Sztárvilág

Ryan Gosling - Anya csak egy van

Világsztárok harmóniában

Szépek és gazdagok. Gazdagok és sikeresek. Lehet, hogy mégsem minden az övék? Amit nem kapnak meg, mennyire hiányzik? Bevallják? Letagadják? Mégis mitől vannak egyensúlyban?


Ha igaz a mondás, hogy nézd meg az anyját, vedd el a lányát..., akkor azt is nyugodtan elhihetjük, amit Ryan Gosling állit magáról, hogy elvált anyukája arra tanította, „gondolkodj úgy, mint a lányok”. Hogy ez egész pontosan mit jelent, azt számos beszélgetésünk során még nem sikerült teljesen felderítenem, de annyi bizonyos, hogy Ryan Gosling férfiaktól szokatlan empátiával érti a nőket, és ez nem csekély képesség abban a szakmában, amire a fejét adta. Gyerekkora óta színész, a Disney Mikiegér klub- jában kezdte, ahol Justin Timberlake és Britney Spears. És gyerekkora óta híres udvarias és kedves modoráról és arról, hogy megkülönböztetett figyelmet szentel a nőknek. Füle van ránk, szíve van hozzánk, és ez nem lejön, hanem lecsurog a filmvászonról. Talán ezért tartják az egyik „legszexibb férfinak a földön”.

 

– Amikor a Hatalom árnyékában c. filmed kapcsán beszélgettünk, azt mondtad, legszívesebbenkétszínű figurákat szeretsz játszani. Miért?

 

–  Mert ezek a legérdekesebb szerepek. A fény és az árnyék, a jó és a rossz, az őszinte és a hazug. Minden szerepemben ezt a két pólust keresem, mert ez az, ami többé-kevésbé mindannyiunkban benne van, és amivel mindannyian megküzdünk.

 

– Téged is beleértve?

 

– Látod, ez az, amit nem árulok el, mert a legszemélyesebb magánügyem. Persze minden figurában a találkozási pontokat keresem, és valahol mindegyikben megtalálom. Hol jobban, hol kevésbé.

 

– Lehet, hogy ezért kerülnek el a romantikus hősök? Vagy lehet, hogy minden látszat ellenére mégsem vagy romantikus alkat, pedig a Szerelmünk lapjai tett híressé?

 

– Érdekes, amit mondasz, mert sem addig, sem azóta nem találtak meg a romantikus szerepek. Nick Cassavetes rendező meg is mondta világosan, hogy nem azért gondolt rám, mert romantikusnak talált, hanem azért, mert feltételezte, hogy vagyok annyira őrült, hogy hitelesen el tudok játszani egy srácot, aki annyira belezúg egy lányba, hogy házat épít neki. Nick szerint kifejezett előny, hogy nem vagyok tipikus szépfiú. Teljesen átlagos srácot akart.

 

– És létezik az a lány, akinek házat építenél?

 

– Attól függ.

 

Jelenetek A hatalom árnyékában c. filmből 

 

 

– Ha nem lenne stabil barátnőd (Eva Mendes – a szerk.), nyilván bőven lennének jelentkezők, mert minden korosztály számára népszerű vagy.

 

– Talán kicsit túlságosan is, sajnos.

 

– Nem örülsz neki?

 

– Nem tudok mit kezdeni vele. Szimatolgatom. Látom a plakáton, a magazinok címlapján az arcomat, és őszintén szólva nem tudom, mit gondoljak. Nagyon új nekem ez az egész. Az biztos, hogy az életem gyökeresen megváltozott. Időbe telt, mire rájöttem, hogy kell bánni a sajtóval, mert az újságírók jó része úgy kérdez, mintha a pszichiáterem volna, és ha nem vagyok észnél, olyasmit is elmondok, amit nem kellene, aztán meg iszom a levét. A bizalom ebben a szakmában nagyon törékeny jószág, nagyon kell vigyáznom vele. Csak egy nagyon szűk körben bízom meg. A menedzseremben, aki 14 éves korom óta van mellettem, és az ügynökömben, aki 17 éves korom óta képvisel. És persze az anyámban, akinél jobb szimata kevés embernek van. És nagyon vigyáz rám. Ő és a húgom tanított meg arra is, hogy nem muszáj mindig farmerben és pólóban járni. Elegáns, szép holmikban is érezheti magát kényelmesen az ember.

 

– Mennyi időt szánsz magadra? Sokat edzel?

 

– Csak ha nagyon muszáj, mert nem hiszek benne. Van, aki naponta méregeti a bicepszét, hogy mennyivel nagyobb, mint tegnap, de ez nem én vagyok. Attól, hogy halálra súlyzózom magam, még nem leszek jobb színész. És jobb pasi sem.

 

– Kisgyerekkorod óta dolgozol, és ez sok mindent megkönnyít. Vagy lehet, hogy épp az ellenkezője igaz?

 

– Ma már sokkal jobban élvezem ezt a szakmát, mint kiskoromban. Biztos azért, mert sokkal több szereplehetőségem van, és kreatív szempontból ez sokkal izgalmasabb.

 

– Mennyire izgat, zavar, érdekel, hogy mit mondanak rólad mások?

 

– Mikor annak idején a fejembe vettem, hogy színész leszek, mindenki lebeszélt, hogy hülyeség, úgyse fog sikerülni. Csak nagyon kevesen biztattak, még kevesebben támogattak, köztük és elsősorban persze az anyu. Aztán minél jobban elkezdett futni a szekerem, annál többen ugrottak a nyakamba, hogy mi mindig hittünk benned... Szóval arra jöttem rá, az a legjobb, ha befogom a fülem, és senkinek nem hiszek, csak a saját megérzéseimnek. Mert ez a szakma egy nagy libikóka, és nem akarok beleesni abba a hibába, hogy mások tükrében nézegetem magam.

 

– Magánéleti vonatkozásban sem hiszel másoknak?

 

– Nem, arra nem vonatkozik.

 

– Nőügyekben kitől kérsz és fogadsz el tanácsot?

 

– Nincs olyan mentorom, aki mindenre tudná a választ. Nincs.

 

– És arra emlékszel még, kik voltak a férfiideáljaid kiskorodban?

 

– Sokáig Billy Idolra akartam hasonlítani. Aztán jött Schwarzenegger. És amikor megnéztem a Rambót, akkor Sylvester Stallone. Megszállottan gyűjtöttem a plasztikkéseket, eldugtam a kis varázsdobozomba, és szünetben a suliban hajigáltam az osztálytársaim után, hogy én vagyok Rambo... be is cibáltak a tanáriba és behívták az anyut, pár napig nem mehettem suliba. Szóval megkaptam érte a feketelevest. Nem voltam rá túl büszke, de inkább az bosszantott, hogy az anyu megtiltotta, hogy 18 éven felülieknek szóló filmeket nézzek.

 

– Egyik filmet vállalod a másik után. Félsz, hogy lemaradsz valamiről, vagy ennyire szeretsz dolgozni?

 

– Ha rajtam múlna, annyira lefékeznék, hogy csak minden két évben csinálnék egy filmet. Ami még sokkal rosszabb, hogy ha ebben a tempóban dolgozom, akkor a filmjeimet egymásra kergetik a forgalmazók, és ennek kicsit se örülök. Sőt kimondottan idegesít. Mert nem szeretném, ha megunna a közönség. Hogy akkor miért vállalok mégis ennyit? Mert a jó szerepeket sajnos nem lehet beosztani. Ha jönnek, jönnek. És akkor kell igent mondani, amikor vannak.

Návai Anikó
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: Ryan Gosling, sztárvilág

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.