Sztárvilág

Pierce Brosnan - Imádkozz, dolgozz és tégy jót!

Pierce Brosnannal múltról, jelenről, jövőről

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Öltönyben lép be az ajtón és mezítláb. Elképesztő fricska a mindig kínosan elegáns Pierce Brosnantól. De nem a bolondos görög kánikula az oka, hanem a lelke, melyben még most is óriási vihar csillapodik. Végleges leszámolás a kurtán-furcsán véget ért James Bonddal, önfeledt flörtölés a váratlanul betoppant Mamma Miával, és egy hosszúra nyúlt kényszerpihenő Hawaiion. Kesernyés-kedves mosolya azt mondja, nem kíméli magát a mardosó önvizsgálattól. Íme.

 

- Kezdhetjük a legkellemetlenebbel?

 

- Hogyne.

 

- Mennyire ütötte szíven, hogy a legfrissebb internetes felmérések szerint minden idők legjobb James Bondja Sean Connery volt, a második pedig az ön utódja, Daniel Craig?

 

- Danny tényleg hibátlan Bond. Kalapot le. De bárki bármit mond, Sean Connery volt az egyetlen igazi Bond. Az összes többi színész, engem is beleértve, csak eljátszotta. Tehát értelmetlen mindenféle besorolás. Már csak azért is, mert nem vagyok sorszám. Szabad ember vagyok.

 

- Hat éve, hét éve hagyta abba?

 

- Már azt se számolom. A mából nézve Bond csak egy szerep volt a sok közül. Előtte is színész voltam, azóta is. Harminc éve vagyok a pályán. Persze egy életre hálával tartozom, mert James Bond óriási lökést adott a karrieremnek. De már akkor pontosan tudtam, mikor belementem, hogy soha nem fogom tudni lemosni magamról. Sean Connery is megvívta a magáét, de neki sem sikerült teljesen elszakadnia tőle. Röviden tehát annyi, hogy az ember megbékél a sorssal, örül, hogy megtörtént és megpróbálja valahogy lezárni. James Bondnak köszönhetem, hogy anyagilag megalapoztam magam, hogy össze tudtam gründolni a saját cégemet és megcsinálhattam azokat a filmeket, amelyek közel álltak a szívemhez. Ugyanis jól sejtettem, hogy maguktól nem fognak özönleni a felkérések. Én minden egyes szerepemért kegyetlenül és rohadtul megharcoltam. De azt álmomban sem gondoltam volna, hogy az egykori James Bond lasztex kezeslábasban, tupírozott hajjal, platformcsizmában bohóckodik majd a Waterloora.

 

Jelenetek Meryl Streeppel a Mamma Mia c. filmből

 

- Hogy találta meg a Mamma Mia?

 

- Épp otthon voltam a családdal anyámnál Skóciában, apámat sirattuk, aki pár napja ment el, készültünk a temetésre. Kimentem a kertbe, hogy egy kicsit kiszellőztessem a fejem, mikor megszólalt a mobilom és az ügynökségem hívott, hogy dolog van. Meryl Streep, Mamma Mia, Görögországban. Gondolkodás nélkül rávágtam az igent. Az jutott eszembe, lám, Isten az egyik kezével elvesz, a másikkal ad. Ilyen a karma. Pár napra rá lerepültem Londonba, hogy találkozzak a producerekkel és megnézzem a musicalt a Prince Edward színházban. Végig Meryl járt az eszemben. Mikor kijöttünk a színházból, Charlotte, a kislányom megkérdezte, apa, melyik szerepet játszod? Kitört belőlem a nevetés, ugyanis elfelejtettem megkérdezni. Biztos valamelyiket a három apuka közül. A sors iróniája, hogy a nevelőapámat, aki egyéves koromtól nevelt, s akit apámnak tekintettem, Carmichaelnek hívták, de valamiért sose vettem föl a nevét, maradtam az édesapámnál, ő volt Brosnan. Erre melyik szerepet osztják rám a Mamma Miában? A skótot. Sam Carmichaelt.

 

- És mekkorát dobbant a szíve akkor, mikor kiderült, hogy abban a londoni műteremben fog dolgozni, ahol a James Bondot forgatta?

 

- Ebben is a sors keze volt, mert arra gondoltam, milyen jó, hogy na most aztán egyszer és mindenkorra leszámolhatok az összes démonommal, s ezzel végleg pontot tehetek a múltra. Csak azért imádkoztam magamban, nehogy ugyanazt az öltözőt kapjam. Hál’ istennek az új szárnyban adtak helyet, egy gyönyörű, modern öltözőben, még alig száradt meg a falakon a festék. Odamegyek az ablakhoz, gyanútlanul elhúzom a függönyt, hát nem pont arra a bádogviskóra látok, aminek az oldalán még ott díszeleg, hogy 007? Azt a kis viskót alakították át nekem annak idején, hogy legyen hol pingálnom forgatási szünetekben. Na, ennyi nekem bőven elég volt a sorsból, úgyhogy gyorsan össze is húztam azt a függönyt. Legközelebb már csak akkor dobogott a szívem a torkomban, mikor a Mamma Mia utolsó jelenetére caplattam a stúdió folyosóján talpig ABBA-dresszben. Milyen lenne, ha most egyszer csak szembe jönne Daniel Craig? Hello, Danny boy, mizujs?! Nem tudtam kiverni a fejemből. Hál' istennek nem akadtunk össze, de maga a puszta lehetőség rádöbbentett, hogy bizony, ebben a szakmában humor nélkül nem megy.

 

- A hangjából mégis azt érzem, hogy azért maradtak elvarratlan szálak.

 

- Nézze, 55 évesen az ember azért már szembe kell nézzen a ténnyel, hogy milyen gyorsan repül az élet. Az idő a legértékesebb valuta, azt kell legjobban megbecsülni. Tavaly, mikor a Mamma Miát befejeztem, úgy volt, hogy azonnal kezdek egy másik filmet, ami sajnos szétesett. Van ilyen. Van egy házunk Hawaiion, elmentem kényszerpihenőre. Megtanultam szörfözni, megpróbáltam előrelépni a saját projektjeimmel, és közben annyi időt tölteni a családdal, a két fiammal és a feleségemmel, amennyit csak lehet.

 

- Azt mondják, minél idősebb az ember, annál nehezebben dolgozza fel a változást.

 

- Ezért okosabb a jelenben élni és megpróbálni kihozni magadból itt és most a lehető legtöbbet. Ha folyton a múlton rágódsz, idegileg kikészíted magad, és elkezdesz rettegni a haláltól. Arra kell koncentrálni, hogy minden nap hoz valami újat. Imádkozz, dolgozz és próbálj meg valami icike-picike jót tenni. Karácsonykor, mikor szétesett az a már majdnem biztosnak látszó film, bőven lett volna okom magam alá zuhanni. De én megrántottam a vállam, hogy jó, akkor most egy darabig én viszem a gyerekeket suliba, aztán elmegyünk vakációzni, megtanulok szörfözni, és élvezem az életet.

 

Pierce Brosnan és felesége

 

- Tehát úgy érzi, a legnagyobb ellenséget, a félelmet sikerült leküzdenie?

 

- Az ember minden film előtt retteg, de ez normális. Ma hajnalban ötkor felriadtam, mert nem hagyott nyugodni az új film, amit pár nap múlva kezdünk forgatni Susan Sarandonnal New Yorkban.

 

- És mikor kezd dolgozni Polanskival?

 

- Ha minden igaz, rögtön utána. Tony Blairt játszom, a strómant pedig, aki megírja Blair emlékiratát, Nicolas Cage. A női főszereplő pedig Tilda Swinton. Nem akármilyen film lesz.

 

- Ezek szerint idén is rendesen meg fog dolgozni a hawaii vakációért.

 

- Az a ház és az a sziget maga a tökéletes kikapcsolódás. Eredetileg befektetésnek szántuk, arra is gondolva, hogy a gyerekeknek nyugodt, békés, csöndes paradicsom lesz. De egyre többet vagyunk ott, mert az életünk egyre jobban leegyszerűsödik. A feleségem megszállott környezetvédő, és minél többet tanulok tőle, annál világosabban látom és annál jobban elkeserít, hogy mennyire nem törődünk a környezetünkkel, a gyerekeink jövőjével. Pedig ha nem lépünk most... Idén ősszel hál’ istennek új elnök kerül a Fehér Házba, és imádkozom, hogy Obama legyen, mert ért az emberek nyelvén, és talán neki sikerül helyreállítani mindazt, amit a jelenlegi kormány közel nyolc év alatt kemény munkával lerombolt. Tanulni, tanulni, tanulni. És tisztességesen élni. Ez a legfontosabb.

 

Athén, 2008. július 

Návai Anikó
XIV. évfolyam 9. szám

Címkék: Pierce Brosnan, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.