Sztárvilág

Nicole Kidman - Szeretni csak nagyon szabad

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Nicole Kidman Christian Louboutin-tűsarkúban lép be az ajtón, de ahogy meglát, lerúgja a lábáról. „Se a kamera, se a magnó nem rögzíti”, mondja huncut szemmel, majd gondosan elsimogatja a gyönyörű Dior ruha ráncait az ölében. Ilyen karcsú, hosszú dereka senkinek nincs, és ilyen eperszőke hajjal is kevesen büszkélkedhetnek (eredetileg göndör, órákig tart kivasalni), de Kidman legszebb adottsága égszínkék babaszeme, melyből életének minden fázisa sugárzik. Találkoztunk mi már nagyon boldog előző életében, amikor önfeledt huszonévesen évekig tipegett Tom Cruise mögött a szóban forgó Louboutinban, pedig istenem, hogy fájt a lába. Aztán becsapott a villám, és a válás rettenetesen megviselte. Vallásos családban nőtt fel, ég és föld színe előtt esküdött örök hűséget, és mély bűntudattal élte meg, hogy meg kellett törnie. Pedig nem is ő szakított. Azokban az években csak őzikeszorongást láttam a tekintetében, és mindig megdörzsöltem fagyos kezét. A munkába menekült, Oscar-díjat kapott, de csak akkor engedett fel, amikor megtalálta a magánboldogságot. Legjobb ausztrál barátnője ültette Keith Urban mellé egy Los Angeles-i filmes vacsorán, és igaza lett: szerelem első látásra. Ez a tűz segítette Keith-t, hogy kigyógyuljon függőségbetegségeiből, Nicole-t pedig, hogy végleg felnőjön és megértse, a boldogságot még neki sem adják ingyen. Megszületett a kislánya, aztán béranyától a második, és boldogan él Hollywoodtól távol, az amerikai countrymuzsika paradicsomában, Nashville-ben, ahol farmerben, pólóban, festetlenül járhat és csak a családjának élhet, amikor nem dolgozik.

 

De most más idők járnak. Nicole Kidman három filmmel szerepelt a cannes-i filmfesztiválon, és egy negyedikért vert hullámokat miatta a Földközi-tenger. Mert mire ezek a sorok megjelennek, már az Oscar-díjas és tragikusan elhunyt monacói hercegné, Grace Kelly szerepére készül a kamerák előtt. Nicole Kidmannel a Hemingway és Gellhorn c. HBO-film kapcsán beszélgettünk a cannes-i Majestic Hotelben.

 

– Ebben a filmben Hemingway szerelmét és harmadik feleségét játszod, aki a világ első női haditudósítója volt a spanyol polgárháborúból és a második világháborúból. Marthából hiányzik a félelem. És belőled?

 

– Rettenetes félsz van bennem, de mindig úrrá leszek rajta valahogy. Néha mások löknek át, máskor meg erőt veszek magamon. Ne kérdezd, hogyan. Ha valamitől rettegek, azt szoktam magamnak mondani, mi a legrosszabb, ami történhet velem? Nem tetszik másoknak, megsebzem magam, na és? Ezt a mentalitást követem, még a szerelemben is. Szeretni csak teljes szívvel és odaadással szabad, nem igaz? Így érzek a gyerekeim iránt, a férjem iránt, és ha ez fájdalommal jár, hát legyen.

 

Jelenetek a Hemingway és Hellhorn c. filmből

 

– Mennyit tudtál Martha Gellhornról, mielőtt megkaptad a szerepet?

 

– Semmit. És az ragadott meg benne, hogy nem akart másnak látszani, mint aki. Hihetetlen szenvedéllyel vetette bele magát a munkába, és megszólalt azokért az emberekért, akik nem tudtak magukon segíteni. Már nagyon idős volt, még mindig rendíthetetlenül járta a világot és csinálta a dolgát. Méltatlannak tartom, hogy a Hamingway-életrajzokban csak mint "harmadik feleséget" emlegetik. Ez volt a legkevesebb, amit érdemes tudni róla.

 

– Talán azért maradt fenn így, mert egy olyan világban élt, amelyben nem volt divat és erény, hogy egy nő önálló életet éljen.

 

– Ez volt az egyik mozgatórugóm. Elemi kötelességemnek érzem, hogy mi nők védjük meg egymást és álljunk ki egymásért. Van egy húgom. Sok barátnőm. Az anyukám híres feminista. Eszemben sincs utálni a férfiakat, de ha valaki, te pontosan tudod, hogy mennyire tűzbe jövök, ha egy barátnőm bajban van. A nőknek sokkal nehezebb, mint a férfiaknak, mert sokkal keményebben ítélnek meg bennünket. Emlékszem, Meryl Streep mondta, mikor Margaret Thatchert játszotta, hogy igazán nem a politikája érdekelte, hanem az, hogy boldogult egy olyan világban, ahol csupa férfi vette körül. Martha Gellhorn dettó. Van, aki azt választja, hogy inkább egyedül él és a karrierjének szenteli az életét, van, aki nem, de vitathatatlanul izgalmas sztori.

 

– Te ügyesen navigálsz a kettő között egy olyan világban, ahol főleg férfiak dirigálnak. Könnyű? Nehéz?

 

– Sok nőnek nehéz megbirkóznia ezzel, nem vagyok egyedül, legföljebb engem jobban meghallanak, mikor felemelem a hangomat. Ott a húgom, a kislányaim, a barátnőim. Az anyukámról már nem is beszélve, aki egész életében nagy feminista volt. Dehogyis gyűlölöm a férfiakat, sőt. Csak tisztában vagyok vele, hogy nekünk, nőknek össze kell tartanunk. Ha valaki, ezt te pontosan tudod rólam. Kell, hogy érezzük, hogy összetartozunk, mert ebben van az erőnk. Néha nehéz. Nagyon nehéz, mert a nőket sokkal kritikusabb szemmel nézik, sokkal gyorsabban leszólják. Nekem azzal sincs bajom, ha egy nő azt választja, hogy egyedül járja be az életét és csinál hatalmas karriert. Tudom, hogy mekkora az ára.

 

 

– A legtöbb ilyen nő életében nem egy szerelem van, hanem több is... Csak életre szóló társa nincs.

 

– Na látod, ez az, ami nekem nem menne. Én csak egy nagyon mély, nagyon tartós, nagyon szilárd és nagyon őszinte monogám kapcsolatban tudnám leélni az életemet. Gyerekekkel. Imádom a gyerekeket. Martha Gellhorn más gyerekeiért lelkesedett. Én a sajátjaimért, akiktől nem sajnálom az időmet. Egy percemet sem.

 

– Tudnál élni egy olyan szenvedélyes, elsöprő, de sokszor romboló szerelemben, mint Hemingway és Martha Gellhorn?

 

– Nem. Hemingwayből csak az inspiráló személyiségét kérném. De ehhez persze az is kellett, hogy a férjem és én az életünknek olyan szakaszában találkoztunk, amikor már mind a ketten tudtuk, hogy mit akarunk egymástól. Ha két ember ilyen érett fejjel kerül össze, akkor nem érheti sok baj a házasságot. Kivételek persze vannak, a szüleim például 23 évesen kerültek össze és máig boldogok, de Keith és én már túl voltunk bizonyos dolgokon, amikor találkoztunk, és azt kell mondjam, én vagyok a legszerencsésebb, hogy így történt. Csöpögősen hangzik, de imádom a férjemet.

 

 

– Miatta költöztél el Hollywoodból...

 

– És most miatta utazom Ausztráliába, ahol egy nagy élő tévévetélkedőben vesz részt, hogy ott legyek mellette, fogjam a kezét, biztassam a szememmel. És igen, miatta költöztem el Hollywoodból. És egy percre se bántam meg. Nashville-ben élünk, egyszerű, normális, helyes emberek között. Ott akarok élni, ahol a férjem dolgozik, és ahol a családomnak a legjobb. Mert ők a szemem fénye. A legfontosabbak.

Cannes, 2012. május

Návai Anikó
XVIII. évfolyam 7. szám

Címkék: Nicole Kidman, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.