Sztárvilág

Reese Witherspoon - Miss perfekt

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy még sem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Még is mitől vannak egyen súlyban?


A Csipkerózsika (az első rajzfilm, amit életében látott) sárkánya és boszorkánya rettenetesen megijesztette Reese Witherspoont. De a muzsikára és a táncra annyira felcsillant a szeme, hogy titokban kacérkodni kezdett a gondolattal, hogy ha nagy lesz, színésznő lesz. Igen ám, csak ez az álom kicsit elrugaszkodottnak bizonyult odalenn az amerikai délen, ahol a kislányok mindig szót fogadnak, minden leckét megírnak, egy percet se késnek a kimenőről, vasárnap templomba járnak, a sütést-főzést, kötögetést ellesik a nagyitól, és ha nem akad kérőjük a gimiben, kötelességtudóan szereznek egy rendes diplomát. Reese tehát orvoskarra iratkozott. Aztán ő lepődött meg legjobban, mikor elcsábult Hollywoodba. A filmezéssel jött Ryan Phillippe, két gyönyörű gyerek, mintaházasság, mintakarrier, mintanépszerűség, mintahírnév és megszámlálhatatlanul sok pénz. Még az is megadatott neki, ami nagyon kevés Doktor Szöszinek, hogy Hollywood egy idő után komolyan vegye mint színésznőt, és Oscar-díjjal tüntesse ki. De aztán itt véget is ért Miss Perfekt tökéletes boldogsága: a házassága tönkrement, és alaposan el kellett gondolkodnia azon, hogyan dolgozza fel és hogyan lépjen tovább.

 

- Mintakislány voltál, ugye?

 

- Inkább azt mondanám, későn érő típus. Az iskolában nem tűntem ki, mindenki a  puszipajtásom volt, mindenkit megnevettettem, én voltam a lányok lelki szemetesládája. Nevezzük úgy, addig nyújtottam a gondtalan gyerekkoromat, amíg csak tudtam.

 

- Mit tartasz a legjobb tulajdonságodnak?

 

- Hogy pozitívan nézem a világot. Anyutól örököltem, illetve tanultam. Minden nap ajándék, és minden napból a lehető legtöbbet kell kihozni. Nem csalás, nem ámítás, az esetek 99 százalékában ma is jókedvű vagyok. Az az 1 százalék meg nem számít.

 

- Mintha Julia Robertset hallanám, aki szintén az amerikai délen, csak egy állammal odébb nőtt fel.

 

- Aki a mi vidékünkön született, pár száz mérföldnél nemigen jut messzebbre. Nekem se volt megírva, hogy munkaköri kötelességem lesz beutazni a világot, eljutok Tokióba, Madridba, Berlinbe, Párizsba. Szeretnék majd a gyerekekkel is nagy utazásokat tenni, hogy megmutassam nekik a különböző kultúrákat, hogy világpolgárok legyenek.

 

- Talán nem véletlen, hogy az utóbbi időben csak erős nőket játszol.

 

- Nem bizony! Abszolút erre vettem az irányt. Alkatilag amúgy is azokhoz a nőkhöz vonzódom, akik tisztán tudják, hogy mit akarnak. Sőt, igazán csak irántuk van affinitásom. Erős nők között nőttem fel, őket értem, és kicsit sem véletlen, hogy ez a kép alakult ki rólam a szakmában, a nézőkben és a sajtóban is.

 

- Mondd ki nyugodtan, te is erős nőnek tartod magad.

 

- Miért tagadnám? Büszke vagyok rá.

 

- Ezért hívják a produkciós cégedet A-típusnak?

 

- Anyu kezdett el így becézni, hogy Miss Perfekt, vagyis A-típusú.

 

- Mert?

 

- Mert már kislánykoromban is nagyon nett és összeszedett voltam. Szeretem a rendet. Magam körül is, magamban is. Nagyon ambiciózus vagyok, és nagyon tudok hajtani azért, amit kitűztem magamnak. A gyereknevelésben dettó, sőt, talán kicsit túl szigorú is vagyok, de nem bánom. Nálunk nincs akarom, csak kérem. Mindenért köszönet jár, és elvárom, hogy a gyerekeim tiszteljék az idősebbeket. Ha kapnak valamit, azonnal leültetem őket, mert írásban illik megköszönni. A kislányom jóformán még a nevét sem tudta leírni, mikor már beleivódott, hogy ez kötelező. Így neveltek, és nekem csak hasznomra vált.

 

- Minden vonatkozásban ilyen kemény kézzel bánsz a gyerekekkel?

 

- Ó nem, dehogyis. Mióta az apjuk nincs velünk, próbálom úgy beosztani az életemet, hogy nagyon sok időm jusson a gyerekekre.  Játékra, szórakozásra, kertészkedésre, vidámparkra, kirándulásra, világlátásra és tanulásra. Sokat vagyunk a szabadban, szeretjük a háziállatokat, együtt főzőcskézünk, rengeteget társasjátékozunk. Mert repül az idő, és nagyon hamar eljön az a pillanat, amikor a gyerekek már sokkal szívesebben töltik az idejüket a barátaikkal, tehát most kell kihasználnom minden közös percet. Nagyon fontos, hogy mit oltok beléjük. Mint szülő, felelős vagyok azért, hogy a gyerekeim idejekorán megértsék és megtanulják, hogyan kell bánni a pénzzel, hogyan kell okosan gazdálkodni, ha már az iskola erre egyáltalán nem fektet súlyt. A gyerekeket már kamaszkorukban elkezdik bombázni a bankok a hitelkártyákkal, és nagyon könnyen belecsúszhatnak a felelőtlen költekezésbe. Ezt csak szívós, napi, tudatos munkával lehet megelőzni még gyerekkorban.

 

- Nyerni születtél. Hogyan reagálsz, ha kikapsz a társasjátékban?

 

- Csöppet se dühít, sőt. Én tapsolok a győztesnek a legjobban. Nem vagyok féltékeny más sikerére.

 

- Szakmailag sem?

 

- Ugyan már! Ha Sarah Jessica Parkert szeretik a nézők, ha Julia Robertsre dől a közönség, akkor az az én filmemnek is jó, nem igaz?

 

- És azt hogy kezeled, hogy miközben a szüleid közel negyven éve turbékolnak, a gyerekeid széttört családban nőnek fel?

 

- Nekem volt a legnagyobb lecke a válásom, mert meg se fordult a fejemben, hogy ilyen előfordulhat. Hiszen minden tökéletesnek látszott. Férjhez mentem, jöttek a gyerekek, azt hittem, ez most már mindig így lesz. Aztán történt, ami történt, és kénytelen voltam feltenni magamnak a nagy kérdéseket. Miről szól az élet? Mit jelent a szerelem? Mi az, ami belefér és mi az, ami nem? És egy kicsit rákényszerültem, hogy engedjek az elképzeléseimből és az elvárásaimból. Nagyon nehéz volt, mert az élet nem mindenben igazolta azt a sikerorientált, céltudatos, „minden rendben” embert, akinek magamat neveltem és tartom. De megtanultam, hogy nem mindig én tartom a kezemben a gyeplőt, és ma már azt is tudomásul veszem, hogy az életre nyitottan kell reagálni. Leszámítva néhány alapszabályt, például azt, hogy este 10 után nem veszem fel a telefont, mert korán fekszem és korán kelek, bizonyos dolgokat nem tudok kikényszeríteni, sem befolyásolni, tehát úgy kell venni és elfogadni, ahogy jön.

 

Jelenet a "How do you know" c. filmből

 

- De azért fatalista nem lettél?

 

- Keresztény értékekkel nőttem fel, a vallás fontos a családunkban, és a gyerekeimet is arra tanítgatom, mit jelent jó kereszténynek lenni. Mióta elváltam, még jobban alárendelem az életemet a gyerekeknek. Sokat segít, hogy már iskolások, és van úgymond saját életük is. Boldog és hálás vagyok, hogy folyamatosan van munkám, kellemes emberekkel dolgozom, és ha néha úgy érzem, hogy nehéz, mindig arra gondolok, minden rossz után jó jön. Pozitívan kell gondolkodni, ez a lényeg.

 

- Így vigasztalod magad azért, mert már nem vagy Miss Perfekt?

 

- Miss Perfektnek csak az vallhatja magát, aki tényleg tökéletes. Én feladtam belőle, viszont cserébe megfogalmaztam magamnak egy csomó fontos kérdést, ami addig eszembe sem jutott. Mit jelent a család? Fogalmam se volt. Létezett egy modellem, a szüleimé, ami az én életemben szétesett. Ma azt mondom, a családot ott keresd, ahol megtalálod. Lehet az egy barát, aki minden reggel vallásosan felhív, hogy megkérdezze, hogy aludtál. Vagy az, aki ugrik, ha baj van a gyerekekkel. Ki merem mondani, hogy nagyon sokat engedtem a megrögzöttségeimből, és ettől meg is nyugodtam. Néha még az is kicsúszik a számon, hogy a stressz sem árt, mert katartikus hatása van az ember kapcsolataira. Arra jöttem rá, hogy az élet sokkal bonyolultabb, mint hittem.


- Fogalmazhatok úgy, hogy megtaláltad magad?

 

- Még nem, de már jó úton vagyok. Jócskán beletelik, mire az ember kiigazodik saját magán. Néha az az érzésem, mire megismerem magam, vége is az életemnek. Próbálok belezsúfolni mindent, amit csak lehet, a gyerekeket, a munkámat és azokat a jótékonysági dolgokat, amelyek fontosak nekem. Enélkül céltalannak érezném az életemet.

 

- De azért csak bölcsebb vagy ma, mint tegnap voltál?

 

- Épp a minap mondtam valakinek, hogy elég vén vagyok már ahhoz, hogy tudjam, mennyi mindent nem tudok. Szinte semmit! De legalább rájöttem. Miss Perfekt koromban ugyanis szent meggyőződésem volt, hogy nekem aztán nem lehet újat mondani a világról!

 

Hollywood, 2010. szeptember

Návai Anikó
XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: Reese Witherspoon, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.