Sztárvilág

Naomi Watts - Szásáról, Lievről és Heath Ledgerről

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Be vallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


A lenszőke Naomi Watts (39) búzavirágszeme fölcsillan, és izgatottan, óvatosan bontogatja a selyempapírt. Tottyanós, fehér rongynyuszi pottyan a tenyerébe, aztán egy fából faragott vidám csörgő kerül elő. De jó, nem műanyag! A babakék-borítós könyveknek örül legjobban. Elmélyülten lapozza egyiket a másik után, bele is olvas. Újszülötteknek szóló mesék, pont ezt kerestem!

 

De nem azért, mert mesekönyvévet zárt 2007- ben, mely A festett fátyol forgatásán kezdődött, ahol végre megtalálta azt a jó humorú, okos, gyöngéd, figyelmes, józan és felnőtt társat, akihez hozzá lehet bújni, aki mellett lehet felejteni és akivel érdemes élni (Liev Schreiber, színész). Tavaly megszületett Alexander Pete (becenevén Szása), a baba, akire mindig vágyott, de akit mindig elodázott nehezen bontakozó karrierje miatt. Most már a karrierje is sínen. Hol New Yorkban, hol Brentwoodban, hol éppen Ausztráliában, ahonnan Naomi származik.

 

Aztán idén januárban felsikoltott a múlt: volt nagy szerelme, Heath Ledger (Túl a barátságon, Casanova) váratlanul meghalt. Tíz év korkülönbség volt köztük, izzó szerelem, még izzóbb feszültség, és állandóan hullámzó, csillapíthatatlan fájdalom. Se veled, se nélküled kapcsolatukban Ledgert démonok kísérték, Wattsot a parttalan és tehetetlen szeretet szomorúsága. Kapcsolatuk első felvonása elviselhetetlen szakítással, második felvonása önmarcangoló robbanással zárult. Naomi szemét elfutja a könny, ahogy Ledger nevét említem, de épkézláb mondatokba gyűri a sírást. Heath csodálatos lény volt, akit szépfiúnak akart betörni Hollywood. Mély, mindent megrágó, súlyosan önmarcangoló ember, tele kérdőjelekkel. Mire sikerült elérnie, amire vágyott, annyit adott magából, hogy bele kellett pusztulnia.

 

- Te sem adtál keveset.

 

- De én mindig mindent sikernek könyveltem el. Egy percig sem ámítottam magam. Elejétől kezdve tudtam, hogy az élet színtiszta küzdelem, ezért mindig mindent pozitív szemmel néztem. Legalábbis próbáltam. A siker egyébként is nagyon furcsa jószág. Nagyon szerény jövőt álmodtam magamnak. Ekkorát, amekkorát elértem, soha. Én csak színésznő akartam lenni, és bőven beértem volna már azzal is, hogy folyamatosan foglalkoztatnak. Az, hogy a világ legjobb rendezőivel és színészeivel dolgozhatok, föl sem merült bennem. Az meg aztán végképp nem, hogy szebbnél szebb ruhákat küldözgetnek nekem, soron kívül kapok asztalt az éttermekben, és olyan színvonalon élhetek, amilyet el se mertem képzelni. S mindezt én teremtettem magamnak.

 

- Annak idején a legjobb barátnőd, Nicole Kidman biztatott, hogy gyere Hollywoodba. De neked sokkal nehezebben jött össze, mint neki. Soha nem jutott eszedbe, hogy föladd?

 

- Dehogyisnem! De valahányszor fogtam a cuccomat és hazarepültem Ausztráliába, hogy vége, mindig megcsörrent a telefon, hogy jöjjek vissza, mert beesett valami. Tíz évig - valami. Mindig csak morzsák, de legalább munka volt.

 

- Egészen addig, míg 1999-ben David Lynch felkért a Mulholland Drive c. tévésorozat főszerepére. A sorozat szerencsétlensége, hogy nem vette meg egyik tévé sem, a szerencséje pedig, hogy film lett belőle, amiért egyik díjat zsebelted be a másik után.

 

- Ha tudnád, hogy kiégtem attól a menettől. Másfél évig rángattak, hogy megveszi a tévé, nem veszi meg. Nagyon nehezen viseltem. Az volt benne a legszebb, hogy szinte saját magamat kellett játszanom: egy hollywoodi színésznőt, akinek semmi nem akar összejönni.

 

- Most már nem panaszkodhatsz: 21 gramm, King Kong, Gyilkos ígéretek és A festett fátyol, melynek forgatása során életed párját is megtaláltad.

 

- Most éppen ott tartok, hogy szeretnék fékezni egy kicsit. Évente egy film bőven elég. Folyamatosan kapom a forgatókönyveket, de a baba miatt nem nagyon fűlik a fogam, hogy olvassak. Már tavaly is lazítottam egy kicsit, legalább háromszor vakációztam, rendesen belekóstoltam az utazgatásba, sőt arra is jutott időm, hogy az ENSZ képviseletében elmenjek Afrikába, és egy kicsit többet törődjek a jótékonysági ügyeimmel. Meg az anyunak is néztünk házat. Magunknak is keresünk valahol messze, távol ettől az egész nyüzsgéstől...

 

- Ennyire zavarnak a fotóriporterek?

 

- Igen. A szívem mélyén azt szeretném, bárcsak lehetne velük egyezkedni! Mi megpróbáltuk, hogy oké, itt vagyunk, a barátom, a bébi meg én, tessék, fotózzatok, de utána hagyjatok békén. Sajnos nem ment. Múltkor még csak nem is én hívtam ki a rendőrséget Brentwoodban a közértbe, mikor körbeálltak a parkolóban és szabályosan nem hagytak beülni a kocsiba. Volt egy másik, majdnem csúnyán végződő incidensünk is. Jöttünk ki egy étteremből a babával, körbefogtak, vagy 30 fotós, és Liev agyát elöntötte a gőz. Borzasztó tehetetlen ilyenkor az ember, még csoda, hogy nem fajult tettlegességig a dolog.

 

 

 

Jelenetek a Gyilkos ígéretek c. filmből

 

- Említetted, hogy anyukádnak vettél egy házat és ti is kerestek. Hol?

 

- Anyu London mellett lakik, de mindig Dél- Franciaországban szeretett volna élni. Most találtunk neki egy pici házat egy provence-i faluban. Mi meg... Toscanában keresünk.

 

- Érdekes, Nicole Kidman is ezt mondja. Ennyire nem akartok elszakadni egymástól?

 

- Nicole a legjobb barátnőm. Végig ott volt mellettem, amíg küszködtem, és én is ott voltam neki a váláskor, a legnehezebb időszakban. Ez így volt, most már így is marad. És igen, őt is vonzza az a nyugalom, a szépség és csönd, amit Toscana nyújt.

 

- Pedig egész más kultúra, mint amiben felnőttél, s amiben a barátod, Liev nevelkedett.

 

- Ha arra gondolsz, hogy más vallásúak vagyunk, az nem gond. Liev litván zsidó családból származik, de nem ortodox. Föl se merült, hogy áttérjek. Én se vagyok mélyen vallásos, Liev sem, csak annyira, hogy az apai nagypapa emlékére Alexandernek neveztük a gyerekünket, az én apukám emlékére pedig Peternek. De Pete-nek rövidítjük, hogy ne legyen túl sok az "er". És ezért becézzük Szásának. 

 

- A férjed...

 

- Liev nem a férjem. A barátom. Család vagyunk, ehhez nem kell papír. Ha majd úgy gondoljuk, hogy szükség van rá, összeházasodunk. (Nem megerősített hírek szerint ez megtörtént Heath Ledger temetése után Ausztráliában - a szerk.)

 

- Liev az egyik leghíresebb értelmiségi művész New Yorkban. Gondolom, sokat segít, hogy szakmabeli.

 

- Először azzal fogott meg, hogy milyen értelmes. Engem azzal lehet levenni a lábamról, ha valakinek sok a sütnivalója. Aztán persze, mikor kicsit jobban összemelegedtünk, kiderült, hogy nagyon jó humora is van, ami abból adódik, hogy rettentően intelligens. A munkáját is humorral kezeli, ez ebben a szakmában szinte nélkülözhetetlen. És imponálóan sokat tud a világról. Nagyon művelt, nagyon árnyaltan gondolkodik, az összes olyan tulajdonsága megvan, ami nekem fontos.

 

- A Gyilkos ígéretekben orosz származású szülésznőt játszol, aki önkéntelenül belekeveredik a londoni orosz maffia legbelső ügyeibe. Ez a szerep sem áll túl távol tőled, hiszen az ausztrál és a walesi kultúra között nőttél föl.

 

- Igen, és kellően meg is szenvedtem. Mikor édesapám (Peter Watts, a Pink Floyd hangmérnöke - a szerk.) meghalt, olyan rossz körülmények között maradtunk ott az anyuval, hogy nem tudtunk megélni. Egy darabig a nagyszüleimnél laktunk, aztán elköltöztünk Ausztráliába. Azóta az egyik énem ausztrál, a másik walesi, és folyamatosan őrlődöm a két identitásom között. Ma már szégyellem, hogy milyen keveset tudok az ősi kultúrámról. Kicsit úgy, mint a Gyilkos ígéretek Annája, aki eleinte nem sokat törődik az orosz származásával, sőt, talán még szégyelli is és takargatni próbálja, hogy nem ízig-vérig angol, egészen addig, amíg rákényszeríti az élet, hogy szembenézzen a családja múltjával. Így jön rá, amire én is, hogy minél több kultúrát hordasz magadban, annál értékesebb ember vagy.

Hollywood, 2008. április 

Návai Anikó
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: Naomi Watts, sztárvilág, világsztárok

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.