeti, nem telje- sítettem rosszul. A magánélet szubjektív meg- ítélés kérdése. Maga hányszor volt férjnél?

 

– Kétszer, de egyszer se kellett volna.

 

– Látja, én egyelőre a másodiknál tartok, és valószínűleg maradok is. Hibákat persze én is elkövettem. Három gyerekem van, az egyik enyhén szólva kicsit fejre állt. A másik kettő még kicsi, és a házasságom, lekopo- gom, rendben. Dolgozom az ENSZ-ben a nukleáris leszerelés területén több sztárral együtt, és ebbe most eléggé belevetettem magam. Tető alá hoz- tunk egy új megállapo- dást az oroszokkal, az a dolgom, hogy kilob- bizzam a szenátusban, hogy át is menjen a tör- vényhozáson.

 

– Mivel megemlítette az első házasságból szü­ letett fiát, mi a vélemé­nye, mekkora felelősség terheli a cselekedeteiért?

 

– A nyilvánosság számára sem titok, hogy mint apa, komoly fele- lősségem van, de azért nem én tehetek róla, hogy ide jutott. A rossz időzítést vállalom. Nem lehet egyszerre ilyen intenzitással karriert építeni és családot alapítani. Tudni kellett volna a sorrendet. Egy gyerek hatalmas felelősség. Előbb a karriere- met kellett volna felépítenem, és csak utána nősülni és gyereket csinálni. Főleg a mi szakmánkban nehéz. Az első feleségemet sem hibáztathatom teljesen. Nagyon fiatal volt és nagyon tapasztalatlan. Csinálta, ahogy tudta. Legjobb tudása szerint.

 

– És mi az, amit most tenni tud, illetve tesz a nagyfiáért?

 

– Akkora támasza vagyok a fiam- nak, amekkora csak lehetek. Nézze, börtönben van, ott is marad egy jó darabig. Ő is belátja, hogy amit csi- nált, az büntetéssel jár, és vállalja a következmé- nyeit. Én meg belátom, hogy valószínűleg ez volt a legjobb, ami történhe- tett, mert most legalább van ideje kitalálni, hogy mihez kezd, amikor kijön. Klassz srác, össze fogja szedni magát, és tőlem minden támogatást meg fog kapni hozzá.

 

Jelenet a Tőzsdecápák 2. című filmből

 

– Azon kívül, amit elmondott, a mai eszével mit csinálna másképp?

 

– Másképp vagy jobban?

 

– Jobban.

 

– Nem tudom. Tényleg fogalmam sincs. Úgy tűnik, az életben mégis csak van rá lehetőség, hogy aki ront, javíthat, tehát nincs okom panaszra. Idén lesz a 10. házas- sági évfordulónk Catherine-nal, ami elég jó ahhoz viszonyítva, hogy zéró esélyt se adtak nekünk. Van két gyönyörű gyerekünk, jó filmeket csinálok. Ha a magánéletemről van szó, boldog vagyok, ha a szakmámról, szin- tén, és ezt kevesen mondhatják el magukról, mert általában vagy ez, vagy az hibádzik.

 

Cannes, 2010. május

Návai Anikó
XVI. évfolyam 0. szám

Címkék: Michael Douglas, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.