Sztárvilág

Penélope Cruz szerelmei

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Penélope Cruz (32) egyedül él, életében talán most először. És jól van. Los Angelesben is vannak már barátai, az anyukája is gyakran meglátogatja, és már nem mondogatja se magának, se másnak, hogy New York az igazi város, mert onnan csak 7-8 óra repülés a madridi családi fészek melege.

 

Jó kislány volt, mint a húga, Monica, a flamenco-táncosnő, aki majdnem olyan tehetséges és majdnem olyan szép, mint Penélope. Csak nem olyan szerencsés. Penélope is tánccal kezdte (balett), de 15 éves korában rámosolygott az ügynökségi szerencse, és egy éven belül Ferdinand Trueba szexi főszerepet osztott rá a Jamon Jamon c. spanyol filmben, amivel azonnal észrevétette magát otthon és Amerikában. Csöppet sem ártott a nemzetközi karrierjének, hogy következő filmje - a Belle Epoch - a legjobb külföldi film Oscar-díját nyerte 1994- ben. Aztán "lekapcsolta" magának a két spanyol nagymester, Pedro Almodóvar (Élőhús - 1997) és Alejandro Amenebar (Open Your Eyes - 1998), aztán visszatért Trueba kamerája elé (Álmaim lánya - 1998), és megint Almodóvarhoz (Mindent anyámról - 1999). Penélope angolszász pályafutása egy brit minisorozattal kezdődött és gyorsan folytatódott Hollywoodban. "Szerette" őt Matt Damon (All The Pretty Horses - 2000), aztán Nicolas Cage (Blow - 2001), végül jött a civilben is igazinak ígérkező Tom Cruise (Vanilla Sky - 2001).

 

Rossznyelvek szerint a "Cruise és Cruz" duett ötlete a hollywoodi piármasina rajzasztalán született, hogy a macsóimázsra szomjas Tom és a szuperstátusra éhes Penélope elérje, amire vágyik. Hogy milyen hőfokon lángolt ez a szerelem, soha nem volt igazán tetten érhető, mert úgy hűlt ki, hogy még hamu sem maradt utána. Tény azonban, hogy mire véget ért, Cruise megúszta a heteroszexualitását firtató kérdőjeleket, Cruz pedig elegánsan landolt az amerikai magazinok címlapján. És - mellesleg - belegazdagodott a hollywoodi élvonalba.

 

Közben - mert jó kislány ma is - egy percre sem hagyta cserben régi rendezőit, elsősorban Almodóvart, akinek idén a Volver c. film főszerepét köszönheti, amelyért nem kizárt, hogy végre a legeslegnagyobb amerikai színésznőknek kijáró díjakra jelölik.

 

Tükrözve európai lelkét és amerikai ambícióit, drapp-fehér selyem Prada ruhájához bézsszínű Manolo Blahnik tűsarkút húzott erre a beszélgetésre, és lazán nyakába tekerte ébenfekete haját. Csak abban nem biztos, hogy a karkötője igazi Bulgari, vagy csak szép bizsu.

 

- Csapjunk bele, jó? Ha egy színésznő beleszeret egy világsztárba és viszont...

 

- Azért ez nem úgy megy, hogy na, akkor most kinézek magamnak valaki híreset, akibe jó alaposan belezúgok... Mindenesetre hála ennek a kapcsolatnak, ma már nem tudom lerázni magamról a fotósokat, és nem tudok olyat lépni, amit ne nézne árgus szemmel a sajtó. Aztán meg a véget nem érő pletykák, amiknek többnyire a fele se igaz... Ezt a részét nagyon utálom a szakmámnak.

 

- Tom Cruise. Barátságban váltatok el.

 

- Az összes régi fiúmmal jó barátságban vagyok, nemcsak vele. Ha valaki egyszer fontos volt és nem csinált semmi jóvátehetetlent, miért ne lehetnénk barátok?

 

- Egészen odáig, hogy elsőként gratuláltál neki a kislányához.

 

- Ez csak véletlen. Éppen Londonban voltam, mikor a baba világra jött, három napig megállás nélkül interjúkat adtam, valaki rákérdezett, rávágtam, hogy gratulálok, és fölfújták, ahogy szokták. Ne tulajdoníts neki semmilyen jelentőséget.

 

- Mint ahogy annak se, hogy újabban meg Orlando Bloommal boronáltak össze, csak azért, mert a napokban egy puszi erejéig összefutottatok?

 

- Most nem járok senkivel, nem is érek rá, mert Pedróval (Almodóvar - a szerk.) járom a világot. És nem is hiányzik senki. Abszolút biztonságban érzem magam, boldog vagyok, szinte repkedek, annyira jó vele lenni...

 

- Ha akkor és ott nem találkozol Almodóvarral, nem így alakul a karriered.

 

- Pedróval kapcsolatban nem tudok szakmailag gondolkodni, mert annyira közel vagyunk egymáshoz. Tíz év azért nagyon nagy idő az én életemben. Máig sem értem, mi ragadta meg bennem annyira, hogy rám bízza életem első filmszerepét. De ez megint csak Pedro zsenialitása. Hogy bízni tud a színészben, az emberben. Ugyanakkor nem vakon. Mindig megköszöni, ha valamit jól csinálok, és ha nem tetszik neki valami, azt is megmondja, és olyankor kitör rajtam a pánik... Ha majd nagyon öreg leszek és átgondolom az életemet, ő lesz az, aki legalább olyan fontos és meghatározó ember, mint a vér szerinti családom, vagy az a két-három barátom, aki a legközelebb áll hozzám. Pedro jó ember, fantasztikusan tehetséges rendező és páratlan a humora. De ami a legfontosabb, ekkora nagy szíve van. Amíg szusz van bennem és hív, gondolkodás nélkül repülök.

 

- Sose mentek ölre?

 

- Soha. Attól a naptól fogva, hogy először találkoztunk, értjük egymást, szeretjük egymást, bízunk egymásban. Annyira, hogy ki is mondom: az egész karrieremet neki köszönhetem.

 

- Mint minden évben ilyenkor, most is listákat csiripelnek a hollywoodi verebek, és a Volverben nyújtott alakításoddal bizony elég előkelő helyen állsz.

 

- Nem szorongást érzek, hanem inkább jóízű drukkot az idei Oscar- és Golden Globe-esélyeimmel kapcsolatban, és szeretném, ha ez így is maradna, nehogy a végén csalódjak egy nagyot. 15 éve azért dolgozom, hogy a szakmai hitelemet ilyen szerepekkel erősítsem, mint a Volver, de az elismerés oroszlánrésze nem engem illet, hanem Pedrót, mert ő adta az anyagot a kezembe. Még a gondolattal sem szívesen játszom, hogy mi lesz a díjakkal, csak azt tudom, hogy akkora nagy bulit fogok csapni, amilyet még a világ nem látott!

 

- Remélem, te fogsz főzni.

 

- Imádom a hasamat, legalább annyira, mint Almodóvar. Kérdezd csak meg, hány perc alatt forgatta le a vacsorajelenetet, mikor nekiültünk palacsintázni! Összesen kétszer vettük fel, ami nála még nem fordult elő, de csak azért, mert olyan palacsintát sütött a húga, amilyet senki nem tud, és Pedrónak már csurgott a nyála, nehogy kihűljön. Pár éve, mikor még New Yorkban éltem és vegetáriánus voltam, szerettem kotyvasztani, de azóta kijöttem a gyakorlatból, nem ismerem a technikákat és nem vagyok valami híres szakácsnő. De azért meg lehet enni a főztömet. A paellámat például. kimondottan dicsérik. Majd átjössz és megkóstolod, jó?

 

- Persze, el is felejtettem, hogy itt laksz a szomszédban.

 

- Igen, eladtam a New York-i lakást és vettem egy házat Los Angelesben, de a főbázis a mai napig Madrid, az anyukámék. Most pár hónapig pihenek, aztán jövőre megint elkezdek forgatni. Kicsit sok volt ez az év a Manolete-ttel, amiben Adrien Brodyval játszottam... meg ez a sok ide-oda utazgatás. Megpróbálok egy kicsit lazítani, vigyázni magamra és mással is foglalkozni, nem csak a színészettel...

 

- Például?

 

- Filmprodukcióval. Van egy kis cégem, filmjogokat vásárolok, forgatókönyveket olvasok. Legalább annyira érdekel, mint a szereplés. Sajnos az utóbbi években olyan fegyelmezetten koncentráltam a kamera előtti munkámra, hogy szinte semmi időm nem jutott az életemre... Persze vannak alapdolgok, amikből nem engedek, például még ma sem veszem tudomásul, hogy Los Angelesben este hatkor illik vacsorázni, nem tízkor meg tizenegykor, mint nálunk Madridban, ahol éjjel kettőkor még vidám zajlik az élet...

 

- Aki egyedül él, annak mindent szabad. A házasság meg a család eszedbe se jut?

 

- Fogalmam sincs, mit gondoljak a házasságról... hülyén hangzik, nem? Pláne itt Los Angelesben, ahol ez egy akkora nagy téma. Biztos azért vagyok így vele, mert se a húgomba, se belém nem verték a szüleim, hogy házasság nélkül nem élet az élet egy nőnek... A gyerekek, az egy másik kérdés. Imádom a gyerekeket, és biztos szeretném majd, ha nekem is lenne, az sincs kizárva, hogy majd örökbe fogadok egyet, és ez sokkal, de sokkal fontosabb, mint a házasság.

 

- Már csak az marad hátra, hogy egy állítmánnyal egészítsd ki az alanyt: Penélope Cruz a mai napon...

 

- ...boldog, jól van, és már el is felejtette, hogy milyen fáradt volt tegnap, mert olyan isteni jót aludt!

Hollywood, 2006. október 

Návai Anikó
XII. évfolyam 11. szám

Címkék: Penelope Cruz, világsztárok

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.